MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Sky i Cyfra Plus z jednej anteny

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

szlapy

Post #1 Ocena: 0

2009-09-03 23:02:21 (16 lat temu)

szlapy

Mężczyzna

Z nami od: 03-09-2009

Witam,
Chcę odbierać Sky i Cyfrę + z jednej anteny i z tego co wyszukałem dotychczas to rozumiem, że na talerzu, który mam teraz (zwykly talerz sky) muszę zainstalować Twin Monoblock LNB z niego pójdą dwa kable do dwóch odbiorników (jeden na sky drugi na cyfrę) a te z kolei będą podłączone do TV. W zależności od tego kóry odbiornik (dekoder) włączę taką telewizję będę miał. Pozostaje jeszcze odpowiednio ustawić talerz i to tyle. Czy dobrze to zrozumiałem? Czy są jakieś Twin LNB, których powinienienem unikać, albo jakieś, które są lepsze niż inne?
Pozdrawiam i z góry dziękuję...

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

littleflower

Post #2 Ocena: 0

2009-09-03 23:12:04 (16 lat temu)

littleflower

Kobieta

Z nami od: 15-07-2008

nie wiem czy nie bedziesz mial problemow z ustawieniem talerza, ja mialam sky na poprzednim mieszkaniu , po przeprowadzce zostawilam talerz nowym lokatorom , oni maja cyfre i wlasnie musza troche talerz przxechylic bo do cyfry musi byc inaczej ustawiony, ale mam nadzieje ze to co innego a co innego jak sie ma te urzadzenie o ktorym Ty piszesz
"Take a chance because you never know how absolutely perfect something could turn out to be."

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer MSN MessengerNumer gadu-gadu

Adacymru

Post #3 Ocena: 0

2009-09-03 23:26:32 (16 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Potrzebujesz diseqs motor, zeby na jednej antenie odbierac obie satelity. U mnie dziala bez problemu, ale o szczegoly to musialabym meza pytac.
Ada

Do góry stronyOffline

cornish

Post #4 Ocena: 0

2009-09-04 01:45:01 (16 lat temu)

cornish

Mężczyzna

Z nami od: 04-09-2009

Potrzebujesz uchwytu do zeza do swojej anteny, dwa pojedyńcze LNB i dwa kable, do każdego tunera osobno. Antenę i zeza trzeba oczywiście odpowiednio ustawić, jak nie masz o tym pojęcia, to lepiej poszukaj fachowca. O monoblockach zapomnij, te powszechnie dostępne w sprzedaży są na 6 stopni, a tobie potrzebny jest na 15. Antena do zeza na 15 stopni musi mieć 80 cm lub więcej. Można też zamontować antenę na obrotnicy (trochę mniej eleganckie rozwiązanie i trudniejsze w ustawieniu jak zez).

Do góry stronyOffline

landi

Post #5 Ocena: 0

2009-09-04 08:02:04 (16 lat temu)

landi

Z nami od: 05-07-2007

lepiej zamontuj sobie dwie oddzielne anteny , jedna na sky (satelita Astra 2A na 28.2°E - wystarczy standardowe jajo 40 cm), druga na cyfre (Hot Bird na 13.0°E lepiej tutaj zastosowac 60cm), spiac te dwa konwertery(LNB) do przelacznika (DiSEqc Switch Satellite LNB Dish) i z niego kablem do tunera, ktory musi miec obsluge DiSEqc (najczesciej jest taki napis na obudowie tunera).

Dzieki motorowi masz dostep do wiekszej ilosci satelit, mozliwe jest jego ustawienie dla amatora ale moze sie nie udac i jak kazde urzadzenie mechaniczne - moze sie cos zepsuc z czasem.

Standardowu zez odpada (15 stopni roznicy) ale mozna zastosowac uniwersalny uchwyt dla wiekszej ilosci LNBnow (multi Lnb holder) gdzie mozesz sam sobie regulowac odstepy miedzy konwerterami, jest troche zabawy z ustawieniem tego ale chyba latwiejsze niz motor), tez bedziesz potrzebowal przelacznika do tego i wiekszego talerza (najlepiej metrowego)
♪ Zakopałem w moim ogrodzie, To co złe jest w moim narodzie ♪

Do góry stronyOffline

Superlover

Post #6 Ocena: 0

2009-09-04 13:52:44 (16 lat temu)

Superlover

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 21-03-2009

Tak jak pisała Ada potrzebujesz obrotnicę (motorized dish)
albo 2 oddzielne anteny
na 1 talerz + 2 konwertery niestety się nie da (bo satelity są zbyt daleko od siebie na orbicie - 13 i 28 stopni)
Kto za młodu nie był socjalistą, ten na starość zostanie świnią :)

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Adacymru

Post #7 Ocena: 0

2009-09-04 17:32:51 (16 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Obrotnica (nawet nie wiedzialam jak sie to nazywa) kosztowala 35 funtow na ebay. Nie majatek.
Ada

Do góry stronyOffline

cornish

Post #8 Ocena: 0

2009-09-04 21:29:29 (16 lat temu)

cornish

Mężczyzna

Z nami od: 04-09-2009

Cytat:
na 1 talerz + 2 konwertery niestety się nie da (bo satelity są zbyt daleko od siebie na orbicie - 13 i 28 stopni)

Co się nie da? Ja mam poczwórnego zeza od 13E do 28E na antenie 80cm i się da. Koleś ma dwa osobne tunery, więc z obrotnicą będzie problem.

Do góry stronyOffline

landi

Post #9 Ocena: 0

2009-09-04 21:31:45 (16 lat temu)

landi

Z nami od: 05-07-2007

tak? , kolega ma zwykla antene od skya (czyli ta 40 cm), zrob na niej poczwornego zeza
♪ Zakopałem w moim ogrodzie, To co złe jest w moim narodzie ♪

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,