MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Prawo pracy - praca 7 dni w tygodniu?

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

iloclaude

Post #1 Ocena: 0

2007-07-24 18:57 (18 lat temu)

iloclaude

Kobieta

Z nami od: 23-07-2007

Witam serdecznie!
Moj maz pracuje w pewnej firmie od ponad 6-ciu miesiecy. Od 1 wrzesnia firma ta wprowadza takie zmiany: praca 7 dni w tygodniu , platnosc od pon do pt £6,90, a w weekend £7.30, tak samo czyli £6.90 platne bank holiday. W kontracie ma zapisany 40 godzinny tydzien pracy z mozliwoscia pracy w weekendy. Moje pytanie brzmi: czy pracodawca moze zmusic do pracy 7 dni w tygodniu? Jesli tak to na jakich warunkach i ile dni urlopu powinno byc do wykorzystania. Bardzo prosze o jakies porady.
Co mnie nie zabije to mnie wzmocni!!!

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

JustiS

Post #2 Ocena: 0

2007-07-24 21:37 (18 lat temu)

JustiS

Z nami od: 09-07-2006

Pracodawca nie moze go do niczego zmusic i pewnie tego nie zrobi. Pomiedzy dniami roboczymi nalezy sie przerwa - jezeli pracownik zgodzi sie przyjsc wtedy do pracy to jego sprawa.
Prawdopodobnie chodzi o modyfikacje w systemie zmianowym firmy- jak na przyklad 4 dni in, 4 dni off bez znaczenia czy wypada weekend czy nie. Ale o takie rzeczy musicie sie dowiedziec u zrodla. Jezeli jest pracownikiem kontraktowym to przed wprowadzeniem zmian powinien byc poinformowany o nowych warunkach i zapytany czy na nie przystaje czy rezygnuje.

Do góry stronyOffline

vitek

Post #3 Ocena: 0

2007-07-25 00:09 (18 lat temu)

vitek

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 19-06-2007

Chyba niezbyt dobrze rozumiesz o co chodzi. Zakład pracuje 7 dni w tygodniu, ale poszczególni pracownicy 5 dni tak jak poprzednio.

I to jest ok.

Btw. maksymalnie mogą kazać ci pracować 48 godzin tygodniowo, ale można z tej ochrony zrezygnować, podpisuje się wtedy odpowiednie pismo, które dają przy przyjęciu do pracy i z doświadczenia wiem, że 95% Polaków to podpisuje, bo nie wiedzą o co chodzi, podpisują wszystko co im podsuną :-)
The Mythbuster

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,