MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Rejestracja motocykla w UK kupionego w PL

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

FrancisBegbie

Post #1 Ocena: 0

2015-12-19 20:37:18 (9 lat temu)

FrancisBegbie

Mężczyzna

Z nami od: 19-12-2015

Witajcie,
Jestem od niedawna w UK, nie znam dobrze przepisów, szukałem ale nie dostałem pewnych informacji na nutrtujące mnie pytania odnośnie rejestracji motocykla, który został kupiony w PL ale nie przerejstrowany..

Chciałbym dowiedzieć się jak wygląda droga oraz może jak wyglądają koszta formalności takiej transakcji.

Kupuję motocykl w PL i bez rejestracji w PL przewożę go do UK i tutaj chcę go zarejestrować - co powinienem zrobić i jakie koszta mnie czekają?

Taka droga jest mi na rękę, gdyż dobrze byłoby bez mojego udziału w PL dokonać transakcji - a jak wiadomo nie zarejestruję (chyba, że czegoś nie wiem) motocykla bez mojej obecności w PL?

Dzięki serdeczne za każdą pomoc, pozdrawiam i spokojnych świąt!

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

krakn

Post #2 Ocena: 0

2015-12-19 20:52:59 (9 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

To salonowy motocykl?
Czeka cię zmiana licznika jeżeli nie masz licznika w milach, zmiana świateł jeżeli są kierunkowe.
Potrzebujesz uzyskać swiadectwo homologacji dla UK, u dilera pojazdu w UK, koszt od kilkudziesięci do kilkuset funtów, jeżeli to nowy pojazd to będzie podatek z tego co pamiętam.
MOT, zgłoszenie do rejestracji itd.
Masz temat

http://www.mojawyspa.co.uk/forum/68/36488/Obowiazek-rejestracji-pojazdu-w-UK,0

Potem będziesz jeszcze płacił zawyżone ubezpiecznie bo to import jest.

Jak dla mnie to nie ma sensu taka operacja, chyba że jest to jakiś wyjątkowy egzemplarz niedostępny tu.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

FrancisBegbie

Post #3 Ocena: 0

2015-12-22 12:12:10 (9 lat temu)

FrancisBegbie

Mężczyzna

Witaj Krakn - właściwie liczyłem na Twoją odpowiedź w temacie, bo przeglądając wątki widziałem, że w temacie motocykli w UK jesteś kompetentny.

Dzięki wielkie za odpowiedź. Sorry, że tak późno ale dopiero właściwie jestem w domu po pracy. Teraz 4 dni wolnego..

Co do mnie i "motocykla" to myślałem o takim wynalazku jak Piaggio mp3 400LT - z uwagi, że nie muszę robić póki co prawa jazdy na motocykl i mogę jeździć tym na kat b.

Patrząc się na ceny w UK to są one sporo wyższe (takie modele to cena ok 3k w UK i ok 10k w PL). Więc nie wiem czy to nie będzie tańsza opcja?

Zastanawiam się póki co czy uda mi się go zarejestrować w PL i przez 6 miesięcy przejeździć tutaj i spróbować się czy to "sport" dla mnie.

Ubezpieczenie jak liczyłem na importowany piaggio to dla mnie jako nowego rezydenta UK jest nie takie niskie, ok 500gpb. Sporo taniej (połowa) wychodzi przy krajowym motocyklu. Problem w tym, że nadal jest to kwota sporo wyższa (przy zakupie w UK) niż w PL + przerobienie świateł oraz licznika.

Co Ty sądzisz o tym?

Do góry stronyOffline

andypolo

Post #4 Ocena: 0

2015-12-22 19:06:11 (9 lat temu)

andypolo

Mężczyzna

Z nami od: 27-03-2010

Właśnie kupiłem Piaggio MP3 300LT. Interesuję się od dłuższego czasu tym modelem, gdyż nie mam prawa jazdy na motor, a tym skuterem można jeździć na prawko kat B. Rocznik 2012 można już trafić od 2200 funtów. Teraz jest chyba najlepszy okres na kupowanie motorów. Roczny road tax to 36 funtów. Problem jest z ubezpieczeniem, bo skuter jest klasyfikowany jako "tricycle". Jeśli nie masz prawa jazdy na motory to roczne ubezpieczenie "comprehensive" wyniesie Cię ponad 400 funtów, a "third party" - 200 funtów.

