MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Licencjat w polsce - a kontynuacja w uK

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

antr4x

Post #1 Ocena: 0

2007-09-06 22:45 (18 lat temu)

antr4x

Z nami od: 12-08-2007

Witam !
Czy ktos moze wie jak wyglada proces kontynuacji studiow w UK ?
Skonczylem studia licencjacki w Polsce, a teraz chcialbym zrobic studia uzupelniajace w UK !
Za wszelkie informacje z gory dziekuje !

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

twilight

Post #2 Ocena: 0

2007-09-07 11:05 (18 lat temu)

twilight

Z nami od: 07-09-2007

Antr4x

Bylem w podobnej sytuacji. Skonczylem studia w Polsce usyskujac tytul inzyniera. Od wrzesnia jestem teraz studentem studiow magisterskich w UK. W mojej sytuacji kwestia rozpoczecia nowych studiow byla nastepujaca. Wybralem kierunek i uczelnie na ktorej chcialbym kontynuowac nauke. Na stronie uniwersytetu znalalem informacje jakie warunki musze spoelnic zyby rozpoczac studia, gdzie w moim przypadku bylo posiadanie B.Sc. a takze 6.0 z IELTS (mam nadzieje ze nie pomieszalem literek w skrocie). Z uczelni dostalem informacje ze musze rowniez dostarczyc razem z aplikacja wstepna nastepujace dokumenty:
* 2 referencje gdzie jedne od profesora z mojej bylem uczelni i druga z pracy jesli pracujesz a jesli nie to rowniez z uczelni
* dostarczyc dyplom z uczelnii w wersji angielskiej
* dostarczyc odpis z toku studiow z wykazem przedmiotow, wloscia godzin, ocen ktory rowniez zostal przetlumaczony na angielski
* certyfikat ze znajomosci angielskiego 6.0 z IELTS

Te wszytkie dokumenty zostaly dostarczone do uczelnii gdzie po kilku miesiacach otrzymalem list ze zostalem bezwarunkowo przyjety. Studia rozpoczynam w polowie wrzesnia.

Jesli masz jeszcze jakies pytania to pisz,a ja postaram sie odpowiedziec.

Pozdrawiam
Twilight

[ Ostatnio edytowany przez: twilight 07-09-2007 11:08 ]

Do góry stronyOffline

antr4x

Post #3 Ocena: 0

2007-09-08 00:05 (18 lat temu)

antr4x

Z nami od: 12-08-2007

Witam ! Na poczatek wielkie dzieki za odpowiedz !!!
A teraz ...
1. B.Sc. - Co to jest :P ?
2. Konieczny jest zdany IELTS Test przynajmniej na 6.0
3. Przetlumaczony Dyplom - moze byc u tlumacza przysieglego ( wiem ze taka instytucja tutaj nie istnieje )
4. Odpis z toku studiow - gdzie moge to w polsce zalatwic ? Czy na uczelni nie bedzie z tym zadnego problemu ?
5. Referencje od profesora - czy musi byc na pismie ?

Jezeli mozna takze zapytac co studiowales w polsce i gdzie, oraz jaki kierunek wygrales tutaj !?

Pozdrawiam !

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #4 Ocena: 0

2007-09-08 09:32 (18 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Jesli nie wiesz co to jest B.Sc. to moze rozwaz poczytanie o angielskim systemie edukacyjnym.

Bachelor of Science to wlasnie licencjat z przedmiotow scislych. Moze byc tez Bachelor of Arts z przedmiotow humanistycznych.

Referencje musza byc na pismie.
Odpis uzyskasz na uczelni (bo gdzie indziej chcialabys go uzyskac?).
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

twilight

Post #5 Ocena: 0

2007-09-08 20:36 (18 lat temu)

twilight

Z nami od: 07-09-2007

antr4x

1. B.Sc. - Co to jest :P ?

B.Sc. to jest odpowiednik polskiego inzyniera. Natowmias nie wiej jak to jest w przypadku licencjata. Przeczytaj opis tutejszego systemu edukacji jak Richmond napisal/a

2. Konieczny jest zdany IELTS Test przynajmniej na 6.0

Tak to jest konieczne, ale mozesz sie skontaktowac z wybrana przez Ciebie uczelnia i zapytac sie czy akceptuja inne egzaminy lub inne formy udowodnienia znajomosci jezyka na poziomie akademickim.

3. Przetlumaczony Dyplom - moze byc u tlumacza przysieglego ( wiem ze taka instytucja tutaj nie istnieje )

Angielska wersje dyplomu uzyskalem u siebie na politechnice, ale rowniez mozesz skorzystac z tlumacza przysieglego w UK ktorych jest rzeczywiscie sporo.

4. Odpis z toku studiow - gdzie moge to w polsce zalatwic ? Czy na uczelni nie bedzie z tym zadnego problemu ?

Musisz sie sie skontaktowac ze swoja uczelnia, oni juz beda wiedzieli o co chodzi. Jest to opis calego toku studiow. Niestety ja swoj musialem jeszcze dodatkowo tlumaczyc u tlumacza przysieglego w Londynie.

5. Referencje od profesora - czy musi byc na pismie ?

Tak, rejerencje musialem dostarczyc na pismie. Z uczelni do ktorej chialbys isc dostaniesz formularz ktory bedzie musial byc wypelniony przez osobe ktora udziela Ci referencji. Ja dostalem dwustronicowy formularz z szeregiem pytan.

6. Jezeli mozna takze zapytac co studiowales w polsce i gdzie, oraz jaki kierunek wygrales tutaj !?

Skonczyle Politechnike Poznanska, kierunek informatyka. Tutaj z ide na studia magisterskie Oxford Brookes University kierunek High Speed Networks and Distributed Systems (czyli szybkie sieci komputerowe i systemy rozproszone)

Jeszce jedno, swoja przyszla edukacje musisz zaczac od wyboru uczelni i kierunku. Papiery dostarczylem w marcu a list przyjmujacy mnie na uczelnie otrzymalem w czerwcu.

Pozdrawiam i zycze powodzenia,
Twilight

[ Ostatnio edytowany przez: twilight 08-09-2007 20:40 ]

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,