2013-02-23 00:03:22, ewamik napisał(a):
Cytat:
2013-02-22 17:12:48, rega2012 napisał(a):
Przyjecie komunijne robicie w domu? Mysleliście juz nad menu,co zrobicie?
Ja na pewno robie przyjęcie dla synka w domu,oczywiście bezalkoholowe

Zastanawiam sie właśnie nad menu dla 12 dorosłych i 6 dzieci
Zazdroszcze Ci,ze robisz w domu.Ja niestety nie mam miejsca.Robilam swieta,urodziny na 12-14osob ale nie chce,by podczas Komunii panowal gwar ,balagan i ciasnota.
Mysle o restauracji ale mam czas.To musi byc cos spokojnego,nie krzykliwego,zadna biesiada. Cos na ksztalt"The Knaypa" ale nie tam.Tam juz robilam .Wiem od kilku osob,ze bardzo sie popsulo i orgwnizacyjnie i kulinarnie.Menager sie zmienil.
Co na obiad..hmmm. Gdybym to ja robila to podalabym rosol.Na drugie do wyboru-mlode ziemniaczki zapiekane lub ryz na sypko. Zrobilabym udka pieczone w rekawie ,klopsiki miesne w sosie pomidorowym oraz placuszki z piersi kurczaka,papryka i cebulka(wszystko pokrojone w kosteczke i wymieszane z jajkami,moge dac przepis)jakby mi sie nudzilo,to zrobilabym dorsza zapiekanego z musztarda .
Salatka-pewnie kapusta pekinska z marchewka,grecka.
Jako przystawki-oliwki,rozne sery,pomidory marynowane,koreczki,salatka z awokado i kolendra,salatka z surowego kalafiora, salatka z selera (seler,jaja,papryka marynowana itd)
Wedlina,jaja faszerowane,awokado faszerowane,pomidory krojone,szynka ze sliwka suszona itp. Do obiadu lampka wina.
Ciasta-skromny bialy tort bez zadnych fajerwerkow,kolorowych napisow itd.
Zrobilabym sernik(klasyka) oraz jakies drugie ciasto.
Jesli posiedzenie zmieniloby ksztalt na towarzyskie(jak juz czesc ludzi pojdzie,bedzie pozno) to podalabym flaczki i moze jakiegos drinka. Ale to zalezy od sytuacji.
A ha..nie wiem z czego to wynika ale u mnie na kazdej imprezie rodzinnej typu
Swieta ,urodziny imieniny,jako pierwsza schodzi krojona w slupki ....marchewka.
Czasem jak ogladamy zdjecia ,to sprawdzamy czy jesscze jest marchewka czy jej nie ma juz..na jakim etapie byla impreza,poznajemy po marchewce
Tak wiec krojona w slupki marchewka skropiona sokiem z cytryny(nie ciemnieje marchew,a i smaczna jest ) oraz ogorek pokrojony w slupki tez bym podala.Ogorek smakuje z houmousem.Tak wiec houmous tez by byl
Dla dzieci do raczki