Witam !
Czy ktos moze wie jak wyglada proces kontynuacji studiow w UK ?
Skonczylem studia licencjacki w Polsce, a teraz chcialbym zrobic studia uzupelniajace w UK !
Za wszelkie informacje z gory dziekuje !
|
|
---|---|
antr4x | Post #1 Ocena: 0 2007-09-06 22:45 (18 lat temu) |
Z nami od: 12-08-2007 |
Witam !
Czy ktos moze wie jak wyglada proces kontynuacji studiow w UK ? Skonczylem studia licencjacki w Polsce, a teraz chcialbym zrobic studia uzupelniajace w UK ! Za wszelkie informacje z gory dziekuje ! |
twilight | Post #2 Ocena: 0 2007-09-07 11:05 (18 lat temu) |
Z nami od: 07-09-2007 |
Antr4x
Bylem w podobnej sytuacji. Skonczylem studia w Polsce usyskujac tytul inzyniera. Od wrzesnia jestem teraz studentem studiow magisterskich w UK. W mojej sytuacji kwestia rozpoczecia nowych studiow byla nastepujaca. Wybralem kierunek i uczelnie na ktorej chcialbym kontynuowac nauke. Na stronie uniwersytetu znalalem informacje jakie warunki musze spoelnic zyby rozpoczac studia, gdzie w moim przypadku bylo posiadanie B.Sc. a takze 6.0 z IELTS (mam nadzieje ze nie pomieszalem literek w skrocie). Z uczelni dostalem informacje ze musze rowniez dostarczyc razem z aplikacja wstepna nastepujace dokumenty: * 2 referencje gdzie jedne od profesora z mojej bylem uczelni i druga z pracy jesli pracujesz a jesli nie to rowniez z uczelni * dostarczyc dyplom z uczelnii w wersji angielskiej * dostarczyc odpis z toku studiow z wykazem przedmiotow, wloscia godzin, ocen ktory rowniez zostal przetlumaczony na angielski * certyfikat ze znajomosci angielskiego 6.0 z IELTS Te wszytkie dokumenty zostaly dostarczone do uczelnii gdzie po kilku miesiacach otrzymalem list ze zostalem bezwarunkowo przyjety. Studia rozpoczynam w polowie wrzesnia. Jesli masz jeszcze jakies pytania to pisz,a ja postaram sie odpowiedziec. Pozdrawiam Twilight [ Ostatnio edytowany przez: twilight 07-09-2007 11:08 ] |
antr4x | Post #3 Ocena: 0 2007-09-08 00:05 (18 lat temu) |
Z nami od: 12-08-2007 |
Witam ! Na poczatek wielkie dzieki za odpowiedz !!!
A teraz ... 1. B.Sc. - Co to jest ![]() 2. Konieczny jest zdany IELTS Test przynajmniej na 6.0 3. Przetlumaczony Dyplom - moze byc u tlumacza przysieglego ( wiem ze taka instytucja tutaj nie istnieje ) 4. Odpis z toku studiow - gdzie moge to w polsce zalatwic ? Czy na uczelni nie bedzie z tym zadnego problemu ? 5. Referencje od profesora - czy musi byc na pismie ? Jezeli mozna takze zapytac co studiowales w polsce i gdzie, oraz jaki kierunek wygrales tutaj !? Pozdrawiam ! |
Richmond | Post #4 Ocena: 0 2007-09-08 09:32 (18 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Jesli nie wiesz co to jest B.Sc. to moze rozwaz poczytanie o angielskim systemie edukacyjnym.
Bachelor of Science to wlasnie licencjat z przedmiotow scislych. Moze byc tez Bachelor of Arts z przedmiotow humanistycznych. Referencje musza byc na pismie. Odpis uzyskasz na uczelni (bo gdzie indziej chcialabys go uzyskac?). Carpe diem.
|
twilight | Post #5 Ocena: 0 2007-09-08 20:36 (18 lat temu) |
Z nami od: 07-09-2007 |
antr4x
1. B.Sc. - Co to jest ![]() B.Sc. to jest odpowiednik polskiego inzyniera. Natowmias nie wiej jak to jest w przypadku licencjata. Przeczytaj opis tutejszego systemu edukacji jak Richmond napisal/a 2. Konieczny jest zdany IELTS Test przynajmniej na 6.0 Tak to jest konieczne, ale mozesz sie skontaktowac z wybrana przez Ciebie uczelnia i zapytac sie czy akceptuja inne egzaminy lub inne formy udowodnienia znajomosci jezyka na poziomie akademickim. 3. Przetlumaczony Dyplom - moze byc u tlumacza przysieglego ( wiem ze taka instytucja tutaj nie istnieje ) Angielska wersje dyplomu uzyskalem u siebie na politechnice, ale rowniez mozesz skorzystac z tlumacza przysieglego w UK ktorych jest rzeczywiscie sporo. 4. Odpis z toku studiow - gdzie moge to w polsce zalatwic ? Czy na uczelni nie bedzie z tym zadnego problemu ? Musisz sie sie skontaktowac ze swoja uczelnia, oni juz beda wiedzieli o co chodzi. Jest to opis calego toku studiow. Niestety ja swoj musialem jeszcze dodatkowo tlumaczyc u tlumacza przysieglego w Londynie. 5. Referencje od profesora - czy musi byc na pismie ? Tak, rejerencje musialem dostarczyc na pismie. Z uczelni do ktorej chialbys isc dostaniesz formularz ktory bedzie musial byc wypelniony przez osobe ktora udziela Ci referencji. Ja dostalem dwustronicowy formularz z szeregiem pytan. 6. Jezeli mozna takze zapytac co studiowales w polsce i gdzie, oraz jaki kierunek wygrales tutaj !? Skonczyle Politechnike Poznanska, kierunek informatyka. Tutaj z ide na studia magisterskie Oxford Brookes University kierunek High Speed Networks and Distributed Systems (czyli szybkie sieci komputerowe i systemy rozproszone) Jeszce jedno, swoja przyszla edukacje musisz zaczac od wyboru uczelni i kierunku. Papiery dostarczylem w marcu a list przyjmujacy mnie na uczelnie otrzymalem w czerwcu. Pozdrawiam i zycze powodzenia, Twilight [ Ostatnio edytowany przez: twilight 08-09-2007 20:40 ] |
|