MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Grafik 3D szuka pracy w UK - kilka pytań

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

MarcinM1

Post #1 Ocena: 0

2015-03-31 11:24:47 (10 lat temu)

MarcinM1

Mężczyzna

Z nami od: 26-03-2015

Cześć!

Moi Drodzy, piszę z prośbą o kilka rad. Jestem grafikiem komputerowym 3D z wykształcenia (licencjat) i szukam pracy w UK w zawodzie. Mam raczej skromne doświadczenie zawodowe (okres wykonywania zleceń na etat od agencji reklamowej, kilka wolontariatów, ze dwa inne płatne projekty). Kilka prac w portfolio, jakościowo myślę, że poprawne dla 1szej pracy na etat:) głównie małe wizualizacje albo inne grafiki, do gier mam za mało prac, żeby szukać. Język near native.

Obecnie jestem zatrudniony na etat, nie w zawodzie (praca biurowa, excel i raporty, trzeba za coś życ), niestety 3 miechy wypowiedzenia.

Zniechęcony PL (płace niższe dla grafika niż za robotę w excelu w korpo) zacząłem niedawno wysyłać CV gdzie popadnie na indeed.co.uk i do kilku firm, które znalazłem na google.

Mam kilka pytań:

- czy Polak ma szansę obecnie wbić się w ten rynek w UK?

- czy warto od razu startować na grafika 3D, czy lepiej znaleźć cokolwiek (np, u mnie jakby się dało praca biurowa) i szukać na miejscu? Jeśli tak - jest zapotrzebowanie na takich MS Officowych pracowników?

- Google jest moim głównym narzędziem, czy są może portale dla cudoziemców lub związane z podobną tematyką w UK?

Z góry dziękuję i pozdrawiam Rodaków na Wyspach:)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Rafael88

Post #2 Ocena: 0

2015-03-31 13:25:26 (10 lat temu)

Rafael88

Mężczyzna

Z nami od: 24-03-2015

Zerknij też na reed.co.uk
Myślę że warto też zostawić CV u rekruterów w branży 'creative'.
Ciekawy temat, mam nadzieję że napiszą ludzie z naszej branży – Ci będący już na Wyspie, bo też planuję wyjazd ASAP. ;)

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer Skype

lamargo

Post #3 Ocena: 0

2015-03-31 15:39:10 (10 lat temu)

lamargo

Kobieta

Z nami od: 12-06-2013

Czuje sie wywolana do tablicy...

Cytat:

2015-03-31 11:24:47, MarcinM1 napisał(a):

- czy Polak ma szansę obecnie wbić się w ten rynek w UK?

Polak, Czech, Rumun, Norweg, Francuz i wszyscy inni... to nie jakas zamknieta kasta tylko branza, tu sie ceni umiejetnosci a nie pochodzenie.

Cytat:

- czy warto od razu startować na grafika 3D, czy lepiej znaleźć cokolwiek (np, u mnie jakby się dało praca biurowa) i szukać na miejscu? Jeśli tak - jest zapotrzebowanie na takich MS Officowych pracowników?

To zalezy jak wyjatkowe masz portfolio i jakie cisnienie, czyli czy mozesz sobie na to pozwolic. Szukanie pracy z Polski jest dla tych ktorych nie goni termin, ze za miesiac musza byc na wyspach. Trzeba tez pamietac ze malym firmom rzadko kiedy chce sie pitolic w rekrutacje kogos zza granicy (moze nie regula, ale mowi sie ze wiekszosc), duze firmy najczesciej nie maja z tym problemu.

Na twoim miejscu szukalabym od razu, ja szukalam od razu. Policz sobie ilu grafikow 3D przypada na zwyklych grafikow. 1:10? 1:20? Bardzo duze szanse ze znajdziesz prace prosto z Polski. Gdybym byla "zwyklym grafikiem" (strony, druki, plakaty, ulotki i czego dusza zapragnie) przyjechalabym tutaj i szukala na miejscu - wieksza konkurencja, latwiej firmom znalezc kogos na miejscu, nie beda sie bawic w rekrutacje za granica.

A jesli ktos planuje przyjazd nie jutro a w nieokreslonej przyszlosci - warto znalezc sobie nisze i sie w niej wyszkolic.

