MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Wada wzroku u dziecka

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

emilia1979146

Post #1 Ocena: 0

2012-01-17 09:39:54 (13 lat temu)

emilia1979146

Kobieta

Z nami od: 10-01-2011

Witam
Moja coreczka ma 3 latka, rok temu stwierdzono u niej wade wzroku +4,5 na oba oczy, bez innych wad. Lekarz zapewnial mnie ze wada bedzie sie cofala, bo jest wczesnie wkryta , wiec ma duze szanse .
Chodzilam z nia co 3 miesiace na kontrole, corka uwielbia okulary i nie ma problemu z noszeniem. Ma ograniczone bajki do minimum , zmienilismy jej diete, duzo warzyw , owocow , produkty zbozowe, ryby, wogole wylkuczylismy cukier z diety. Tak jak zalecal lekarz.
Wczoraj mala miala kolejne badanie oczu z zakraplaniem kropli( pierwszy raz od roku) i jakie moje zdziwienie jak lekarz powiedzial +5 - co znaczy ze wada mimo leczenia sie pogorszyla.
Pytalam lekarza co teeraz co mozna zrobic a on kazal czekac.
Mam zamiar zbadac corke jeszcze w Polsce bo mamy tam dobrego znajomego specjaliste, ale niestety przez najblizsze miesiace to niemozliwe- jestem w ciazy i lekarz zabronil mi latac.
Dodam ze corka ma szkla na cala wade czyli +5 teraz. Wiem ze oko intensywnie rozwija sie do 7 roku zycia , wiec chcialabym dzialac jak najszybciej.
Moze ktoras z was miala tak ze swoim dzieckiem?
Czy naprawde nie ma innego sposobu leczenia?

Co jeszcze moge zrobic?

[ Ostatnio edytowany przez: emilia1979146 17-01-2012 09:41 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

kwiat_zielony

Post #2 Ocena: 0

2012-01-17 10:25:56 (13 lat temu)

kwiat_zielony

Kobieta

Z nami od: 15-01-2012

Moja córka ma bardzo dużą wadę wzroku,nosi obecnie teraz + 8 na lewe i +6 na prawe .
Leczenie takie same jak u Ciebie.Do 8 roku zycia pogarszało się,miała +10 to był szok..
Teraz ma 11 lat,od 3 lat nie ma poprawy ani pogorszenia.Zrobiłam wszystko co było możliwe równiez i badania w polsce.To wada wrodzona,rodzinne schorzenie.

emilia by sie upewnić zróbcie jej badania w polsce jeśli się potwierdzą ..trzeba czekać i kontrolować
Powodzenia dla małej :)

Do góry stronyOffline

Nie_z_tej_bajki

Post #3 Ocena: 0

2012-01-17 11:15:22 (13 lat temu)

Nie_z_tej_bajki

Kobieta

Z nami od: 23-08-2010

Moj starszy syn od 4 lat nosi okulary - obecnie ma lat 7. W PL probowalam, ale zawsze mnie odsylali z kwitkiem,mimo ze ja widzialam, ze cos nie tak z jego oczkami.Tutaj zdiagnozowno astygmatyzm i wade na poczatku +3,75 w obojgu oczach, obecnie ma +4,5 i 2,0 astygmatyzm. Nic sie nie poprawia,mimo ze okulary ma nosie non stop. Mlodszy ( 4 lata ) ma je od pol roku ponad - tez wysoka wada, dodatkowo powiedziano mi, ze im dziecko bardziej zmeczone, tym gorzej widzii ta wada jest jakby "ruchoma" - na koniec dnia jest zawsze najgorzej, potyka sie o wlasne nogi doslownie.
U obu lobuzow nie ma zadnej poprawy przy okularach. Czekamy az podrosna i bedzie korekta laserowa...

[ Ostatnio edytowany przez: Nie_z_tej_bajki 17-01-2012 11:16 ]

Nie myśl o szczęściu. Nie przyj­dzie - nie zro­bi Ci za­wodu.... Przyj­dzie - zro­bi niespodziankę :D. W życiu niczego nie żałuj! Po prostu Carpe Diem!!! :-D

