MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Praca zdalna w UK z PL

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Andrzejczuk

Post #1 Ocena: 0

2023-06-24 11:00:59 (2 lata temu)

Andrzejczuk

Mężczyzna

Z nami od: 24-06-2023

Witam.
Czy ktoś się orientuje czy możliwe jest mieszkanie w PL wykonując pracę zdalną w UK. Czy to jest do zrobienia?
Oczywiście zakładając że praca jest w 100% zdalna i że mamy adres i konto w UK itp.
Czy ktoś zna takie przypadki?

Dzięki z góry.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

CuriousCatAlive

Post #2 Ocena: 0

2023-06-24 12:30:24 (2 lata temu)

CuriousCatAlive

Konto usunięte

Praca zdalna jest jak najbardziej do zrobienia. Przy czym wiekszosc brytyjskich firm jednak oferuje "prace zdalna na terenie UK".

U nas w firmie sa osoby ktore pracuja zdajnie z innych krajow ale to raczej na zasadzie samozatrudnienia i wystawiania faktur szefowi.

[ Ostatnio edytowany przez: CuriousCatAlive 24-06-2023 12:33 ]

"Curiosity killed the cat", they say.

Do góry stronyOffline

Emeryt56

Post #3 Ocena: 0

2023-06-24 12:37:49 (2 lata temu)

Emeryt56

Mężczyzna

Z nami od: 15-01-2018

Jest to możliwe.
Ja znam przypadek że "gość" Nie miał adresu w UK ani konta bankowego w "klasycznym" banku w UK.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #4 Ocena: 0

2023-06-24 15:21:12 (2 lata temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Jest możliwe, tylko musisz znaleźć firmę, która zechce zlecić Ci te pracę. Inna opcja, to pobyć w UK i "zabrać" potem pracę zagranicę.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

CuriousCatAlive

Post #5 Ocena: 0

2023-06-24 15:50:15 (2 lata temu)

CuriousCatAlive

Konto usunięte

No wlasnie wszystkie przypadki ktore ja znam, osob pracujacych zdalnie zza granicy, to sa osoby ktore wczesniej poznaly swoja firme w UK, a potem wyjechaly.

Do góry stronyOffline

rafald

Post #6 Ocena: 0

2023-06-25 18:04:20 (2 lata temu)

rafald

Mężczyzna

Z nami od: 04-01-2008

Znam takie przypadki, zarówno w mojej firmie, jak też wśród znajomych. Jeżeli ma to być umowa o pracę to chyba nadal wymagany jest odpowiedni status imigracyjny w UK.
Mój oddział w UK, ze względów organizacyjnych nie zezwala na takie praktyki, (chociaż podczas lockdownów się zdarzało) ale już drugi oddział poza Londynem - jak najbardziej. Ostanio na kontrakcie był facet z Australii - laptopa dostał kurierem, zrobił co miał zrobić i odesłał.
Kwestia dogadania (albo i nie) z firmą - znam przypadki kontynuacji zatrudnienia w UK na długo po powrocie do PL - bez wiedzy firmy czy odpowiednich "władz".

Do góry stronyOffline

Andrzejczuk

Post #7 Ocena: 0

2023-06-25 20:20:18 (2 lata temu)

Andrzejczuk

Mężczyzna

Cytat:

2023-06-24 15:21:12, Richmond napisał(a):
Jest możliwe, tylko musisz znaleźć firmę, która zechce zlecić Ci te pracę. Inna opcja, to pobyć w UK i "zabrać" potem pracę zagranicę.

Dzięki wszystkim za odpowiedź. Właśnie taki scenariusz mam na myśli, gdzie pracuję zdalnie w UK, ale chciałbym nieoficjalnie wrócić do Polski. Czyli nie jako samozatrudniony kontraktor, ale jako pracownik.
O ile mi wiadomo, UK immigrations trzymają dane o każdym wjeździe/wyjeździe z UK, ale to bardziej chyba do celów bezpieczeństwa (tracking osób poszukiwanych itp), i wątpie czy przekazują te dane HMRC czy pracodawcom. Jeżeli płace podatki w UK to chyba nie powinni mieć nic przeciw.

Cytat:

2023-06-24 15:50:15, CuriousCatAlive napisał(a):
No wlasnie wszystkie przypadki ktore ja znam, osob pracujacych zdalnie zza granicy, to sa osoby ktore wczesniej poznaly swoja firme w UK, a potem wyjechaly.

Ale dalej pozostają oficjalnie zatrudnione w UK? Długo tak pracują? Nie ma żadnych problemów?

Cytat:

Kwestia dogadania (albo i nie) z firmą - znam przypadki kontynuacji zatrudnienia w UK na długo po powrocie do PL - bez wiedzy firmy czy odpowiednich "władz".

Z dogadaniem się może być lekki problem, o ile mniejsze firmy mogą mieć to gdzieś, to większe raczej na to nie zezwolą bo teoretycznie łamały by polskie prawo nieodprowadzając składek i podatków w PL.

Do góry stronyOffline

SweetLiar

Post #8 Ocena: 0

2023-06-25 20:35:46 (2 lata temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Gdybyś miał prywatne ubezpieczenie zdrowotne to raczej nikogo by nie interesowało gdzie odprowadzasz składki.
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

CuriousCatAlive

Post #9 Ocena: 0

2023-06-25 21:20:07 (2 lata temu)

CuriousCatAlive

Konto usunięte

Cytat:

2023-06-25 20:20:18, Andrzejczuk napisał(a):

Cytat:

2023-06-24 15:50:15, CuriousCatAlive napisał(a):

Ale dalej pozostają oficjalnie zatrudnione w UK? Długo tak pracują? Nie ma żadnych problemów?

Nie, te osoby ktore ja znam, nie sa pracownikami na liscie plac.

Moze ze wzgledu na skomplikowane przepisy dotyczace skladek zdrowotnych..

living-in-poland gov.uk

If you work in Poland, even if you work for a UK-based company, this may affect where you pay National Insurance-type contributions

Wedlug mnie nie bedzie latwo znalezc firme ktora wciagnie pracownika z zagranicy na liste plac i bedzie sie... bending backwards, wysilac I trudzic zeby sprostac obowiazkom pracodawcy placenia w Polsce ZUS.

A dlaczego nie chcesz byc samozatrudniony?

[ Ostatnio edytowany przez: CuriousCatAlive 25-06-2023 21:25 ]

Do góry stronyOffline

Andrzejczuk

Post #10 Ocena: 0

2023-06-25 23:22:19 (2 lata temu)

Andrzejczuk

Mężczyzna

Nie rozumiemy się trochę. Ja już jestem na liście płac i pracuję zdalnie w UK.
Chciałbym się "po cichu" przenieść do PL, pozostając zatrudnionym w UK i chcę się zorientować jakie jest ryzyko wpadnięcia w jakieś problemy.

Oczywiście nie miałbym nic przeciwko pracowaniu jako samozatrudniony kontraktor, ale po prostu nie mam takiej opcji.

[ Ostatnio edytowany przez: Andrzejczuk 25-06-2023 23:51 ]

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,