MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Pierwsza komunia św.-gdzie lepiej?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 13.2 z 16 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 12.2 | 13.2 | 14.2 | 15.2 | ] - Skocz do strony

Str 13.2 z 16

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

ewamik

Post #1 Ocena: 0

2013-05-19 20:43:09 (12 lat temu)

ewamik

Kobieta

Z nami od: 30-10-2007

oczywiście,że tak. Zawsze może sprawdzić :)
W angielskim kościele ucza ale to nie jest tak jak w Polsce.
Chyba nawet nie pozwoliliby,żeby dziecko chodziło na nauki do angielskiego koscioła w UK i Komunia w polskim kościele w UK.
Ja wiem...Ty chcesz ominąc egzamin,prawda? :)
To trzeba się zdecydować. Tu czy tu

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ixellente

Post #2 Ocena: 0

2013-05-19 22:07:20 (12 lat temu)

ixellente

Kobieta

Z nami od: 16-12-2012

Cytat:

2013-02-23 00:10:54, ewamik napisał(a):
Cytat:

2013-02-23 00:03:22, ewamik napisał(a):
Cytat:

2013-02-22 17:12:48, rega2012 napisał(a):
Przyjecie komunijne robicie w domu? Mysleliście juz nad menu,co zrobicie?
Ja na pewno robie przyjęcie dla synka w domu,oczywiście bezalkoholowe ;) Zastanawiam sie właśnie nad menu dla 12 dorosłych i 6 dzieci ;)

Zazdroszcze Ci,ze robisz w domu.Ja niestety nie mam miejsca.Robilam swieta,urodziny na 12-14osob ale nie chce,by podczas Komunii panowal gwar ,balagan i ciasnota.
Mysle o restauracji ale mam czas.To musi byc cos spokojnego,nie krzykliwego,zadna biesiada. Cos na ksztalt"The Knaypa" ale nie tam.Tam juz robilam .Wiem od kilku osob,ze bardzo sie popsulo i orgwnizacyjnie i kulinarnie.Menager sie zmienil.
Co na obiad..hmmm. Gdybym to ja robila to podalabym rosol.Na drugie do wyboru-mlode ziemniaczki zapiekane lub ryz na sypko. Zrobilabym udka pieczone w rekawie ,klopsiki miesne w sosie pomidorowym oraz placuszki z piersi kurczaka,papryka i cebulka(wszystko pokrojone w kosteczke i wymieszane z jajkami,moge dac przepis)jakby mi sie nudzilo,to zrobilabym dorsza zapiekanego z musztarda .
Salatka-pewnie kapusta pekinska z marchewka,grecka.
Jako przystawki-oliwki,rozne sery,pomidory marynowane,koreczki,salatka z awokado i kolendra,salatka z surowego kalafiora, salatka z selera (seler,jaja,papryka marynowana itd)
Wedlina,jaja faszerowane,awokado faszerowane,pomidory krojone,szynka ze sliwka suszona itp. Do obiadu lampka wina.
Ciasta-skromny bialy tort bez zadnych fajerwerkow,kolorowych napisow itd.
Zrobilabym sernik(klasyka) oraz jakies drugie ciasto.
Jesli posiedzenie zmieniloby ksztalt na towarzyskie(jak juz czesc ludzi pojdzie,bedzie pozno) to podalabym flaczki i moze jakiegos drinka. Ale to zalezy od sytuacji.
A ha..nie wiem z czego to wynika ale u mnie na kazdej imprezie rodzinnej typu
Swieta ,urodziny imieniny,jako pierwsza schodzi krojona w slupki ....marchewka.
Czasem jak ogladamy zdjecia ,to sprawdzamy czy jesscze jest marchewka czy jej nie ma juz..na jakim etapie byla impreza,poznajemy po marchewce:)
Tak wiec krojona w slupki marchewka skropiona sokiem z cytryny(nie ciemnieje marchew,a i smaczna jest ) oraz ogorek pokrojony w slupki tez bym podala.Ogorek smakuje z houmousem.Tak wiec houmous tez by byl :)
Dla dzieci do raczki :)

to po prostu crudites najlepsze właśnie z humusem lub taramusolatą

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2013-05-19 22:18:50 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

ewamik

Post #4 Ocena: 0

2013-05-19 22:53:34 (12 lat temu)

