|
|
---|---|
hyyde | Post #1 Ocena: 0 2014-01-12 23:40:18 (11 lat temu) |
Z nami od: 01-01-1970 |
Witam, żyję sobie już 3 tydzień w Herefordzie i gdzie bym nie poszedł zapytać o pracę wszędzie mówią żebym rejestrował się online. Tylko w jednej agencji mogłem zrobić to osobiście.
Parę dni temu poszedłem też do JobCenter z zapytaniem czy można się zarejestrować jako bezrobotny i gościu z którym rozmawiałem dał mi tylko wizytówke JC i powiedział żebym zrobił to online. Czy może oni mnie źle rozumieją jeśli mówię " i would like to register as unemployed " czy coś w tym stylu ? Trochę to dla mnie dziwne, że nie można się tak po prostu zapisać/zarejestrować/zostawić CV cokolwiek będąc już na miejscu osobiście. A wydaje mi się, że taka rejestracja online prawie nic nie daje, bo pewnie tysiące ludzi jest tak zapisanych i kolejne osoby lecą na koniec "kolejki". Oczywiście nikt się do mnie jeszcze nie odezwał z ofertą pracy. Dzwoniłem też do agencji z zapytaniem o prace ale póki co cisza. Byłem też osobiście pytać o pracę w Tesco i ASDA i jest to samo. W innych miastach też tak teraz jest - wszystko przez Internet ? |
iwon-aa | Post #2 Ocena: 0 2014-01-12 23:49:10 (11 lat temu) |
Z nami od: 12-01-2014 Skąd: Gdzieś tam |
Wiesz,mamy XXI wiek...dlazego uwazasz ze rejestracja online nic nie daje?
W czym jest gorsza od roznoszenia cv w papierowej formie? Teraz nawet w jc,szukasz pracy przez job match i aplikujesz tam wszystko online Takie czasy ![]() |
zealot | Post #3 Ocena: 0 2014-01-12 23:49:37 (11 lat temu) |
Z nami od: 18-06-2011 Skąd: Wigan |
Tak, rejestrować się trzeba telefonicznie lub przez internet. Taki trend jest teraz wszędzie. W ten sposób urzędy tną koszty, tak jest sprawniej i szybciej.
Pracy trzeba szukać sobie samemu. Jak będziesz siedział(-a) w domu z oczekiwaniem że jobcenter znajdzie ci pracę to bardzo długo będziesz bezrobotny(-a) |
NieCzarnyKot | Post #4 Ocena: 0 2014-01-13 01:25:43 (11 lat temu) |
Z nami od: 05-08-2013 Skąd: bucks |
Wszystko jak wyzej, jedna uwaga odnosnie Job Centre - nie musisz sie tam wcale rejestrowac jako bezrobotny, o ile nie chcesz ubiegac sie o zasilek czy inne zapomogi, oni nie sa od szukania pracy tylko od wyplacania zasilkow
![]() "Niech na Ziemi będzie przyjemnie, niech to się zacznie ode mnie."
|
karjo1 | Post #5 Ocena: 0 2014-01-13 09:10:12 (11 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Akurat dla nowoprzybylego, szukajacego 'any job' kazdy kurs z JC bedzie sensowny i przydatny, chocby z powodu szkolenia jezyka.
|
|
|
espe-7 | Post #6 Ocena: 0 2014-01-13 09:39:58 (11 lat temu) |
Z nami od: 04-06-2010 Skąd: Londyn |
Nie wszedzie jeszcze tak jest I przyznam, ze sama nie jestem fanka aplikacji online, bo sa bardzo bezosobowe.
U nas (agencja) pierwszy kontakt mozna nawiazac online (ale mozna tez zadzwonic lub przyjsc). Po takim pierwszym kontakcie podejmujemy decyzje, czy dana osoba jest odpowiednia do pracy, jaka my oferujemy. Jesli jest, to wtedy zapraszamy na rejestracje osobista - musze zobaczyc oryginalne dokumenty I porozmawiac z danym kandydatem 'na zywo'. W zyciu by mi nie przyszlo do glowy, zeby wyslac do pracy kogos, kogo na oczy nie widzialam....No ale to ja - inne agencje moga inaczej prowadzic rekrutacje. Pamietaj, ze styczen I luty to z reguly miesiace martwe jesli chodzi o rekrutacje, wiec moze byc Ci ciezko znalezc cos przez agencje - jesli nie bedziesz w stanie nic znalezc, to - jak wyzej - rob wszelkie kursy jakie Job Centre moze Ci zaoferowac. Przynajmnej nie bedziesz marnowac czasu. Powodzenia! [ Ostatnio edytowany przez: espe-7 13-01-2014 09:41 ] "Lovers of air travel find it exhilarating to hang poised between the illusion of immortality and the fact of death." Alexander Chase
|
NieCzarnyKot | Post #7 Ocena: 0 2014-01-13 13:31:33 (11 lat temu) |
Z nami od: 05-08-2013 Skąd: bucks |
No jak ktos szuka any job to faktycznie sie kursy przydadza, jak ktos jest bardziej ukierunkowany to beda pasowac do jego wyksztalcenia/doswiadczenia jak kwiatek do kozucha
![]() Aha, do wiekszosci kursow ma sie chyba tylko dostep, o ile sie nie myle, jak ma sie przyznany zasilek dla bezrobotnych, a nowyprzybylemu sie juz teraz nie nalezy. [ Ostatnio edytowany przez: NieCzarnyKot 13-01-2014 13:33 ] "Niech na Ziemi będzie przyjemnie, niech to się zacznie ode mnie."
|
doriska1234 | Post #8 Ocena: 0 2014-01-13 14:52:23 (11 lat temu) |
Z nami od: 01-07-2010 Skąd: GB |
ja robilam bardzo sensowny kurs wlasnie przez job centre, wiec moze jednak warto. nie wiem tylko czy teraz kursy sa dostepne dla wszystkich.
|
magic7976 | Post #9 Ocena: 0 2014-01-14 19:43:38 (11 lat temu) |
Z nami od: 14-01-2014 Skąd: Watford |
W UK praktycznie wszystko odbywa sie online - automatyczne bez kosztowe odsiewanie nieodpowiednio myslacych kandydatow( warto sie podszkolic we wlasciwym wypelnianiu application forms, pisaniu CV w formacie brytyjskim). Jesli zbierzesz odpowiednia ilosc punktow (kazda firma ma swoje kryteria) zostaniesz zaproszony na interview. Jak ktos slusznie zauwazyl powyzej styczen i luty, a nawet marzec to martwe miesiace na rynku pracy i to tez moze byc powodem braku odzewu.
Powodzenia Praw(y)nick
|
hyyde | Post #10 Ocena: 0 2014-01-15 19:55:25 (11 lat temu) |
Z nami od: 01-01-1970 |
Cytat: 2014-01-14 19:43:38, magic7976 napisał(a): W UK praktycznie wszystko odbywa sie online - automatyczne bez kosztowe odsiewanie nieodpowiednio myslacych kandydatow( warto sie podszkolic we wlasciwym wypelnianiu application forms, pisaniu CV w formacie brytyjskim). Jesli zbierzesz odpowiednia ilosc punktow (kazda firma ma swoje kryteria) zostaniesz zaproszony na interview. Jak ktos slusznie zauwazyl powyzej styczen i luty, a nawet marzec to martwe miesiace na rynku pracy i to tez moze byc powodem braku odzewu. Powodzenia Póki co problemem z app form u mnie jest brak doświadczenia w pracy w Anglii, wszędzie o to proszą a jedyne co moge wpisać to że pracowałem w Polsce jakiś, ale nie ma się nawet czym chwialić ![]() I właśnie też cały czas słyszę, żeby za 2-3 tyg się odezwać jak coś ruszy, bo styczeń jakiś martwy jest. A w domu nie siedzę, chodzę cały czas po fabrykach czy jakiś sklepach i pytam o pracę, w paru miejscach dostanę forularz do wypełnienia ale tak to albo mówią żebym szukał online albo za parę tyg. Zasiłków na razie nie szukam. A żeby JC zaproponował mi jakiś kurs, muszę się jakoś specjalnie na to zapisać / zarejestrować ? |
|