Co polecacie?
|
|
---|---|
NieCzarnyKot | Post #1 Ocena: 0 2019-04-02 19:51:49 (6 lat temu) |
Z nami od: 05-08-2013 Skąd: bucks |
Mam propozycje pracy z tych dwoch miast i sie zastanawiam, ktore lepsze do zycia. Nie bylam ani tu ani tu. Lubie jak sie duzo dzieje kultura knajpy etc.
Co polecacie? "Niech na Ziemi będzie przyjemnie, niech to się zacznie ode mnie."
|
Turefu | Post #2 Ocena: 0 2019-04-02 21:13:20 (6 lat temu) |
Z nami od: 26-05-2013 Skąd: York |
Oba miasta sa pod tym wzgledem dosc podobne. W Newcastle sa nieco tansze ceny nieruchomosci, ale w Leeds tez jest jeszcze dosc tanio, choc ceny rosna. W Newcastle trzeba przywyknac do specyficznego akcentu. Bratanek wlasnie konczy studia w Newcastle, twierdzi, ze tam sa swietne knajpy i intensywne zycie studenckie, ale studenci to inna sprawa.
|
rafi86 | Post #3 Ocena: 0 2019-04-03 06:26:25 (6 lat temu) |
Z nami od: 12-05-2013 Skąd: Yorkshire |
Leeds lepiej skomunikowany - blizej do lotnisk (szczegolnie Manchester). W Newcastle i Leeds tez sa ale z Manchester wiecej mozliwosci. Zalezy jak czesto na wakacje latasz. Bylem tu i tu i Leeds jakos mi bardziej do gustu przypadl.
[ Ostatnio edytowany przez: rafi86 03-04-2019 06:28 ] |
jolantina | Post #4 Ocena: 0 2019-04-03 08:22:51 (6 lat temu) |
Z nami od: 17-11-2008 Skąd: Hogwart |
Newcastle - bardzo imprezowe miasto. Ludzie dość sympatyczni, oczywiście są miejsca, gdzie lepiej nie zaglądać, ale znam wiele osób, które własnie tam osiadły ze względu na przyjazna atmosferę. Sama byłam temu baaaardzo bliska. Do jazdy samochodem chyba jedno z najgorszych miast jakie odwiedziłam. Ale do życia spoko. Z wyjątkiem niektórych dzielnic, jak już wspomniałam wyżej.
Z pewnością należy wziąć pod uwagę gdzie i za ile tu i tu, ale mając podobne warunki wybrałabym zdecydowanie Newcastle ![]() Diabla oszukac nie grzech
|
andypolo | Post #5 Ocena: 0 2019-04-03 11:37:18 (6 lat temu) |
Z nami od: 27-03-2010 Skąd: C-L-S |
Mieszkam w okolicach Newcastle ale też dużo pracuje w Leeds. Do mieszkania wybrałbym Leeds. Lepsza lokalizacja i pogoda. Leeds bardzo szybko rozwija się. Dużo inwestycji, zmian infrastruktury. Po za tym to tak jak pisali przedmòwcy. Koszty życia w tych miastach są podobne. Ważne aby zamieszkać w spokojnej dzielnicy.
[ Ostatnio edytowany przez: andypolo 03-04-2019 11:39 ] |
|
|
karjo1 | Post #6 Ocena: 0 2019-04-03 19:14:49 (6 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Mam dosc mieszane uczucia co do Newcastle.
Trafila sie niedawno podroz. Dworzec autobusowy wygladal jak mniejsza stacja benzynowa. Ludzie pytani o dojazd na lotnisko (wlacznie z informacja autobusowa i kolejowa) bardzo uwaznie patrzyli i kilka razy pytali, czy aby na pewno chodzi o NCL ![]() A jeszcze jak w ramach wyjasnienia dodali, ze najwyzej na loty lokalne w ramach UK moge tylko liczyc, to nerwowo sprawdzalam bilety ![]() Akcent dosc mocny, robil wrazenie kilku dni na oswojenie. No i daleko wszedzie, moze poza Szkocja. |
NieCzarnyKot | Post #7 Ocena: 0 2019-04-06 15:50:44 (6 lat temu) |
Na razie pojechalam do Leeds na rozmowe (i dostalam prace), troche ta nudy (ale jest Wasabi!! <3), ale wydaje sie bym w miare wygodne do zycia, akcent troche smieszny. Za niebawem rozmowa w Newcastle to sie przekonam jak to wyglada.
W Szkocji mam akurat znajomych wiec niezle byc blisko Edi i Glasgow, stamtad tez duzo lotow, ktore mi pasuja. "Niech na Ziemi będzie przyjemnie, niech to się zacznie ode mnie."
|
Turefu | Post #8 Ocena: 0 2019-04-06 20:20:36 (6 lat temu) |
Z nami od: 26-05-2013 Skąd: York |
Powodzenia z praca i wyborem miasta.
|
NieCzarnyKot | Post #9 Ocena: 0 2019-04-07 13:00:46 (6 lat temu) |
Dzieki
![]() "Niech na Ziemi będzie przyjemnie, niech to się zacznie ode mnie."
|
kruuuu | Post #10 Ocena: 0 2019-04-10 07:31:17 (6 lat temu) |
Z nami od: 11-10-2015 Skąd: Newcastle |
Czesc, ja mieszkam w Newcastle upon Tyne. Bardzo fajne miasto, warto zaznaczyc ze sasiaduje kilka innych sredniej wielkosci miast jak Sunderland, Gateshead itd. ktore polaczone sa nitkami metra. Metrem tez dojedziesz w 30 minut z centrum miasta na lotnisko z ktorego mozna leciec do gdanska, wroclawia, krakowa i warszawy - jednakze z tym ostatnim slyszalem ze ma ryanair zezygnowac. Nie bylem w Leeds wiec nie powiem ze na 100% tak jest ale Zakladam jednak ze samo centrum Newcastle jest jednak znacznie ladniejsze (moge podeslac killa zdjec a na dole wrzuce link do filmiku ktory nagralem jakis czas temu z mojego ulubionego miejsca). Do jezyka przywykniesz w 2 tygodnie max miesiac. Ceny nieruchomosci prawdopodobnie 2 krotnie nizsze niz na poludniu Anglii. Pogoda jest wbrew powszechnej opinii dosc dobra. Samo miasto jest polozone w strefie cienia opadowego i paradoksalnie mamy tu mniej dni deszczowych od wiekszosci miast na wyspach, jest za to napewno chlodniej niz na poludniu. Dla mnie jako fana pilki jest cos jeszcze istotnego - klub pilkarski, ktorego stadion jest w scislym centrum miasta i co kolejke przychodzi ponad 50k ludzi.
Jak cos chcesz wiedziec to pytaj smialo, pozdrawiam! https://youtu.be/-nhW0Xavyhk |
|