MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Pierwsza Komunia w UK i pierwsza spowiedź

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

anneczka

Post #1 Ocena: 0

2014-03-22 22:11:50 (11 lat temu)

anneczka

Kobieta

Z nami od: 20-09-2007

Moj synek w tym roku idzie do komuni i w tą środę ma pierwszą spowiedż. Poradzcie jak to sie wyspowiadać po angielsku, ponieważ ja pracuje do późna i nie jestem w stanie uczęszczać na zajęcia.... Prosze was również o jakieś ważne rady dotyczące I Komunii Świętej po angielsku, czym sie różni od naszej, jakie są tutejsze tradycje, czy placi sie coś księdzu itp.... My wprawdzie uczęszczamy do Kościoła ale polskiego i te brytyjskie tradycje są mi nieco obce a że dziecko chodzi do szkoły katolickiej, wolalam go poslac do Komuni z jego rówieśnikami ze szkoly. bede wdzięczna za wszelkie wskazówki.
W czym Ja kuleje TY możesz być ASEM.....i na odwrót:)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWWNumer gadu-gadu

Post #2 Ocena: 0

2014-03-22 23:17:50 (11 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

littleflower

Post #3 Ocena: 0

2014-03-22 23:25:34 (11 lat temu)

littleflower

Kobieta

Z nami od: 15-07-2008

Moja corka tez idzie teraz do spowiedzi ale chodzi do katolickej szkoly i na msze tez co niedziele chodzimy do ang kosciola. Za komunie nic nie place, ani zadnych innych na cokolwiek zbiorek nie ma - jedynie co kupowalam dziecku to sukienke - tutaj sporo dziewczynek ma tez welonik zamiast wianka - rzecz gustu jak mysle, nie kupuje sie swieczek, rozancow czy medalikow - jezeli chcesz mozesz poprosic np cherzestnych by kupili dziecku jako prezent - ja wlasnie poprosilam by prezenty dla malej byly skromne i onoszace sie do tego sakramentu.
Pogadaj z iinymi mamami ktorych dzieci ida razem z Twoja pociecha do tego sacramentu. Jak chcesz moge starszej corki podpytac jak wyglada ta pierwsza spowiedz ale dopiero jutro .
"Take a chance because you never know how absolutely perfect something could turn out to be."

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer MSN MessengerNumer gadu-gadu

martunia2302

Post #4 Ocena: 0

2014-03-22 23:58:09 (11 lat temu)

martunia2302

Kobieta

Z nami od: 18-10-2010

Ja tak z ciekawosci zapytam,jaka jest roznica miedzy komunia w Polskim kosciele a Angielskim.

Do góry stronyOffline

Argosman

Post #5 Ocena: 0

2014-03-23 07:56:52 (11 lat temu)

Argosman

Mężczyzna

Z nami od: 07-09-2010

Same różnice. Świetna atmosfera, bezstresowa spowiedź, brak idiotycznych regułek do nauczenia, edukacja dzieci poprzez zabawę w małych grupach, zero przymusu, brak opłat. Mógłbym tak wymieniać długo. Możecie dopisać 1 komunię do listy pt. "czemu nie wracać do PL".

Do góry stronyOffline

littleflower

Post #6 Ocena: 0

2014-03-23 08:10:12 (11 lat temu)

littleflower

Kobieta

Z nami od: 15-07-2008

Cytat:

2014-03-22 23:58:09, martunia2302 napisał(a):
Ja tak z ciekawosci zapytam,jaka jest roznica miedzy komunia w Polskim kosciele a Angielskim.

Komunia jest komunia a nie przedstawieniem - w moim kosciele podczas komuni byl zakaz fotografowania - nawet tzw fotograf zawodowy zdjecia robil przed i po ceremoni. Zebrania rodzicow sa nie po to by gadac o skladkach ale by wylumaczyc czym jest sakrament.
"Take a chance because you never know how absolutely perfect something could turn out to be."

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer MSN MessengerNumer gadu-gadu

anneczka

Post #7 Ocena: 0

2014-03-23 08:22:05 (11 lat temu)

anneczka

Kobieta

Z nami od: 20-09-2007

Bylam na jednym spotkaniu w ten czwartek bo akurat zerwalam sie z pracy. Jestem osoba wierzaca i wiem jak Komunia w PL wyglada, bardziej chodzilo mi o to co w UK jest rozne, jakie tradycje czy to tylko msza i do domu, bo cos mi sie obilo o uszy ze po komunii Ksiadz zaprasza ale nie mialam jeszcze kogo podpytac albo po prostu nasi rodacy ktorzy poslali juz swoje dzieciaki wczesniej tak jakby nie chcieli sie ta wiedza podzielic;p
Ja rowniez jestem zwolenniczka celebrowania bardziej skromnie niz w przepychu i tak naprawde zalezy nam na obecnosci bliskich niz na prezentach:)
W czym Ja kuleje TY możesz być ASEM.....i na odwrót:)

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer gadu-gadu

tomaszzet

Post #8 Ocena: 0

2014-03-23 08:25:28 (11 lat temu)

tomaszzet

Mężczyzna

Z nami od: 09-05-2010

Tylko, że po uroczystości wszystko wraca do normy.
Zapominają o kościele, kultura spada do dna...
Jak to się przekłada na codzienność?

Masz być dobry teraz, a nie jutro.

Polityczny inaczej. Czytam w radiu bajki dla dzieci.

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,