Str 3 z 4 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
PannaZMokraGlow |
Post #1 Ocena: 0 2020-12-19 16:31:48 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Cytat:
2020-12-19 14:31:11, daavid napisał(a):
Szczerze to chyba nie znam nikogo kto się rozwodził i wybrał inne rozwiązanie jak zdrada. Cała reszta była dopisana później.
Ja rozwodzilam sie na podstawie "unreasonable behaviour" ktore ktos powyzej ladnie przetlumaczyl jako "niedorzeczne" zachowanie i bardzo szybko to poszlo. Z tym, ze moj byly oglednie przyznal w sadzie na rozprawie ze nagabywal moich wspolpracownikow, argumentujac ze to nie bylo niedorzeczne.
No ale ja nie staralam sie o zadne jego oszczednosci a sama nic nie mialam. No i nie mielismy dzieci wiec to inaczej. Jedno spotkanie w sadzie i szybka decyzja sadu.
|

|
 |
|
|
Mieszko |
Post #2 Ocena: 0 2020-12-19 17:46:46 (4 lata temu) |
Z nami od: 16-07-2009 Skąd: Hastings |
Cytat:
2020-12-19 14:31:11, daavid napisał(a):
Szczerze to chyba nie znam nikogo kto się rozwodził i wybrał inne rozwiązanie jak zdrada. Cała reszta była dopisana później.
Ja wybrałam inne i gładko poszło. Nawet do sądu nie musiałam jeździć. Ale oczywiście w przypadku autorku wątku pewnie będzie inaczej, bo są dzieci, a mąż nie widzi powodu by się rozwodzić.Takze musi sie dobrze przygotować, jak ktoś napisał odkładać pieniądze, myśleć o wyprowadzce i separacji.
|

|
 |
|
Kanonier30 |
Post #3 Ocena: 0 2020-12-19 18:15:22 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
A dla mnie sprawa jest 'dęta'. Z wpisu niewiele wynika, a że między małżonkami się 'nie układa', to nie jest powód do rozwodu.
Dorabianie 'gęby' mężowi, bo... zdrada? A skąd za przeproszeniem wiecie - Drodzy Forumowicze, Forumowiczki - że nie jest inaczej? Autorka sugeruje, że jak małżonek się nie wyprowadzi, to musi Ona z dziećmi, jak rozumiem, sztuk trzy.
Mąż nie ma ograniczonych praw rodzicielskich, a więc równie dobrze Autorka może się wyprowadzić, a Mąż zostanie z dziećmi.
Żaden Council nie przyzna lokalu, bo Autorka ma Małżonka - nie może więc podać, że jest samotną matką. Urząd nie da mieszkania - domu Pani, bo się nie dogaduje z mężem. Najpierw przeprowadzić separację, rozwód. Ale - separacji nie orzecze żaden sąd brytyjski, jeżeli Państwo mieszkacie pod tym samym adresem. Koniec, kropka.
Jeżeli na Małżonka nie ma haków - jak wspomniana zdrada, przemoc, alkoholizm etc -a haki może wyciągnąć Małżonek... może Pani kogoś poznała i zapałała miłością...? To rozwód może być orzeczony z winy powódki i dzieci zostaną przy Ojcu.
Przepraszam, ale nie ma normy, że Ojciec jest 'Czarnym Piotrusiem'. Dzieci niejednokrotnie wolą zostać z Ojcem, a nie z Matką. W tym wypadku przynajmniej jedno jest już w wieku, w którym może się określić świadomie (14 lat małżeństwa... )
[ Ostatnio edytowany przez: Kanonier30 19-12-2020 18:19 ]
|

|
 |
|
Turefu |
Post #4 Ocena: 0 2020-12-19 18:49:48 (4 lata temu) |
Z nami od: 26-05-2013 Skąd: York |
@Kanonier. Jesli OP sie wyprowadzi, to bedzie samotna matka. Stan cywilny jest tutaj mniej wazny dla councilu, to bardziej dla sadu i ewentualnych ustalen finansowych. Jako formalnie zamezna, ale mieszkajaca sama z dziecmi jak najbardziej moze sie podawac za samotna matke i jako taka aplikowac o dom z councilu. I ten moze dom dac. Co do wyprowadzania sie z dziecmi czy bez dzieci. To juz kwestia indywidualna. To prawda, ze bywa lepiej, zeby dzieci zostaly z ojcem, jesli ten chce sie nimi zajmowac. Nie wiemy jak jest w sytuacji OP. Nawet jesli OP zapalala miloscia do kogos innego, to sad nie przyzna ojcu dzieci "za kare" dla zony, ze ta odeszla. Sad bedzie sie kierowal dobrem dzieci.
|

