Sprowadzenie samochodu
Oczywiście najlepiej pojechać samemu na kołach a przy okazji odwiedzić rodzinę ale jeżeli nie ma się takiej możliwości jest na rynku wiele firm, które zajmują się transportem aut. Nie będę robił reklamy jakby ktoś chciał namiary to na priv.
Koszt z Southampton na Dolny Śląsk wyniósł £300, czas 3 dni.
dostosowanie samochodu do polskich przepisów
Warto o tym pomyśleć wcześniej bo różne samochody będą wymagać różnych poprawek dlatego koszty mogą być różne.
- prędkościomierz musi być w km/h (może być w milach i kilometrach) . W moim przypadku był tylko w milach dlatego zakupiłem nakładkę na zegary (koszt 100zł)
- lampy przednie muszą świecić odwrotnie niż w UK (czyli mocniejsze prawe światło). Najłatwiej wymienić całe lampy na jakieś używane. W niektórych samochodach lampy przednie mają możliwość przestawienia na świecenie "kontynentalne". (niektóre xenony mają przestawianie w opcjach komputera, tak było w moim wypadku więc tutaj koszt był 0zł)
- światła cofania - muszą być po odpowiedniej stronie ale nie znam szczegółów bo w moim były po obu stronach więc nie musiałem nic zmieniać
- światło przeciwmgielne tylne - musi być po lewej stronie, na środku lub po obu stronach. W wiekszości samochodów w UK jest po prawej stronie. Przeróbka - czasami wystarczy dodatkowy kabel czasami wymiana lampy. Ja musiałem wymienić lampę (200zł) i podpiąć pod komputer żeby zakodować (koszt: zgrzewka piwa

- lusterka zewnętrzne mają inny kąt odbicia. Najtaniej wymienić same lustra. Koszt obu w moim wypadku: 100zł
Po tych przeróbkach można pojechać na stację diagnostyczną na przegląd - koszt 98zł
akcyza
Kwota akcyzy ma się niedługo zmienić więc nie będę o niej pisał.
Jeżeli, tak jak ja, posiadałeś samochód przynajmniej 6 miesięcy w UK i miałeś centrum interesów życiowych w UK - możesz sprowadzić samochód na mienie przesiedleńcze i wtedy jesteś zwolniony z akcyzy.
Należy udać się do agencji celnej z przetłumaczonym V5 (koszt

Po ok 7 dniach otrzymuje się dokument o zwolnieniu z akcyzy. Tutaj uwaga: takiego samochodu nie można sprzedać przez 12 miesięcy albo trzeba będzie zapłacić akcyzę.
Można rejestrować zanim otrzyma się dokument z UC (należy go później donieść)
Rejestrujemy w Starostwie Powiatowym zgodnym z naszym meldunkiem.
Należy przynieść:
- V5 przetłumaczony (ten sam co w UC, tam robią kopie)
- umowę kupna-sprzedaży (bez tego nie uda się zarejestrować). W niektórych starostwach pozwalają napisać oświadczenie ale w moim się nie zgodzili. Poradzono mi żebym poszedł do sądu ustanowić prawo własności

- przegląd ze stacji diagnostycznej o którym pisałem wcześniej,
- tablice samochodu
Nowe tablice wraz z naklejką i tymczasowym dowodem rejestracyjnym otrzymujemy od ręki. Koszt opłat w starostwie: ok 250zł
ubezpieczenie
Tutaj jest duży problem albo przynajmniej duży koszt.
Mało jest firm, które mają AC dla anglików. Jeżeli potrzebne jest tylko OC wybór jest większy ale ceny w większości firm wygórowane.
Jeszcze mniej firm uznaje zniżki z Anglii (np. najtansze MTU nie uznało znizek i cena poleciała w góre o ponad 100%).
U mnie najtaniej wyszło w PZU, które uznało zniżki z Anglii i miało w ofercie MiniCasco (a głównie zależało mi na zabezpieczeniu przed kradzieżą). Całość wyniosła mnie ponad 3300zł na rok

Cały proces nie jest jakoś strasznie skomplikowany, koszty adaptacji mogą być różne ale z ubezpieczeniem to przegięcie. Warto posprawdzać wszystko wcześniej żeby się nie zdziwić (w niektórych firmach ceny dochodziły do ponad 10tys zł). W dłuższej perspektywie przekładka kierownicy może okazać się tańsza ale jakoś nie mogłem się przekonać do jazdy samochodem, w którym ktoś wymienił znaczną jego część.
Jeżeli ktoś ma jakieś szczegółowe pytania piszcie tutaj albo na priv.
Pozdrawiam z Polski

Trzeba natychmiast żyć. Jest później, niż się wydaje. -
Baptiste Beaulieu