[ Ostatnio edytowany przez: andypolo 22-12-2015 19:07 ]

Do góry stronyOffline

krakn

Post #5 Ocena: 0

2015-12-22 19:29:27 (9 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Andy ma rację, bez sensu kupować nowy, tym bardziej że jak mówisz chcesz zobaczyć czy to dla ciebie, prawie nowe można kupić znacznie taniej. Ludzie kupują, nudzi im się sprzedają, są tacy co częściej zmieniają motocykle niż żony i kochanki, niewiarygodne ale prawdziwe :))

Cytat:

2015-12-22 12:12:10, FrancisBegbie napisał(a):

Zastanawiam się póki co czy uda mi się go zarejestrować w PL i przez 6 miesięcy przejeździć tutaj i spróbować się czy to "sport" dla mnie.

6Miesiecy? ;)
Znaczy ty w UK na wycieczce jesteś i nie pracujesz? :-8

Co do ubezpieczenia w UK, jako że nie masz A, to mimo że jest to trójkołowiec i możesz jeździć na B, jeżeli po wymianie prawa jazdy pojawi ci się kat A (79) lub (tri)

Wysokość ubezpieczenia zależna też jest od miejsca zamieszkania i wieku itd,
Są ludzie co mają tyle lat co ja, wiele lat motocykle i płacą po 1000+ na rok, a ja startowałem od 450, a teraz 250 na rok.
Za Fazera 1000, czyli praktycznie jest to R1 dynka.

Ale zakładam że mieszkasz w miejscu ryzyka, do tego wiek, a jak dojdzie jeszcze kwestia przerejestrowania pojazdu, czyli koszty dostosowania, opłata dla lokalnego dilera itd itd to się moze okazać że dość szybko różnica w cenie się wyrówna.

Pamiętaj że motocykle w UK znikają bardzo czesto, zapytaj ubezpieczyciela co się stanie gdy mu dasz papiery z UK że ci tu zginął motocykl ...
A tak masz możliwość uzyskać odszkodowanie i kupujesz nowy.

A widzę że masz wpisane Liverpool... taaaa
oszczędność moze być krótkotrwała.

Do góry stronyOffline

FrancisBegbie

Post #6 Ocena: 0

2015-12-22 22:29:40 (9 lat temu)

FrancisBegbie

Mężczyzna

@andypolo - gdzie szukałeś motocykla? ja nie widzę takich cen - patrzę na gumtree, ebay i autotrader. Wolałbym 400LT - ale i 300 nie mogę w takich pieniądzach znaleźć - w PL są sporo tańsze, oczywiście mówię o używanych.

Co do 6 miesięcy - to po prostu po rejestracji w kraju tutaj chyba taki okres mogę legalnie jeździć?!. Oczywiście wolałbym rejestrację już tutaj - chociażby z uwagi na oszczędność czy też jej brak w gruncie rzeczy.

Nie mogę się doszukać czy światła są kierunkowe, ale z racji tego, że wersja LT jest przerobiona na to by jeździć na prawku B więc zapewne są i kierunkowe światła.

Patrzyłem na confused.com i tam wg. wyliczeń dostawałem ubezpieczenie najtańsze 500funtów za importowany motocykl.

Mam w Liverpoolu mieszkanie z całodobową ochroną i ogrodzonyą (ale to chyba nie nowość) posesją - jak najlepiej zabezpieczać motocykl?