ewamik

Kobieta

Wiele razy organizowałam imprezy -urodziny,rocznica ślubu,święta. Tak więc doświadczenie mam :) Najpierw wszystkie dania spisuję sobie na kartce,a póxniej kupuje produkty. Mam tu rodzine i kilkoro przyjaciół. Zawsze w tym samym gronie spotykamy się. Rodzina liczna-rodzeństwo,siostrzency itd każdy z męzem/zoną. Tak się fajnie składa,że nikt z nas nie naduzywa alkoholu,po prostu wszyscy mamy pokłady humoru.
Imprezy to też same śmiechy-hihi,jakiś drink czy piwko,bez przekleństw i obrażania się.
Jeden coś powie,drugi dopowie i wszyscy się śmieją.Komunii nie traktuję jako spotkania towarzyskiego. 2 tyg po Komunii robimy u mnie "otwarcie krzaka" czyli grill,muzyka,alkohol.
A czemu zazdroszczę? Ponieważ lubie,gdy u mnie wszyscy wcinają ze smakiem,a i na odchodne daje jakieś ciasto do pojemnika i sałatki. Jestem dośc dobra kucharką robię ciasta,torty i sprawia mim satysfakcje,gdy chwalą moje potrawy,które przygotowuje noc i dzień :)
Ale to druga Komunia i druga impreza w restauracji :) Później same domówki :)

Do góry stronyOffline

Post #5 Ocena: 0

2013-05-19 23:06:40 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

ewamik

Post #6 Ocena: 0

2013-05-19 23:18:47 (12 lat temu)

ewamik

Kobieta

Każde święto czy to Wielkanoc czy Boże Narodzenie czy Komunia,jest dla mnie duchowym przezyciem. Jako wierząca katoliczka celebruję takie uroczystości nie tylko przy stole czy w kuchni ale przede wszystkim w kościele jak i na rozmowe z dziećmi.
Przyjęcie komunijne czy tez wigilijne,to tylko kwestia organizacji.
Gdy jest organizacja,to nie biegam z językiem na brodzie.
W tej chwili bardziej denerwuje się tym czy w restauracji wszystko będzie ok,bo w domu jestem siebie pewna.
Bierzmowania nie celebruję i nie mam zamiaru zapraszać gości.
Wybierając restauracje,kierowałam się również dogodnym parkingiem. Kuzynka męza przyjdzie z dziećmi. Tak więc będzie miejsce aby dzieci czuły się swobodnie.
Wszystko brałam pod uwagę.
W tej chwili moja córeczka chodzi na spotkania,w domu rozmawiamy o tym. Jest ciekawa i podekscytowana. Cieszy się,że w Polsc ebedzie mogła wspólnie z babcią przystapic do komunii.
Nie rozmawiamy o prezentach.W sumie nawet ją to specjalnie nie obchodzi.
Teraz nie może doczekać się momentu,gdy włozy białą sukienke,buciki i pójdzie do kościoła.
Widziałam,że juz przymierzyła sukieneczkę.
Wracając do przyjecia...gdybym miała większy dom,większe możliwości,to i łatwiej by mi było. Teraz jest stanowczo za ciasno.
To jest mojej małej "komunistki" :) dzień i ona jest najważniejsza.

Do góry stronyOffline

skibiki

Post #7 Ocena: 0

2014-02-10 15:27:07 (11 lat temu)

skibiki

Kobieta

Z nami od: 27-12-2006

Ja troche odskocze od tematu
Poszukujemy osoby ktora zajmuje sie szyciem alby komunijnej dla dzieci w Northamptonshire :-)
[url=][img][/img][/url]

Do góry stronyOffline

gosia29

Post #8 Ocena: 0

2014-03-06 23:01:57 (11 lat temu)

gosia29

Kobieta

Konto zablokowane

Z nami od: 18-09-2009

xxxx

Uwaga moderatora: kolejny spam zakonczy sie blokada konta

Do góry stronyOffline

kolezanka_szkla

Post #9 Ocena: 0

2014-03-07 09:36:42 (11 lat temu)

kolezanka_szkla

Kobieta

Z nami od: 17-12-2010

Ja polaczylam brak stresu i z przyjeciem w domu.
Zamowilam catering. Dzien wczesniej przyjechaly stoly, krzesla i zastawa. W dzien komunii - reszta, nawet kwiaty i przystrojenie domu. Mialam dwoch klenerow, kucharza i super jedzenie.

Polecam
"Chuda krowa, to jeszcze nie sarenka"

Do góry stronyOffline

Anula1234

Post #10 Ocena: 0

2018-02-06 20:38:47 (7 lat temu)

Anula1234

Konto usunięte

No wlasnie, juz niedlugo nastanie czas komunijny. Wlasnie zastanawiamy sie co wybrac restauracje czy zaprosic gosci do domu, obydwie opcje sa mozliwe. Podzielcie sie doswiadczeniem?

Do góry stronyOffline

Strona 13.2 z 16 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 12.2 | 13.2 | 14.2 | 15.2 | ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,