MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Karta CPC w UK a uprawnienia z PL

« poprzednia strona

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

Str 2 z 2

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

radzik77

Post #1 Ocena: 0

2015-01-14 21:17:12 (10 lat temu)

radzik77

Konto usunięte

Pierwsza podstawowa sprawa to data nabycia uprawnien. Jesli egzamin C+E zdales przed 09/09/09 wtedy nie musisz zdawac egzaminow z modulu 2 i 4. Wystarczy 35h szkolenia.

Jesli zdawales C oraz E oddzielnie i E zdales po 09/09/09 to niestety CPC initial/Kwalifikacja Wstepna Ciebie dotyczy. Ewentualnie praca jedynie wg. kat.C, jesli uprawnienia zdobyte przed w/w data.

1. Musisz ukonczyc 35h szkolenia i zaliczyc egzamin konczacy moduly 2 i 4.
2. Kurs mozesz odbyc w jakiejkolwiek placowce uprawnionej do swiadczenia szkolen CPC.
3. Tak, 2 i 4. Tylko i az. Znam kierowcow, ktorym sprawil spory problem. Po dwoch podejsciach zrezygnowali i zrobili w PL.

[ Ostatnio edytowany przez: radzik77 14-01-2015 21:18 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

G3ryk_

Post #2 Ocena: 0

2015-01-15 05:32:28 (10 lat temu)

G3ryk_

Mężczyzna

Z nami od: 21-02-2014

Serdeczne dzięki za podpowiedź. Wczoraj jużprzewertowałem neta i większość sobie ułozyłem w głowie a teraz dzięki Twojej podpowiedzi Radzik już będę wiedział co i jak. Zapomniałem wspomnieć że oba uprawnienia zrobiłem w poprzednim roku czyli initial mnie obowiązuje :)
Nasuwa mi się tylko jedno pytanie co do tego wszystkiego. Czytając:
Tutaj
Stwierdzić mogę że 35h kurs jest wymagany tylko do przedłużenia licencji lub dla osób które zdobyły prawko przed wymienioną przez Ciebie datą. Dla initial mogę wnioskować że kurs nie jest potrzebny a tylko egzaminy trzeba zdać. Co w UK jest możliwe hehe :) Dobrze wnioskuję???

Druga sprawa... czytając:
Tutaj
punkt 9 .... po zrobieniu przewozu w PL tutaj muszę po wymianie prawka zrobić 7h kurs żeby zrobić moją kartę kierowcy ??? Na stronie jest to wytłuszczonym drukiem...

PS: Radzik czy mógłbym Cię prosić o nr tel na priv? W razie pytań miałbym do kogo się zwrócić :)

PS: Wyszukałem na stronie mojej w mojej miejscowości że firma organizuje tylko kurs dla C....dziś jeszcze zadzwonię się dopytać ale chyba jednak zrobię w UK cpc...

[ Ostatnio edytowany przez: G3ryk_ 15-01-2015 05:34 ]

Do góry stronyOffline

radzik77

Post #3 Ocena: 0

2015-01-15 08:29:14 (10 lat temu)

radzik77

Konto usunięte

Teraz to i ja troche przewertowałem info i chyba troche wprowadziłem w błąd. CPC Initial ma jednak troche wiecej zaliczeń. Praktycznie każdy moduł kończy sie egzaminem. Czy mozna zdawać bez robienia kursu? Tego nie nie wiem, nie chce znowu palnąć. Moze koledzy, którzy przebrnęli procedurę cos napiszą?

Co do drugiej części Twojej wypowiedzi to sprawy maja sie troche inaczej. Jesli posiadasz dokument wydany w Polsce to mozesz Kwalifikacje Wstępna odbyć w PL, gdzie tez trzeba zdawac egzaminy. Następnie wymieniasz prawo jazdy w PL i odbierasz nowe z kodem 95, potwierdzającym posiadanie uprawnień do wykonywania zawodu. W UK nie musisz juz wtedy nic robic. Jesli zechcesz to wymienisz prawko na UK a karta DQC zostanie wydana automatycznie.

Te dodatkowe 7h w UK o których wspomniałeś dotyczy posiadaczy prawa jazdy wydanego w UK, którzy chcą zrobic CPC poza granicami UK. I nie wiem jak to sie ma w przypadku CPC Initial.

Mysle, ze moj nr do niczego sie Tobie nie przyda. Nie jestem ekspertem w dziedzinie :-] Inne pytania mozesz wrzucać tutaj to moze jeszcze ktos z tych informacji skorzysta :-]

[ Ostatnio edytowany przez: radzik77 15-01-2015 08:34 ]

Do góry stronyOffline

G3ryk_

Post #4 Ocena: 0

2015-01-15 16:57:27 (10 lat temu)

G3ryk_

Mężczyzna

Z nami od: 21-02-2014

Udało mi się dodzwonić wreszcie do znajomego, który mnie poinstruował. Moduły 1 oraz 3 to moduły testu na prawo jazdy. Jeśli mamy już prawko te moduły nas nie dotyczą. CPC dotyczą tylko moduły 2 oraz 4 i te tylko trzeba zaliczyć. Więc miałeś rację.
Do testów można podejść bez żadnych kursów. To Ty decydujesz czy jesteś w stanie go zdać czy nie. Są materiały online do kupna po około 20 Ł z których można się przygotować. Jeśli jednak uważasz że ktoś powinien Ci to wytłumaczyć to zapisujesz się na kurs.
Kurs 35h jest WYMAGANY tylko i wyłącznie do przedłużenia licencji i wtedy nie ma żadnych egzaminów.
Odnośnie numeru to brzmiałeś jak expert więc dlatego pytałem :P Jednak ogólny zarys już mamy i wiadomo co i jak .... jest tylko ostatnia kwestia która mnie męczy...co z badaniami lekarskimi ? :D
Czy są w moim wypadku potrzebne ? i kiedy je zrobić ? Przed podejściem do egzaminów czy przed złożeniem formularza o DQC ? :)

(Tak wiem ... zawsze znajdę jakąś dziurę :P)

[ Ostatnio edytowany przez: G3ryk_ 15-01-2015 16:58 ]

Do góry stronyOffline

marcin248

Post #5 Ocena: 0

2015-02-06 14:35:55 (10 lat temu)

marcin248

Mężczyzna

Z nami od: 06-02-2015

Witam , czy podpowie mi ktoś jak lepiej wpisać w angielskie cv swoje uprawnienia ? mam 1.5 roku doświadczenia na autobusach w uk ale wróciem do pl pare lat temu , teraz planuję znowu wyjazd na c+E,w pl jezdziłem rok solówką i poł roku zestawem , i pisze teraz angielskie cv, a konkretnie czy w work experience napisac ze mam (polish) driving license B,C,D,E ,CPC ? NIN, home office i polish digital tacho ? , planuje pózniej wysłać je do gdzieś do firmy żeby znaleść prace z polski i pojechać już konkretnie , proszę o odpowiedzi , pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,