MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Karta kredytowa Lloyds TSB

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 4 z 14 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 12 | 13 | 14 ] - Skocz do strony

Str 4 z 14

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Richmond

Post #1 Ocena: 0

2010-01-21 16:09:21 (15 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Littleflower:
http://www.mojawyspa.co.uk/pytania/53/Credit-Score-i-Credit-Report

Slonecz:
http://www.mojawyspa.co.uk/pytania/44/Karty-kredytowe

Jesli przewidujesz, ze bedziesz sie zadluzac i nie splacac przez jakis czas to najlepsza bylaby karta Tesco z promocja na zakupy 0% przez 12 miesiecy.
Tu jest artykul na temat najlepszych kart z promocjami na zakupy:
http://www.moneysavingexpert.com/cards/best-0-credit-cards

Jesli chodzi o limity to Tesco daje sredniej wysokosci limity, ale moim zdaniem lepsze niz Lloyds, ktory ostatnio strasznie skapi. Virgin zwykle daje dosc duze limity, ale nie jest zbyt dobry do zakupow, bo jak ma sie dlug i wolno splaca to potrafia podniesc oprocentowanie do dosc wysokiego poziomu. Poza tym dobrze zostawic sobie karte Virgin na pozniej, jak np bedziesz miala spory dlug na karcie i bedziesz go gdzies chciala przeniesc. Wtedy Virgin bedzie jak znalazl ze swoja promocja na balance transfer.

Wracajac do dzialania karty kredytowej i zakupow to co miesiac musisz splacac kwote minimalna, ale w okresie promocji 0% nie naliczaja Ci odsetek jak nie splacasz calego zadluzenia. W momencie konca promocji od nastepnego dnia naliczaja normalne odsetki od zadluzenia.

Przy zalozeniu, ze oprocentowanie karty bedzie powiedzmy 17% to mozna to wyliczyc w nastepujacy sposob:
Wysokosc_Zadluzenia * (oprocentowanie_roczne/365)
np:
1000 * (17%/365)= co daje ok 46p dziennie. Ale co miesiac beda Ci robic kapitalizacje tego, bo beda doliczac Ci naliczone w danym miesiacu odsetki i bedziesz musiala splacac oplate minimalna. Jesli bedziesz malo splacac, to splata bedzie szla glownie na odsetki, a nie na kapital.

Cytat:

2010-01-21 13:45:25, tom8104 napisał(a):
Najlepsze sa oczywiscie karty typu cashback gdzie jakis procent z zakupow wraca na twoje konto. (zwykle miedzy 3 a 6%)....

Chcialabym zobaczyc, ktory to bank daje taki cashback ;-)

Najlepsza karta daje taki cashback:
"The American Express* Platinum Moneyback card pays new cardholders an unbeatable 5% cashback for the first three months (£5 for every £100 spent) up to a maximum £100 cashback earned. After that its rates are tiered depending on how much you spend, up to 1.25% cashback."

Wiec 5% tylko przez pierwsze 3 miesiace i na dodatek jest to AMEX. Nie kazdy dostanie karte AMEX i nie wszedzie mozna nia placic lub sa wyzsze prowizje (online).

[ Ostatnio edytowany przez: Richmond 21-01-2010 16:12 ]

Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

slonecz

Post #2 Ocena: 0

2010-01-21 16:25:32 (15 lat temu)

slonecz

Kobieta

Z nami od: 12-11-2009

dzieki Richmond
juz zrozumialam o co w tym wszystkim chodzi ;)

Do góry stronyOffline

slonecz

Post #3 Ocena: 0

2010-01-21 16:33:30 (15 lat temu)

slonecz

Kobieta

Z nami od: 12-11-2009

Richmond prosze wytlumacz mi ja to dziala?
zrodlo HSBC

-0% for 15 months on balances transferred within 30 days of you opening your account. 2.9% balance transfer fee applies, minimum £5.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #4 Ocena: 0

2010-01-21 16:49:24 (15 lat temu)

Richmond

Kobieta

Przy skladaniu wniosku o karte lub po otwarciu zamawiasz balance transfer na inna karte kredytowa (zadluzona), placisz 2.9% od wartosci przelewanej kwoty i przez 15 miesiecy placisz tylko minimalna kwote na kartcie HSBC. W tym czasie nie naliczaja CI odsetek.

Jak nie masz innej zadluzonej karty to nic Ci to nie daje.