Do góry stronyOffline

andypolo

Post #7 Ocena: 0

2015-12-22 23:54:56 (9 lat temu)

andypolo

Mężczyzna

Z nami od: 27-03-2010

Poczytaj forum piaggiomp3.
Nie wiele ubezpieczalni chce ubezpieczać trzykołowce. Dużo czasu spędziłem na necie i przy telefonie szukając ubezpieczenia. Nie znajdziesz tego ubezpieczenia na porównywarkach. Tylko można to załatwić przez telefon.
Jeżdżę na skuterku od 3 lat i mam 2 lata NCB. Mam prawko jazdy kat B wydane przed 2000 rokiem i mogę jeździć na motorach o małej pojemności bez robienia kursu CBT. Znalazłem dwie ubezpieczalnie, które mi ubezpieczą comprehencive moje roczne MP3:
Baratt za £260 lub Lexham za £300. Chcę jeszcze inną opcję znaleźć zanim podejmę decyzję.

Jeśli jesteś młody, prawko wydane masz po 2000 roku to na początek proponuje Ci zrobić sobie za £100 kurs CBT i kupić motor o pojemności 125cc.
Ja za moje stare piaggio fly 50cc płacę £17 road tax i £60 ubezpieczenie rocznie.

A tu zdjęcie mamusi z córusią:

Obrazek

[ Ostatnio edytowany przez: andypolo 23-12-2015 00:14 ]

Do góry stronyOffline

krakn

Post #8 Ocena: 0

2015-12-23 04:08:33 (9 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Wg prawa 6 miesięcy może jeździć turysta, jak pracujesz masz 14 dni na przerejestrowanie, chyba że uzyskasz zezwolenie z dvla. Inaczej ryzykujsz.
Skąd ten przesad o 6 miesiąc to nie mam pojęcia.

http://www.mojawyspa.co.uk/forum/68/36488/Obowiazek-rejestracji-pojazdu-w-UK
Lepiej zacznij od 125cc dobrze Ci radzi.
Zrób sobie kat A, z czasem cena ubezpieczenia ci spadnie.

Do góry stronyOffline

FrancisBegbie

Post #9 Ocena: 0

2015-12-23 11:43:44 (9 lat temu)

FrancisBegbie

Mężczyzna

Andypolo - dzięki wielkie za uświadomienie. Na razie w WB spotykam same dziwne problemy - czy to z bankami, ubezpieczeniami(to już w ogóle jest jeden wielki sajgon) itd. Myślałem, że nie ma z tym większego problemu, ale jednak...

Dzwoniłem ostatnio do jednej firmy zajmującej się CBT i nie wiem czy ich dobrze zrozumiałem, ale coś mówili mi, że muszę posiadać provisional license? czy to właśnie otrzymuję po CBT na okres 2 lat by ew. dalej zdać pełen egzamin na A/A1?

Dzięki krakn - za wyjaśnienie tej sytuacji z autami na PL blachach.. już teraz wiem, w czym rzecz bo pewien do końca nie byłem jak to właściwie jest na drogcha w GB dla "naszych" samochodów.

Ja mam 28 lat skończone, czwarty rok dopiero prawko bez zniżek w UK, no i ten liverpool nie jest mile widziany w ubezpieczalniach...

Tutaj przykładowe wyliczenia dla piaggio
Obrazek

Comphresive - najtaniej to 830f (lexham insurance)
Third part & theft - najtaniej 630 (j.w.)

Wersja IE - wersja na B tj. LT jest droższa sporo. Comphresive ok 1000. Jest to wersja importowana (podawana w szukarce) a wersja UK wychodzi tak jak wersja IE (czyli 830f)

Wyliczenia ubezpieczenia na model UK piaggio mp3 400 LT dla mnie

Przy zabezpieczeniach takich jak
Alpha-dot oraz ABUS Granit X-Plus 54 lub Abus Granit Futura 64/120 HB 230 + TexKF - wychodzi jeszcze trochę taniej.

[ Ostatnio edytowany przez: FrancisBegbie 23-12-2015 12:32 ]

Do góry stronyOffline

Craven_2

Post #10 Ocena: 0

2015-12-23 13:30:59 (9 lat temu)

Craven_2

Mężczyzna

Z nami od: 24-08-2010

Nie zapomnij dodac do Social,Domestic and Pleasure opcji Commuting - (oczywiscie jesli masz zamiar dojezdzac pizdzielem do pracy) bo to jest wazne.

Do góry stronyOffline

E-mailNumer AIM

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,