MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Ja mam to juz za soba, kupilem dom

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 56.9 z 655 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 55.9 | 56.9 | 57.9 ... 653 | 654 | 655 ] - Skocz do strony

Str 56.9 z 655

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

aga_a26

Post #1 Ocena: 0

2010-01-19 17:31:44 (15 lat temu)

aga_a26

Kobieta

Z nami od: 23-09-2009

Nie wiem jak w innych miastach ale u nas w Banbury to na kredycie 90tys sie nic nie kupi. Moze flata ale nie 3bedroomowy dom. Bylismy z mezem dzis w agencji o porade i nam babka obliczyla, ze wlasnie tyle mozemy wziac. Ale to obliczenie na jedna osobe bo mi sie niedlugo konczy macierzynskie poza tym, ze od marca bede redundant bo moja firma sie przenosi...
Ale tez nie wiemy w co wierzyc. Jeden znajomy naszego znajomego wzial kredyt wtedy jak jeszcze dawali 100% i podobno placi 600miesiecznie, a inny jego znajomy dostal kredyt niedawno, pomimo, ze ma na utrzymaniu zone i 2 dzieci... A my mamy jedno i zeby kupic dom za 130tys musze wrocic do pracy chociaz na pare godzin w tygodniu.
A poza tym to mam pytanko. Czy bank nazuca na ile lat rozlozy kredyt i ile sie bedzie placilo? Bo raty co nam ta babka obliczala byly dosc wysokie wiec podejrzewam, ze rozdzielala na 25 lat a my chcemy kredyt na 30 lat i nie wiecej niz 625f. Wiec jak to jest?
Z gory dzieki za odpowiedzi.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Richmond

Post #2 Ocena: 0

2010-01-19 17:54:57 (15 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Jest bardzo mala roznica w wysokosci rat miedzy 25 latami a 30 latami, ale za to placisz znacznie wiecej odsetek do banku.

To czy znajomy ma 1 czy 2 dzieci nie ma znaczenia tak dlugo jak jego dochody sa satysfakcjonujace dla banku.

Najwyrazniej meza dochody sa za niskie i dlatego musza wziac pod uwage jeszcze Twoje dochody.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

dave25

Post #3 Ocena: 0

2010-01-19 21:23:38 (15 lat temu)

dave25

Mężczyzna

Z nami od: 23-11-2009

Cytat:

2010-01-15 22:24:40, Richmond napisał(a):
Kazdy dlug obniza Ci zdolnosc kredytowa. Nie wazne na co wezmiesz pieniadze i w jakiej formie (pozyczka, karta kredytowa).

Aha i przy wypelnianiu dokumentow trzeba zadeklarowac z jakich srodkow pochodzi depozyt.

Kredytu nie zabezpieczonego na nieruchomosci nie mozesz polaczyc z hipotecznym. Tzn mozesz probowac wziac secured loan i splacic te gotowkowa pozyczke, ale nie masz gwarancji, ze ja dostaniesz.
acha a co to dokładnie jest te securet loan jest mniej oprocentowana od normalnego kredytu? z góry dziękuje!

Do góry stronyOffline

czarnulka33

Post #4 Ocena: 0

2010-01-19 21:37:00 (15 lat temu)

czarnulka33

Kobieta

Z nami od: 11-09-2007

Obczytalam sie troche iec ja tez mam pytanko my juz kupilismy dom 3 lata temu ,kredyt jest na 25 lat ,splacam co miesiac ale roznie bywa czasem jest lepiej a czasem gorzej,i pytanie brzmi czy moge isc do banku i doloza mi 5 lat wiecj zeby przedluzyc na 30lat i splacac taka sume co splacam teraz co miesiac 600f nie podnoszajac jej?bo juz od marca bede placic 800f a to juz mnie chyba przerosnie.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #5 Ocena: 0

2010-01-19 22:41:27 (15 lat temu)

Richmond

Kobieta

dave25, secured loan to nic innego jak pozyczka hipoteczna, czyli zabezpieczona na nieruchomosci. Oprocentowanie takiej pozyczki zwykle jest nizsze niz normalnej pozyczki gotowkowej. Niebezpieczenstwo jest jednak takie, ze jak wartosc domu spadnie ponizej kwoty kredytu + pozyczki hipotecznej to sprzedanie domu bedzie praktycznie niemozliwe bez wczesniejsz splaty/nadplaty pozyczki lub kredytu.

