MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Bank UK pyta sie o polski TIN (Tax Identification Number)

« poprzednia strona

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

Str 2 z 2

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Richmond

Post #1 Ocena: 0

2016-12-26 17:34:50 (8 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

2-3 funty miesiecznie, to i tak wpadnie pod kwote wolna od podatku w Polsce, tylko trzeba bedzie zlozyc zeznanie podatkowe.

Wedlug banku nie mieszkasz w UK, wiec sa zobowiazani przekazac informacje na Twoj temat do lokalnego urzedu podatkowego.

Masz inny problem, teraz urzad podatkowy w Polsce moze chciez rozliczenie za dochody z UK, bo jak masz rok okrakiem miedzy dwoma krajami, to moga uznac, ze jestes rezydentem podatkowym.

Zmieniles adres, juz za pozno, konsekwencje w toku.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

krakn

Post #2 Ocena: 0

2016-12-26 19:37:22 (8 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

No będzie MUSIAŁ się rozliczyć w Polsce z dochodów w UK.
Dość zawiłe to jest, jak to w Polsce, ale nie do uniknięcia.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

NickNaJedenTopi

Post #3 Ocena: 0

2016-12-26 21:29:23 (8 lat temu)

NickNaJedenTopic

Mężczyzna

Z nami od: 24-09-2015

Cytat:

2016-12-26 17:34:50, Richmond napisał(a):
2-3 funty miesiecznie, to i tak wpadnie pod kwote wolna od podatku w Polsce, tylko trzeba bedzie zlozyc zeznanie podatkowe.

Wedlug banku nie mieszkasz w UK, wiec sa zobowiazani przekazac informacje na Twoj temat do lokalnego urzedu podatkowego.

Masz inny problem, teraz urzad podatkowy w Polsce moze chciez rozliczenie za dochody z UK, bo jak masz rok okrakiem miedzy dwoma krajami, to moga uznac, ze jestes rezydentem podatkowym.

Zmieniles adres, juz za pozno, konsekwencje w toku.

Dlaczego od razu tak pesymistycznie ?

Zanim wyjechalem do UK zlozylem odpowiednia deklaracje (NIP-3). Dla US jestem wiec formalnie obecnie caly czas poza PL.
Dopoki nie wyjasni sie z moja nastepna praca, moje centrum interesow zyciowych dalej znajduje sie wiec poza PL.

Jakims cudem ludzie chyba sobie robia przerwy w karierach, gap years, itd ?

Zreszta jest jakis haczyk.

Skoro przestaje pracowac w UK to przestaje mi wplywac brytyjska pensja. Skoro nie wplywa brytyjska pensja na konto UK, to nie dostaje zadnego interest. Wiec teoretycznie nie powinniennem nic placic.

Niestety moja praca polegala na tym, ze nawet jak ja skonczylem w grudniu, to jeszcze w styczniu moze wplynac pensja, poniewaz tak payroll to rozliczal (jak byly nadgodziny pod koniec miesiaca, to przechodzilo to na miesiac + 1). I co smiesznieje, to na payslipie ostatnim jeszcze widnieje moj adres UKowski, bo firma sie pomylila.

Wynika z tego, ze moglem opuszczajac UK im napisac, ze od lutego bede poza UK i wygladaloby to jeszcze bardziej realnie, bo juz nic nie wplywaloby na moje konto.

To jakies bzdury, ze moze chciec za dochody w UK. Co najwyzej za te odsetki. Rok nie jest okrakiem tylko 75% roku podatkowego jest odpracowane i spedzone w UK (wiec warunek o 180 dni odpada, bo juz tyle nie zdaze nazbierac)

[ Ostatnio edytowany przez: NickNaJedenTopic 26-12-2016 21:38 ]

Do góry stronyOffline

krakn

Post #4 Ocena: 0

2016-12-26 21:42:37 (8 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Przeczytałeś link który Ci podałem?
Mnie przekonałeś, jak będzie z kontrolą skarbowa to już zależy od ciebie i gdzie na prawdę mieszkasz.
Jeśli jesteś na stałe zameldowany w pl, jeśli tam masz żonę, dziecko itd to urzędnik zgodnie z tym co masz w linkach może uznać że mimo pracy w innym kraju, byłeś jak gdyby w delegacji, a więc twój ośrodek interesu cały czas jest w Polsce.
Moze sie tak zdarzyć bo dopuszczaja to przepisy.
Oczywiście masz prawo odwoływać się do sądu itd.

Tak czy inaczej, zgodnie z powyższym jak uznają że jednak mieszkasz w Polsce a nie uk to będziesz miał zaległe zeznania podatkowe itd
Poczytaj bardzo dokładnie, całe akapity, nie zatrzymuj się na zdaniu, o podwójnym opodatkowaniu. Bo w detalach tkwi ten diabeł.

A my możemy sobie gadać. Twoje pieniądze
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

nobasek

Post #5 Ocena: 0

2017-07-04 16:33:12 (8 lat temu)

nobasek

Kobieta

Z nami od: 14-03-2017

Dostałam podobne pismo, nie mam pojęcia o co chodzi, a tym bardziej, skad wziać nr TIN?
Pracowałam rok w UK, od listopada pracuję w Polsce. Chciałam się online rozliczyć z podatku w UK, narzeczonego rozliczyli od razu, a do mnie jakieś niejasne pisma wysyłają.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #6 Ocena: 0

2017-07-04 16:36:20 (8 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

A pismo dostalas z ?? Brytyjskiego banku? Napisz dokladnie od kogo co dostalas. Skrotow myslowych niestety nie potrafimy odgadywac.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

nobasek

Post #7 Ocena: 0

2017-07-04 17:14:57 (8 lat temu)

nobasek

Kobieta

Z nami od: 14-03-2017

We need to know where you are resident for tax purpose.
There has been a change to international legislation. Part of this was the introduction of the Common Reporting Standard. This means that financial institutions have to report some customers' account information via HM Revenue & Customs, to the tax authority in which they are resident.
We have included a summary on the back this letter which explains the legalisation and the information we have to report- you might find this useful.
We think you are resident for tax purposes in Poland. This is because you have previously provided us with information that indicates where you may be resident for tax purpose.
Address country: Poland.
If you are resident in the country(ies) above, please complete, date, sign and return the enclosed Tax Residency Self-certification for Individuals form in the pre-paid envelope by 11/09/2017.

To jest część listu, który dostałam z brytyjskiego banku. Oprócz tego do wypełnienia dane właściciela konta (moje) i tabelkę w której mam wpisać "jurisdiction of residence for tax purposes"; "TIN"; "Not Issued".

Jak już wspomniałam trzy miesiące wcześniej w taki sam sposób rozliczyłam narzecznego- online. Po dwóch tygodniach dostał p800 i czek, ja dostałam takie pismo.

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2017-07-06 00:02:38 (8 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie