Str 2 z 4 |
|
---|---|
aguletha | Post #1 Ocena: 0 2009-05-16 19:04:30 (16 lat temu) |
Z nami od: 10-12-2008 Skąd: Manchester |
Nie wiesz na pewno że inensywną pracę dzieckiem rozpoczynają TU dopiero po ukończeniu przez nie (nie jestem pewna ale chyba)2 roku kiedy już jest zbyt późno na wywołanie prawidłowych odruchów a terapia polega jedynie na przystosowaniu dziecka ze spastycznymi osruchami do wykonywania podstawowych czynności typu siadanie, chwytanie. Terapia Vojty nie jest stosowana na wyspach gdyź jest nieprzyjemna a wręcz bolesna dla ćwiczonego dziecka dlatego też nikt nie daje mi skierowania ani nie pokrywa kosztów leczenia. Dziecko leczę na własny koszt jednak w państwowej klinice w Polsce pod okiem specjalistów vojty, bobath i lekarza pediatry.
Za ok 3 tyg będę miała spotkanie ze wszystkimi osobami które tutaj zajmują się moim dzieckiem. Będę próbowała poruszyć ten temat tym bardzie że metoda którą stosuję przynosi naprawde efekty i są one zauważane przez tutejszych terapeutów. |
Anthrax | Post #2 Ocena: 0 2009-05-16 19:19:29 (16 lat temu) |
Z nami od: 31-01-2009 |
Cytat: 2009-05-16 19:04:30, aguletha napisał(a): Nie wiesz na pewno że inensywną pracę dzieckiem rozpoczynają TU dopiero po ukończeniu przez nie (nie jestem pewna ale chyba)2 roku kiedy już jest zbyt późno na wywołanie prawidłowych odruchów a terapia polega jedynie na przystosowaniu dziecka ze spastycznymi osruchami do wykonywania podstawowych czynności typu siadanie, chwytanie. Terapia Vojty nie jest stosowana na wyspach gdyź jest nieprzyjemna a wręcz bolesna dla ćwiczonego dziecka dlatego też nikt nie daje mi skierowania ani nie pokrywa kosztów leczenia. Dziecko leczę na własny koszt jednak w państwowej klinice w Polsce pod okiem specjalistów vojty, bobath i lekarza pediatry. Za ok 3 tyg będę miała spotkanie ze wszystkimi osobami które tutaj zajmują się moim dzieckiem. Będę próbowała poruszyć ten temat tym bardzie że metoda którą stosuję przynosi naprawde efekty i są one zauważane przez tutejszych terapeutów. nie dlatego metody vojty sie w uk nie uzywa bo jest bolesna i nieprzyjemna, ale dlatego ze badania naukowe nie potwierdzily (jak dotychczas) jej efektywnosci, co nie znaczy, ze na ma anegdotalnych przykladow jej uzytecznosci. W UK kazda terapia leczenia pod auspicjami NHS musi byc uzasadniona przez ewidnece base i podazac za wytycznymi NICE, chyba ze fizjoterapeuta bedzie te terapie przeprowadzac eksperymentalnie i na wlasna odpowiedz za zgoda szefostwa. -----------.Bee alive!!..: w w w. s a v e o u r b e e s. o r g. u k ---------------------
Support Bacteria - It's The Only Culture Some People Have
|
karjo1 | Post #3 Ocena: 0 2009-05-16 19:21:52 (16 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Aguletha, skad takie informacje
![]() I co do wieku dzieci i co do metod terapii? Podalam w pierwszym poscie link do wygooglowanych m.in. klinik stosujacych te metody, moze najpierw warto sie zapoznac z oferta, poprosic kogos o wsparcie w tlumaczeniu, jesli potrzebne. A bajki, ze czegos nie robia na Wyspach, bo jest niemile/bolesne, to proponuje odlozyc na polke. |
aguletha | Post #4 Ocena: 0 2009-05-16 20:48:10 (16 lat temu) |
Z nami od: 10-12-2008 Skąd: Manchester |
Takie informacje a z doświadczenia. Jak juz wspomniałam zajmuje się nami sztab ludzi i nikt nie robi w zasadzi nic by nie dopuścić do kalectwa mojego dziecka. Metoda Vojty w wielu krajach jest zakazana czy po prostu nie stosowana. To jest jedyny ratunek dla mojego dziecka. W niemczech natomiast jest to metoda bardzo rozpowszechniona i sprawdzona. Proszę poczytać sobie fora jak na temat tej metody wypowiadają się Ci którzy dzięki niej postawili na nogi swoje dziecko.
|
Badziorko | Post #5 Ocena: 0 2009-05-16 21:08:05 (16 lat temu) |
Z nami od: 01-05-2009 Skąd: Londyn |
Ja ćwiczyłam metodą Voyty moją córkę 12 lat temu. Mogę powiedzieć jedno- dziękuję Bogu za tą terapie.Moja córka ma obecnie 12 lat,jest bardzo mądra i całkowicie sprawna fizycznie.