Pare lat temu secured loan byly bardzo popularne, ale nie wiem jak ma sie sytuacja w rzeczywistosci post kryzysowej.

czarnulka33,
konczy Ci sie okres fixed na obecnym kredycie? Wzrosnie Ci oprocentowanie? Moze warto rozwazyc refinansowanie - remortgage. Jest szansa, ze znajdziesz bardziej korzystny produkt i raty beda nizsze.

Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Andy10

Post #6 Ocena: 0

2010-01-20 09:34:06 (15 lat temu)

Andy10

Mężczyzna

Z nami od: 09-12-2009

Witam , obiecalem wczoraj, ze napisze slow kilka o dylematach osob które po raz pierwszy ubiegają sie o kredyt hipoteczny (First Time Buyers) co wybrac Fixed czy Tracker Mortgage. Nie mam zamiaru przekonywac Was ktore rozwiazanie jest lepsze , to Wasza decyzja i pieniadze. Opisze pokrotce na czym polegaja roznice .

Fixed Mortgage-inaczej oprocentowanie stale przez okreslony poczatkowy okres splaty kredytu ( roznie w roznych bankach zazwyczaj dwa, trzy czasem piec lat ),oprocentowanie i rata miesieczna sa stale w tym okresie. Wzrosty i spadki w stopach procentowych nie mają wpływu na splate miesiecznej raty Waszego kredytu, przez co mozecie z góry zaplanować swoje przyszłe wydatki. Opcja ta jest częstym wyborem wśród osób, które chcą być pewne, że za kilka miesięcy nie czeka ich przykra niespodzianka w formie podwyższonej raty. A oto wady i zalety tego typu splaty kredytu
-zalety -rata pozostaje stała przez określony okres, mozna zaplanowac staly wydatek w domowym budzecie, a
-wady-opcja drozsza od trackera, malo ekonomiczna podczas malejacych stop procentowych.

Tracker Mortgage –jest to kredyt z oprocentowaniem zmiennym, mocno powiazanym ze stopa bazowa Banku Anglii (Bank of England Base Rate-BBR), przykladowo oprocentowanie moze wynoscic BBR+1% lub 2% przez dwa , trzy , piec lat lub dluzej. Sa to kredyty dla osob ktore nie boja sie ryzykowac, ze w przyszlosci raty miesieczne wzrosna jesli stopy procentowe Banku Anglii wzrosna. Aktualnie sa one na historycznie niskim poziomie 0,5% w zwiazku z kryzysem , ale juz niebawem byc moze juz w tym lub przyszlym roku zaczna roznac , przed kryzysem podstawowa stopa procentowa utrzymywala sie na poziomie 5% .
-zalety tego wariantu -nizsze raty podczas malejacych stop procentowych , zalezne od Bank of England Base Rate,
-wady –nie wiadomo jak wysokie oprocentowanie bedzie w przyszlosci.

Posumowujac moj 3 letni okres splaty kredytu hipotecznego , pisalem o tym pod koniec ubieglego roku na tym forum , ale pokrotce przypomne, po 2 letnim poczatkowym okresie splaty z niskim oprocentowaniem (3,84%), moj bank zaproponowal mi podwyzke oprocentowania nieomal o 100% -skok na 7,15% , zdecydowalem sie zmienic bank i zawrzec nowa umowe (remortgage ) na pozostale lata splaty , sprawdzilem oferty kilku bankow i zdecydowalem sie na bank HSBC ktory zaoferowal mi oprocentowanie 5,89% w sierpniu 2008 , wybralem trackera bo tylko tylko ten wariant splaty pozwala splacic zadluzenie przed czasem bez dodatkowych kosztow. Prowizja banku jest znosna 0,89% + BBR wtedy 5%, dzisiaj 0,5% od marca 2009 czyli moje oprocentowanie to 0,89%+ 0,50%=1,39% ,wedlug prognoz ekonomistow stopy zaczna powoli rosnac a wiec moja rata miesieczna takze. Pamietajcie aby w budzecie domowym przy planowaniu wydatkow zwiazanych z kredytem uwzglednic ubezpieczenie na zycie oraz chorob krytycznych (life & critical illness)chroniace splate kredytu na wypadek smierci glownej osoby zarabiajacej na splate kredytu oraz ubezpieczenie budynku z jego zawartoscia (buildings & contents insurance), pozdrawiam Andy

the future starts today

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer Skype

slonecz

Post #7 Ocena: 0

2010-01-20 09:54:03 (15 lat temu)

slonecz

Kobieta

Z nami od: 12-11-2009

Cytat:

