MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Z UK do Niemiec?Gdzie Lepiej i latwiej sie zyje ???

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 11 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 9 | 10 | 11 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

evelina77

Post #1 Ocena: 0

2012-04-05 11:20:03 (13 lat temu)

evelina77

Kobieta

Z nami od: 05-04-2012

Witam. Czy znacie kogos kto porzocil Anglie i wyjechal do Niemiec lub odwrotnie? zastanawiam sie gdzie lepiej sie zyje. W niemczech z jednej pensji mozna oplacic mieszkanie i zostanie na zycie a tutaj jedna pensja na rent a druga na zycie. Moje dzieci bardzo sie tu zaklimatyzowaly syn bedzie mial 6 lat chodzi rok do reception corka do przedszkola ma 4 latka od wrzesnia do reception. W niemczech mieszkaja od 3 lat moi rodzice mama pracuje troche dluzej jakies 5 lat. Nie wiem czy lepiej zeby oni przyjechali tu czy lepiej my tam. Nie wiem jakie sa szkoly w niemczech i przedszkola.Gdy wyjedziemy z dziecmi ciezko bedzie tu wrocic i zaczac od nowa z drugiej strony przeraza mnie zaczynanie wszytskiego tam. Nie wiem jakie jest nastawienie w DE na obcokrajowcow. Maz jako budowlaniec mialby tam prace tu troche sie borykamy ale czy to wszystko takie piekne tam bedzie? chce jak najlepiej dla dzieci w przyszlosc. Czekam na wasze opinie

[ Ostatnio edytowany przez: evelina77 05-04-2012 11:52 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

clockwork_orang

Post #2 Ocena: 0

2012-04-05 11:30:24 (13 lat temu)

clockwork_orange

Z nami od: 28-06-2007

hmm, nic nie widze przez ten krzyk... napisz normalnie, moze ktos przeczyta wiecej niz pierwsze dwa slowa... 8-)

Do góry stronyOffline

kksiezniczka

Post #3 Ocena: 0

2012-04-05 11:32:02 (13 lat temu)

kksiezniczka

Kobieta

Z nami od: 22-12-2006

Cytat:

2012-04-05 11:30:24, clockwork_orange napisał(a):
hmm, nic nie widze przez ten krzyk... napisz normalnie, moze ktos przeczyta wiecej niz pierwsze dwa slowa... 8-)

ale jaja-faktycznie ze dwa przeczytałam:-]
...Wehikuł czasu to byłby cud...

Do góry stronyOffline

SonnyBoy

Post #4 Ocena: 0

2012-04-05 11:35:58 (13 lat temu)

SonnyBoy

Mężczyzna

Z nami od: 15-10-2007

Cytat:

