Str 3 z 4 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
haagard |
Post #1 Ocena: 0 2011-08-20 13:11:45 (14 lat temu) |
Z nami od: 20-08-2011 Skąd: Manchester |
Witam, chciałbym zapytać z kolei o coś innego.
Otóż mam zdany egzamin GCSE z polskiego, jak również cały A levels (AS i A2) - mojego wyniku z GCSE jeszcze nie znam, ale już wiem że za A levels dostałem "A*", czyli najwyższą możliwą notę.
Moje pytanie jest proste: jak ten wynik przekłada się na polskie realia, czy może być traktowany jako dobrze zdana matura z polskiego i czy polskie uniwersytety poważnie by to potraktowały gdybym chciał studiować w Polsce? (a mam zdany całkiem nieźle egzamin gimnazjalny, po czym wyjechałem do Anglii i zrobiłem ostatnią klasę High School a obecnie ubiegam się o miejsce w College'u).
Dziękuję za wszystkie rady
|

|
 |
|
|
vskaminska |
Post #2 Ocena: 0 2012-05-04 10:15:33 (13 lat temu) |
Z nami od: 04-05-2012 Skąd: londyn |
GCSE pisze sie PRZED 16 rokiem zycia, i A-Level wcale nie jest odpowiednikiem polskiej matury. A wiec, nie mozna pisac, ze A-Level bo pracodawca wtedy zapyta sie o brytyjskie certyfikaty. Polska matura tutaj jest uznana jak Advanced GCSE i nic wiecej. A na ogol to pracodawca sie nie zapyta o nic wiecej. A wiec, ja radze napisac 'polish qualifications equivalent to (numer ile tych kwalifikacji masz)GCSE's' Watpie, aby procent zrozumieli, a wiec zeby im zycie ulatwic to A* = 80+ %, A = 70%, itp...
Wiem, poniewaz skonczylam w wielkiej brytanii GCSE, A Levels, bachelors itp.. !
|

|
 |
|
vskaminska |
Post #3 Ocena: 0 2012-05-04 10:22:00 (13 lat temu) |
Z nami od: 04-05-2012 Skąd: londyn |
Szczerze mowiac, to wydaje mi sie (bo pewna do konca nie jestem) ale, ten Twoj Polski A-Level to sie nie bedzie liczyl w Polsce, prawdopodobnie ani w liceum.. a tym bardziej w polskiej uczelni. Mam kolezanke ktora zrobila GCSE's i A-Levels w Anglii a wrocila do polski na studia, i z tego co wiem to musiala ponownie jakies egzaminy pisac zeby w ogole sie dostac. A wiec mysle, ze najlepiej to sie skontaktowac z uczelnia i sie wszystko dowiedziec.
|

|
 |
|
AndrzejW |
Post #4 Ocena: 0 2012-05-04 11:54:18 (13 lat temu) |
Z nami od: 04-04-2007 Skąd: Grays |
Zarówno matura jak i A-Levels są poziomem pozwalającym na rozpoczęcie studiów.
Tak więc mając maturę jak najbardziej można (i powinno się) pisać "polish qualifications equivalent to A-Levels".
|

|
 |
|
kolezanka_szkla |
Post #5 Ocena: 0 2012-05-04 11:57:45 (13 lat temu) |
Z nami od: 17-12-2010 Skąd: L5 |
Czekajcie. Jaka jest roznica pomiedzy GCSE a A levels.
Bo:
haagard napisal:
Otóż mam zdany egzamin GCSE z polskiego, jak również cały A levels (AS i A2) - mojego wyniku z GCSE jeszcze nie znam, ale już wiem że za A levels dostałem "A*", czyli najwyższą możliwą notę.
Wziawszy do kupy to co napisal haagard i AndrzejW - po gimnazjum mozna juz szorowac na studia... Glupia juz jestem. "Chuda krowa, to jeszcze nie sarenka"
|

|
 |
|
|
|
Post #6 Ocena: 0 2012-05-04 12:13:21 (13 lat temu) |
Anonim
|
Usunięte
|

|
 |
|
Patrix542 |
Post #7 Ocena: 0 2012-05-21 17:39:58 (13 lat temu) |
Z nami od: 21-05-2012 Skąd: Lincolnshire |
Aby dostac sie na studia w UK trzeba miec A-LEVELS lub equivalent... czyli np BTEC Level 3 zrobiony w collegu ktory jest wart 2 a-levele  m
|

|
 |
|
ursus12 |
Post #8 Ocena: 0 2013-08-27 22:48:04 (12 lat temu) |
Z nami od: 27-08-2013 Skąd: WELWYN GARDEN CITY |
Nie jest tak,że jak skończysz College -level 3,to dostajesz się na studia.Mój syn otrzymał max pkt-ów UCAS 360 i nie dostał sie na studia,bo Z GSCS z j.ang nie miał oceny min.C,kończąc Secondary School.I nieważne,że kończąc College, z ang.otrzymał bardzo dobry wynik z j.ang. Nie pomogły tłumaczenia,że do Secondary uczęszczał tylko dwa lata i nie mógl po tym okresie opanować tego języka na poziomie oceny -C. Dopiero w Collegu opanował go na wysokim poziomie. Musi więc w Collegu powtórzyć GSCS z j.ang. Każda uczelnia na danym kierunku ma inne kryteria rekrutacji,więc to wszystko sie dowiesz,jak złożysz swoje podanie. Nawet ,jak masz polską maturę,to też nie chcą przyjmować bez ukończenia kursu z j.ang w Collegu. Najtańszy i najkrótszy kurs,to YELTS. Najlepiej jednak zapytać o to osobiście na tej uczelni,gdzie sie ma zamiar studiować.YELTS z tego ,co wiem ,jest łatwiejszy,niż GSCS,ponieważ nie ma tam dogłębnego omawiania literatury i poezji angielskiej. Tak słyszałam. Powodzenia!
|

|
 |
|
ursus12 |
Post #9 Ocena: 0 2013-08-30 19:28:43 (12 lat temu) |
Korekta JELTS,nie Yelts. Po wysłaniu mojego tekstu,zauważyłam mój błąd. Tamto dotyczy Uniwersytetu w USA. Sorki! Wszystkim zainteresowanym studiami w UK,życzę POWODZENIA!!!
|

|
 |
|
ursus12 |
Post #10 Ocena: 0 2013-08-30 19:44:19 (12 lat temu) |
Odpowiednikiem polskiej matury w UkKjest A-level,którą możesz zdać,uczęszczając do Sixform w Secondary School? to jest odpowiednik Liceum Ogólnokształcącego w Polsce/. A*-level/to jest najlepszy wynik zaliczenia tego etapu nauki/.Nie wiem,jak jest z rekrutacją polskich uczniów po przyjeżdzie z Polski. Myślę,że wcześniej musisz zdać egzamin z j.ang,który określi Twój poziom w tym zakresie.Są też A-level Centre,w których można przygotowywać się do ang. matury. Zagladnij do internetu. To jest skarbnica wiedzy. Zachęcam  -włącznie z angielskimi stronami.
|

|
 |
|