|
|
---|---|
mochito11 | Post #1 Ocena: 0 2013-12-13 10:56:56 (11 lat temu) |
Z nami od: 07-06-2011 Skąd: Manchester |
Witam wszystkich.Czy lekarz w Anglii moze wystawic zwolnienie lekarskie wstecz? jesli tak to ile dni? w Polsce jest możliwość wystawienia do 3 dni wstecz a tutaj? z góry dziekuje za pomoc i pozdrawiam
![]() |
__lenka | Post #2 Ocena: 0 2013-12-13 11:08:28 (11 lat temu) |
Konto usunięte |
|
mochito11 | Post #3 Ocena: 0 2013-12-13 11:13:35 (11 lat temu) |
Niestety link się nie wyswietla
|
__lenka | Post #4 Ocena: 0 2013-12-13 11:34:08 (11 lat temu) |
Konto usunięte |
Przepraszam, coś jest nie teges.
Wpisz w wyszukiwarkę: backdating a sick note 2013. Mi lekarz raz wpisał o jeden tydzień wstecz, ale nie wiem jaka jest oficjalna reguła. la-terra-del-pudding
|
mochito11 | Post #5 Ocena: 0 2013-12-13 11:36:16 (11 lat temu) |
Dziekuje
![]() ![]() |
|
|
__lenka | Post #6 Ocena: 0 2013-12-13 11:43:20 (11 lat temu) |
Konto usunięte |
Pamiętaj, że na pierwsze 7 dni nie potrzebujesz zwolnienia od lekarza.
Taking sick leave la-terra-del-pudding
|
mochito11 | Post #7 Ocena: 0 2013-12-13 11:45:44 (11 lat temu) |
Tak ale ja mam ciągłość od 2 msc, a ten lekarz akurat przyjmuje dla mnie z 2 dniowym opóznieniem.Zależało mi na wizycie własnie u tego konkretnego, stąd te 2 dni poślizgu
|
__lenka | Post #8 Ocena: 0 2013-12-13 12:35:54 (11 lat temu) |
Konto usunięte |
Ok, teraz rozumiem.
Najbliższą konsultację mam 30 stycznia w szpitalnej przychodni (outpatient), leżałam tam też na oddziale, ale że są już wyniki a z różnych powodów zależy mi na czasie, to umówiłam się z nim prywatnie. Tylko, że prywatnie w szpitalu koszt konsultacji Ł230, ten sam lekarz w polskiej przychodni Ł80. Jak dla mnie to on przyjmuje tam charytatywnie, za co jestem mu bardzo wdzięczna ![]() Ja jestem na zwolnieniu od czerwca, wystawia mi GP, jestem pacjentką 2 szpitali. Na pierwszy - National Neurology Hospital złożyłam skargę do Care Quality Commission i po otrzymaniu badań z drugiego szpitala, składam oficjalną skargę do dyrektora szpitala (w PALS już byłam), i pozwe ich do sądu. Pamiętaj żeby sprawdzić czy nie musisz mieć tzw. back to work interview i medical letter od lekarza. Tutaj chorobowe powyżej 4 tygodni jest już traktowane jako long term sickness. "You are off work for long periods of time If you have long periods of time off work, your employer can contact Medical Services to decide if you are fit enough to do your job. Your employer contacts Medical Services through HM Revenue and Customs (HMRC). Medical Services may want to contact your own GP to ask about your medical condition but they can only do so if you give them permission. If the Medical Services report says you have been off work without good reason, your employer may refuse to pay you sick pay. You can appeal against this decision if you think it is wrong." Citizens Advice la-terra-del-pudding
|
mochito11 | Post #9 Ocena: 0 2013-12-13 16:12:21 (11 lat temu) |
Bardzo dziekuje za cenne wskazówki. Jestem w ciązy, czuje się fatalnie, w pracy nie stworza mi nowego "etatu", żebym nie była narazona na utrate dziecka( praca ciężka przy chemikaliach).Tam liczy sie tylko aby być produktywnym nic więcej.Także musze sama o siebie zadbac i o moje nienarodzone dziecko.Pieniedzy od pracodawcy nie dostaje a z Job ceneter.Czekam z niecierpliwoscia do daty kiedy będę mogła przejść na macierzyński, ale to jeszcze 2 msc.Póki co lekarz i zwolnienia
![]() |
__lenka | Post #10 Ocena: 0 2013-12-13 19:40:03 (11 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2013-12-13 16:12:21, mochito11 napisał(a): ".. Jestem w ciązy, czuje się fatalnie, w pracy nie stworza mi nowego "etatu", żebym nie była narazona na utrate dziecka( praca ciężka przy chemikaliach).. Pieniedzy od pracodawcy nie dostaje a z Job ceneter.Czekam z niecierpliwoscia do daty kiedy będę mogła przejść na macierzyński, ale to jeszcze 2 msc.Póki co lekarz i zwolnienia ![]() Jak jesteś w ciąży (Gratulacje! ![]() Masz o wiele więcej praw! Nie rozumiem tylko dlaczego świadczenie wypłaca Ci Job Center. W sumie niewiele wiem o regulacjach prawnych w przypadku zwolnienia lekarskiego w trakcie ciąży. Może Ty wiesz o tym, ale wkleję, może się komuś przyda w przyszłości. Edit: z gov.uk/working-when-pregnant-your-rights Pregnant employees' rights Ze strony rządowej wynika, że w Twoim wypadku pracodawca powinien zaproponować inne stanowisko pracy, a jeżeli to jest niemożliwe to powinnaś być zawieszona z prawem do wynagrodzenia. To samo tutaj:hse.gov.uk - New and expectant mothers Z FAQs Risk assessments: A significant risk has been identified. What action needs to be taken? If a significant health and safety risk is identified for a new or expectant mother, which goes beyond the normal level of risk found outside the workplace, you must take the following actions: Action 1: Temporarily adjust her working conditions and / or working hours; or if that is not possible Action 2: Offer her suitable alternative work (at the same rate of pay) if available; or if that is not possible Action 3: Suspend her from work on paid leave for as long as necessary to protect her health and safety, and that of her child. However, the Employment Rights Act 1996 link to external website provides that, where appropriate, suitable alternative work should be offered (on the same terms and conditions) before any suspension from work. I z maternity action.org.uk [ Ostatnio edytowany przez: __lenka 13-12-2013 19:44 ] la-terra-del-pudding
|
|