Ludzie zróbcie wszystko co tylko można,by ściągnąć na Wyspy specjalistów tej dziedziny. Widzę i słyszę co się dzieje z dziećmi urodzonymi w uk i wiem,że ta właśnie terapia może uchronić nie jedno dziecko przed kalectwem. |
|
|
Anthrax | Post #6 Ocena: 0 2009-05-16 21:09:22 (16 lat temu) |
Cytat: 2009-05-16 20:48:10, aguletha napisał(a): Takie informacje a z doświadczenia. Jak juz wspomniałam zajmuje się nami sztab ludzi i nikt nie robi w zasadzi nic by nie dopuścić do kalectwa mojego dziecka. Metoda Vojty w wielu krajach jest zakazana czy po prostu nie stosowana. To jest jedyny ratunek dla mojego dziecka. W niemczech natomiast jest to metoda bardzo rozpowszechniona i sprawdzona. Proszę poczytać sobie fora jak na temat tej metody wypowiadają się Ci którzy dzięki niej postawili na nogi swoje dziecko. jesli ta metoda jest jedynym ratunkiem to skontaktuj sie z klinka do ktorej linka podal ci karjo - jest w twoim miescie ![]() sciaganie terapeuty z Polski do Uk w dzisiejszym klimacie to, mowiac delikatnie pomysl nieprzemyslany. Zeby pracowac legalnie w uk trzeba miec na to licjencje, ktorej wyrobienie trwa pare miesiecy a bez ktorej nie wykupi sie ubezpieczenia. Nie sadze zeby z pracy z rodakami moznabylo sie utrzymac a do pracy z nativami potrzebny jest plynny angielski. W nhs etaty tna a wrod prywatnych klinik konkurencja duza. Nawet jesli twoj terapeuta jest takim swietnym specjalista jak opisujesz to tutaj duzo czasu mu zabierze zeby wyrobic sobie renome - a zyc z czegos trzeba. ps - jestes bardzo zorientowana w temacie, napisz dlaczego ta metoda jest w niektorych krajach zakazana - ciekawi mnie -----------.Bee alive!!..: w w w. s a v e o u r b e e s. o r g. u k ---------------------
|
karjo1 | Post #7 Ocena: 0 2009-05-16 22:23:23 (16 lat temu) |
Tez jestem ciekawa, skad zakaz stosowania metody, mozna wiecej na ten temat prosic?
Co do pracy terapeuty w UK, dochodzi koniecznosc nostryfikacji dyplomu, rejestracji, to i czas i koszty. No i wlasciwie koniecznosc wspolpracy z jakims osrodkeim medycznym, bo watpie, by ktos sie pokusil oddac dziecko w rece moze i specjalisty, moze tak, moze nie, w wynajetej byle gdzie salce, bez przygotowanego zaplecza. Z mojego punktu widzenia, akurat ta dzialka w slusbie zdrowia jest niezle przygotowana. Moze wystarczyloby zmienic GP, poromawiac z jego przelozonym, domagac sie konsultacji ze specjalista? |
Adacymru | Post #8 Ocena: 0 2009-05-16 23:29:10 (16 lat temu) |
Konto usunięte |
UK ma bardzo znikome systemy regulacji tzw therapist czy specjalistow alternatywnej medycyny. Jak narazie rejestracja jest na zasadzie woluntariatu, dlatego w ranki wkradaja sie ludzie ktorzy uwazaja sie za specjalistow, niejednokrotne bez zadnego doswiadczenia. Co nie znaczy, ze wszystkie kliniki terapeutyczne sa prowadzone przez hochsztaplerow. Zalecane jest sprawdzanie kwalifikacji, opini innych, tanie sesje moga byc szkodliwe zamiast pomoc.
Ada
|
karjo1 | Post #9 Ocena: 0 2009-05-16 23:44:45 (16 lat temu) |
Tyle, ze to nie jest uznane za terapie alternatywne, z calym szacunkiem.
Stad raczej wymagana jest rejestracja, wiecej: terapia w UK |
Anthrax | Post #10 Ocena: 0 2009-05-17 08:47:58 (16 lat temu) |
Cytat: 2009-05-16 23:29:10, Adacymru napisał(a): UK ma bardzo znikome systemy regulacji tzw therapist czy specjalistow alternatywnej medycyny. Jak narazie rejestracja jest na zasadzie woluntariatu, dlatego w ranki wkradaja sie ludzie ktorzy uwazaja sie za specjalistow, niejednokrotne bez zadnego doswiadczenia. Co nie znaczy, ze wszystkie kliniki terapeutyczne sa prowadzone przez hochsztaplerow. Zalecane jest sprawdzanie kwalifikacji, opini innych, tanie sesje moga byc szkodliwe zamiast pomoc. Ada, o czym ty piszesz, chyba z Polska ci sie pomylilo. Stystem regulacji jest bardzo szeroko rozbudowany. przeczytaj liste zawodow, ktorych nie mozna wykonywac bez rejstracji i weryfikacji regulated professions oraz tutaj: more regulated professions i wszyscy z prawem wykonywania zawodu bardzo swoich tytulow strzega i szarlatanow tepia ![]() ![]() ![]() -----------.Bee alive!!..: w w w. s a v e o u r b e e s. o r g. u k ---------------------
|