MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Fotelik czy juz podstawka

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

agamro90

Post #1 Ocena: 0

2010-02-14 14:44:34 (15 lat temu)

agamro90

Kobieta

Z nami od: 27-09-2005

tak jak w temacie mam pytanie, dziecko ma juz 3 lata i nie wiem czy moze juz jezdzic tylko na podstawce czy nadal w foteliku??
mam nadzieje, ze dostane odpowiedz.
milego niedzielnego popoludnia :-D
jestem po to aby byc z Toba J.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

littleflower

Post #2 Ocena: 0

2010-02-14 15:00:47 (15 lat temu)

littleflower

Kobieta

Z nami od: 15-07-2008

zalezy od wagi i wzrostu dziecka- ja moja corke przesadzilam na podstawke kiedy skonczyla 4 lata- na mojej podstawce pisze ze jest przystosowana dla dzieci z waga 15 kg wzyz
"Take a chance because you never know how absolutely perfect something could turn out to be."

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer MSN MessengerNumer gadu-gadu

Adacymru

Post #3 Ocena: 0

2010-02-14 15:01:24 (15 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

http://www.childcarseats.org.uk/types/index.htm

"...it is safest to keep children in this type of system until they have outgrown it. Only move your child to a booster seat once they have exceeded the maximum weight for the child seat, or the top of their head is higher than the top of the seat.
Booster seats and booster cushions
Group 2: for children weighing 15 - 25 kgs (33 - 55 lbs) roughly 4 to 6 years.

Group 3: for children weighing 22 - 36 kgs (48 - 79 lbs) roughly from 6 - 11 years."

[ Ostatnio edytowany przez: Adacymru 14-02-2010 15:04 ]

Ada

Do góry stronyOffline

reivilo

Post #4 Ocena: 0

2010-02-14 15:01:26 (15 lat temu)

reivilo

Kobieta

Z nami od: 09-09-2007

Jesli ci zalezy na bezpieczenstwie wlasnego dziecka powinno jak najdluzej siedziec w foteliku. Sa nawet foteliki do 36 kg wagi dziecka ..wiec calkiem duzego.
Ale jesli wolisz sadzaj na busterze albo nawet bez.
Najistotniejsze jest prawidlowe zapiecie pasow ktore wiekszosc fotelikow zapewnia..a podkladka nie za bardzo. Zwlaszcza u tak malego dziecka - 3 lata.
Ludzie myślcie ....to nie boli !!

Do góry stronyOffline

krakn

Post #5 Ocena: 0

2010-02-14 15:06:25 (15 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

zasadniczo wiek jest podany orientacyjnie, zasada podstawowa to to że pas nie może przechodzić przez szyje tylko przez bark- klatkę piersiową, by spełnił swoje zadanie.
inaczej nie tyle nie pomoże co nawet jest groźne dla życia.
Pas ma caly czas przylegać do ciała.
dlaczego? ano dlatego aby odległość jaką pokona ciało w momencie zderzenia do momentu zatrzymania była jak najmniejsza, jeżeli pas będzie daleko to zdążymy się rozpędzić i uderzyć w napinający się pas, przy zderzeniu w większą prędkością to tak jak by przywalić kijem do golfa.
Wtym samym celu te nowsze pasy mają tzw napinacze czyli w momencie mocnego hamowania już dokonują ściągnięcia czy też blokady pasów (np ja takie już mam w Toyocie).

