MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

Str 3 z 4

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

gosian

Post #1 Ocena: 0

2008-11-25 18:23:33 (16 lat temu)

gosian

Kobieta

Z nami od: 06-09-2007

Dokladnie,u mnie tez sie nazywa salceson.Pieke juz od lat ten placek i za kazdym razem znika szybko....Ale musze sie przyznac,ze jeszcze z bitá smietaná nie próbowalam...Spróbuje na pewno...
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

tamarka

Post #2 Ocena: 0

2008-11-25 18:50:30 (16 lat temu)

tamarka

Kobieta

Z nami od: 10-07-2008

Zaczelyscie dziewczynki od zakalcow, a teraz takie pysznosci wam wychodza. Ja tez wam dorzuce ekstra przepis, robie od dawna i zawsze wychodzi. LAMBADA
4 jajka
3/4 szkl cukru
3/4 szkl maki KRUPCZATKI!!!
0,5 lyzeczki proszku do pieczenia
bialka ubic na sztywna piane, nastepnie dodawac po jednym zoltku,cukier i make polaczona z proszkiem do pieczenia. Piec okolo 30min w temperaturze 180-190*C.

Na upieczony biszkopt daje najczesciej 2 budynie smietankowe ugotowane (na budyn) w litrze soku pomaranczowego. sok powinien byc z "fusami"(with bits).
Czasem moga byc jablka starte i uprazone z galaretka lub garaletka z polowa wody i owocami.

Wierzch to zawsze duza smietana DOUBLE (NIEBIESKA)ubita z 2 lyzkami cukru pudru i pod koniec ubijania dolewam 2 lyzeczki zelatyny roztopione w pol szklanki goracego mleka. Posypki to:do budyniu wiorki kokosowe a do jablek- po lyzeczce kakao, cynamonu i kawy mielonej.zycze smacznego

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2008-11-25 18:53:16 (16 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

tamarka

Post #4 Ocena: 0

2008-11-25 21:11:12 (16 lat temu)

tamarka

Kobieta

MIODOWNIK
25dag margaryny
1/2 szkl miodu
1 szkl cukru
5 jajek
3i 1/2szkl maki
2 lyzeczki sody oczyszczonej
Kremik
3/4 szkl mleka
3/4szkl cukru
7 lyzek kaszy manny
20 dag masla
12 dag margaryny
sok z 2 ytryn
Do dekoracjikolorowe cukierki

Margaryne ,miod i cukier zagotowac. ostudzic. do masy dodac jajka, makei sode. Ciasto wyrobic i podzielic na 3 czesci.Kazda z nich upiec osobno w wysmarowanej tkuszczem prostokatnej formie 25 na 36 cm.Piec przez okolo 12 minut w temperaturze 160-170*C.

Mleko zagotuj z cukrem. do gotujacego sie mleka wsypac kasze manne. Troche pogotowac mieszajac. wystudzic.
Maslo utrzec z margaryna na puszysta mase . Nastepnie dodawac stopniowo kasze manne i sok z cytryny.
Kremam przelorzyc uoieczone placki. Wierzch ciasta posypac kolorowymi cukiereczkami.
smacznego

Do góry stronyOffline

Post #5 Ocena: 0

2008-11-25 22:32:46 (16 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

reivilo

Post #6 Ocena: 0

2008-11-26 09:35:11 (16 lat temu)

reivilo

Kobieta

Z nami od: 09-09-2007

Jesli chodzi o ciasto z miodem z czystym sumieniem moge polecic
Ciasto z miodem i orzechami. NAprawde REWELACJA szczegolnie gorna warstwa z orzechami, Niebo w gebie.
Ciasto:
3 ¼ szklanki mąki
2 jajka
½ kostki margaryny
5 łyżek mleka
2 łyżki miodu
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Masa orzechowa:
½ szklanki cukru
½ kostki margaryny
2 łyżki miodu
1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
Krem:
2 budynie śmietankowe
3 szklanki mleka
2 łyżki mąki pszennej
20 dag masła
Ponadto:
dżem wiśniowy lub śliwkowy
Sposób wykonania:

Mleko, miód, cukier i margarynę zagotować, ostudzić. Dodać proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, jajka i mąkę. Zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Każdą rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem formie o wymiarach 25 na 36 cm i piec osobno przez 10 minut w temperaturze 180 °C. Ostatnią porcję ciasta upiec z masą orzechową.

Orzechy, cukier, margarynę i miód przesmażyć. Ciepłe wyłożyć na surowe ciasto.

2 szklanki mleka zagotować. Do reszty zimnego mleka dodać budyń i mąkę, wymieszać i wylać do gotującego się mleka. Lekko pogotować. Ostudzić. Masło utrzeć dodając zimny budyń. Krem podzielić na dwie części.

Ostudzone placki posmarować dżemem, a następnie kremem. Ciasto należy zakończyć plackiem z masą orzechową.

Ciasto jest najlepsze na drugi, trzeci dzień.

Smacznego.

Jest troche pracochlonne ale warto. Zachwyt konsumentow tegoz ciasta byl wart tej pracy.

Jak dla mnie jest to jedno z najlepszych smakowo ciast.
Ludzie myślcie ....to nie boli !!

Do góry stronyOffline

tamarka

Post #7 Ocena: 0

2008-11-26 16:44:41 (16 lat temu)

tamarka

Kobieta

Oj reivilo ale mi narobilas smaka na to ciasto. Napewno zagosci na moim swiatecznym stole.Gdyby byl chetny na wyprubowany sernik z ciastem kakaowym to moge podac przepis.

Do góry stronyOffline

lidands

Post #8 Ocena: 0

2008-12-05 08:58:21 (16 lat temu)

lidands

Konto usunięte

Reivilo, dziekuje Ci bardzo za ten przepis na drozdzowe z bakaliami. Upieklam wczoraj, (troche zwlekalam, musialam sie nastawic psychicznie), no i powiem, ze super! Taka bylam dumna, ze szok, fajnie sie robi,no i wyszlo i jest bardzo smaczne. Dziwnie mi sie urabialo po tym jak je osaczylam, bylo bardzo klejace, wiec myslalam, ze cos nie tak, ale potem okazalo sie, ze ladnie sie wypieklo. Bede musiala jeszcze kiedys upiec te pozostale ciasta to znaczy najpierw ten salceson i lambade, bo na to drugie to musze sie chyba dorobic troche foremek, ale brzmi smaczniutko.....

[ Ostatnio edytowany przez: lidands 05-12-2008 09:00 ]

Do góry stronyOffline

Ewa19

Post #9 Ocena: 0

2008-12-05 11:09:22 (16 lat temu)

Ewa19

Kobieta

Z nami od: 30-05-2007

Dziewczyny wypowiedzcie sie na temat maki prosze :-)

Czy kupujecie polska, czy macie wyprobowane angielskie. Przyznam sie, ze wiem jakie sa ale przy robieniu ciasta zawsze mam klopot - plain czy self rasing, no nie wiem :-((

A przed Swietami przyda sie, bo oprocz karpatki to pozostale ciasta padaja mi i dalam za wygrana.

pozdrawiam i dzieki :-))))

Do góry stronyOffline

sarcia

Post #10 Ocena: 0

2008-12-06 18:55:27 (16 lat temu)

sarcia

Kobieta

Z nami od: 23-05-2008

Ja kupuje polska i mam problem z glowy bo na angielskich sie nie znam

Do góry stronyOffline