Str 4 z 5 |
|
---|---|
Richmond | Post #1 Ocena: 0 2021-02-10 17:04:21 (4 lata temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
A nie byl juz ten VAT w cenie jak cos kupilas?
Carpe diem.
|
dominikana36 | Post #2 Ocena: 0 2021-02-10 20:44:35 (4 lata temu) |
Z nami od: 21-03-2016 Skąd: Quinton |
Nie bylo napisane ze VAT w cenie, specjalnie sorawdzalam. Kurtis chlop a do robots za cos kolo 80 euro. Ale czy takim, ze naliczaja to ludziom nawet za nizsze kwoty.
|
dominikana36 | Post #3 Ocena: 0 2021-02-10 21:37:40 (4 lata temu) |
Z nami od: 21-03-2016 Skąd: Quinton |
Matko ale post mi wyszedl, przez przypadek przeczytalam wlasnie😂 Nie, nie jestem pijana tylko slownik w telefonie to wspanialy wynalazek 🤣. Mialo byc” kurtka chlopa do roboty “.
|
galadriel | Post #4 Ocena: 0 2021-02-10 21:50:16 (4 lata temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Tez jestem ciekawa czy cos bede doplacac do paki z Holandii. Poczekamy, zobaczymy.
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|
poprostueweneme | Post #5 Ocena: 0 2021-04-30 13:22:49 (4 lata temu) |
Z nami od: 29-01-2015 Skąd: Oxford |
Dołączam się do tematu - to jest trochę kuriozalne. Mam kilka rzeczy do wysyłki na które nie mam jakiegoś większego ciśnienia. Postanowiłem jednak to sobie wysłać i domówiłem do paczki kawę ziarnistą. Zazwyczaj wysyłałem z portalem paczkidopolski niestety po zdeklarowaniu paczki firma do mnie zadzwoniła, że mogą wysłać ale bez kawy bo przewóz artykułów spożywczych jest zakazany?! Najgorsze, że właśnie najbardziej zależy mi na tej kawie! Sprzedawca nie uznaje zwrotu - jak to w PL. Więc zacząłem szukać.
UPS oferował spoko cennik - opłaciłem paczkę, wypisałem deklarację na stronie i się zaczął cyrk! Kurier odmówił odbioru paczki bo nie mam deklaracji (była ona dołączona do listu przewozowego - tak wygenerował to UPS, że list przewozowy był na górze kartki, a na dole cały kontent paczki wypisany. Nie poddałem się zacząłem szukać dalej. Dzwoniłem do UPS - 3 różne osoby i każda mówiła co innego. W sumie wyszło tak, że mam mieć numer płatnika? (NIP?) i fakturę pro-formę plus dodatkowa deklaracja. Oczywistym było, że przy płaceniu za paczkę otrzymam dokumenty do wypełnienia? Czy tylko ja wymagam za wiele? Dałem spokój z UPS, poszedłem w DHL - pomyślałem, może oni mają to jaśniej zrobione. Wypisałem deklarację na stronie internetowej DHL - spędziłem trochę czasu na szukaniu kodów celnych i szukaniu wagi konkretnych przedmiotów. Finalnie dostałem maila z listem przewozowym - nic więcej. Jako klient prywatny nie mogę założyć konta na DHL więc jakby ucięli mi możliwość z jakiekolwiek edycji deklaracji czy dotarcia do innych potrzebnych dokumentów. Na stronie: https://www.dhl.com/pl-pl/home/nasze-dywizje/parcel/dla-biznesu/przesylki-miedzynarodowe/brexit.html#parsysPath_text_generic_9986088_985250121 wypisano masę przydatnych rzeczy, wynika z tego, że "Wymaga samodzielnego przygotowania deklaracji CN23 i faktury proforma w narzędziu DHL. Wydrukowane dokumenty celne należy załączyć przesyłki w 2 egzemplarzach." Tylko ja nie mogę się zarejestrować do NARZĘDZIA DHL!!! Kilka nocy nie przespanych, masa rozmów telefonicznych z różnymi osobami z DHL i UPS, każdy mówi co innego. Najgorsze w tym wszystkim jest, że mam prezent do znajomych z UK, który też chciałem wysłać. Czekam cały czas co powinienem zrobić z paczką z PL?! Przerabiał to ktokolwiek? |
|
|
Fia123 | Post #6 Ocena: 0 2021-06-21 15:09:21 (4 lata temu) |
Z nami od: 21-06-2021 Skąd: Livingston |
I jak? komuś udało się paczkę wysłać? Dziś się dowiedziałam ze do mnie brat wysłał mała paczkę z lekami poczta polska, i teraz się martwię czy w ogóle do mnie dojdą czy co to będzie…
|
daavid | Post #7 Ocena: 0 2021-07-11 20:52:19 (4 lata temu) |
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
Chciałem paczkę wysłać do Polski. Zawsze tak robię, wysyłam ubrania ect. Wysyłał ktoś ostatnio i może polecić jakąś firmę?
|
tesstickle | Post #8 Ocena: 0 2021-07-11 23:09:05 (4 lata temu) |
Z nami od: 19-01-2020 Skąd: Dolna szuflada |
A można wpisać "ozdoby choinkowe?
Bo w sumie to co kogo obchodzi co na drzewku wieszam ![]() Może być kawa albo buty. - Jurandzie, powiedziałeś, żebym wydał wszystkie pieniądze, bo umrę w maju. A mamy wrzesień.
- Ale pieniądze wydałeś?
- Tak
- Czasem moje przepowiednie sprawdzają się tylko w połowie
|
tomeko2 | Post #9 Ocena: 0 2021-07-11 23:18:43 (4 lata temu) |
Z nami od: 14-10-2009 Skąd: u siebie |
[ Ostatnio edytowany przez: tomeko2 11-07-2021 23:20 ] |
Gwontownik | Post #10 Ocena: 0 2021-07-11 23:31:16 (4 lata temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
Ja ostatnio robiłem zakupy w Polsce na kwotę kwalifikująca się na dodatkowe opłaty. Przyszła paczka bez żadnego problemu, bez konieczności dodatkowych opłat. Patrzę, a do paczki dołączona jest faktura z brytyjskim VAT em. Polskiego nie ma, czyli VAT niższy o 3 punkty procentowe.
Da się. Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|