Str 11 z 16 |
|
---|---|
Smerfetka909 | Post #1 Ocena: 0 2012-10-24 07:42:28 (13 lat temu) |
Z nami od: 07-07-2012 Skąd: Edynburg |
A powiedzcie mi w jakim wieku dziecko moze przystapiac do I Komunii Sw.??
|
nikado | Post #2 Ocena: 0 2012-10-24 11:16:11 (13 lat temu) |
Z nami od: 29-11-2010 Skąd: Blackburn |
8-9 lat
|
rega2012 | Post #3 Ocena: 0 2012-10-24 13:32:21 (13 lat temu) |
Z nami od: 12-02-2012 Skąd: Prenton |
Cytat: 2012-10-24 07:42:28, Smerfetka909 napisał(a): A powiedzcie mi w jakim wieku dziecko moze przystapiac do I Komunii Sw.?? Mój syn w 2013 roku przystąpi do I Komunii Św. jest w Year 3. większośc dzieci juz będzie miało skończone 8 lat. |
ewamik | Post #4 Ocena: 0 2013-01-12 01:56:44 (12 lat temu) |
Z nami od: 30-10-2007 Skąd: London |
Wznawiam temat.
I następna Komunia mnie czeka ![]() Jest rozmowa z dzieckiem. Tak jak poprzednim razem,tak i teraz moja córka przystapi do Komunii w angielskim kościele. Za nic nie zamienie tego. Wczoraj było spotkanie z rodzicami. Pami,która pomaga przy przygotowaniach,rozmawiała z nami o tym sakramencie. Wczoraj była rozmowa o Mszy św. Czym jest,dlaczego chodzimy do kościoła,kiedy robimy znak krzyża św itd. Właśnie o tym mamy rozmawiać z naszymi dziećmi w domu. Podoba mi sie takie podejście. Dzieci również z ochotą uczestniczą w Katechezach. Bez stresu,bez opłat,bez egzaminów. W tym roku Komunia wyznaczona jest na 16czerwca. Troszke późno.. Jako,że sukienka juz jest ze starszej siostry,tak więc jeden problem z głowy ![]() |
Nie_z_tej_bajki | Post #5 Ocena: 0 2013-01-12 07:33:11 (12 lat temu) |
Z nami od: 23-08-2010 Skąd: Tam, gdzie pachnie kawą ;-) |
U nas komunie sa 11 i 18 maja. Tez w angielskim Kosciele. Dzisiaj wlasnie mamy pierwsze przygotowania - ciekawa jestem jak to wszystko tu wyglada. Byl wybor miedzy polskim Kosciolem w Oxfordzie, a angielskim u nas w miasteczku. Poniewaz wszystkie polskie dzieci z klasy mlodego ida tutaj, mlody tez.
Nie myśl o szczęściu. Nie przyjdzie - nie zrobi Ci zawodu.... Przyjdzie - zrobi niespodziankę :D.
W życiu niczego nie żałuj! Po prostu Carpe Diem!!!
![]() |
|
|
gdanszczanka | Post #6 Ocena: 0 2013-01-12 09:31:14 (12 lat temu) |
Z nami od: 16-10-2012 Skąd: South east |
Mnie to dopiero "czeka", ale z checia czytam takie tematy, zeby nabrac rozeznania i decyzja bedzie latwiejsza, gdy nadejdzie czas jej podjecia
![]() Chrzest, naszej corci, robilismy w angielskim kosciele i w tym temacie odczucia - bardzo pozytywne. Ogolnie Kosciol Katolicki w UK i jego dzielalnosc, znacznie bardziej mi odpowiada... Prawdopodobnie z jednego powodu - ksieza zajmuja sie tym co powinni- szerzeniem Wiary i Slowa Bozego, a nie politykowaniem i zbijaniem kokosow. Phi
|
Nie_z_tej_bajki | Post #7 Ocena: 0 2013-01-12 13:30:19 (12 lat temu) |
Jestesmy po pierwszym spotkaniu w Kosciele.
