|
---|---|
martek12 | Post #1 Ocena: 0 2019-05-10 16:07:08 (6 lat temu) |
Z nami od: 09-04-2019 Skąd: cobham |
Witam,mam drobny kłopot...
Syn uczy sie w reception class,pod koniec maja zamierzamy udać sie do Polski na tydzien wypoczynku, w szkole na specjalnym formularzu zglosilismy jego nieobecnosc na dwa dni(poprotu tak nam pasowały daty wylotu-przylotu) Dzis otrzymalismy odpwiedz ze szkola sie nie zgadza....rozmawaiałem z dyrektorką powiedziała ze oficjalnie nie mogą uznac takiego powodu nieobecnosci,bedzie to nieobecnosc nieusprawiedliwiona,natomiast z w zwiazku z tym ,my jako rodzice nie bedziemy mieli z tego powodu żadnych problemów,kar itp Moze ktoś spotkał sie z podobną sytułacją??? Syn ogólnie ma wysoką frekwencje,chorował z 2-3 razy w roku,wszytsko wczesniej zgloszone w szkole,bez zadnych uwag itp Z góry dziekuje, za wszelkie rady i odp. Pzdr M |
Adacymru | Post #2 Ocena: 0 2019-05-10 16:28:40 (6 lat temu) |
Konto usunięte |
Nieobecnosc bedzie nieusprawiedliwiona, bo nie zgadzaja sie na wone, ale nie moga nalozyc kary, bo dziecko nie jest jeszcze objete obowiazkiem szkolnym:
"Parenting contracts, orders and penalty notices for irregular attendance apply only to pupils of compulsory school age who are registered at a school."
Ada
|
violettaphotogr | Post #3 Ocena: 0 2019-05-10 17:00:36 (6 lat temu) |
Z nami od: 21-01-2014 Skąd: ... |
Ja to nie wiem jak nam się udało córki na wakacje w świat wozić bez problemów w szkole.
Może dlatego, że to się odbywało w dni wolne od nauki?... #Violujemy
|
martek12 | Post #4 Ocena: 0 2019-05-10 17:23:12 (6 lat temu) |
Z nami od: 09-04-2019 Skąd: cobham |
Cytat: "Parenting contracts, orders and penalty notices for irregular attendance apply only to pupils of compulsory school age who are registered at a school." Ada mogłabys wyjasnić,jak moj syn uczy sie w reception class to nie jest w wieku szkolnym???czy tez nie jest *zarejestrowany* jako uczen?? |
Adacymru | Post #5 Ocena: 0 2019-05-11 00:07:45 (6 lat temu) |
Konto usunięte |
Poniewaz jest zapisany do Reception, to oczekiwanym jest jego obecnosc, dlatego zglaszasz nieobecnosci z powodu np choroby i innych waznych (dla ciebie jako rodzica powodow), co nie znaczy ze szkola musi sie zgodzic z waznoscia twoich powodow do nieobecnosci dziecka, i dlatego powiadomili cie, ze nie udziela przyzwolenia. Obowiazek edukacji w UK jest od wieku 5 lat, do recepcji dziecko nie musi chodzic obowiazkowo, nie ma obowiazku edukacji 4 latokow. Dlatego tez nie moga ukarac cie grzywna za ta nieobecnosc, bo prawo mowi, ze taka kare mozna nalozyc tylko w przypadku nieobecnosci dzieci, ktore objete sa obowiazkiem edukacji.
Ada
|
|
|
jotkadakotka | Post #6 Ocena: 0 2019-05-13 10:27:02 (6 lat temu) |
Z nami od: 05-12-2008 Skąd: Poole |
Ale do Reception chodza dzieci juz 5 letnie. Tzn 4-5 lat dokladnie, wiec autora postu dzicko moze juz obejmowac obowiazek szkolny.
|
Kanonier30 | Post #7 Ocena: 0 2019-05-13 11:38:54 (6 lat temu) |
Konto usunięte |
Najlepiej pobrać od lokalnego konowała (GP) zwolnienie lekarskie i udać się do "wód", jak kiedyś mawiano - dla podratowania zdrowia
![]() problem szkoły załatwiony... |
Capricorn | Post #8 Ocena: 0 2019-05-13 14:30:18 (6 lat temu) |
Z nami od: 05-02-2012 Skąd: South East |
Cytat: 2019-05-13 10:27:02, jotkadakotka napisał(a): Ale do Reception chodza dzieci juz 5 letnie. Tzn 4-5 lat dokladnie, wiec autora postu dzicko moze juz obejmowac obowiazek szkolny. ![]() Moja córka zaczęła reception kilka dni po swoich 5 urodzinach. Jest z początku września. W maju lecieliśmy do Polski na weekend, na komunię (oboje z mężem byliśmy chrzestnymi) i zgłosiłam w szkole, że nie będzie jej 1 dzień w szkole. Była to nieobecność nieautoryzowana, czego się spodziewałam. Po prostu chciałam być fair w stosunku do szkoły. Żadnych konsekwencji nie było. |
jotkadakotka | Post #9 Ocena: 0 2019-05-13 15:26:40 (6 lat temu) |
Z nami od: 05-12-2008 Skąd: Poole |
Cytat: 2019-05-13 14:30:18, Capricorn napisał(a): Cytat: 2019-05-13 10:27:02, jotkadakotka napisał(a): Ale do Reception chodza dzieci juz 5 letnie. Tzn 4-5 lat dokladnie, wiec autora postu dzicko moze juz obejmowac obowiazek szkolny. ![]() Moja córka zaczęła reception kilka dni po swoich 5 urodzinach. Jest z początku września. W maju lecieliśmy do Polski na weekend, na komunię (oboje z mężem byliśmy chrzestnymi) i zgłosiłam w szkole, że nie będzie jej 1 dzień w szkole. Była to nieobecność nieautoryzowana, czego się spodziewałam. Po prostu chciałam być fair w stosunku do szkoły. Żadnych konsekwencji nie było. ![]() |
Adacymru | Post #10 Ocena: 0 2019-05-13 18:45:27 (6 lat temu) |
Konto usunięte |
Reception nie jest obowiazkowe, obowiązek edukacji rozpoczyna się od września po 5tuch urodzinach dziecka, czyli dziecko urodzone w np październiku będzie obowiązywał obowiązek edukacji od września po tych urodzinach. Jak chodzi do recepcji, to szkoła nie musi wydać pozwolenia na urlop, ale nie mogą nałożyć kary pieniężnej, bo ta jest tylko w odniesieniu do dzieci jakie są objęte obowiązkiem edukacji.
Ada
|