MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Bank UK pyta sie o polski TIN (Tax Identification Number)

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

NickNaJedenTopi

Post #1 Ocena: 0

2016-12-24 16:50:15 (8 lat temu)

NickNaJedenTopic

Mężczyzna

Z nami od: 24-09-2015

Na wstepie zaznacze, ze to jest ten sam problem, co opisany tutaj:

link1

l&topic=33579" target="_blank">link2

Czy ktos go mial ostatnio ? Chodzi mi o bardziej aktualny czas, niz 9 lat temu.

W skrocie o mnie:
Zrezygnowalem z pracy w UK, jakas tam gotowke sobie wyplacilem z banku i wrocilem do PL. I szukam teraz nowej pracy. Nie wiem ile to potrwa. Wiekszosc oszczednosci zostalo na koncie w banku w UK, bo rozwazam tez mozliwosc powrotu, jak tylko znajde odpowiednia dla mnie prace.
Nie powiadamialem nikogo oprocz City Council (Council Tax) oraz banku w UK, ze wyjezdzam i trace adres UK. Po logowaniu na konto mam polski adres, bo to jest zgodne z aktualnym stanem

Dostalem wlasnie taki list kilka dni temu i obawiam sie jak wiekszosc Polakow, ktorzy zakosztowali wolnosci poza PL, ze moj UK bank dowie sie, jaki mam NIP / PESEL i potem moze powiadomi USy, ZUSy, Sr*sy i inne takie o stanie mojego zagranicznego konta np.

Bank UK powoluje sie na to, ze HMRC dal mu znac, ze przestalem byc rezydentem w UK.

Czy cos moge zrobic innego, niz podac im polski NIP ?
Np napisac, ze aktualnie szukam pracy i rozwazam relokacje, a tutaj nie pracuje.
Jest jeszcze kwestia podatku od odsetek, ktore mi dopisywali.
A wiec, czy grzecznie i ladnie moge im napisac, ze nie chce tych odsetek i niech sobie je wsadza :) bo to sa jakies groszowe sprawy (2-3 GBP / miesiac) a nie chcialbym wlasnie przez takie cos podawac swoich danych bankowi w UK.

[ Ostatnio edytowany przez: NickNaJedenTopic 24-12-2016 16:53 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

krakn

Post #2 Ocena: 0

2016-12-24 18:12:32 (8 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Obowiązki skarbowo podatkowe nie należy ignorować. Od 2 funtow podatek żaden, ale za brak rozliczenia lub nieścisłości, nawet jak się poddasz dobrowolnemu ukazaniu mogą iść w tysiące zł.
Tutaj bank nalicza ci odsetki zgodnie z umową, a obowiązek podatkowy masz w pl. Obojstnie czy im podasz nip czy nie to i tak oni w końcu prześlą informacje do polski bo taki maja obowiązek.

Jak informacja dotrze do kontroli skarbowej, to o głupie 2 funty będą cię wzywać do dokonania korekty w zeznaniu podatkowym.
A to kosztuje.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

NickNaJedenTopi

Post #3 Ocena: 0

2016-12-24 19:57:20 (8 lat temu)

NickNaJedenTopic

Mężczyzna

Niestey to dla mnie dodatkowy koszt, niz tylko podatek z tych odsetek.

Teraz bede musial prawdopodobnie isc do jakiegos notariusza i zaplacic mu 100/200/300/500 zl tylko za to, zeby gosc/gosciowa sie podpisal, dal stempel i poswiadczyl, ow ze dokument na ktorym widnieje NIP czy PESEL jest "original as seen", bo takie cos zastrzegli w liscie, ze ma byc. przez oficjalnego urzednika panstwowego.

Tlumaczylem kiedys prawko i juz raz zaplacilem urzedasowi. Zastanawiam sie, czy moglbym to teraz wyslac jako dowod, bo po co mam placic ta kase...

