MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

Str 3 z 4

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

kasiachery

Post #1 Ocena: 0

2015-09-23 11:09:41 (10 lat temu)

kasiachery

Kobieta

Z nami od: 17-06-2013

Cytat:

2015-09-23 10:35:59, orangeapple napisał(a):
Wykladziny powinny byc wymieniane przez landlorda co 5 lat,wiec nie maja prawa sie do nich przyczepic.
Wszystko zalezy od agencji ale nie wydaje mi sie,zeby plamki w szafkach mialy jakies znaczenie.
Wazne zeby nie bylo np widocznych dziur,wyrwanych gnazdek itd,nie ma sie co stresowac.
Ja zostawialam zawsze porzadek (o niebo lepszy niz zastalam) i to im wystarczalo.
Dobrze by bylo,gdybys miala zdjecia sprzed wprowadzenia no i na koniec tez porob.

a jaeszcze zapytam o te wykladziny, jest jakis ogolny przepis prawny kotry mowi ze landlord powinien wymienic wykladziny co 5 lat? w naszej umowi pisze tylko zeby je profecjonalnie czycic co 3 mc, nic o wymianie co 5 lat nie pisze

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

orangeapple

Post #2 Ocena: 0

2015-09-23 11:49:39 (10 lat temu)

orangeapple

Kobieta

Z nami od: 23-09-2013

Cos mi sie kiedys o uszy obilo,ze maja taki obowiazek,ale nic Ci konkretnie nie powiem,bo juz tego problemu nie mam ;)
Nam depozyt oddali po tygodniu,maja na to chyba 14 dni. Nigdzie nie trzeba pisac,no chyba ze beda sie ociagac to trzeba ich poganiac ;)

Do góry stronyOffline

zealot

Post #3 Ocena: 0

2015-09-23 12:29:59 (10 lat temu)

zealot

Mężczyzna

Z nami od: 18-06-2011

Cytat:

2015-09-23 09:44:13, kasiachery napisał(a):
nie wiem jak sie dodaje noew posty :( chodzi mi o to ze 6 lat mieszkalismy w jednym domu od agencji, teraz przenosimy sie do domu obok, tanszego i w lepszych warunkach itp. chcodzi mi o to co mozna zaliczyc jako naturalne zuzycie za co agencja nie potraci nam kasy z bondu. Wyszorowalismy wszystkie drzwi, toalete, pomalowalismy salon ( plus nowe tapety), szafki w kuchni wyczyszczone, ogrodek posprzatant, zaslony wyprane ( male male plamy ktore sie nie spraly chyba z czrewonego wina), w pt wypozyczymy odkurzacz pioracy zeby dywan w salonie i na schodach wyprac. Ale jest kilka plam gdzie chyba nie zejda bo dywan jest bardzo jasny a przy dzieciach to wiadomo jak to jest. Jesli bedziemy mieli rachunek za profesjonalne czyszczenie dywanow i kilka plamek nie zejdzie to landlord moze potracic kase za kolejne pranie? przy zlozeniu wypowiedzenia dostalismy kartke co powinno byc zrobione zeby dostac bond spowrotem np jesli cos sie zniszczylo to zeby odkupic to napewno wyjdzie taniej niz agencja sobie zazyczy - tak bylo napisane. Nigdy nie oddawalam domu bo to jest moj pierwszy dom w uk i nie wiem do czego sie moga przyczepic a £500 piechota nie chodzi. Na co zwrocic uwage? wiadomo,ze wszystko sie zuzywa po 6 latach, np w szafkach w chuchni sa male plamy po jakims kolorowym oleju ktorego nie moge domyc, czy moga mi to policzyc jako zniszczenie mienia albo przy prysznicu na plytkch 4cm3 odpadly z farby to musze to zamalowac zeby sienie przyczepili? jakie mieliscie przeboje z agencjami przy oddawaniu domu?

A jakiej narodowości i jakiego wyznania jest landlord? Napisz bo to ważne i ma wpływ na to czy będą duże problemy czy małe

Do góry stronyOffline

E-mailNumer gadu-gadu

kasiachery

Post #4 Ocena: 0

2015-09-23 12:32:20 (10 lat temu)

kasiachery

Kobieta

Cytat:

2015-09-23 12:29:59, zealot napisał(a):
Cytat:

