MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Znalezienie pracy w wieku 17 lat?

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

superb77

Post #1 Ocena: 0

2008-02-24 22:28:05 (17 lat temu)

superb77

Z nami od: 24-02-2008

18-ste urodziny obchodzę 22 sierpnia bieżącego roku. Bardzo chciałbym na wakacje wyjechać do Anglii, żeby zarobić parę groszy. Mam w Londynie kuzyna, który mieszka na stałe i ma stałą, legalną pracę. Teraz pytanie do Was - czy Waszym zdaniem jest szansa na znalezienie przyzwoicie płatnego zajęcia w tym wieku (od 5f/h w górę)? Nie koniecznie legalnie. Interesuje mnie okres końca czerwca, lipca i sierpnia. Wziąłbym ze sobą znajomego.

Bardzo Was proszę o rady, gdzie i jak szukać możliwych ofert pracy, oraz kiedy już taką znajdę to w jaki sposób najlepiej skontaktować się z ogłoszeniodawcą? Mój angielski jest na poziomie komunikatywnym, jednak rozmowa telefoniczna z Anglikiem nie widzi mi się kolorowo :) Bardzo proszę o jakieś rady...

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

aisab

Post #2 Ocena: 0

2008-02-24 22:52:10 (17 lat temu)

aisab

Kobieta

Z nami od: 03-05-2007

Hmm z tego co wiem to raczej zarobki ponizej 5funtow dla twojego rocznika:-? Prace najlepiej szukac w jobcentre, w gazetach. Kontaktujesz sie z pracodawca telefonicznie lub wysylasz aplikacje mailem lub normalna poczta,ale ostatecnie do ciebie oddzwaniaja(lub niestety nie) wiec kontakt z jezykiem przez telefon nieunikniony. Chyba ze zalatwiasz prace przez znajomego ktory przyprowadza cie prosto do pracy:-] Powodzenia!
jest dobrze :-)

Do góry stronyOffline

Rrrr

Post #3 Ocena: 0

2008-02-24 23:22:12 (17 lat temu)

Rrrr

Kobieta

Z nami od: 04-07-2005

Cytat:

2008-02-24 22:52:10, aisab napisał(a):
Hmm z tego co wiem to raczej zarobki ponizej 5funtow dla twojego rocznika:-?

co nie znaczy ze nie mozna znalezc pracy za wiecej kasy. minimum ustawowe tylko okresla najnizszy prog zarobkowy, a nie nakazuje pracodawcy placic dokladnie takiej stawki...

Do góry stronyOffline

superb77

Post #4 Ocena: 0

2008-02-24 23:22:25 (17 lat temu)

superb77

dzięki za szybką odpowiedź :) przeglądając oferty, prawie wcale nie trafiam na ogłoszenia w których mowa o osobach niepełnoletnich. więc jeszcze jedno pytanie - czy osoba niepełnoletnia może w ogóle w Anglii dostać pracę sezonową legalnie?

Kuzyn na pewno pomógłby mi z dojazdem i zakwaterowaniem, jednak wszystkiego zwalać na jego głowę nie mogę :) ja mam 18-ste urodziny w sierpniu, a do Anglii wybierałbym się z o rok starszym znajomym. To na pewno pomogłoby w zdobyciu zakwaterowania na własną rękę oraz pozwoliło uniknąć ewentualnych problemów.

Proszę jeszcze, żebyście napisali za jakimi zajęciami mogę się rozglądać w mojej sytuacji. (tzn takimi na 2 miesiące, dla osoby niepełnoletniej) i czy będąc kilka dni przed urodzinami nie mogę liczyć na to, że ktoś na ten krótki okres przymknie oko na datę urodzenia?

Do góry stronyOffline

vitek

Post #5 Ocena: 0

2008-02-24 23:25:09 (17 lat temu)

vitek

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 19-06-2007

Nikt nie musi nic przymykać bo od ukończenia 16tu lat możesz legalnie pracować. W McDonalds są prawie zawsze przyjęcia (niestety słabo płacą) no i agencje. Ale musisz najpierw przyjechać i dopiero szukać pracy bo tak na odległość to nikt cię nie zatrudni
The Mythbuster

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Rrrr

Post #6 Ocena: 0

2008-02-24 23:29:31 (17 lat temu)

Rrrr

Kobieta

Z nami od: 04-07-2005

nikt nie przymknie oka...
bo tutaj mozesz legalnie pracowac w tym wieku ;-)
a prace tylko na 2 miesiace bedzie raczej ciezko znalezc... sezonowa najpewniejsza. sa tez inne rzeczy, w zaleznosci od tego jak z Twoim angielskim, ale musialbys ta prace znalezc przed przyjazdem, bo na miejscu mozesz stracic sporo czasu zanim cos znajdziesz...

popatrz np tutaj:

http://www.gumtree.com/

Do góry stronyOffline

superb77

Post #7 Ocena: 0

2008-02-24 23:53:56 (17 lat temu)

superb77

heh z tego co widzę, mogę liczyć tylko na sprzątanie ;p bardzo chciałbym iść w kierunku czegoś w stylu rozładunków na magazynach, gdzie można pracować w grupie, najlepiej między innymi Polaków :)

jaki sposób jest lepszy - szukanie wśród angielskich ogłoszeń, bezpośrednio u Anglików czy raczej polskie oferty?

nie chciałbym też się naciąć na kogoś nieuczciwego, dlatego napiszcie proszę na co warto zwrócić uwagę przy zatrudnianiu się w UK. jeśli chodzi o mój angielski, to poziom intermediate opanowany mam mniej więcej w skali 7/10 ;p brakuje mi jednak konwersacji, bo gramatyka i ćwiczenia na papierze to nie to samo co codzienne życie. Będąc na wakacjach w Londynie w 2005 roku przekonałem się że moja nauka angielskiego w Polsce niewiele ma wspólnego z użyciem go w Anglii ;p

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,