Do góry stronyOffline

tomaszzet

Post #4 Ocena: 0

2016-12-24 20:19:17 (8 lat temu)

tomaszzet

Mężczyzna

Z nami od: 09-05-2010

Przeciez nikt Ciebie tutaj nie popycha do zalatwienia sprawy w trybie normalnym. Nie musisz nic robic, najlepiej zostaw temat wlasnemu biegowi, szkoda czasu i nerwow. Oni to zalatwia za Ciebie i na Twoj koszt.

A teraz rozsiadz sie i odpoczywaj, bo i tak pewnie niczego w swieta nie zalatwisz.

Wesolych Swiat ;-)
Polityczny inaczej. Czytam w radiu bajki dla dzieci.

Do góry stronyOffline

krakn

Post #5 Ocena: 0

2016-12-24 20:26:56 (8 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Czy bank wysłał ci wymagania by numer był przetłumaczony na cyfry arabskie obowiązujące w UK?

Policz sobie dobrze:

"Kodeks karno-skarbowy przewiduje m. in. karę grzywny za wykroczenie oraz przestępstwo skarbowe. Z wykroczeniem mamy do czynienia w przypadku, kiedy wartość popełnionego przez podatnika czynu nie przekroczy pięciokrotnej wysokości minimalnego wynagrodzenia (w 2012 r. 7500 zł). Przekroczenie powyższej sumy skutkuje zakwalifikowaniem czynu jako przestępstwa skarbowego.
Wykroczenie skarbowe może skutkować mandatem wystawionym przez urząd w maksymalnej wysokości dwu krotności minimalnego wynagrodzenia (3000 zł). Podatnik może odmówić przyjęcia mandatu i zdać się na werdykt sądu. Jednak w przypadku niekorzystnej dla siebie decyzji musi liczyć się z koniecznością zapłaty grzywny w wysokości od 150 zł do 30 tys. zł. Natomiast wysokość kary za przestępstwo skarbowe w 2012 r., jaką sąd może obciążyć podatnika wynosi od 500zł do aż 14 mln 400 tys. zł."

A z mojego doświadczenia w PL.
Ponieważ świadczyłem usługi tylko dla firm, to miałem rachunki nawet na sprzedaż za 1.20zL.
Bo wiadomo pracownicy klienta potrzebowali podkładki do kasy.
A że miałem "miłych" znajomych i "uczynnych" współpracowników, którzy non stop donosili, choć z obrzydzeniem do skarbówki, byłem non stop kontrolowany.
Szczytem było po którejś kontroli propozycja urzędnika... no w sumie wszytko jest OK, ale proponuję dobrowolne ukaranie się i zamykamy sprawę...
Miałem już tak WQ paraliżowania pracy biur handlowych, że mówię to ile 200 zł? A gość... nooo nieee, 1700 zł mi tu wychodzi...
J!@ system.

Do góry stronyOffline

Suzuki

Post #6 Ocena: 0

2016-12-25 10:06:51 (8 lat temu)

Suzuki

Z nami od: 20-02-2006

Angielski Bank ma obowiazek poinformowac Polski Urzad Skarbowy ze masz konto u nich jak adres posiadacza jest polski. Odsetki od sum na kontach bankowych nie sa objete ustawa o zapobieganiu podwojnemu opodatkowania w z Wielka Brytania - urzad skarbowy tylko na to czeka.

[ Ostatnio edytowany przez: Suzuki 25-12-2016 10:08 ]

Do góry stronyOffline

NickNaJedenTopi

Post #7 Ocena: 0

2016-12-26 11:16:54 (8 lat temu)

NickNaJedenTopic

Mężczyzna

Czyli najlepiej byloby zamienic adres z powrotem na brytyjski. Czyli np dostac prace z powrotem w UK.

Dlaczego oni zakladaja, ze z chwila opuszczenia przestaje byc rezydentem. Zgodnie z prawem aby nabyc prawo rezydenta w PL, musze tu przebywac wiecej niz 180 dni +/- w roku wiec jak po 179 dniach znajde prace z powrotem w UK i sie przeniose nie powiniennem utracic zadnego status rezydenta zgodnie z prawem polskim.

