Str 2 z 3 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
greta |
Post #1 Ocena: 0 2011-10-19 20:25:35 (14 lat temu) |
Z nami od: 26-05-2007 Skąd: liverpool |
hej ja bralam slub rok temu.najpierw zaplacilam po 30 f od osoby(razem 60f) a w dniu ceremonii 40f.
tak jak myszka dostalam ksiazeczke z przysiegami na pierwszym spotkaniu. moglam sobie wybrac ktora chce powiedziec o tym jaka wybralismy informujemy w dniu slubu.
mozna tez sobie bylo wybrac melodie jaka chcemy zeby grali jak bedziemy wchodzic na sale albo przyniesc wlasna.
paszport wyrobilam w konsulacie,najwiecej zalatwiania bylo w polsce umiejscowienie aktu slubu)trzeba bylo przywiesc oryginal plus tlumaczenie przez tlumacza przysieglego,zlozyc oswiadczenie przed kierownikiem usc jakie nazwisko bede nosic po slubie-bo tego nie ma w brytyjskim akcie malzenstwa kosztowalo to 80 zl w urzedzie plus tlumaczenie aktu nie pamietam ile.aha i moj maz jest anglikiem wiec musialam jeszcze jego akt urodzenia przyniesc w orginale i przetlumaczony.ogolnie to taniej cie wyjdzie w register office niz w konsulacie [ Ostatnio edytowany przez: greta 19-10-2011 20:27 ]
|

|
 |
|
|
Guylian |
Post #2 Ocena: 0 2011-10-19 21:31:06 (14 lat temu) |
Z nami od: 29-11-2007 Skąd: Birmingham |
Cytat:
2011-10-19 20:25:35, greta napisał(a):
hej ja bralam slub rok temu.najpierw zaplacilam po 30 f od osoby(razem 60f) a w dniu ceremonii 40f.
tak jak myszka dostalam ksiazeczke z przysiegami na pierwszym spotkaniu. moglam sobie wybrac ktora chce powiedziec o tym jaka wybralismy informujemy w dniu slubu.
Ech, a u nas w Birmingham nie bylo mowy o wybieraniu przysiegi (powiedziano nam, ze jest jedna wersja i tyle). Najfajniej byloby wyglosic swoja
I muzyka tez standardowa byla..
|

|
 |
|
quikso |
Post #3 Ocena: 0 2012-01-08 18:03:36 (13 lat temu) |
Z nami od: 03-02-2005 Skąd: Anglia |
Witam ..
Czy wie ktos jak zalatwic slub z osoba z poza Unii. Chodzi mi o Rosjanke
Chcielibysmy wziac slub i nie wiemy czy lepiej tutaj czy w Rosji.
Ona ma wazna wize tyle ze jest to wiza turystyczna.
Prosze o pomoc jesli macie jakas wiedze lub doswiadczenia w tej dziedzienie
Pozdrawiam.
|

|
 |
|
|
Post #4 Ocena: 0 2012-01-08 18:20:12 (13 lat temu) |
Anonim
|
Usunięte
|

|
 |
|
quikso |
Post #5 Ocena: 0 2012-01-08 18:40:25 (13 lat temu) |
Z nami od: 03-02-2005 Skąd: Anglia |
mnie jednak chodzi o to jak zalatwic ten slub tutaj w UK.
Moja pani ma wize turystyczna i wlasnie wrocila do Rosji , czy powinnismy sie starac o wize na slub czy ta turystyczna wystarczy ?
Byc moze ktos wie jak to zaczac zalatwiac krok po kroku... qrcze jestem kawalerem i nie mam zadnego doswiadczenia z takim tematem ani w PL ani w UK...
Byc moze latwiejsza opcja to slub w Rosji a pozniej starac sie o sciagniecie jej tutaj czy nawet do PL ... sam nie wiem ..
Pozdrawiam
|

|
 |
|
|
paulina-katarzy |
Post #6 Ocena: 0 2012-05-20 22:11:50 (13 lat temu) |
Z nami od: 20-05-2012 Skąd: Portadown |
Drodzy! Mam pytanie. A co w przypadku, gdy trzy lata temu zawarłam związek małżeński właśnie w uk (cywilny), ale nawet nie dałam znać o tym w Polsce. Po prostu zaniedbałam to. Nie latałam zbyt często do Polski, ciągle odkładałam to na później i już minęło trzy lata. No i się obudziłam. Co teraz? Oberwie mi się? Tzn. Słyszałam, że jest za to jakaś kara pieniężna. Jakiej wysokości - wiecie może? Za dwa tygodnie lecę do Polski właśnie w tym celu - zmienić nazwisko. Mam na to tylko dwa dni i wracam. Jakie dokumenty muszę mieć? No i ta moja obawa - czy bardzo mi się oberwie, że dopiero zgłaszam zmianę stanu cywilnego. Proszę Was o pomoc, jeżeli coś wiecie? Z góry dziękuję.
|

