Str 34 z 38 |
|
---|---|
chajmiooo | Post #1 Ocena: 0 2016-06-27 10:08:17 (9 lat temu) |
Z nami od: 14-04-2015 Skąd: Here and there |
Hey
Dla tych co mają problemy z HCPC i masz pewność, że to oni popełnili błędy i masz na to dowody. Complaint department: mail: feedback@hcpc-uk.org Dostałem namiary dzięki "citizen advice bureau" Pomogli mi bardzo i dzięki mailowi do pani manager Ruth C. z hcpc zrobiła z nimi robotę. Pozdrawiam |
dante01 | Post #2 Ocena: 0 2016-07-03 22:11:44 (9 lat temu) |
Z nami od: 19-04-2016 Skąd: Warrington |
Witam. Poszukuję dobrej anglojęzycznej książki/książek z fachowym opisem jednostek chorobowych w fizjoterapii. Zna ktoś z was może jakieś tytuły/autorów?
Pozdrawiam |
zachmurzona | Post #3 Ocena: 0 2016-08-16 00:17:03 (9 lat temu) |
Z nami od: 16-03-2015 Skąd: londyn |
hej prosze o pomoc
![]() chyba sobie zartuja z tym ....Adaptation Period .... "The applicant must find clinical placements in the 3 core physiotherapy areas of musculoskeletal, respiratory and neurology with an HCPC registered physiotherapist. The guide length of time is 3 months in each area The placement needs to be guided by the following learning outcomes" |
AnnaPhysio11 | Post #4 Ocena: 0 2016-08-16 09:03:10 (9 lat temu) |
Z nami od: 18-06-2016 Skąd: Brighton |
Zachmurzona, mozesz sie odwolac lub zdawac test kompetencji.
Test kompetencji jest ciezki. Odwolanie to ryzyko - moga uznac lub jakies inne gorsze warunki postawic. Jesli chodzi o adaptacje to czas nie jest najgorszy - znalezienie szpitala jest najgoresz. Ja szukalam 3 lata.Wszedzie brak czasu, brak assessorow, nie ma miejsc. Polecono mi Monroe Medical NI Ltd (chyba sie kiedys oglaszali na forum) - oni robia kursy i adaptacje. Fajnie to organizuja bo czesc materialow dostajesz do przerobienia, potem sa praktyki ale nie trwa to na pewno miesiacami. W sumie to od nich jedynie jakas konkretna pomoc. Jesli HCPC kazalo robic adaptacje to pewnie trzeba - tutaj wszystko jest inne - diagnostyka, assessmenty SOAP notes, z respiro. trzeba osluchiwac itd itd. Ja musialam po 2 miechy robic Respiro, Neuro i MSK oraz Clinical Decision Making Process. Zaliczylam interview z tymi wiadomosciami i juz pracuje jaki band 5 - wszystko sie przydalo z wiadomosci.Powodzenia |
oloandrew | Post #5 Ocena: 0 2016-10-11 10:10:28 (9 lat temu) |
Z nami od: 18-01-2016 Skąd: London |
Dzięki! Masz rację- biorę się za naukę bo nic tu nie wskuram. Pozdrawiam
|
|
|
oloandrew | Post #6 Ocena: 0 2016-10-11 10:13:04 (9 lat temu) |
Zachmurzona- Również niedawno dostałem taką samą decyzję. 9 miesięcy adaptation- po 3 miesiące z każdego tematu. Kontaktowałem się już z Monroe Medical i jest możliwość odbycia tego adaptation u nich. Powodzenia!
|
oloandrew | Post #7 Ocena: 0 2016-10-13 17:29:58 (9 lat temu) |
Widzę że musi być coś na rzeczy że teraz trzaskają po 9 miesięcy adaptation- może to być związane z Brexitem? Bo do tej pory przez całe forum nikt nie narzekał na tak długi adaptation period- były przypadki po kilka tygodni, jeden lub drugi dział rehabilitacji ale nie wszystkie trzy naraz. a tu w niedalekim odstępie mnie i zachmurzonej walneli 9 miesięcy....
|
Aganiecha | Post #8 Ocena: 0 2016-10-13 22:33:08 (9 lat temu) |
Z nami od: 13-10-2016 Skąd: Londyn |
Opisze swoja historie z adaptacja bo to jakas paranoja.
