|
|
---|---|
Xzibin | Post #1 Ocena: 0 2016-06-11 11:52:23 (9 lat temu) |
Z nami od: 04-06-2015 Skąd: Romsey/Southampton |
Witam. Ostatnio zacząłem się zastanawiać co do zmiany pracy. Jestem pracownikiem Sentinel Health Care jako permanent staff ale nie podoba mi się praca z tego względu, że pracodawca ma mówiąc potocznie w d*pie pracownika. Pracuje tutaj 3 miesiące, muszę wyrabiać się w czas i dostaję dużo niższe pieniądze niż osoby pracujące w agencji jako pomoc ze względu na małą ilość permanent staffu. Mam pytanie, czy ktoś pracował kiedyś w takowej agencji i wie jak to wygląda? Z tego co słyszałem jest dużo lepiej bo:
- większe pieniądze - samemu ustala się grafik - praca mniej stresująca bo robi się własnym tempem - ma się do wyboru wiele miejsc pracy Zastanawiam się nad tym i mam zamiar zadzwonić po kilku agencjach i zobaczyć co oferują. Moim problemem jest to, że mam jedynie 3-4 miesiące doświadczenia i nie mam care certificate. Z papierów mogę dostać jedynie opinie pracodawcy i certyfikat europass z opiekuna medycznego, którego zrobiłem w polsce. Dyplom mam tutaj w języku angielskim ale nie wiem, czy jest ważny dla pracodawcy. Serdecznie pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi |
karjo1 | Post #2 Ocena: 0 2016-06-11 20:06:54 (9 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Wszystko juz bylo, tylko czytac:
opiekun - pieniadze nie musza byc wieksze, czesto jest to NMW - podaje sie, w jakie dni chce sie pracowac/ile dyzurow m-cznie/tygodniowo, noce, dniowki itp. i albo sie dogadacie albo bedzie realne 0 godzin, zgodnie z kontraktem, ewentualnie od czasu do czasu praca. - tempo zalezy od rodzaju i miejsca pracy, niekoniecznie mozna robic 'swoim' - niezaleznie od pracodawcy masz do wyboru wiele miejsc. [ Ostatnio edytowany przez: karjo1 11-06-2016 20:08 ] |
ie2ox4-b | Post #3 Ocena: 0 2016-06-11 21:25:17 (9 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 27-05-2014 Skąd: Oxford |
Jak zawsze wszystko zależy od agencji i ludzi tam pracujących (przy biurkach). Wiem, wiem co zaraz jakaś duszyczka napisze o informacji że w Oxfordzie wygląda to inaczej. Tu naprawdę płacą... nawet do 18 za godz.
|
karjo1 | Post #4 Ocena: 0 2016-06-11 22:37:57 (9 lat temu) |
Jasne, ze sa stawki £18 i wyzej, ale za cos...
Sam zainteresowany moze sobie przejrzec oferty w okolicy, wybrac sie na rozmowe. |
Cezar99 | Post #5 Ocena: 0 2016-06-12 11:10:11 (9 lat temu) |
Z nami od: 14-09-2013 Skąd: out and about |
Większe pieniądze –TAK (tzn. większa stawka godzinowa)
Samemu ustala się grafik – możesz ustalić co chcesz i tak pracodawca zatrudni Cię wtedy kiedy będzie Cię potrzebował Praca mniej stresująca bo robi się własnym tempem? Nie do końca rozumiem o co Ci chodzi. Pracując przez agencje jesteś człowiekiem „niczyim” i co złego to Ty Ma się do wyboru wiele miejsc pracy- jeżeli lubisz dużo podróżować to tak Każdy kij ma dwa końce –potrzebujesz księgowego , musisz sam odkładać na emeryturę , nie pracujesz (wakacje) to nie zarabiasz itp. Możesz pracować w kombinacji: tylko stalą praca ,stała i locum i tylko locum . Zależy od Ciebie. Powodzenia [ Ostatnio edytowany przez: Cezar99 12-06-2016 11:13 ] Today is the oldest you have ever been and the youngest you will ever be so enjoy the day as best as you can
|
|
|
karjo1 | Post #6 Ocena: 0 2016-06-12 12:39:12 (9 lat temu) |
Niezupelnie tak.
Przez agencje pracuje sie normalnie na kontrakcie, tyle ze najczesciej jest to uklad 0 godzin. Jest normalny plan emerytalny,urlop, czasem inne bonusy np. znizka na karte na silownie/baseny, voucher na opieke do dzieci itp., ksiegowy tez zbedny. Na normalna emeryture i tak trzeba sie postarac we wlasnym zakresie. Czesto w opiece jest tyle pracy, ze sporo powyzej etatu, jesli ktos jest chetny. Ja tam bardzo dobrze wspominam mala, lokalna, rodzinna agencje z praca dla klientow indywidualnych i bardzo zle (glownie ze wzgledu poziom opieki nad pensjonariuszami) domy opieki. |
Cezar99 | Post #7 Ocena: 0 2016-06-12 21:06:19 (9 lat temu) |
Z nami od: 14-09-2013 Skąd: out and about |
Regula jest prosta. Im wiecej bonusow, planow emerytalnych ,posrednikow (np. umbrella company),platnych urlopow itp tym mniej pieniedzy laduje w kieszeni. Rachunek ekonomiczny musi sie zgadzac.Self employment redukuje posrednikow i Ty decydujesz na co ida zarobione pieniadze ale powoduje inne wymagania np. ksiegowy)
Cytat: 2016-06-12 12:39:12, karjo1 napisał(a): Niezupelnie tak. Przez agencje pracuje sie normalnie na kontrakcie, tyle ze najczesciej jest to uklad 0 godzin. Jest normalny plan emerytalny,urlop, czasem inne bonusy np. znizka na karte na silownie/baseny, voucher na opieke do dzieci itp., ksiegowy tez zbedny. Na normalna emeryture i tak trzeba sie postarac we wlasnym zakresie. Czesto w opiece jest tyle pracy, ze sporo powyzej etatu, jesli ktos jest chetny. Ja tam bardzo dobrze wspominam mala, lokalna, rodzinna agencje z praca dla klientow indywidualnych i bardzo zle (glownie ze wzgledu poziom opieki nad pensjonariuszami) domy opieki. [ Ostatnio edytowany przez: Cezar99 12-06-2016 21:08 ] Today is the oldest you have ever been and the youngest you will ever be so enjoy the day as best as you can
|
karjo1 | Post #8 Ocena: 0 2016-06-12 21:35:02 (9 lat temu) |
Nie ma posrednikow, jest klient, biuro agencji i jej pracownik zatrudniony na kontrakcie.
SE moze miec wyzsza stawke, ale czesto w sumie wychodzi na jedno, liczac np. platny urlop. Dzialka care jest dosc specyficzna. |
hants | Post #9 Ocena: 0 2016-06-13 12:35:27 (9 lat temu) |
Z nami od: 28-03-2006 Skąd: Solent |
Zmniejsz godziny u swojego "stałego" pracodawcy i dodatkowo pracuj w agencji(-ach). W której? Popytaj tych, którzy teraz przychodzą do domu w którym pracujesz. Samozatrudniony opiekun musi być zarejestrowany w CQC, musisz miec zrobione wszystkie treningi (M+H, FH, etc), ubezpieczenie, a to kosztuje. Z agencji, polecałbym nhsp i newcross healthcare.
Chcieć to znaczy móc!
|
|