Cytat:

- Google jest moim głównym narzędziem, czy są może portale dla cudoziemców lub związane z podobną tematyką w UK?

google to najlepsze narzedzie :)
- wyszukaj sobie agencje rekrutujace do zawodow kreatywnych, napisz do nich, przeslij CV do bazy.
- zbuduj porzadny profil na Linkedin
- czasem strony z ofertami pracy, po kliknieciu "aplikuj" nie pozwalaja zalaczac plikow wiekszych niz przecietny plik tekstowy (moje portfolio np bylo w pdf i troszke wazylo), trzeba uzyc google do znalezienia firmyagencji ktora wystawia ogloszenie i wyslac maila bezposrednio, ja w taki wlasnie sposob znalazlam prace 2 lata temu.
- CV jest bardzo wazne i wyglada zupelnie inaczej niz polskie. Natomiast jak bedziesz miec mocne portfolio CV liczy sie mniej, przynajmniej w tej branzy. Ja sie dowiedzialam o istnieniu "angielskiego CV" jak juz zaczelam pracowac :)

No i oczywiscie wiara w siebie, pewnosc ze dasz rade, entuzjazm i checi a sie uda :)
Powodzenia!

[ Ostatnio edytowany przez: lamargo 31-03-2015 15:39 ]

Do góry stronyOffline

Strona WWW

tomek007

Post #4 Ocena: 0

2015-03-31 17:34:53 (10 lat temu)

tomek007

Mężczyzna

Z nami od: 31-03-2015

Hej.

Napisze Ci z własnego doświadczenia.
Ukończyłem tutaj studia na Univerku.
Wyksztalcenie wyższe pełne jako grafik.
Niestety ale bycie grafikiem w Uk to jakaś pomyłka.
Najpierw rok szukałem w zawodzie pracy, w końcu jak ją dostałem to nie było to co akurat miało być tylko połączenie marketingu z grafiką.

Przyznam że jeśli chodzi o małe firmy to miejsca są już ustawione , a jeśli chodzi o duże to chcą anglików tylko .

Dodam że np byłem na rozmowie o pracę w dużych firmach , jak addidas, mini, landlover , tesco itd i zawsze przechodziłem do drugiego etapu i zawsze byłem ja i anglik . Oczywiscie pracy nie dostałem. Chociaż mam silne portfolio to mój Polish akcent zamyka drzwi do lepszych prac. Jeśli chodzi o bycie freelancerem to odpada, bo anglicy szukajać jak najtanszych rozwiazan czyli korzystają z paków i hindusów co im zrobią 3D rysunek za 3 dollary .

Radze Ci poszukać cokolwiek narazie , bo długa droga za nim znajdziesz tą właściwą praće.

Co do moich kolegów anglików z univerka no niestety też nie pracują w zawodach jako graficy tylko jako sprzedawcy czy to w tmaksie czy gdzies indziej.

Więc oni nie znalezli i ja nie znalazlem pracy .

Oczywiscie wybor pozostawiam tobie , ja tylko nakreśliłem swoją oraz znajomych sytuację.

Mam nadzieje że ci sie uda i wszystko będzie dobrze.

Pozdrawiam*THUMBS UP*

Do góry stronyOffline

tomek007

Post #5 Ocena: 0

2015-03-31 17:43:19 (10 lat temu)

tomek007

Mężczyzna

Aha dodam ci tylko statystyki ,że w ostanich latach UNIWERKI TUTAJ podwoiły ilość studentów , a grafika jest bardzo popularna , więc rocznie absolwentów jest znacznie wiecej , konkurencja niestety jest silna. Musisz być na miejscu bo bez rozmowy kwalifikacyjnej nikt cię nie przyjmie.

Nie wiem czy osoby ktore wypowiedzialī się przede mną pracują jako graficy czy nie ,

Opieram swoją wypowiedz na swoim doświadczeniu jako grafik 3D lub jako grafik dla nas to bez różnicy jeśli wiemy co robić :).

Pamietaj że zawsze jesli zaakceptuja Twoje portfolio to zapraszaja na rozmowe wiec nie wysylaj po calej anglii bo jak sie dostaniesz pozniejw te miejsca?

