W związku z powyższym chciałbym zasięgnąć porady osób obeznanych w temacie a przy okazji stworzyć niniejszym wątkiem pewnego rodzaju forumowe kompendium wiedzy dla przyszłych pokoleń - tych kilka tematów dot. self employed jakie znalazłem na forum są według mnie niewystarczające, niewiele rozjaśniły w mej głowie.
Chciałbym z Waszą pomocą przerobić temat od A do Z, a jeśli się zdecyduje odpalić SE to również na własnym przykładzie relacjonować jak to wszystko wygląda z mojej perspektywy. Coś w stylu tematu Wielim - kierowca londyńskiej taksówki : -]
Obecnie pracuję 40h tygodniowo na magazynie. Jest ok, ale kombinuję jak tu zmaksymalizować przychody i zminimalizować rozchody (głównie podatkowe, czyli jak najmniej oddawać z zarobionych pieniędzy Państwu). SE ma plus w postaci niskich składek NI, podoba mi się też pewnego rodzaju niezależność jaka się wiąże z tą działalnością - możliwość ustawienia pod siebie ilości dni/godzin, tego czy pracuję w tygodniu czy w weekendy, na dzienne zmiany czy na nocne, itd.
Teoretycznym minusem jest brak płatnego urlopu, ale mi to akurat nie przeszkadza. Ogólnie jako self chciałbym pracować dla dwóch firm (pon-pt dla jednej + weekendy dla drugiej), docelowo przez najbliższe 2-3 lata, potem powrót do ojczyzny. Taki jest plan a jak będzie to Bóg jeden wie (wiadomo jak to czasem bywa, planujesz zostać pół roku a siedzisz 10 lat)
![:] :]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif )
Kilka pytań na początek:
1. W UK działalność można zacząć z marszu i dopiero później zarejestrować się w HMRC (3 miesiące) - w jakiej zatem postaci wystawiamy w tym czasie rachunki za nasze usługi? Na zwykłej kartce papieru (wydruku komputerowym) opatrzonej własnoręcznym podpisem? Jakie informacje powinny się na takim rachunku znaleźć?
2. Co jeśli w ciągu tych 3 miesięcy stwierdzę, że SE jednak nie dla mnie - nie muszę się wtedy rejestrować w HMRC? (jak wtedy wygląda kwestia rozliczenia podatku?)
3. Kwestia samego procesu rejestracji - obecnie wynajmuję pokój (bo taniej) u znajomych, czyli na przysłowiową gębę. Podczas rejestracji trzeba podać adres firmowy - mogę śmiało podać ten sam adres, czy mógłby z tego tytułu wyniknąć jakiś problem i lepiej byłoby np skorzystać z usług biura wirtualnego?
4. Podczas rejestracji trzeba określić rodzaj świadczonych usług - czy to oznacza, że ta deklaracja wiąże mnie już na amen z tymi konkretnymi usługami czy można świadczyć kilka pod jedną działalnością? (np usługi magazynowe + sprzątanie + roznoszenie ulotek, itp, itd)
5. Na co warto jeszcze zwrócić uwagę przy podejmowaniu decyzji o przejściu na SE? (wykupić jakieś ubezpieczenie, itp?).
6. Plusy/minusy z Waszej perspektywy? (osób działających jako SE) i ogólna opinia czy warto się w to bawić czy lepiej siedzieć na kontrakcie?
Tyle na początek. Z góry dziękuję za odpowiedzi i składam szczere gratulacje dla wszystkich, którzy dobrnęli do końca tego elaboratu
![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif )
Pozdrawiam życząc udanej końcówki weekendu

[ Ostatnio edytowany przez: Boromir 13-05-2018 15:49 ]