|
---|---|
Wielim | Post #1 Ocena: 0 2014-11-15 17:27:19 (10 lat temu) |
Z nami od: 03-09-2013 Skąd: Londyn |
Witam
Mam zamiar wziąść mortgage, mam już pewne oszczędności na depozyt jednak mam pewien problem. Ostatnio w banku chciałem podwyższyć limit na karcie kredytowej (obecnie mam tylko 500!), ale bank powiedział ze nie podwyższy ani też prawdopodobnie nie da mi mortgage-u ponieważ pomimo sporych oszczędności coś blokuje mnie jak oni to ujeli "outside the bank" ale niby nie mają dojścia do tematu co to jest i jak to załatwię to mogą odrazu podwyższyć limit do 8600 funtów. Inaczej powiedzieli ze choćbym miał miliony funtów na oszczędnościowym to nie dostanę mortgage. W przeszłości miałem niesplacona małą pożyczkę w Oakam jakieś 7 lat temu, zrezygnowałem z telefonu na kontrakt tez jakieś 7 lat temu i kilka lat temu ktoś mnie wrobil w nie moj rachunek za wodę którego nie zapłaciłem i olalem sprawę. Od miesiąca jestem zarejestrowany w Credit Expert ale wg nich mam ranking 820 punktów czyli good, napisałem im emaila czy mogą sprawdzić co mnie blokuje to mi odpisali ze mam dobry ranking dla potencjalnych kredytobiorców i tylko niski limit na karcie kredytowej go zaniza. .. jednak nie napisali nic o tym "outside the bank" wiec nie wiem skąd mam się to dowiedzieć by ewentualnie wyjaśnić sprawę czy zapłacić. Czy kto orientuje się jak to sprawdzić? |
Richmond | Post #2 Ocena: 0 2014-11-15 17:29:46 (10 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Sprawdz jeszcze Equifax. Jak miales dlug i olales, to zapewne ciagle go masz.
A w Experian to mam nadzieje, wziales credit report, a nie sam credit score, bo to drugie jest zupelnie bezwartosciowe. Carpe diem.
|
Dwunasty | Post #3 Ocena: 0 2014-11-15 17:30:32 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
Najprościej iść do innego banku.Bardzo często własny bank nie da kredytu na dom a winnym bez problemu.
Jak na experianie masz dobry wynik to nic innego nie sprawdzisz. A nie miałeś wyroku sądu za którąś z dawnych spraw? Noodle możesz jeszcze sprawdzić, przynajmniej za darmo ![]() |
Richmond | Post #4 Ocena: 0 2014-11-15 17:31:30 (10 lat temu) |
Chodzenie po bankach nic nie zmieni, jak sie nie zna swojej pelnej historii kredytowej i tego co sie w niej kryje.
Carpe diem.
|
Wielim | Post #5 Ocena: 0 2014-11-15 18:07:45 (10 lat temu) |
Nigdy nie miałem żadnej sprawy o długi chociaż kiedyś ponoć szukał mnie jakiś komornik na starej chacie, dhodziło o rachunki za wodę, nie moje ktoś podał moje dane, po pewnym czasie moja koleżanka zadzwoniła do wodociągów i wyjasnilismy sprawę. ..
Co do Experiana to wziąłem full credit report i pokazuje mi plusy typu długo konto w banku i minusy typu niski limit karty kredytowej. To gdzie ja mogę się dowiedzieć o co chodzi? Bo gdybym wiedział kto/co psuje mi historię to bym to próbował naprawić a tak to szukaj wiatru w polu ![]() |
|
|
Richmond | Post #6 Ocena: 0 2014-11-15 18:16:49 (10 lat temu) |
Sprawdz jeszcze Equifax. Jak tam nic nie bedzie, to teoretycznie masz czysta historie kredytowa.
Carpe diem.
|
witolda | Post #7 Ocena: 0 2014-11-15 19:36:11 (10 lat temu) |
Z nami od: 06-04-2011 Skąd: B-hm |
Mam pytanko do Richmond odnosnie Experian-jaka jest roznica miedzy credit report a credit score?I ewentualnie jak to zmienic?
Z gory Dziekuje za opowiedz. |
Lucy_J | Post #8 Ocena: 0 2014-11-15 19:55:01 (10 lat temu) |
Z nami od: 16-11-2012 Skąd: Hawarden |
Credit report czyli twoja historia kredytowa. Zawiera informacje o produktach kredytowych wzietych na twoje nazwisko takich jak min. hipoteka, karty kredytowe, pozyczki, car finance, store cards itp.
Credit score jest to zdolnosc kredytowa obliczana na podstawie historii kredytowej. Ogolnie mozna go sobie o kant tylka potluc bo kazdy kredytodawca ma inne kryteria akceptacji. |
Wielim | Post #9 Ocena: 0 2014-11-15 20:40:30 (10 lat temu) |
To może ja coś pomyliłem w tym experianie. .. mogłabyś mi Richmond napisać jaka tam opcje zaznaczyć i czy to wtedy list się dostaje czy emaila?
|
Richmond | Post #10 Ocena: 0 2014-11-15 20:43:57 (10 lat temu) |
A masz juz konto online w Experian?
Potrzebujesz Statutory Credit Report za 2 funty. Jak masz konto, to chyba mozna go zamowic online i obejrzec online. Ewentualnie mozna zamowic poczta: http://www.experian.co.uk/consumer/questions/askjames293.html To samo interesuje Cie w Equifa ![]() Zadne tam credit score, to jest bezuzyteczna informacja, chociaz niektorzy sie tym przejmuja. Carpe diem.
|