|
 |
|
macadi |
Post #7 Ocena: 0 2012-05-20 23:25:53 (13 lat temu) |
Z nami od: 02-12-2010 Skąd: Manchester |
Cytat:
2012-05-20 22:11:50, paulina-katarzyna napisał(a):
Drodzy! Mam pytanie. A co w przypadku, gdy trzy lata temu zawarłam związek małżeński właśnie w uk (cywilny), ale nawet nie dałam znać o tym w Polsce. Po prostu zaniedbałam to. Nie latałam zbyt często do Polski, ciągle odkładałam to na później i już minęło trzy lata. No i się obudziłam. Co teraz? Oberwie mi się? Tzn. Słyszałam, że jest za to jakaś kara pieniężna. Jakiej wysokości - wiecie może? Za dwa tygodnie lecę do Polski właśnie w tym celu - zmienić nazwisko. Mam na to tylko dwa dni i wracam. Jakie dokumenty muszę mieć? No i ta moja obawa - czy bardzo mi się oberwie, że dopiero zgłaszam zmianę stanu cywilnego. Proszę Was o pomoc, jeżeli coś wiecie? Z góry dziękuję.
Tez jestem w podobnej sytuacji i chętnie się dowiem, choc pewnie łatwiej byłoby dowiedziec się w konsulacie. Swojego czasu jak dzwoniłam to pani szczegółowo wytłumaczyła mi jak wygląda procedura zmiany nazwiska i to mnie zniechęciło do podjęcia działań. Z tego co pamiętam w ciągu trzech miesięcy od zgłoszenia zawarcia związku małżeńskiego i zmiany nazwiska trzeba zmienic dowód/paszport. Nie wiem czy da sie w dwa dni... Jesli chodzi o potrzebne dokumenty to kilka postów wyżej ktoś już opisał jak wygląda procedura. [ Ostatnio edytowany przez: macadi 20-05-2012 23:27 ]
|

|
 |
|
doritos |
Post #8 Ocena: 0 2012-05-21 22:12:25 (13 lat temu) |
Z nami od: 10-12-2009 Skąd: londyn |
Potrzebny jest przetlumaczony akt slubu i akt urodzenia meza jesli nie urodzil sie w tym samym miescie/panstwie. Do tego podpisuje sie jeszcze wniosek o umiejscowienie aktu malzenstwa, ktory musi byc podpisany przez obydwojga. Taka wazna informacja- dokumenty przetlumaczone jak i oryginaly zostaja w urzedzie...
Co do ewentualnej kary to sama chetnie sie dowiem. W wiezieniu nas chyba nie zamkna co?
Ps. Jak to tutaj potem jest z duplikatami, wie ktos?
|

|

|
|
Vivienne |
Post #9 Ocena: 0 2012-05-21 22:18:30 (13 lat temu) |
Z nami od: 26-01-2010 Skąd: London |
Cytat:
2012-05-21 22:12:25, doritos napisał(a):
Potrzebny jest przetlumaczony akt slubu i akt urodzenia meza jesli nie urodzil sie w tym samym miescie/panstwie. Do tego podpisuje sie jeszcze wniosek o umiejscowienie aktu malzenstwa, ktory musi byc podpisany przez obydwojga. Taka wazna informacja- dokumenty przetlumaczone jak i oryginaly zostaja w urzedzie...
Co do ewentualnej kary to sama chetnie sie dowiem. W wiezieniu nas chyba nie zamkna co?
Ps. Jak to tutaj potem jest z duplikatami, wie ktos?
Co urzad miasta, to inny zwyczaj. Bo ja nie przedstawialam aktu urodzenia meza, ale tylko wlasny i wniosek o umiejscowienie skladalam bez podpisu meza.
W kilka dni nie jest mozliwe zalatwienie wszystkich formalnosci, ot biurokracja
|

|
 |
|
ebabzi |
Post #10 Ocena: 0 2012-05-21 22:34:59 (13 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 14-06-2009 Skąd: northampton |
hej podepne sie , chetnie sie dowiem cos na temat umiejscowienia aktu slubu w USC w pl, kary za yyyy 4 lata zwloki :/
i czy on w ogole jest aktualny?
slub byl na Jamajce...
|

|
 |
|