Moze jak im to ladnie napisze, to sie dadza przekonac ?
A moze zaplacic za wirtualne / lewe biuro w UK, zeby tylko miec adres ? kosztuje to ok 20-30 GBP rocnie ?

Jak przegladalem fora dla expatow, to brytole przenoszacy sie glownie do Hiszpanii z powodu pracy/kariery polecali zostawic konto w spokoju na adres UK jesli tam ma rodzicow, rodzentwo, albo zaufanych znajomych.

Bank absoultnie nie musi wiedziec, gdie jestem i co robie. Jest rowniez opcja zaznaczania na koncie "Powiedz nam, ze wyjezdzasz na dluzej za granice to nie zablokujemy Ci karty bo bedziemy mysleli ze to ty a nie ze karta zostala skradziona"

[ Ostatnio edytowany przez: NickNaJedenTopic 26-12-2016 11:24 ]

Do góry stronyOffline

krakn

Post #8 Ocena: 0

2016-12-26 12:11:44 (8 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Teraz to po kwiatach. Bo i tak wyślą dane jak nie dostaną NIP
Polski urząd skarbowy będzie sobie sam musiał znaleźć wg informacji jakie ma tutejszy bank.
To prawo międzynarodowe.

Wg nie tylko polskiego prawa 180 dni to jeden z warunków, ale nie decydujący.
Decydującym jest miejsce interesu życiowego czy jakoś tak to po polsku jest. Czyli możesz mieszkać poza pl, ale masz rodzinę, Dom, itd itd, wszystko co sugeruje że jesteś mieszkańcem Polski i urząd skarbowy zakwestionuje twoje mieszkanie poza Polską.
Na prawdę chodzi o 2 funty?

Koszty utrzymania spółki i wirtualnego biura są znacznie większe niż 30 funtow. To tylko jeden kosztów. Miesięczna obsługa spółki to od 50 funtow plus roczne rozliczenia czasami w tej cenie, czasami płatne ekstra. Ale licząc że dwa rozliczenia to 240 funtow lub więcej.

Do góry stronyOffline

NickNaJedenTopi

Post #9 Ocena: 0

2016-12-26 13:06:07 (8 lat temu)

NickNaJedenTopic

Mężczyzna

Ale skad oni maja wiedziec, ktore odsetki ?

Jesli pezez ostatnie 9 miesiecy przebywalem i pracowalem w UK i tam dostawalem te odsetki co miesiac, to wara od tego dla polskiego US.

Jesli teraz wrocilem to dopiero od stycznia 2017 jakikolwiek interest powinien byc opodatkowany. To co wczesniej, to nie.

Do góry stronyOffline

krakn

Post #10 Ocena: 0

2016-12-26 13:45:28 (8 lat temu)

krakn

Mężczyzna

To proste, Jak zwykle Przekażą wszytkie informacje o przepływie pieniądzy.z ostatnich 5 lat, A twoja głową będzie wytłumaczyć co i jak polskiej kontroli skarbowej.

Dokładnych obecnych warunków obliczania podatku z dochodu za granicą, gdy jesteś mieszkańcem Polski nie znam.

Dawniej było tak że odliczali zapłacony podatek za granicą, i jeżeli z polskiego prawa wychodziło więcej to trzeba tą różnice dopłacić. A jest różnica bo choćby tutaj zwolnione z podatku 11000 a w Polsce prawie nic. Itd itd, ale tego szukaj na polskich stronach o podatkach. *DONT_KNOW*

Tak na szybko Ci znalazłem w sumie potwierdza to co ci mówiłem.

A czas twojej pracy za granicą nie musi mieć znaczenia, skoro tak na prawdę jesteś mieszkańcem Polski.

Twoją pracą będzie przekonać pracownika urzędu skarbowego, że z polską nic cię nie wiąże i mieszkasz w uk. Jak ich przekonasz to nie będziesz musiał płacić podatku.

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,