Dlatego bardzo ważne jest by dziecko i nie tylko miało bardzo dokłądnie założony pas, myślę że jednak 3 latek to za mało, nie pamiętam teraz ale ciało takiego dziecka potrzebuje więcej punktów by sie nie wyślizgnęło z pasów, oraz by siły były rozłożone na jak największej powierzchni tym sposobem ogranicza się nacisk na cm kw.

przy okazji często widuje panie które nie wiedzieć dlaczego puszczają sobie pasy pod pachą albo trzymają je przed sobą jak by je parzyły, tak na prawdę skazują się w razie wypadku na poważne uszkodzenia klatki piersiowej, karku, kręgosłupa, stawów kolanowych.
A jak jest poduszka to jeszcze uszkodzenie twarzy.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Post #6 Ocena: 0

2010-02-14 15:10:57 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

osinka17

Post #7 Ocena: 0

2010-02-14 16:29:47 (15 lat temu)

osinka17

Kobieta

Z nami od: 16-12-2008

Cytat:

2010-02-14 15:01:26, reivilo napisał(a):
Jesli ci zalezy na bezpieczenstwie wlasnego dziecka powinno jak najdluzej siedziec w foteliku. Sa nawet foteliki do 36 kg wagi dziecka ..wiec calkiem duzego.
Ale jesli wolisz sadzaj na busterze albo nawet bez.
Najistotniejsze jest prawidlowe zapiecie pasow ktore wiekszosc fotelikow zapewnia..a podkladka nie za bardzo. Zwlaszcza u tak malego dziecka - 3 lata.

nie wiem jak z tym bezpieczeństwem... ,moja córka ma 4 lata, jest wysoka, wazy 20kg, kupiliśmy jej kolejny fotelik - do 36kg, wydaliśmy mase pieniędzy i totalna klapa.... fotelik nie jest stabilny, gdy córka uśnie w samochodzie trzeba jej trzymać głowę, bo kiwa się jej jak szalona, a na zakrętach to już porazka... :-Y nie wiem czy bezpieczniejsza nie byłaby własnie podstawka...
Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

littleflower

Post #8 Ocena: 0

2010-02-14 16:33:46 (15 lat temu)

littleflower

Kobieta

Z nami od: 15-07-2008

moja corka 4- latka tez wlasnie jest duza dlatego zamiast fotelika ma podstawke
na czas dlugiej podrozy jest wygodna bo mamy rozkladane siedzenia i gdy mala zasnie , mozemy ja wygodnie i bezpiecznie ulozyc
"Take a chance because you never know how absolutely perfect something could turn out to be."

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer MSN MessengerNumer gadu-gadu

Post #9 Ocena: 0

2010-02-14 18:24:27 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

krakn

Post #10 Ocena: 0

2010-02-14 19:11:16 (15 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Cytat:

2010-02-14 16:33:46, littleflower napisał(a):
moja corka 4- latka tez wlasnie jest duza dlatego zamiast fotelika ma podstawke
na czas dlugiej podrozy jest wygodna bo mamy rozkladane siedzenia i gdy mala zasnie , mozemy ja wygodnie i bezpiecznie ulozyc

dziecko i ktokolwiek leżący w samochodzie nie jest bezpieczny, przekonał się o tym kolega, jechali z imprezy kierowca był trzeźwy ale zmęczony, jechali ulicami Londynu 30M/h, walnęli w drzewo bo kierowca zasnął, nikomu nic się nie stało oprócz właśnie tego który spał na tylim siedzeniu. rozbita głowa, wybity ząb, pęknięte żebra, wstrząs mózgu, generalnie 2 miechy nie mógł pracować, potem pracował przy lekkich pracach, miesiąc w szpitalu.
a to było tylko 30M/h! samochód był dokłądnie sprawdzany bo to było służbowe auto i chodziło o odszkodowania.

zresztą pooglądajcie sobie testy:

Cokolwiek znajduje się na tylnym siedzeniu, czy na tylnej półce działają jak pocisk i leci miedzy siedzeniami albo ponad nimi, jak nie trafi w głowę to wylatuje przednią szybą.
śmieszne?, Gdzieś robili próby jakie szkody może wyrządzić Ipod, który leży na tylnej półce, przy zderzeniu 100Km/h szczena spada, bo przy takim pędzie kilku gramowe rzeczy nabierają energi masy wielu kilogramów, a dziecko przy takim przyśpieszeniu osiąga mase nawet kilku ton
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,