Jedynie Virgin dopuszcza Super Balance Transfer na konto (4% prowizja).
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

asleep

Post #5 Ocena: 0

2010-02-05 21:34:48 (15 lat temu)

asleep

Z nami od: 17-12-2008

Skoro już jesteśmy przy temacie kart kredytowych to się dołączę.
Jestem klientem Lloyds TSB od lipca 2008. Kilka razy już przysyłali mi oferty dotyczące kart kredytowych ale nie interesowałem się tym bo karta taka nie była mi potrzebna.
Jednak chciałbym zacząć budować wiarygodniejszy credit rate i postanowiłem wziąść karte.
Na pierwszy ogień oczywiście poszła oferta z mojego banku, oto co mi proponują na dzień dzisiejszy (tutaj screenshot):

KLIKNIJ TUTAJ BY POWIĘKSZYĆ

Proszę przeczytać wszystko razem z tym zagwiazdkowanym makaronem na szaro na dole ;)
Która opcja byłaby dla mnie najkorzystniejsza z przedstawionych? Chcę budować dobry credit rate, nie interesuje mnie wybieranie na extremalne kwoty i potem spłacania tego, nie będę codziennie robił nią zakupów, nie mam własnego samochodu i nie planuję w najbliższej przyszłości oraz jestem poniżej 25 roku życia :D To tak po krótcce info jeśli w jakiś sposób miałoby pomóc :)

Czy wogóle opłaca się brać coś z Lloyds? Czy lepiej założyć sobie dodatkowe konto w innym banku, który ma korzystniejsze oferty np. pożyczek (personal loan) czy kart kredytowych dla stałych klientów i tam budować sobie historie?

I jeszcze jedno - dla każdego banku historię buduje się osobno czy wystarczy mi długie członkostwo w jednym banku i przychodzę sobie do drugiego, zakładam konto i odrazu aplikuję o kartę kredytową?

Z góry dziękuję za odpowiedzi!
Pozdrawiam! ;-)

[ Ostatnio edytowany przez: asleep 05-02-2010 21:38 ]

Komunikat dla wszystkich uwstecznionych i poprawnie politycznych ćwoków: h t t p : / / pokazywarka .pl /sz4x5e/

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Richmond

Post #6 Ocena: 0

2010-02-05 21:52:02 (15 lat temu)

Richmond

Kobieta

Historia kredytowa sama bedzie Ci sie budowac. Po jakims czasie mozesz isc do nastepnego banku czy wystapic o nastepna karte kredytowa i produkty, ktore juz posiadasz beda widoczne w Twojej historii kredytowej. Telefon na abonament tez tam bedzie.

Proponuje najbardziej podstawowa karte Air Miles Duo.
Karty premium nie sa potrzebne, a karta Advance ma naliczane odsetki od dnia zakupu.

Platinum Master Card z oferta 0% na balance transfer ma w sobie pulapke wymuszajaca zakupy na 100 funtow w pierwszych 3 miesiacach i niweczaca 0% balance transfer. Pisalam o tym w artykule, do ktorego daje link na dole.

Mozesz wziac karte z innego banku, ale jak bedziesz mial w tym samym banku co konto to szybciej ida przelewy na karte przy splacaniu. Nie ma znaczenia przy ustawieniu direct debit, bo wtedy dziala to tak samo.

Do poczytania:
http://www.mojawyspa.co.uk/pytania/53/Credit-Score-i-Credit-Report

http://www.mojawyspa.co.uk/pytania/44/Karty-kredytowe
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

asleep

Post #7 Ocena: 0

2010-02-05 22:59:07 (15 lat temu)

asleep

Dzięki Richmond! Jesteś bardzo pomocnym forumowiczem!

Ehh, czytałem o tym credit score, chyba mam już skopany. Już wyjaśniam, miałem taką sytuację w listopadzie 2009 czyli w sumie niedawno. Brałem telefon na abonament, w moim banku mieli wpisany zły adres w bazie i sprzedawca próbował kilka razy przejść pozytywnie mój credit check. Dopiero kiedy zmieniłem dane banku, w końcu udało się przejść pomyślnie w systemie mój CC.

Rozumiem że sprzedawca wysyłał kilka razy zapytanie o credit check i to obniżyło mój credit score idąc w myśl zasady z tego zdania:
"Za każdym razem gdy zawnioskujemy o kartę, pożyczkę, kredyt czy będziemy chcieli kupić telefon na abonament zostanie dokonany "credit check" czyli sprawdzenie nas przed kredytodawcę. Zbyt duża ilość wyszukiwań w krótkim okresie znacznie obniża nasz "credit score", bo może to świadczyć o problemach finansowych i o tym, że wiele instytucji już nam odmówiło i desperacko szukamy dalej.", tak?