2012-04-05 11:20:03, evelina77 napisał(a):
WITAM CZY ZNACIE KOGOŚ KTO PORZUCIŁ ANGLIĘ I WYJECHAŁ DO NIEMIEC???LUB ODWROTNIE?
CZASAMI DOPADA MNIE TAKA MYŚL ZE JEDNAK W DE CHYBA ŻYJE SIĘ LEPIEJ. Z JEDNEJ PENSJI JEST SIĘ WSTANIE ZAPŁACIĆ MIESZKANIE I ŻYĆ. TUTAJ NIESTETY Z JEDNEJ PENSJI TAK SIĘ NIE DA JEDNA IDZIE NA DOM A DRUGA NA ŻYCIE...W DE TAŃSZE TROCHĘ MIESZKNNIA I ZYCIE. MAM MYŚLI CZY NIE SPRÓBOWAĆ ALE JUŻ PÓŹNIEJ NIE BEDZIE POWROTU TUTAJ , NIE BEDZIEMY GDZIE MIELI SIE ZACZEPIĆ NA NOWO. DZIECI CHODZA DOPIERO ROK DO SZKOŁY ALE BARDZO SIE ZAKLIMATYZOWALY SYN 6 LAT BARDZO DOBRZE SIE TUTAJ CZUJE. W DE MAM RODZINE TUTAJ DOPADA MNIE CZASEM BEZRADNOSC , ZWLASZCZA Z BRAKU DZIADKOW KTORZY CHOC CZASEM WEZMA DZIECI ZEBY MOZNA BYLO SIE ODERWAC OD CODDZIENNOSCI.MYSLE CZY LEPIEJ SCIAGNAC RODZICOW TU Z NIEMIEC (MIESZKAJA TAM 3 LATA ) MAMA PRACUJE JUZ JAKIES 5 LAT. TATO TU MOZE BY MIAL PRACE ALE NIE WIEM CZY NIE LEPIEJ JECHAC TAM. NIE WIECIE JAKIE SA SZKOLY PODSTAWOWE I PRZEDSZKOLA W NIEMCZECH? CZY SA PRZYJAZNE DLA DZIECI OBCOKRAJOWCOW? WIEM ZE SA SPECJALNE SZKOLY DLA DZIECI NIE ZNAJACYCH JĘZYKA. SYN BEDZIE MIAL 6 LAT CORKA 4. NIE WIEM CO MYSLEĆ CZASEM DOPADA MNIE TAKI DOL ŻE BYM SIE SPAKOWALA ALE Z DZIECMI TO NIE TAKIE PROSTE.NIEMCY CHYBA SA TROCHĘ MNIEJ PRZYJAŻNIE NASTAWIENI NA IMIGRANTÓW JAK TU.PROSZE O PORADE JEZELI KTOŚ MIAŁ TAKIE DOSWIADCZENIE ZE WYJECHAŁ BADŻ WROCIL Z NIEMIEC. DZIEKI

Obrazek

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer gadu-gadu

evelina77

Post #5 Ocena: 0

2012-04-05 11:36:26 (13 lat temu)

evelina77

Kobieta

..ok juz wylaczone i przepisane czekam na wasze opinie:)

[ Ostatnio edytowany przez: evelina77 05-04-2012 11:57 ]

Do góry stronyOffline

gosiaczek3006

Post #6 Ocena: 0

2012-04-05 11:38:19 (13 lat temu)

gosiaczek3006

Kobieta

Z nami od: 20-12-2010

Evelina wylacz capsa bo kiepsko sie to czyta:-?Dostaniemy wytrzeszczu oczu:-o
...Jesli dozyjesz 100 lat,to ja chce zyc 100 lat minus jeden dzien,zebym nigdy nie musiala zyc bez Ciebie....

Do góry stronyOffline

SonnyBoy

Post #7 Ocena: 0

2012-04-05 11:38:53 (13 lat temu)

SonnyBoy

Mężczyzna

Z nami od: 15-10-2007

Cytat:

