MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Pierwsza komunia św.-gdzie lepiej?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 11 z 16 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 10 | 11 | 12 ... 14 | 15 | 16 ] - Skocz do strony

Str 11 z 16

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Smerfetka909

Post #1 Ocena: 0

2012-10-24 07:42:28 (13 lat temu)

Smerfetka909

Kobieta

Z nami od: 07-07-2012

A powiedzcie mi w jakim wieku dziecko moze przystapiac do I Komunii Sw.??

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

nikado

Post #2 Ocena: 0

2012-10-24 11:16:11 (13 lat temu)

nikado

Kobieta

Z nami od: 29-11-2010

8-9 lat

Do góry stronyOffline

rega2012

Post #3 Ocena: 0

2012-10-24 13:32:21 (13 lat temu)

rega2012

Kobieta

Z nami od: 12-02-2012

Cytat:

2012-10-24 07:42:28, Smerfetka909 napisał(a):
A powiedzcie mi w jakim wieku dziecko moze przystapiac do I Komunii Sw.??

Mój syn w 2013 roku przystąpi do I Komunii Św. jest w Year 3.
większośc dzieci juz będzie miało skończone 8 lat.

Do góry stronyOffline

ewamik

Post #4 Ocena: 0

2013-01-12 01:56:44 (12 lat temu)

ewamik

Kobieta

Z nami od: 30-10-2007

Wznawiam temat.
I następna Komunia mnie czeka :) Bardzo sie cieszę z tego powodu.i Jak poprzednim razem-nie ma tematu prezentów.
Jest rozmowa z dzieckiem.
Tak jak poprzednim razem,tak i teraz moja córka przystapi do Komunii w angielskim kościele. Za nic nie zamienie tego.
Wczoraj było spotkanie z rodzicami. Pami,która pomaga przy przygotowaniach,rozmawiała z nami o tym sakramencie. Wczoraj była rozmowa o Mszy św. Czym jest,dlaczego chodzimy do kościoła,kiedy robimy znak krzyża św itd.
Właśnie o tym mamy rozmawiać z naszymi dziećmi w domu.
Podoba mi sie takie podejście. Dzieci również z ochotą uczestniczą w Katechezach. Bez stresu,bez opłat,bez egzaminów.
W tym roku Komunia wyznaczona jest na 16czerwca. Troszke późno..
Jako,że sukienka juz jest ze starszej siostry,tak więc jeden problem z głowy :)

Do góry stronyOffline

Nie_z_tej_bajki

Post #5 Ocena: 0

2013-01-12 07:33:11 (12 lat temu)

Nie_z_tej_bajki

Kobieta

Z nami od: 23-08-2010

U nas komunie sa 11 i 18 maja. Tez w angielskim Kosciele. Dzisiaj wlasnie mamy pierwsze przygotowania - ciekawa jestem jak to wszystko tu wyglada. Byl wybor miedzy polskim Kosciolem w Oxfordzie, a angielskim u nas w miasteczku. Poniewaz wszystkie polskie dzieci z klasy mlodego ida tutaj, mlody tez.
Nie myśl o szczęściu. Nie przyj­dzie - nie zro­bi Ci za­wodu.... Przyj­dzie - zro­bi niespodziankę :D. W życiu niczego nie żałuj! Po prostu Carpe Diem!!! :-D

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

gdanszczanka

Post #6 Ocena: 0

2013-01-12 09:31:14 (12 lat temu)

gdanszczanka

Kobieta

Z nami od: 16-10-2012

Mnie to dopiero "czeka", ale z checia czytam takie tematy, zeby nabrac rozeznania i decyzja bedzie latwiejsza, gdy nadejdzie czas jej podjecia *THUMBS UP*
Chrzest, naszej corci, robilismy w angielskim kosciele i w tym temacie odczucia - bardzo pozytywne. Ogolnie Kosciol Katolicki w UK i jego dzielalnosc, znacznie bardziej mi odpowiada... Prawdopodobnie z jednego powodu - ksieza zajmuja sie tym co powinni- szerzeniem Wiary i Slowa Bozego, a nie politykowaniem i zbijaniem kokosow.
Phi

Do góry stronyOffline

Nie_z_tej_bajki

Post #7 Ocena: 0

2013-01-12 13:30:19 (12 lat temu)

Nie_z_tej_bajki

Kobieta

Jestesmy po pierwszym spotkaniu w Kosciele.
Ksiadz rewelacyjny - zdarzylam go poznac juz wczesniej ;-). To jeden z tych wyjatkow, ktorzy ze zdziwieniem patrza na wreczana koperte po chrzcie/slubie ( znajomi mieli przyklad dwa razy, ksiadz prawie sie obrazil jak chcieli mu dac "co laska" ).
Mlody po spotkaniu podekscytowany. Zaplacilam za ksiazke ( cos jakby katechizm ) 7 funtow i... to juz koniec wydatkow jesli chodzi o Komunie ;-). Chlopcy dostaja za darmo szarfe i krawat z Kosciola, dziewczynki mozna ubrac dowolnie.
Oby tak dalej ;-).
Nie myśl o szczęściu. Nie przyj­dzie - nie zro­bi Ci za­wodu.... Przyj­dzie - zro­bi niespodziankę :D. W życiu niczego nie żałuj! Po prostu Carpe Diem!!! :-D

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

ewamik

Post #8 Ocena: 0

2013-01-13 01:27:09 (12 lat temu)

ewamik

Kobieta

Z nami od: 30-10-2007

Nie pamiętam czy juz pisałam 3 lata temu o przebiegu samej Mszy Komunijnej.
Ksiądz zabronił robic jakiekolwiek zdjęcia. Powiedział,że po Mszy on wyjdzie i z każdym zrobi sobie zdjęcie.Bedzie można pstrykac i pstrykać ,jednak w czasie Mszy dziecko ma byc skupione.Powiedział,że kamery i aparaty rozpraszają dzieci.
Sam Sakrament był uroczysty ale bardzo skromny zarazem.Kościół skromny i rówież skromnie przystojony. Ksiądz nie zbierał pieniedzy,a dekoracja była po prostu prezentem z kwiaciarni.
Powiem tak-gościom z Polski czyli babcia i ciocia dziewczynki ,miały mieszane uczucia.
Dla nich,to była zwykła msza...nie były do konca zadowolone. Z kolei rodzina mieszkająca w Londynie(moi kuzyni,rodzeństwo,męza rodzina) była zachwycona. Bez tej pompy,organów,omdleń dzieci,wierszyków,podziękowań i piosenek.
Gdybym miała 5dzieci,to 5razy wybieram kościół angielski.
Dzieci uczą się modlitwy itd ale nie ma egzaminów,teologii i stresu.
Szwagierka mieszka w Polsce. Mówiła mi,że musiała wybrac sie do księdza. Jej syn przed Katechezą dostawał biegunki i wymiotował ze stresu.

Do góry stronyOffline

gdanszczanka

Post #9 Ocena: 0

2013-01-13 01:56:33 (12 lat temu)

gdanszczanka

Kobieta

Z nami od: 16-10-2012

Cytat:

2013-01-12 13:30:19, Nie_z_tej_bajki napisał(a):
Jestesmy po pierwszym spotkaniu w Kosciele.
Ksiadz rewelacyjny - zdarzylam go poznac juz wczesniej ;-). To jeden z tych wyjatkow, ktorzy ze zdziwieniem patrza na wreczana koperte po chrzcie/slubie ( znajomi mieli przyklad dwa razy, ksiadz prawie sie obrazil jak chcieli mu dac "co laska" ).
Mlody po spotkaniu podekscytowany. Zaplacilam za ksiazke ( cos jakby katechizm ) 7 funtow i... to juz koniec wydatkow jesli chodzi o Komunie ;-). Chlopcy dostaja za darmo szarfe i krawat z Kosciola, dziewczynki mozna ubrac dowolnie.
Oby tak dalej ;-).

Miłe i wzbudzające optymizm. Może jednak przetrwa katolicyzm, dzieki takiemu podejsciu do wiernych, a może niektórzy (ci co zwatpili), wrócą do Kościoła *DONT_KNOW**THUMBS UP*
Słowa modlitwy są takie same w każdym języku- tylko inaczej brzmią.
Phi

Do góry stronyOffline

Nie_z_tej_bajki

Post #10 Ocena: 0

2013-01-13 10:30:47 (12 lat temu)

Nie_z_tej_bajki

Kobieta

Jeszcze slowo na temat katechizmu.
To dosc cienka ksiazeczka, w ktorej zebrano NAJWAZNIEJSZE rzeczy - przykazania, modlitwy, pytania i odpowiedzi, obrazki do kolorowania. Wszystko opisane typowo pod dzieci - prostym jezykiem.
Ja pamietam swoj katechizm z Polski - to dopiero byla ksiega! I tego wszystkiego trzeba sie bylo nauczyc !

Jedyny problem jaki mamy, to mlody czasem nie umie sobie przetlumaczyc na Polski. Tzn nie wychodzi mu z tlumaczenia z angielskiego tak, jak jest po polsku. I sie wkurza, ze "to nie robi sensu mamo!" ;-)

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Strona 11 z 16 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 10 | 11 | 12 ... 14 | 15 | 16 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,