MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Praca jako Care Assistant. Permanent Staff czy Agency?

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Xzibin

Post #1 Ocena: 0

2016-06-11 11:52:23 (9 lat temu)

Xzibin

Mężczyzna

Z nami od: 04-06-2015

Witam. Ostatnio zacząłem się zastanawiać co do zmiany pracy. Jestem pracownikiem Sentinel Health Care jako permanent staff ale nie podoba mi się praca z tego względu, że pracodawca ma mówiąc potocznie w d*pie pracownika. Pracuje tutaj 3 miesiące, muszę wyrabiać się w czas i dostaję dużo niższe pieniądze niż osoby pracujące w agencji jako pomoc ze względu na małą ilość permanent staffu. Mam pytanie, czy ktoś pracował kiedyś w takowej agencji i wie jak to wygląda? Z tego co słyszałem jest dużo lepiej bo:
- większe pieniądze
- samemu ustala się grafik
- praca mniej stresująca bo robi się własnym tempem
- ma się do wyboru wiele miejsc pracy

Zastanawiam się nad tym i mam zamiar zadzwonić po kilku agencjach i zobaczyć co oferują. Moim problemem jest to, że mam jedynie 3-4 miesiące doświadczenia i nie mam care certificate. Z papierów mogę dostać jedynie opinie pracodawcy i certyfikat europass z opiekuna medycznego, którego zrobiłem w polsce. Dyplom mam tutaj w języku angielskim ale nie wiem, czy jest ważny dla pracodawcy. Serdecznie pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

karjo1

Post #2 Ocena: 0

2016-06-11 20:06:54 (9 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Wszystko juz bylo, tylko czytac:
opiekun
- pieniadze nie musza byc wieksze, czesto jest to NMW
- podaje sie, w jakie dni chce sie pracowac/ile dyzurow m-cznie/tygodniowo, noce, dniowki itp. i albo sie dogadacie albo bedzie realne 0 godzin, zgodnie z kontraktem, ewentualnie od czasu do czasu praca.
- tempo zalezy od rodzaju i miejsca pracy, niekoniecznie mozna robic 'swoim'
- niezaleznie od pracodawcy masz do wyboru wiele miejsc.

[ Ostatnio edytowany przez: karjo1 11-06-2016 20:08 ]

Do góry stronyOffline

ie2ox4-b

Post #3 Ocena: 0

2016-06-11 21:25:17 (9 lat temu)

ie2ox4-b

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 27-05-2014

Jak zawsze wszystko zależy od agencji i ludzi tam pracujących (przy biurkach). Wiem, wiem co zaraz jakaś duszyczka napisze o informacji że w Oxfordzie wygląda to inaczej. Tu naprawdę płacą... nawet do 18 za godz.

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #4 Ocena: 0

2016-06-11 22:37:57 (9 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Jasne, ze sa stawki £18 i wyzej, ale za cos...
Sam zainteresowany moze sobie przejrzec oferty w okolicy, wybrac sie na rozmowe.

Do góry stronyOffline

Cezar99

Post #5 Ocena: 0

2016-06-12 11:10:11 (9 lat temu)

Cezar99

Mężczyzna

Z nami od: 14-09-2013

Większe pieniądze –TAK (tzn. większa stawka godzinowa)
Samemu ustala się grafik – możesz ustalić co chcesz i tak pracodawca zatrudni Cię wtedy kiedy będzie Cię potrzebował
Praca mniej stresująca bo robi się własnym tempem? Nie do końca rozumiem o co Ci chodzi. Pracując przez agencje jesteś człowiekiem „niczyim” i co złego to Ty
Ma się do wyboru wiele miejsc pracy- jeżeli lubisz dużo podróżować to tak
Każdy kij ma dwa końce –potrzebujesz księgowego , musisz sam odkładać na emeryturę , nie pracujesz (wakacje) to nie zarabiasz itp.
Możesz pracować w kombinacji: tylko stalą praca ,stała i locum i tylko locum . Zależy od Ciebie.

Powodzenia

[ Ostatnio edytowany przez: Cezar99 12-06-2016 11:13 ]

Today is the oldest you have ever been and the youngest you will ever be so enjoy the day as best as you can

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #6 Ocena: 0

2016-06-12 12:39:12 (9 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Niezupelnie tak.
Przez agencje pracuje sie normalnie na kontrakcie, tyle ze najczesciej jest to uklad 0 godzin.
Jest normalny plan emerytalny,urlop, czasem inne bonusy np. znizka na karte na silownie/baseny, voucher na opieke do dzieci itp., ksiegowy tez zbedny.
Na normalna emeryture i tak trzeba sie postarac we wlasnym zakresie.
Czesto w opiece jest tyle pracy, ze sporo powyzej etatu, jesli ktos jest chetny.
Ja tam bardzo dobrze wspominam mala, lokalna, rodzinna agencje z praca dla klientow indywidualnych i bardzo zle (glownie ze wzgledu poziom opieki nad pensjonariuszami) domy opieki.

Do góry stronyOffline

Cezar99

Post #7 Ocena: 0

2016-06-12 21:06:19 (9 lat temu)

Cezar99

Mężczyzna

Z nami od: 14-09-2013

Regula jest prosta. Im wiecej bonusow, planow emerytalnych ,posrednikow (np. umbrella company),platnych urlopow itp tym mniej pieniedzy laduje w kieszeni. Rachunek ekonomiczny musi sie zgadzac.Self employment redukuje posrednikow i Ty decydujesz na co ida zarobione pieniadze ale powoduje inne wymagania np. ksiegowy)

Cytat:

2016-06-12 12:39:12, karjo1 napisał(a):
Niezupelnie tak.
Przez agencje pracuje sie normalnie na kontrakcie, tyle ze najczesciej jest to uklad 0 godzin.
Jest normalny plan emerytalny,urlop, czasem inne bonusy np. znizka na karte na silownie/baseny, voucher na opieke do dzieci itp., ksiegowy tez zbedny.
Na normalna emeryture i tak trzeba sie postarac we wlasnym zakresie.
Czesto w opiece jest tyle pracy, ze sporo powyzej etatu, jesli ktos jest chetny.
Ja tam bardzo dobrze wspominam mala, lokalna, rodzinna agencje z praca dla klientow indywidualnych i bardzo zle (glownie ze wzgledu poziom opieki nad pensjonariuszami) domy opieki.

[ Ostatnio edytowany przez: Cezar99 12-06-2016 21:08 ]

Today is the oldest you have ever been and the youngest you will ever be so enjoy the day as best as you can

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #8 Ocena: 0

2016-06-12 21:35:02 (9 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Nie ma posrednikow, jest klient, biuro agencji i jej pracownik zatrudniony na kontrakcie.
SE moze miec wyzsza stawke, ale czesto w sumie wychodzi na jedno, liczac np. platny urlop.
Dzialka care jest dosc specyficzna.

Do góry stronyOffline

hants

Post #9 Ocena: 0

2016-06-13 12:35:27 (9 lat temu)

hants

Mężczyzna

Z nami od: 28-03-2006

Zmniejsz godziny u swojego "stałego" pracodawcy i dodatkowo pracuj w agencji(-ach). W której? Popytaj tych, którzy teraz przychodzą do domu w którym pracujesz. Samozatrudniony opiekun musi być zarejestrowany w CQC, musisz miec zrobione wszystkie treningi (M+H, FH, etc), ubezpieczenie, a to kosztuje. Z agencji, polecałbym nhsp i newcross healthcare.
Chcieć to znaczy móc!

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWW

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,