Czuje sie wywolana do tablicy...
Cytat:
2015-03-31 11:24:47, MarcinM1 napisał(a):
- czy Polak ma szansę obecnie wbić się w ten rynek w UK?
Polak, Czech, Rumun, Norweg, Francuz i wszyscy inni... to nie jakas zamknieta kasta tylko branza, tu sie ceni umiejetnosci a nie pochodzenie.
Cytat:
- czy warto od razu startować na grafika 3D, czy lepiej znaleźć cokolwiek (np, u mnie jakby się dało praca biurowa) i szukać na miejscu? Jeśli tak - jest zapotrzebowanie na takich MS Officowych pracowników?
To zalezy jak wyjatkowe masz portfolio i jakie cisnienie, czyli czy mozesz sobie na to pozwolic. Szukanie pracy z Polski jest dla tych ktorych nie goni termin, ze za miesiac musza byc na wyspach. Trzeba tez pamietac ze malym firmom rzadko kiedy chce sie pitolic w rekrutacje kogos zza granicy (moze nie regula, ale mowi sie ze wiekszosc), duze firmy najczesciej nie maja z tym problemu.
Na twoim miejscu szukalabym od razu, ja szukalam od razu. Policz sobie ilu grafikow 3D przypada na zwyklych grafikow. 1:10? 1:20? Bardzo duze szanse ze znajdziesz prace prosto z Polski. Gdybym byla "zwyklym grafikiem" (strony, druki, plakaty, ulotki i czego dusza zapragnie) przyjechalabym tutaj i szukala na miejscu - wieksza konkurencja, latwiej firmom znalezc kogos na miejscu, nie beda sie bawic w rekrutacje za granica.
A jesli ktos planuje przyjazd nie jutro a w nieokreslonej przyszlosci - warto znalezc sobie nisze i sie w niej wyszkolic.
Cytat:
- Google jest moim głównym narzędziem, czy są może portale dla cudoziemców lub związane z podobną tematyką w UK?
google to najlepsze narzedzie
- wyszukaj sobie agencje rekrutujace do zawodow kreatywnych, napisz do nich, przeslij CV do bazy.
- zbuduj porzadny profil na Linkedin
- czasem strony z ofertami pracy, po kliknieciu "aplikuj" nie pozwalaja zalaczac plikow wiekszych niz przecietny plik tekstowy (moje portfolio np bylo w pdf i troszke wazylo), trzeba uzyc google do znalezienia firmyagencji ktora wystawia ogloszenie i wyslac maila bezposrednio, ja w taki wlasnie sposob znalazlam prace 2 lata temu.
- CV jest bardzo wazne i wyglada zupelnie inaczej niz polskie. Natomiast jak bedziesz miec mocne portfolio CV liczy sie mniej, przynajmniej w tej branzy. Ja sie dowiedzialam o istnieniu "angielskiego CV" jak juz zaczelam pracowac
No i oczywiscie wiara w siebie, pewnosc ze dasz rade, entuzjazm i checi a sie uda
Powodzenia!
[ Ostatnio edytowany przez: lamargo 31-03-2015 15:39 ]