MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Zmiana nazwiska w UK po rozwodzie w PL

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

joanna0203

Post #1 Ocena: 0

2012-06-27 21:21:42 (13 lat temu)

joanna0203

Kobieta

Z nami od: 27-06-2012

Witam. Jestem tu nowa a zalozylam profil poniewaz nikt ze znajomych, nie potrafi mi udzielic odpowiedzi na moje pytanie...
Sprawa wyglada tak: kilka tygodni temu wzielam rozowd w Polsce. Po wszystkim wyjechalam do UK. I teraz chcialabym powrocic do nazwiska panienskiego. Czy moge to zrobic tutaj? I jak to wyglada? Slyszalam ze trzeba umowic sie na wizyte w konsulacie w Manchesterze i tam zrobia to od reki (byc moze po skontaktowaniu sie z USC w Polsce) Mam prawomocny wyrok rozwodowy. Zastanawiam sie tylko jak to bedzie wygladalo pozniej. Czy dostane tylko papier potwierdzajacy zmiane nazwiska czy np bede mogla zmienic tez dowod osobisty czy moze wyrobic sobie paszport? I czy dokument potwierdzajacy taka zmiane bedzie wystarczajacy do tego zeby dokonac zmian takze w banku i innych instytucjach? Wie ktos jak to wyglada? Bo szczerze mowiac troche mnie to wzystko przeraza...

Bede wdzieczna za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

darmund

Post #2 Ocena: 0

2012-06-27 21:29:28 (13 lat temu)

darmund

Mężczyzna

Z nami od: 02-01-2012

Najprosciej to jest zadzwonic do do dzialu prawnego Wydzialu Konsularnego Ambasady i tam sie dowiesz wszystkiego .

Do góry stronyOffline

joanna0203

Post #3 Ocena: 0

2012-06-27 21:32:51 (13 lat temu)

joanna0203

Kobieta

Moze i tak ale ponoc dodzwonienie sie do konsulatu graniczy z cudem i juz nawet umawiac trzeba sie przez internet. Ale sprobuje. Dzieki.

Do góry stronyOffline

darmund

Post #4 Ocena: 0

2012-06-27 21:35:14 (13 lat temu)

darmund

Mężczyzna

Z nami od: 02-01-2012

Cytat:

2012-06-27 21:32:51, joanna0203 napisał(a):
Moze i tak ale ponoc dodzwonienie sie do konsulatu graniczy z cudem i juz nawet umawiac trzeba sie przez internet. Ale sprobuje. Dzieki.

Jesli chodzi tylko o info proponuje dzwonic do dzialu prawnego wWydzialu w Londynie .
Poza tym polecam tez strone internetowa .

Do góry stronyOffline

joanna0203

Post #5 Ocena: 0

2012-06-27 21:45:43 (13 lat temu)

joanna0203

Kobieta

Tak wlasciwie to na stronie konsulatu wszystko jest wyjasnione co mam robic. Interesuje mnie glownie to jak mam postepowac po uzyskaniu juz zmiany nazwiska. Czy np starac sie o paszport i nim sie poslugiwac? Moze powie mi to pan/pani na spotkaniu ale pewniej bym sie czula majac juz jakas wiedze wczesniej:)

Do góry stronyOffline

macadi

Post #6 Ocena: 0

2012-06-27 22:05:20 (13 lat temu)

macadi

Kobieta

Z nami od: 02-12-2010

Nie wiem jak wyglada procedura ale wydaje mi sie, ze tak jak przy zmianie nazwiska po slubie trzeba w ciagu trzech miesiecy wymienic dokumenty tozsamoci. No i przez konsulat jest na pewno drozej. Ale najlepiej dowiedziec sie bezporednio od nich. I wcale to nie prawda, ze nie mozna sie dodzwonic - mi kiedys pani uprzejmie i szczególowo wyjasnila jak wyglada zmiana nazwiska po slubie.
Jesli chodzi o UK to zmiana nazwiska i imienia jest o wiele latwiejsza. Z tego co wiem tu nie ma wymogu posiadania dokumentu tozsamoci wiec po prostu trzeba tylko poinformowac kogo sie da, ze od jutra nazywam sie tak i tak i tyle.

Do góry stronyOffline

joanna0203

Post #7 Ocena: 0

2012-06-27 22:55:41 (13 lat temu)

joanna0203

Kobieta

Dziekuje:) Tak sobie pomyslalam, ze jak juz bede miala ten papier ze zmiana to bede sie nim poslugiwac przy podawaniu danych i spokojnie czekala na paszport. Wiem, ze tu jest drozej ale jak zsumuje loty do Polski w celu zalatwienia tych formalnosci to wyjdzie mi na to samo a do tego jeszcze czas...

Do góry stronyOffline

koniczynka_a

Post #8 Ocena: 0

2012-06-27 23:14:40 (13 lat temu)

koniczynka_a

Kobieta

Z nami od: 05-06-2010

Cytat:

2012-06-27 21:32:51, joanna0203 napisał(a):

Tak to prawda ze graniczy z cudem , moja znajoma ma jakis tam problem do zalatwienia, od miesiaca dzien w dzien dzwoni , ciagle numer zajety, napisala kilka emali , cisza, hmm doradzilam jej zeby na zywca poprostu umowila sie na spotkanie w danej sprawie i tam wyjasnila swoj problem.
Co do nazwiska nie pomoge, nie mam zadnych pewnych info na ten temat, ja jestem po rozwodzie tutaj w UK ale postanowilam nie wracac do nazwiska panienskiego. Za duzo latania , zmieniania wszedzie, koszty tez, takze podjelam decyzje zostac z tym nazwiskiem i juz :)

Do góry stronyOffline

greta

Post #9 Ocena: 0

2012-06-28 14:42:30 (13 lat temu)

greta

Kobieta

Z nami od: 26-05-2007

po zmianie nazwiska bedzie pani mogla zlozyc wniosek o nowy paszport i poslugujac sie nim bedzie mogla pani zmienic wszedzie nazwisko wiec trzeba uzbroic sie w cierpliwosc.sam dokument(papiuer) stwierdzajacy ze zmienila pani nazwisko bedzie w jezyku polskim wiec nie da rady zmienic tutaj nazwiska majac polski papier w rece(chyba ze pani przetlumaczy u tlumacza przysieglego-ale to sie naprawde nie oplaci).
ja zmienialam nazwisko moim dziecia i nigdzie nie chcieli tego zrobic dopoki nie zobaczyli nowych paszportow.
prosze pamietac ze ma pani tylko 3 m-ce na powirot do panienskiego nazwiska.

Do góry stronyOffline

joanna0203

Post #10 Ocena: 0

2012-06-28 14:52:45 (13 lat temu)

joanna0203

Kobieta

Wiem, ze mam 3 miesiace zeby zrobic to od reki. I juz na 18 lipca jestem umowiona w konsulacie w manchesterze w tej sprawie. A pozniej... Chyba jednak przetlumacze ten papier u tlumacza przysieglego i bede go z soba nosic dopoki nie dostane paszportu...

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,