2012-04-05 11:36:26, evelina77 napisał(a):
WITAM CZY ZNACIE KOGOS KTO PORZUCIL ANGLIE I WYJECHAL DO NIEMIEC???LUB ODWROTNIE?
CZASAMI DOPADA MNIE TAKA MYSL ZE JEDNAK W DE CHYBA ZYJE SIE LEPIEJ. Z JEDNEJ PENSJI JEST SIE WSTANIE ZAPLACIC MIESZKANIE I ZYC. TUTAJ NIESTETY Z JEDNEJ PENSJI TAK SIE NIE DA JEDNA IDZIE NA DOM A DRUGA NA ZYCIE...W DE TANSZE TROCHE MIESZKNNIA I ZYCIE. MAM MYSLI CZY NIE SPROBOWAC ALE JUZ POZNIEJ NIE BEDZIE POWROTU TUTAJ , NIE BEDZIEMY GDZIE MIELI SIE ZACZEPIC NA NOWO. DZIECI CHODZA DOPIERO ROK DO SZKOLY ALE BARDZO SIE ZAKLIMATYZOWALY SYN 6 LAT BARDZO DOBRZE SIE TUTAJ CZUJE. W DE MAM RODZINE TUTAJ DOPADA MNIE CZASEM BEZRADNOSC , ZWLASZCZA Z BRAKU DZIADKOW KTORZY CHOC CZASEM WEZMA DZIECI ZEBY MOZNA BYLO SIE ODERWAC OD CODDZIENNOSCI.MYSLE CZY LEPIEJ SCIAGNAC RODZICOW TU Z NIEMIEC (MIESZKAJA TAM 3 LATA ) MAMA PRACUJE JUZ JAKIES 5 LAT. TATO TU MOZE BY MIAL PRACE ALE NIE WIEM CZY NIE LEPIEJ JECHAC TAM. NIE WIECIE JAKIE SA SZKOLY PODSTAWOWE I PRZEDSZKOLA W NIEMCZECH? CZY SA PRZYJAZNE DLA DZIECI OBCOKRAJOWCOW? WIEM ZE SA SPECJALNE SZKOLY DLA DZIECI NIE ZNAJACYCH JEZYKA. SYN BEDZIE MIAL 6 LAT CORKA 4. NIE WIEM CO MYSLEC CZASEM DOPADA MNIE TAKA MYSL ZE BYM SIE SPAKOWALA ALE Z DZIECMI TO NIE TAKIE PROSTE.NIEMCY CHYBA SA TROCHE MNIEJ PRZYJAZNIE NASTAWIENI NA IMIGRANTOW JAK TU.MAZ MIALBY TAM PRACE JAKO BUDOWLANIEC.PROSZE O PORADE JEZELI KTOS MIAŁ TAKIE DOSWIADCZENIE ZE WYJECHAŁ BADŻ WROCIL Z NIEMIEC. DZIEKI

Obrazek

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer gadu-gadu

marlenka28

Post #8 Ocena: 0

2012-04-05 11:52:38 (13 lat temu)

marlenka28

Kobieta

Z nami od: 22-06-2009

moja tesciowa pracuje w Niemczech i gdybym znała niemiecki i miała mniejsze dziecko to bym sie nie zastanawiała:-D
jest duzo ładniej, czysciej i blizej do POlski:-D
byłam tam wiele razy i jestem pod wrazeniem, mam wielu znajomych i wszyscy sa zadowoleni
ludzie bardzo przyjazni, przynajmniej ja tak to odczuwałam

noi piekne mieszkania i domy:-D:-D:-D

[ Ostatnio edytowany przez: marlenka28 05-04-2012 11:53 ]

Do góry stronyOffline

evelina77

Post #9 Ocena: 0

2012-04-05 12:17:34 (13 lat temu)

evelina77

Kobieta

Tak to prawda jest tam czysto:) tez kiedys tam pracowalam jakies 7 lat temu zanim zaszlam w ciaze.Tylko ze w tedy nie moglismy jeszcze pracowac legalnie. Jednak juz duzo zapomnialam z j.niemieckiego , mysle ze z czasem moze bym sobie przypomniala jezyk.Bardziej teraz majac dzieci patrze gdzie im sie bedzie lepiej zylo w przyszlosci. Tutaj czujemy sie dobrze przez to ze jest duzo imigrantow i nie jest tak obco, jest pomoc od panstwa itp.Jednak co dalej? pracy coraz mniej za najnizsza krajowa.
Gdyby to bylo zanim syn poszedl do szkoly to byloby prosciej a nie chce dzieciom robic "wody z mozgu" najpierw szok bo anglia i inny jezyk teraz niemcy , nie jest to takie proste chociaz jeszcze sa male...ale syn bardzo lubi tu szkole...Tam znow beda z dziadkami, jesli chodzi blizej do Polski to nie ciagnie mnie tam:)

[ Ostatnio edytowany przez: evelina77 05-04-2012 12:21 ]

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #10 Ocena: 0

2012-04-05 12:57:32 (13 lat temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

Nie wiem gdzie lepiej i łatwiej się żyje, ale na wszelki wypadek uczę się niemieckiego.

;)
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 11 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 9 | 10 | 11 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,