Do góry stronyOffline

lamargo

Post #6 Ocena: 0

2015-04-01 08:15:43 (10 lat temu)

lamargo

Kobieta

Cytat:

2015-03-31 17:43:19, tomek007 napisał(a):

Nie wiem czy osoby ktore wypowiedzialī się przede mną pracują jako graficy czy nie ,

Opieram swoją wypowiedz na swoim doświadczeniu jako grafik 3D lub jako grafik dla nas to bez różnicy jeśli wiemy co robić :).

Osoba ktora sie wypowiedziala przed toba pracuje jako grafik od 2002 roku z czego dwa ostatnie lata w Anglii. Prace znalazlam z Polski, interview mialam przez skype a moj angielski wtedy do najlepszych nie nalezal. Oh.. i jak zaczelam prace dowiedzialam sie ze szukali kogos na moje miejsce 1,5 roku, zatrudnili pare osob ale sie nie sprawdzily, mialy za malo umiejetnosci, doswiadczenia i checi do pracy. Zupelnie nie mialo znaczenia skad byli.

[ Ostatnio edytowany przez: lamargo 01-04-2015 08:16 ]

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Rafael88

Post #7 Ocena: 0

2015-04-01 14:56:57 (10 lat temu)

Rafael88

Mężczyzna

lamargo, wspomniałaś coś o "Angielskim CV", co miałaś na myśli?

Do góry stronyOffline

lamargo

Post #8 Ocena: 0

2015-04-01 15:34:49 (10 lat temu)

lamargo

Kobieta

Cytat:

2015-04-01 14:56:57, Rafael88 napisał(a):
lamargo, wspomniałaś coś o "Angielskim CV", co miałaś na myśli?

Mialam na mysli to w jaki sposob sie je pisze i jakie informacje sie podaje a jakich nie tutaj jeden z przykladow

chocby to ze nie umieszczasz zdjecia, nie musisz podawac wieku itp. itd. To ze opisujesz swoje umiejetnosci, to w jakiej kolejnosci to robisz itd...

[ Ostatnio edytowany przez: lamargo 01-04-2015 15:35 ]

Do góry stronyOffline

Strona WWW

tomek007

Post #9 Ocena: 0

2015-04-02 01:36:51 (10 lat temu)

tomek007

Mężczyzna

to gratuluje ze ci sie udało , nie musisz się oburzać od razu , ja podkreślilem to że pisze z wlasnego doświadczenia.
Nie ubiegałem się o pracę w podrzędnych drukarniach tylko w agencjach designu bo zarobki są dwukrotnie wyższe ale tylko w tych najlepszych . Dlatego nie wiem gdzie pracujesz i co dokładnie robisz jako grafik. Ogolnie to wolę skormne osoby bez wybujanego ega to nie dla mnie .
Twoja wypowiedz była mało precyzyjna więc z stąd moja odpowiedz iż nie wiem czy te osoby pracują w uk jako graficy.

CO do cv wieku sie nie podaje , ani pelnego adresu zamieszkania.
tylko np Londyn.

Z resztą zopomniałaś lub zapomniałeś dodać iż nastroje w uk są bardzo na NIE jeśli chodzi o emigrantów z europu centralnej.

Chyba ogladasz wiadomosci albo czytasz gazety ? wiesz ze UKip czy reszta otwarcie zachęcają anglikow do nie zatrudniania Polaków.

Po co chłopakowi robić wielkie nadzieje ?
Niech próbuje jak najbardziej , ale to nie znaczy ze praca tutaj czeka na kazdym rogu.
Napisałem to realnie i nie po to aby kogos tutaj urazić, .dzis pada cały dzien ;D

Do góry stronyOffline

Rafael88

Post #10 Ocena: 0

2015-04-02 07:59:09 (10 lat temu)

Rafael88

Mężczyzna

Wiesz Tomku, jeśli mam być szczery, to nie chciałbym żeby zatrudniał mnie człowiek upolityczniony lub taki, na którego wpływ ma obiegowa opinia. Paradoksalnie – tym lepiej dla nas – zostają tylko kumaci pracodawcy szukający człowieka a nie stereotypu.

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,