|
|
---|---|
Andrzejczuk | Post #1 Ocena: 0 2023-06-24 11:00:59 (2 lata temu) |
Z nami od: 24-06-2023 Skąd: Sheffield |
Witam.
Czy ktoś się orientuje czy możliwe jest mieszkanie w PL wykonując pracę zdalną w UK. Czy to jest do zrobienia? Oczywiście zakładając że praca jest w 100% zdalna i że mamy adres i konto w UK itp. Czy ktoś zna takie przypadki? Dzięki z góry. |
CuriousCatAlive | Post #2 Ocena: 0 2023-06-24 12:30:24 (2 lata temu) |
Konto usunięte |
Praca zdalna jest jak najbardziej do zrobienia. Przy czym wiekszosc brytyjskich firm jednak oferuje "prace zdalna na terenie UK".
U nas w firmie sa osoby ktore pracuja zdajnie z innych krajow ale to raczej na zasadzie samozatrudnienia i wystawiania faktur szefowi. [ Ostatnio edytowany przez: CuriousCatAlive 24-06-2023 12:33 ] "Curiosity killed the cat", they say.
|
Emeryt56 | Post #3 Ocena: 0 2023-06-24 12:37:49 (2 lata temu) |
Z nami od: 15-01-2018 Skąd: Montreal (Bristol) |
Jest to możliwe.
Ja znam przypadek że "gość" Nie miał adresu w UK ani konta bankowego w "klasycznym" banku w UK. |
Richmond | Post #4 Ocena: 0 2023-06-24 15:21:12 (2 lata temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Jest możliwe, tylko musisz znaleźć firmę, która zechce zlecić Ci te pracę. Inna opcja, to pobyć w UK i "zabrać" potem pracę zagranicę.
Carpe diem.
|
CuriousCatAlive | Post #5 Ocena: 0 2023-06-24 15:50:15 (2 lata temu) |
Konto usunięte |
No wlasnie wszystkie przypadki ktore ja znam, osob pracujacych zdalnie zza granicy, to sa osoby ktore wczesniej poznaly swoja firme w UK, a potem wyjechaly.
"Curiosity killed the cat", they say.
|
|
|
rafald | Post #6 Ocena: 0 2023-06-25 18:04:20 (2 lata temu) |
Z nami od: 04-01-2008 Skąd: Londyn |
Znam takie przypadki, zarówno w mojej firmie, jak też wśród znajomych. Jeżeli ma to być umowa o pracę to chyba nadal wymagany jest odpowiedni status imigracyjny w UK.
Mój oddział w UK, ze względów organizacyjnych nie zezwala na takie praktyki, (chociaż podczas lockdownów się zdarzało) ale już drugi oddział poza Londynem - jak najbardziej. Ostanio na kontrakcie był facet z Australii - laptopa dostał kurierem, zrobił co miał zrobić i odesłał. Kwestia dogadania (albo i nie) z firmą - znam przypadki kontynuacji zatrudnienia w UK na długo po powrocie do PL - bez wiedzy firmy czy odpowiednich "władz". |
Andrzejczuk | Post #7 Ocena: 0 2023-06-25 20:20:18 (2 lata temu) |
Cytat: 2023-06-24 15:21:12, Richmond napisał(a): Jest możliwe, tylko musisz znaleźć firmę, która zechce zlecić Ci te pracę. Inna opcja, to pobyć w UK i "zabrać" potem pracę zagranicę. Dzięki wszystkim za odpowiedź. Właśnie taki scenariusz mam na myśli, gdzie pracuję zdalnie w UK, ale chciałbym nieoficjalnie wrócić do Polski. Czyli nie jako samozatrudniony kontraktor, ale jako pracownik. O ile mi wiadomo, UK immigrations trzymają dane o każdym wjeździe/wyjeździe z UK, ale to bardziej chyba do celów bezpieczeństwa (tracking osób poszukiwanych itp), i wątpie czy przekazują te dane HMRC czy pracodawcom. Jeżeli płace podatki w UK to chyba nie powinni mieć nic przeciw. Cytat: 2023-06-24 15:50:15, CuriousCatAlive napisał(a): No wlasnie wszystkie przypadki ktore ja znam, osob pracujacych zdalnie zza granicy, to sa osoby ktore wczesniej poznaly swoja firme w UK, a potem wyjechaly. Ale dalej pozostają oficjalnie zatrudnione w UK? Długo tak pracują? Nie ma żadnych problemów? Cytat: Kwestia dogadania (albo i nie) z firmą - znam przypadki kontynuacji zatrudnienia w UK na długo po powrocie do PL - bez wiedzy firmy czy odpowiednich "władz". Z dogadaniem się może być lekki problem, o ile mniejsze firmy mogą mieć to gdzieś, to większe raczej na to nie zezwolą bo teoretycznie łamały by polskie prawo nieodprowadzając składek i podatków w PL. |
SweetLiar | Post #8 Ocena: 0 2023-06-25 20:35:46 (2 lata temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Gdybyś miał prywatne ubezpieczenie zdrowotne to raczej nikogo by nie interesowało gdzie odprowadzasz składki.
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
CuriousCatAlive | Post #9 Ocena: 0 2023-06-25 21:20:07 (2 lata temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2023-06-25 20:20:18, Andrzejczuk napisał(a): Cytat: 2023-06-24 15:50:15, CuriousCatAlive napisał(a): No wlasnie wszystkie przypadki ktore ja znam, osob pracujacych zdalnie zza granicy, to sa osoby ktore wczesniej poznaly swoja firme w UK, a potem wyjechaly. Ale dalej pozostają oficjalnie zatrudnione w UK? Długo tak pracują? Nie ma żadnych problemów? Nie, te osoby ktore ja znam, nie sa pracownikami na liscie plac. Moze ze wzgledu na skomplikowane przepisy dotyczace skladek zdrowotnych.. living-in-poland gov.uk If you work in Poland, even if you work for a UK-based company, this may affect where you pay National Insurance-type contributions *** Wedlug mnie nie bedzie latwo znalezc firme ktora wciagnie pracownika z zagranicy na liste plac i bedzie sie... bending backwards, wysilac I trudzic zeby sprostac obowiazkom pracodawcy placenia w Polsce ZUS. A dlaczego nie chcesz byc samozatrudniony? [ Ostatnio edytowany przez: CuriousCatAlive 25-06-2023 21:25 ] "Curiosity killed the cat", they say.
|
Andrzejczuk | Post #10 Ocena: 0 2023-06-25 23:22:19 (2 lata temu) |
Nie rozumiemy się trochę. Ja już jestem na liście płac i pracuję zdalnie w UK.
Chciałbym się "po cichu" przenieść do PL, pozostając zatrudnionym w UK i chcę się zorientować jakie jest ryzyko wpadnięcia w jakieś problemy. Oczywiście nie miałbym nic przeciwko pracowaniu jako samozatrudniony kontraktor, ale po prostu nie mam takiej opcji. [ Ostatnio edytowany przez: Andrzejczuk 25-06-2023 23:51 ] |
|