Mialam do zrobienia po 3 tyg na neuro msk i respiratory. Po roku szukania znalazlam szpital w Eastbourne. Z 9 tyg zrobilo sie 14 bo moj fizjo co mnie nadzorowal stwierdzil ze nie znam wszystkiego. Dali mi pacjentow i kazali diagnozowac - zero nauki, zero pomocy. Ja tam bylam codziennie od 9-5 bez zarobku. Na koniec fizjo napisal list ze nei zdalam adaptacji, na to HCPC wyslalo mi list ze teraz przedluzaja nastepna adaptacje do 3 mies na kazdym dziale. Tutaj nie chodzi o to by odbebnic prace na tych dzialach. Przeczytajcie uwaznie list - trzeba zaliczyc potem ta adaptacje i ten fizjo co was wzial oceni czy zaliczyliscie czy nie. Blakalam sie rok i wreszcie znalazlam Polaka pod Londynem, wzial mnie na adaptacje MSK do swojej kliniki. Napisal potem raport do HCPC i HCPC jego zaczelo sie wypytywac co robil ze mna jakie jednostki itd. Nie odpowiedzial, ja po prostu siedzialam tam caly czas i patrzylam sie jak on robi assessmenty. Wiec HCPC nie zaliczylo mi nawet MSK. Zla jestem. Moja kolezanka robila w Medical Monroe. Oni sa w belfascie ale podlegaja pod HCPC. Przeczytajcie dokladnie na stronie HCPC - adaptacja to nie tylko praktyki, to nauka, to tez mentoring itd. Wiec jesli znajdziecie kogos solidnego kto bedzie Was uczyl, sprawdzal, omawial material to tez jest to adaptacja a nie tylko siedzenie w szputalu. Moja kolezanka miala lekcje wysylane, uczyla sie duzo, potem miala ktorkie praktyki. Solidnie miala to zrobione i Medical napisalo i raport i te wszystkie zadania wysylali do HCPC by udowodnic ze te wszystkie standardy wypelnili. Dostala rejestracje po 4 miesiacach. Ja napisalam do Monroe - jest tam chyba 3 fizjo, ale najlpesza jest Monika - dobrze uczy. Czekam co mi powie. Przed adaptacja sprawdzcie koniecznie czy wasz fizjo jest zarejestrowany bo i tez slyszalam ze polacy biora na adaptacje a nie sa nawet zarejestrowani. Chyba ze znacie jakies inne rozwiazania na odbycie adaptacji - kazda rada cenna. A czy ktos juz zdawal Aptitude test? Czy warto? Czy to prawda ze jak sie nie zda to nie bedzie mozna robic adaptacji tylko od nowa znow trzeba bedzie aplikowac? |
RybakaD | Post #9 Ocena: 0 2016-11-05 19:20:30 (8 lat temu) |
Z nami od: 05-11-2016 Skąd: St Helens |
Mialem to samo, dostalem do zrobienia 3 dzialy, zrobilem jeden w klinice w St Helens ale mi nie poszlo dobrze, dali mi pacjenta z COPD i nie umialem zrobic assessmentu, wiec napisali list do HCPC zeby mi wiecej adaptacji i standardow dodac. Moja rada - lepiej robic adaptacje w porzadnym miejscu i przylozyc sie do nauki, miec kogos kto wytlumaczy niz robic gdziekolwiek i potem jeszcz wiecej miec do zrobienia jak sie nie zaliczy. Przeczytajcie uwaznie list - jesli ten co nadzoruje praktyki nie uzna ze dzialacie jak tutejszy band 5 to oblewacie. Ja ukonczylem w Monroe Medical tez, br duzo mi tlumaczyli i pomagali, zdalem praktyki i rejestracje mam, za tydzien bede mial interview na band 5, tez monroe mi zalatwilo te interview i dalo materialy na przygotowanie. Polecam. Jedno tylko mnie dreczy - HCPC wg prawa ma 50 dni roboczych na odpowiedzenie na pismo. to jest 3 miesiace. Sady w strasburgu szybciej dzialaja. Mimo ze ukonczylem dobrze adaptacje, monroe napisalo raport 40 stron, HCPC dopiero dalo mi rejestracje po 3,5 miesiaca. Telefony, listy - olewaka totalna. Biurokracja gorsza niz w PL. Powodzenia rodakom - fizjoterapeutom
|
Torino | Post #10 Ocena: 0 2016-11-20 00:50:19 (8 lat temu) |
Z nami od: 19-11-2016 Skąd: Polandia |
Witajcie, na początku chce pozdrowić użytkowników Grzesław_mks i MartaBanka za obiektywne i niezawistne informacje dotyczące problemu. Jestem studentem ostatniego roku licencjatu i poważnie rozważam wyjazd w najbliższej przyszłości, więc mam w związku z tym kilka pytań. Zawre je w punktach by łatwiej było odpowiedzieć. Pytania kieruje szczególnie do ww użytkowników jak i do innych także
![]() 1. Proszę o więcej info odnośnie pracy jako asystent fizjoterapeuty ? Wyczytałem z wcześniejszych wpisów tylko że nie wymaga to rejestracji w HCPC. Jak wychodzi z tym w praktyce - zapotrzebowanie na takich ludzi - łatwość/trudność w zdobyciu tej posady, pensja miesięczna/roczna, no i przede wszystkim co dokładnie należy do obowiązków na tym stanowisku ? 2. Czy jako fizjoterapeuci zatrudnieni przez NHS np. w szpitalu możecie liczyć na pełne finansowanie przez niego waszego dokształcania czyli nowe kursy, techniki ? 3. Wyczytałem ostatnio, że bodajże od tego roku w europie została wprowadzona elektroniczna legitymacja zawodowa obejmująca m.in nasz zawód. Ma to na celu ułatwienie czy wręcz zastąpienie rejestracji w HCPC i skrócenie czasu biurokracji, a po uzyskaniu legitymacji ma się uprawnienia do wykonywania zawodu w wybranym kraju na ustalonych regułach (legitymacja roczna i stała). Czy ktoś z was lub znajomych wybrał może tę opcje zamiast bezpośredniego rejestrowania w HCPC ? Lub macie jakieś szersze info do tematu, ponad te podawane w artykułach ? Pozdrawiam |