Ksiadz rewelacyjny - zdarzylam go poznac juz wczesniej ![]() Mlody po spotkaniu podekscytowany. Zaplacilam za ksiazke ( cos jakby katechizm ) 7 funtow i... to juz koniec wydatkow jesli chodzi o Komunie ![]() Oby tak dalej ![]() Nie myśl o szczęściu. Nie przyjdzie - nie zrobi Ci zawodu.... Przyjdzie - zrobi niespodziankę :D.
![]() |
ewamik | Post #8 Ocena: 0 2013-01-13 01:27:09 (12 lat temu) |
Z nami od: 30-10-2007 Skąd: London |
Nie pamiętam czy juz pisałam 3 lata temu o przebiegu samej Mszy Komunijnej.
Ksiądz zabronił robic jakiekolwiek zdjęcia. Powiedział,że po Mszy on wyjdzie i z każdym zrobi sobie zdjęcie.Bedzie można pstrykac i pstrykać ,jednak w czasie Mszy dziecko ma byc skupione.Powiedział,że kamery i aparaty rozpraszają dzieci. Sam Sakrament był uroczysty ale bardzo skromny zarazem.Kościół skromny i rówież skromnie przystojony. Ksiądz nie zbierał pieniedzy,a dekoracja była po prostu prezentem z kwiaciarni. Powiem tak-gościom z Polski czyli babcia i ciocia dziewczynki ,miały mieszane uczucia. Dla nich,to była zwykła msza...nie były do konca zadowolone. Z kolei rodzina mieszkająca w Londynie(moi kuzyni,rodzeństwo,męza rodzina) była zachwycona. Bez tej pompy,organów,omdleń dzieci,wierszyków,podziękowań i piosenek. Gdybym miała 5dzieci,to 5razy wybieram kościół angielski. Dzieci uczą się modlitwy itd ale nie ma egzaminów,teologii i stresu. Szwagierka mieszka w Polsce. Mówiła mi,że musiała wybrac sie do księdza. Jej syn przed Katechezą dostawał biegunki i wymiotował ze stresu. |
gdanszczanka | Post #9 Ocena: 0 2013-01-13 01:56:33 (12 lat temu) |
Z nami od: 16-10-2012 Skąd: South east |
Cytat: 2013-01-12 13:30:19, Nie_z_tej_bajki napisał(a): Jestesmy po pierwszym spotkaniu w Kosciele. Ksiadz rewelacyjny - zdarzylam go poznac juz wczesniej ![]() Mlody po spotkaniu podekscytowany. Zaplacilam za ksiazke ( cos jakby katechizm ) 7 funtow i... to juz koniec wydatkow jesli chodzi o Komunie ![]() Oby tak dalej ![]() Miłe i wzbudzające optymizm. Może jednak przetrwa katolicyzm, dzieki takiemu podejsciu do wiernych, a może niektórzy (ci co zwatpili), wrócą do Kościoła ![]() ![]() Słowa modlitwy są takie same w każdym języku- tylko inaczej brzmią. Phi
|
Nie_z_tej_bajki | Post #10 Ocena: 0 2013-01-13 10:30:47 (12 lat temu) |
Jeszcze slowo na temat katechizmu.
To dosc cienka ksiazeczka, w ktorej zebrano NAJWAZNIEJSZE rzeczy - przykazania, modlitwy, pytania i odpowiedzi, obrazki do kolorowania. Wszystko opisane typowo pod dzieci - prostym jezykiem. Ja pamietam swoj katechizm z Polski - to dopiero byla ksiega! I tego wszystkiego trzeba sie bylo nauczyc ! Jedyny problem jaki mamy, to mlody czasem nie umie sobie przetlumaczyc na Polski. Tzn nie wychodzi mu z tlumaczenia z angielskiego tak, jak jest po polsku. I sie wkurza, ze "to nie robi sensu mamo!" ![]() Nie myśl o szczęściu. Nie przyjdzie - nie zrobi Ci zawodu.... Przyjdzie - zrobi niespodziankę :D.
![]() |