MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Pożyczka od prywatnej osoby

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Sawanna

Post #1 Ocena: 0

2014-09-17 15:20:14 (11 lat temu)

Sawanna

Kobieta

Z nami od: 24-05-2011

Muszę pożyczyć większą kwotę od prywatnej osoby. Pieniądze będą oficjalnie przechodzić przez moje konto. To nie będzie oprocentowana pożyczka więc ta osoba nic na tym nie zarobi. Czy muszę mieć spisaną jakąś umowę z osobą, od której pożyczam pieniądze? Czy jakieś inne zabezpieczenie na wypadek pytań - a skąd masz tyle kasy? Myślę tu o banku i urzędzie podatkowym.
Jeśli któregoś dnia ktoś zarzuci Ci, że Twoja praca nie jest profesjonalna powiedz sobie, że Arkę Noego zbudowali amatorzy, a Titanic'a profesjonaliści...*THUMBS UP*

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

Richmond

Post #2 Ocena: 0

2014-09-17 15:22:45 (11 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Spisanie umowy lezy raczej w interesie osoby, ktora pozycza Ci pieniadze. Bankowi nic do tego, zwlaszcza jak to bedzie transfer, a nie gotowka. Darowizny nie sa opodatkowane, a to i tak nie bedzie darowizna.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Sawanna

Post #3 Ocena: 0

2014-09-17 17:20:48 (11 lat temu)

Sawanna

Kobieta

Dziękuję Richmond. A podatkowy nie będzie miał nic do tego, że raptem na moim koncie znalazły się jakieś dodatkowe pieniądze?
Jeśli któregoś dnia ktoś zarzuci Ci, że Twoja praca nie jest profesjonalna powiedz sobie, że Arkę Noego zbudowali amatorzy, a Titanic'a profesjonaliści...*THUMBS UP*

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Adacymru

Post #4 Ocena: 0

2014-09-17 18:54:52 (11 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Jak sie dawca nie wyprze w razie kontroli urzedu, to nie ma sensu teraz. Jedynie jakie zabezpieczenie dla ciebie w tej chwili, to umowa bylaby dowodem ile zostalo przekazanych pieniedzy i ile oczekuje zwrotu, zeby pozniej sie stawki nie pomylily.
Ada

Do góry stronyOffline

Sawanna

Post #5 Ocena: 0

2014-09-17 20:34:33 (11 lat temu)

Sawanna

Kobieta

Czyli w zasadzie mogę spisać tylko krótką umowę ile, na jak długo i od kogo - tak bardziej dla swojego spokoju.
Dziękuję bardzo.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

NoNickname

Post #6 Ocena: 0

2014-09-17 21:18:43 (11 lat temu)

NoNickname

Kobieta

Z nami od: 10-02-2011

Oj nie wiem, czy tak można przelewać sobie z konta na konto wysokie kwoty i to jeszcze między niespowinowaconymi osobami *DONT_KNOW*

Na początku roku przelewałam pieniądze ze swojego na córki konto i pytałam, czy z tego powodu córka nie będzie musiała się tłumaczyć, czy płacić podatek.
Odpowiedziano mi, że skoro jest to moja córka, to w latach 2013-2014 mogę przelać do £ 5000.

To była darowizna w rodzinie, a jak jest z pożyczaniem dużych sum - i to udokumentowanych przelewem - między znajomymi w Anglii, to należałoby chyba dokładnie sprawdzić, żeby nie wpakować się w kłopoty.

Do góry stronyOffline

krakn

Post #7 Ocena: 0

2014-09-17 21:28:51 (11 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

kto ci tak powiedział?
masz na myśli UK czy przelew do Polski?
W UK nie ma od tego podatku.

Jedynie powyżej pewnych sum mogą się zainteresować pochodzeniem pieniędzy, ale przy przelewach to sa ogromne pieniądze idące w dziesiątki tysięcy funtów.

Nie wiem o jakiej kwocie mowa, że ma być większa, tysiac? dwa? 5 ? 10 000?
takie kwoty pozyczone nikogo nie zainteesują, no może poza ew pytaniami jeżeli bierze się wszystkie benefity, a tu nagle wpływ kilkunastu tysięcy, ci to mogą się zainteresować, ale nie ma podatku od tego.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Richmond

Post #8 Ocena: 0

2014-09-17 21:29:39 (11 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

http://www.hmrc.gov.uk/inheritancetax/pass-money-property/exempt-gifts.htm

Piszesz, ze dawalas corce pieniadze, wiec to byla darowizna. Osoba obdarowana nie placi podatku, podatek jest od calego majatku w przypadku smierci.

A tu jest mowa o pozyczce.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

krakn

Post #9 Ocena: 0

2014-09-17 21:36:26 (11 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

No i z tym spadkiem też warto doczytać, i zadbac. Bo jak prawnie nie wskażemy spadkobierców to ze spadku okroją znaczną część. Dlatego w UK, bardzo ważne jest spisanie testamentu.

Ale to osobny temat.
Pożyczki są bez taxu i niech tusk tego nie zmienia :)))
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Sawanna

Post #10 Ocena: 0

2014-09-18 21:57:53 (11 lat temu)

Sawanna

Kobieta

Dziękuję Wam wszystkim. Mogę spać spokojnie i wiem już jak załatwić tę sprawę.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,