2010-01-12 14:48:09, gierza napisał(a):
Witam wszystkich.
Andy to czlowiek ze zlota...
Jestem na forum od paru miesiecy. Nie zabieralem glosu, poniewaz jestem dosc "zielony". Dzis jednak mam prosbe do uczestnikow forum.
Znalazlem dom do malutkiego remontu[pomalowac dom wewnatrz i zmienic wykladziny w 3 pokojach,kupic i podlaczyc kuchenke gzaowa]. Sa tam juz plastikowe okna i drzwi,panele w salonie,nowe meble w kuchni,woda,gaz,centralne z nowym bojlerem. Cena-90000. Mam na wplate wlasna i pare tysiaczkow na remont, ale to jest za malo...
Sprawa wyglada nastepujaco- dostalem kredyt bez problemu[zarabiam ponad 400 tyg.] lecz bank powiedzial ze mam sobie wybrac inny dom bo ten nie nadaje sie do zamieszkania i zaden anglik by tam nie poszedl mieszkac!!!. Jak przekonac ich o blednym podejsciu do sprawy? [jak to andy ladnie zauwazyl bijemy ich na glowe umiejetnosciami i pomyslowoscia w remontach].
Dzieki z gory za pomoc i powodzenia dla wszystkich realizujacych plan wlasnego gniazdka.

Witam gierza
czy to znaczy ze bank wstrzymal ci kredyt tzw retention?
ja mam podobna sytuacje,dom do remontu repossessed, odciete media wartosc (po remoncie) £25 000 niz ja za niego mam zapacic.przeleja srodki-kredyt dopiero kiedy dom bedzie w stanie do zamieszkania.
dogadalam sie z bankiem ( i z vendorem) ze pomiedzy exchange a completition wyremontuje dom i potem ponownie przyjdzie osoba z banku sprawdzi czy dom nadaje sie do zamieszkania i wyplaci kase.
plus tego ze w czasie remontu nie place kredytu, a mam czas do kwietnia.
sproboj porozmawiac z bankiem i zaproponuj taki uklad takze w agencji.

do Andy10

ja mam kredyt w Natwest ,deposyt 10 %, 5 lat fixed, oprocentowanie 6.39%
uwazam ze jest to w tej chwili najlepsza opcja dla FTB jesli chodzi o fixed
Yorkshire bank udziela kredytow juz od 5% wkladu wlasnego i tez ma 6.99% oprocentowanie 3 lata fix.
takze jest wiele korzystnych opcji na rynku.

ja osobiscie wychodze z zalozenia ze najlepiej wplacic jak najmnieszy deposyt(dla kazdego zapewne bedzie to inny procent) a reszte zostawic na remont badz inwestowac.
oczywiscie biorac pod uwage oprocentowanie.

pozdrawiam wszystkich ftb!!

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #8 Ocena: 0

2010-01-20 10:41:13 (15 lat temu)

Richmond

Kobieta

Cytat:

2010-01-20 09:54:03, slonecz napisał(a):
ja osobiscie wychodze z zalozenia ze najlepiej wplacic jak najmnieszy deposyt(dla kazdego zapewne bedzie to inny procent) a reszte zostawic na remont badz inwestowac.
oczywiscie biorac pod uwage oprocentowanie.

pozdrawiam wszystkich ftb!!

Pod warunkiem, ze potrafisz zainwestowac te pieniadze tak, ze bedziesz miala zysk odpowiednio wyzszy niz oprocentowanie kredytu i bedziesz regularnie nadplacala tym co zarobisz ekstra. Inaczej nie ma to ekonomicznego uzasadnienia.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

aga_a26

Post #9 Ocena: 0

2010-01-20 13:02:47 (15 lat temu)

aga_a26

Kobieta

Z nami od: 23-09-2009

do slonecz

moglabys napisac na jaka kwote masz kredyt?

Do góry stronyOffline

Post #10 Ocena: 0

2010-01-20 13:46:56 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 56.9 z 655 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 55.9 | 56.9 | 57.9 ... 653 | 654 | 655 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,