2015-09-23 09:44:13, kasiachery napisał(a):
nie wiem jak sie dodaje noew posty :( chodzi mi o to ze 6 lat mieszkalismy w jednym domu od agencji, teraz przenosimy sie do domu obok, tanszego i w lepszych warunkach itp. chcodzi mi o to co mozna zaliczyc jako naturalne zuzycie za co agencja nie potraci nam kasy z bondu. Wyszorowalismy wszystkie drzwi, toalete, pomalowalismy salon ( plus nowe tapety), szafki w kuchni wyczyszczone, ogrodek posprzatant, zaslony wyprane ( male male plamy ktore sie nie spraly chyba z czrewonego wina), w pt wypozyczymy odkurzacz pioracy zeby dywan w salonie i na schodach wyprac. Ale jest kilka plam gdzie chyba nie zejda bo dywan jest bardzo jasny a przy dzieciach to wiadomo jak to jest. Jesli bedziemy mieli rachunek za profesjonalne czyszczenie dywanow i kilka plamek nie zejdzie to landlord moze potracic kase za kolejne pranie? przy zlozeniu wypowiedzenia dostalismy kartke co powinno byc zrobione zeby dostac bond spowrotem np jesli cos sie zniszczylo to zeby odkupic to napewno wyjdzie taniej niz agencja sobie zazyczy - tak bylo napisane. Nigdy nie oddawalam domu bo to jest moj pierwszy dom w uk i nie wiem do czego sie moga przyczepic a £500 piechota nie chodzi. Na co zwrocic uwage? wiadomo,ze wszystko sie zuzywa po 6 latach, np w szafkach w chuchni sa male plamy po jakims kolorowym oleju ktorego nie moge domyc, czy moga mi to policzyc jako zniszczenie mienia albo przy prysznicu na plytkch 4cm3 odpadly z farby to musze to zamalowac zeby sienie przyczepili? jakie mieliscie przeboje z agencjami przy oddawaniu domu?

A jakiej narodowości i jakiego wyznania jest landlord? Napisz bo to ważne i ma wpływ na to czy będą duże problemy czy małe
angol, to jest mieszkanie jego zony ale on jest landlordem a na dodatek jest menadzerem agencji w ktorej ten dom sie znajduje.

Do góry stronyOffline

kasiachery

Post #5 Ocena: 0

2015-09-23 13:07:30 (10 lat temu)

kasiachery

Kobieta

ciekawa jestem do czego sie przyczepi :P

Do góry stronyOffline

paposki19

Post #6 Ocena: 0

2015-09-23 13:23:59 (10 lat temu)

paposki19

Mężczyzna

Z nami od: 19-11-2007

Trzymam kciuki,ze landlord sie nie bedzie czepial.
W moim przypadku otrzymalem kase(depozyt)od reki-przy przekazaniu kluczy.
Dodatkowo zaproponowalem odkupienie lozka-sypialki(bo bylo zakupione na moja prosbe).....dostalismy jako prezent na "nowe mieszkanie":-)
O Nadziejo... Matka glupich Cie nazwali-ludzie glupi,ludzie mali...

Do góry stronyOffline

Numer Skype

kasiachery

Post #7 Ocena: 0

2015-09-23 14:04:28 (10 lat temu)

kasiachery

Kobieta

Cytat:

2015-09-23 10:35:59, orangeapple napisał(a):
Wykladziny powinny byc wymieniane przez landlorda co 5 lat,wiec nie maja prawa sie do nich przyczepic.
Wszystko zalezy od agencji ale nie wydaje mi sie,zeby plamki w szafkach mialy jakies znaczenie.
Wazne zeby nie bylo np widocznych dziur,wyrwanych gnazdek itd,nie ma sie co stresowac.
Ja zostawialam zawsze porzadek (o niebo lepszy niz zastalam) i to im wystarczalo.
Dobrze by bylo,gdybys miala zdjecia sprzed wprowadzenia no i na koniec tez porob.

gdzie mozna znalesc artykul odnoscie wymiany wykladzin co 5 lat prez landlorda? chce miec pewnosc ze nie przyczepi, ze nam potraci za to, bo powinien je wymienic rok temu bo mieszkamy 6 lat a gdy wchodzilismy na ten dom to byly wlasnie nowe.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #8 Ocena: 0

2015-09-23 17:02:47 (10 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Nie ma takiego przepisu, ani obowiazku, zeby landlord wymienial wykladzine co iles lat. Moga miec i 20 lat jak nikomu to nie przeszkadza.

Wszystkie plamy: na dywanach, zaslonach, polkach, to nie jest naturalne zuzycie, tylko uszkodzenia. Naturalne zuzycie, to jest wytarcie wykladziny, innych powierzchni, wypadanie fugi z kafelkow, itp. Rzeczy, ktore dzieja sie same z czasem.

Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Heloiza

Post #9 Ocena: 0

2015-09-23 17:17:08 (10 lat temu)

Heloiza

Kobieta

Z nami od: 14-05-2015

Podczepię się pod temat. W jaki sposób następuje zwrot depozytu?
Ja zapłaciłam za najem i depozyt kartą mbank emax, numer konta wysłałam do agencji później jak już założyłam rachunek w ang. banku. Odpisali mi, że kasują maila z numerem konta bo takich danych nie przechowują.

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #10 Ocena: 0

2015-09-23 21:06:51 (10 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Zwrot depozytu

[ Ostatnio edytowany przez: karjo1 23-09-2015 21:07 ]

Do góry stronyOffline