|

|
|
Kanonier30 |
Post #5 Ocena: 0 2020-12-19 19:07:56 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
@Turfeu...a we wszystkim zgoda. Tylko zainteresowana musi się z tymi dziećmi wyprowadzić. Nie jestem specjalistą prawa rodzinnego, aby wypowiadać się za Ojca - w tym wypadku odebrania czy ograniczenia mu de facto praw rodzicielskich.
'Samotna matka' - ja rozumiem, że urzędy brytyjskie mają pole do interpretacji różnych sytuacji życiowych. Nie mam pewności czy tutaj @Turfeu masz rację...
W polskim kodeksie rodzinnym stoi: 'za osobę samotnie wychowującą dzieci uważa się jednego z rodziców albo opiekuna prawnego, jeżeli osoba ta jest panną, kawalerem, wdową, wdowcem, rozwódką, rozwodnikiem albo osobą, w stosunku do której orzeczono separację w rozumieniu odrębnych przepisów.'
To, że Pani samotnie zamieszka nie czyni z Niej Samotnej Matki nawet w kraju takim, jak UK.
Sąd nie będzie karał... jednak, jeżeli Matka dorabia 'gębę' co do zdrad Małżonkowi, a okaże się, że w sprawach intymnych jest wyzwolona...a Dzieciom domu nie stworzy, to już decyzja Sądu.
Mnie zawsze zadziwia fakt, jak osoby składające sobie przysięgę - najczęściej jeszcze przed Bogiem - mogą do tego stopnia pałać do siebie niechęcią (w delikatnej opcji rozwodu)...
|

|
 |
|
|
Turefu |
Post #6 Ocena: 0 2020-12-19 20:33:13 (4 lata temu) |
Z nami od: 26-05-2013 Skąd: York |
Kanonier30. Ale tutaj nie ma mowy o doprawianiu geby malzonkowi. OP napisala tylko, ze sie jej nie uklada z mezem. To moze wiele oznaczac. W UK prawo dziala inaczej niz w Polsce i mozna nie miec rozwodu i ciagle byc samotna matka.
Jesli OP naprawde nie widzi szans pozostania w malzenstwie, to powinna sie skoncentrowac na finansowym zabezpieczeniu siebie i dzieci na ewentualne samotne macierzynstwo. Praca, moze jakies przyslugujace zasilki, settled status.
|

|

|
|
PannaZMokraGlow |
Post #7 Ocena: 0 2020-12-19 21:03:12 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Cytat:
2020-12-19 18:15:22, Kanonier30 napisał(a):
Dzieci niejednokrotnie wolą zostać z Ojcem, a nie z Matką. W tym wypadku przynajmniej jedno jest już w wieku, w którym może się określić świadomie (14 lat małżeństwa...
Widze Kanonier ze szybko przekalkulowales pozycie intymne i brak ewentualnych poczatkowych trudnosci z zajsciem w ciaze autorki watku.
W UK na szczescie nie obowiazuje prawo polskie i nie potrzeba sadu do orzekania separacji. Jezeli ustalo wspolne pozycie i malzonkowie zamieszkaja osobno to sa w separacji. Ja to przerabialam na brytyjskiej sali sadowej poniekad.
Osoba w separacji mieszkajaca z dziecmi jest owszem samotnym rodzicem i tak jest traktowana przez tutejsze prawo.
Mialam tez kolezanke Latynoske w pracy ktora mieszkala z bylym mezem pod jednym dachem jeszcze po rozwodzie bo tak im taniej wychodzilo wiec nie wiem jak z rozwodem pod jednym adresem jest wlasciwie.
Jezeli sa problemy mieszkaniowe z powodu rozpadu malzenstwa to moze mialoby sens przedzwonic tez do takiej organizacji jak Shelter, po porade.
|

|
 |
|
Adacymru |
Post #8 Ocena: 0 2020-12-19 21:55:06 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
https://www.plymouth.gov.uk/housing/homelessorrisk/yourhousingoptions
Jeśli autorki lokalizacja jest aktualna, to ten link pomoze...nawet jest o pomocy z depozytem
Ada
|

|
 |
|
kik1976 |
Post #9 Ocena: 0 2021-05-14 20:07:56 (4 lata temu) |
Z nami od: 30-08-2006 Skąd: Neverland |
kanonier, jelsi , jak piszesz, nei znasz sie na tutejszych prawach , to nei wypowiadaj sie moze, bo fakt.. nie znasz sie.. jest jak pisze pannazmokraglowa...
co do postu glownego.. trzeba wyjasnic sytuacje o co chodzi.. jelsi sa problemy do nie przeskoczenia przez ktoras ze stron, to separacja moze okazac sie dobrym pomyslem.. i nie potrzeba sadu do tego..
natomiast autorka musi wziasc pod uwage, ze jest braxit i problemy z tym wziazane, jak rowniez finanse, bo to nei jest takei proste, neistety.. [ Ostatnio edytowany przez: kik1976 14-05-2021 20:09 ] Actus hominis non dignitas iudicentur ..
|

|
 |
|
mela1984 |
Post #10 Ocena: 0 2021-05-14 20:34:55 (4 lata temu) |
Z nami od: 21-08-2013 Skąd: uk |
Cytat:
2021-05-14 20:07:56, kik1976 napisał(a):
separacja moze okazac sie dobrym pomyslem.. i nie potrzeba sadu do tego..
[ Ostatnio edytowany przez: <i>kik1976</i> 14-05-2021 20:09 ]
kik czy separację trzeba jakoś udokumentować?trzeba to gdzieś zgłosić?
|

|
 |
|