Odkopałam temacik z prośbą o pomoc. Jeśli jej nie dostanę to może jakiś prawnik?
Otóż sprawa wygląda tak:
syn urodzony w UK w czerwcu tego roku. Akt urodzenia przetłumaczony na polski, numer pesel również wydany, dowód osobisty także (w polsce). Czyli fakt faktem ma obywatelstwo polskie ponieważ oboje jesteśmy polakami.
Złożyliśmy również wniosek o paszport brytyjski ponieważ pracujemy/ żyjemy w anglii od 6 lat. Paszport przyznany, otrzymany.
W tym samym dniu otrzymał a raczej wydano mu dowód osobisty w polsce i kurier przywiózł paszport brytyjski.
I teraz problem: moja mama (w sumie bez potrzeby i mojej zgody) poszła do gminy zapytać czy może posiadać dwa obywatelstwa? odpowiedziano jej że nie i należy zwrócić dowód osobisty mojego syna. Dodała również że, w mojej gminie nie spotkali się jeszcze że dziecko polaków urodzone w UK posiada obywatelstwo brytyjskie? że było dużo dzieci urodzonych poza granicami PL ale nie żeby miało obydwa obywatelstwa. No i w sumie nic nie wiedzą na ten temat ale że "chyba" powinnam zwrócić dowód osobisty.
Jak to jest? czy skoro jesteśmy polakami Nasze dziecko może mieć dwa obywatelstwa? czytam i czytam, martwię się, męczę i Bóg wie co jeszcze

Rodzisz się oryginalny nie umieraj jako czyjaś kopia, bądz sobą....
"Temple of Love"