[ Ostatnio edytowany przez: asleep 05-02-2010 23:01 ]

Komunikat dla wszystkich uwstecznionych i poprawnie politycznych ćwoków: h t t p : / / pokazywarka .pl /sz4x5e/

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Richmond

Post #8 Ocena: 0

2010-02-05 23:28:39 (15 lat temu)

Richmond

Kobieta

Na dole tej strony z poradami masz linki do raportow kredytowych. Ewentualnie mozesz skorzystac z promocji typu 30 dni za darmo credit report na Experian i Equifax (tylko pamietaj, zeby anulowac przed uplywem 30 dni) i dowiesz sie od razu czy faktycznie masz te searches czy nie.

Jak szly na zly adres to moze nie bedzie ich widac w systemie, bo nie zostaly powiazane z Twoimi danymi. Chociaz sadze, ze po zmianie adresu w banku i aktualizji danych mogly zostac powiazane.

Jest szansa, ze jak wystapisz o karte w Lloyds przez ich strone to nie beda robic zewnetrznego credit check tylko opra sie na danych, ktore juz maja na Twoj temat. Kiedys wystapilam chyba o karte w ten sposob i nie mialam nic w historii kredytowej.

Carpe diem.

Do góry stronyOffline

asleep

Post #9 Ocena: 0

2010-02-06 17:06:21 (15 lat temu)

asleep

Już na półmetku do karty...wiedziałem że prędzej czy później spytają o dodatki, jednak nie bardzo się orientuję z tym pierwszym.

Czy pod credit card number mam sobie sam wpisać numer swojej karty?
I dalej jest kwota (liczba do transferu), są dwa pola to znaczy - od do? Dać te minimum o którym wspominają, co proponujecie dla młodego który będzie płacił nią tylko symbolicznie, max. 2 razy w miesiącu?
Czy ta opcja ochrony płatności to rzecz potrzebna? Kolejne koszta..:/

Czy brać ubezpieczenie? Kosztuje mnie ponad 70 funtów rocznie (Sentinel® Gold card protection), więc dość dużo jak dla mnie.

Karty będę używać sporadycznie.
Z tego co dobrze wyczytałem będąc na minusie kwotę którą sobie ustale, do 6 miesięcy odsetki wynoszą 0%, czyli przez 6 miesięcy może być karta na minusie i nic złego nie będzie się dziać, tak?

Przepraszam, pytania mogą wydać się śmieszne ale nigdy nie byłem w posiadaniu karty kredytowej..

[ Ostatnio edytowany przez: asleep 06-02-2010 17:06 ]

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Richmond

Post #10 Ocena: 0

2010-02-06 17:33:57 (15 lat temu)

Richmond

Kobieta

Nic nie wpisujesz pod balance transfer, bo nie robisz balance transfer, wystepujesz po prostu o karte i tyle.

Ubezpieczenie karty kredytowej sprawdza sie tylko w pewnych okolicznosciach.

Zauwaz, ze na pierwszym obrazku masz juz pytanie o Payment Protection. Jesli chcesz korzystac z karty sporadycznie i splacac co miesiac w calosci i bedziesz w stanie splacic karte jakbys stracil prace to ubezpieczenie to nie ma sensu.
Na dodatek jego warunki sa tak sformulowane, ze dziala tylko w okeslonych okolicznosciach.

Sentinel, ja bym nie brala. Jesli masz tylko jedna karte kredytowa i zgubisz ja to nie bedzie trudno powiadomic banku o tym. I tak wszystkie transakcje, ktore beda bez udzialu osobistego (i uzycia pinu) zostana uznane jako fraud i bank odda Ci pieniadze.

Jesli chodzi o platnosc to chyba nie rozumiesz tego dokladnie. Przeczytaj jeszcze raz poradnik. Zawsze, co miesiac musisz placic kwote minimalna, nawet jak masz promocje na 6 miesiecy 0% oprocentowanie.

Ale ta karta o ktora aplikujesz to chyba nie ma promocji na zakupy tylko na balance transfer, a Ty nie bedziesz korzystac z balance transfer.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Strona 4 z 14 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 12 | 13 | 14 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,