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

latoya

Post #4 Ocena: 0

2012-01-17 11:30:47 (13 lat temu)

latoya

Kobieta

Z nami od: 16-07-2011

....moj maz ma bardzo duza wade wzroku,nosi +8 plus cylindry itd ...przy zwykłym bilansie w szkole u corki wykryto problem ze wzrokiem,niby nic a jednak...okazało sie ze to wada dziedziczna bylismy z nia u niejednego specjalisty dopiero tu dopasowali jej okulary które nosi i nie sprawiaja jej dyskomfortu...jak rwniez okazalo sie ze ma astgmatyzm...
Okulistka prowadzaca powiedziała iz sa slabe szanse by wzrok poprawił sie znacznie....najskuteczniejsza bedzie korekcja laserowa ....(ale to za jakis czas) do tego czasu okularki:)
Martwie sie bo nie kazda wada jest do skorygowania np(:( mojemu mezowi korekcja laserowa nie przyniosła oczekiwanego rezultatu:(

Do góry stronyOffline

emilia1979146

Post #5 Ocena: 0

2012-01-17 11:46:48 (13 lat temu)

emilia1979146

Kobieta

Moja ma dopiero 3 latka, jesli wciaz wada sie pogarsza obawiam sie co bedzi ejak corka skonczy 8 lat...
Z tym potykaniem sie o wlasne nogi to prawda! Moja coreczka zanim doszlismy ze ma wade wzroku byla tu obserwowana pod katem hiperaktywnosci... , dodatkowo wciaz sie przewracala miala wypadki o cos uderzala. znaczna poprawa nastapila kiedy dostala okulary.
Chociaz dalekowzrocznosc jest dla mnie zaskoczeniem bo ja mam -4 na prawym i -5 na lewym czyli krotkowidz ze mnie.

[ Ostatnio edytowany przez: emilia1979146 17-01-2012 11:48 ]

Do góry stronyOffline

Nie_z_tej_bajki

Post #6 Ocena: 0

2012-01-17 11:56:47 (13 lat temu)

Nie_z_tej_bajki

Kobieta

Dokladnie to samo bylo z moim mlodszym - wpadal na wszystko, potykal sie na prostej drodze itd. Az w przedszkolu zwrocili mi uwage i kazali isc do lekarza - ale ja juz wtedy czekalam na wizyte u okulisty. W okularach jest lepiej, ale nawet w nich na wieczor mlody lezy jak dlugi po przejsciu kilku krokow.
Nie myśl o szczęściu. Nie przyj­dzie - nie zro­bi Ci za­wodu.... Przyj­dzie - zro­bi niespodziankę :D. W życiu niczego nie żałuj! Po prostu Carpe Diem!!! :-D

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

anna69

Post #7 Ocena: 0

2012-01-17 11:59:30 (13 lat temu)

anna69

Kobieta

Z nami od: 06-08-2008

a ja wam powiem ze moj maz jako dziecko nosil okulary do 10roku zycia mu sie tylko pogarszalo, az w kocu zanim ja go poznalam jak mial 17lat wada mu sie prawie ze wyzerowala - do tej pory ma 0 na jedno oko i +1 na drugie - czyli nie potrzebuje okularow wcale....a mial jakies +6 jako dziecko...
wiec moze nie warto martwic sie na zapas i cierpliwie poczekac....

Do góry stronyOffline

emilia1979146

Post #8 Ocena: 0

2012-01-17 12:04:05 (13 lat temu)

emilia1979146

Kobieta

Cytat:

2012-01-17 11:56:47, Nie_z_tej_bajki napisał(a):
Dokladnie to samo bylo z moim mlodszym - wpadal na wszystko, potykal sie na prostej drodze itd. Az w przedszkolu zwrocili mi uwage i kazali isc do lekarza - ale ja juz wtedy czekalam na wizyte u okulisty. W okularach jest lepiej, ale nawet w nich na wieczor mlody lezy jak dlugi po przejsciu kilku krokow.

A gdzie ty chodzisz z dzieckiem do okulisty? Prywatnie np boots czy do przyszpitalnego okulisty?
My dp przyszpitalnego okulisty. Mam tez pytanie czy tez za kazdym razem jak dziecko ma miec wkrapiane krople musisz przyniesc probke porannego moczu dziecka?? Zawsze ciekawilo mnie po co ten mocz u okulisty...

Do góry stronyOffline

Nie_z_tej_bajki

Post #9 Ocena: 0

2012-01-17 12:14:54 (13 lat temu)

Nie_z_tej_bajki

Kobieta

Do kliniki w szpitalu.
Nigdy nie prosili nas o mocz ;-).
Ze starszym to inna bajka, bo on jest chory i zawsze jakies cyrki sa, ale z mlodszym normalna wizyta, krople i tyle.

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Post #10 Ocena: 0

2012-01-17 13:22:07 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »