MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

Str 2 z 4

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Helena89

Post #1 Ocena: 0

2021-11-25 09:46:47 (3 lata temu)

Helena89

Kobieta

Z nami od: 25-11-2021

Witaj Kala19
Wiem ze to temat sprzed roku ale wlasnie wczoraj dostalam identyczny list/zwykly/z firmy Cross Border Debt Recovery tylko kwoty inne o zadluzeniu z 2006 roku.Szczerze mowiac nawet nie kojarze nazwy banku gdzie ponoc mam dlug.Mam pytanie jak potoczyla sie Twoja sprawa,jak mam zareagowac.Z gory dziekuje za odpowiedz

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

violettaphotogr

Post #2 Ocena: 0

2021-11-25 10:01:16 (3 lata temu)

violettaphotography

Kobieta

Z nami od: 21-01-2014

Znam to z autopsji.
Nie reagowac. Nie odpowiadac. Nie kontaktowac sie. Oszustwo ze hej.
#Violujemy

Do góry stronyOffline

sqlserver

Post #3 Ocena: 0

2021-11-25 12:11:14 (3 lata temu)

sqlserver

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 07-01-2019

Cytat:

2021-11-25 10:01:16, violettaphotography napisał(a):
Znam to z autopsji.
Nie reagowac. Nie odpowiadac. Nie kontaktowac sie. Oszustwo ze hej.

moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez

Do góry stronyOffline

Wielim

Post #4 Ocena: 0

2023-05-22 20:16:30 (2 lata temu)

Wielim

Mężczyzna

Z nami od: 03-09-2013

Czy ktos wie po ilu latach przedawniaja sie mandaty w Polsce od policji? Dostalem na adres w Polsce , adres pod ktorym nie mieszkam 16 lat I nie jestem tam zameldowany list od firmy windykacyjnej ktora napisala ze kupila ten dlug od innej firmy I mam zaplacic mandat 400 zlotych plus prawie 600 zlotych odsetek. Po pierwsze nigdy nie doatalem mandatu na 400 zlotych , doatawalem jakies po 100 zlotych za picie piwa ale to bylo jak bylem mlody , I w tym liście jest napisane ze to mandat z kwietnia 2007 roku czyli 16 lat temu. Sprawdzam na necie I jest napisane ze przedawniaja soe od roku do 3 a nawet po 6 latach dopiero. No ale tu jest 16 lat . Co robic? Zadzwonic tam? Wcale nie reagowac? Czy zaplacic?

Do góry stronyOffline

Gwontownik

Post #5 Ocena: 0

2023-05-22 20:47:48 (2 lata temu)

Gwontownik

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2020

Tak się przedawniają. Ale jak wierzyciel sprzeda wierzytelność przed upływem przedawnienia to nowy właściciel zadłużenia ma pięć lat. Ten pięcioletni okres liczony jest od ostatniego skutecznego wezwania do zapłaty. Jest tak dlatego, że jest to traktowane jako niespłacona wierzytelność, a nie jako mandat. Czyli realnie wierzyciel wysyła pismo przed upływem pięcioletniego okresu przedawnienia tym samym rozpoczynając kolejny okres i tak może to trwać w nieskończoność. Warto przy tym dodać że w przypadku nieodebrania przesyłki za skuteczne doręczenie uważa się drugie wezwanie nawet jak jest nieskuteczne.
Jedyna droga aby skutecznie się pozbyć to sprawa w sądzie o nienależne zadanie zapłaty. Bo na to, że firma windykacyjna przegapi okres przedawnienia to bym nawet nie liczył.

[ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 22-05-2023 20:49 ]

Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.

Do góry stronyOffline

xxxx1234

Post #6 Ocena: 0

2023-05-22 20:54:07 (2 lata temu)

xxxx1234

Mężczyzna

Z nami od: 27-03-2020

Wydaje mi się że ktoś próbuje od Ciebie wyłudzić pieniądze, po pierwsze długi za mandaty ściga urząd skarbowy a dokładniej komornik skarbowy.
Po drugie mandaty się przedawniają po 5 latach ja wyjeżdżając z Polski w 2010 roku też miałem niezapłacony mandat za przekroczenie prędkości. Wyjechałem olałem za każdym razem jak przyjeżdżałem do Polski w drzwiach do mojego mieszkania było wciśnięte pismo od komornika, żebym się z nim skontaktował,.po kilku latach stwierdziłem, że dobra idę do skarbówki to załatwić. Poszedłem do jakiegoś pokoju powiedziałem jaka jest sprawą, że chciał bym to uregulować pokazałem dowód i dowiedziałem się że mandat przedawnił się kilka miesięcy wcześniej. Sam się zdziwiłem jak to możliwe, a wtedy pani urzędnik powiedziała mi, że po 5 latach mandaty się przedawniają. Nie wiem jak jest teraz.
Z tego co kojarzę jak ostatnio byłem w Polsce koleżanka też miała niezapłacony mandat świerza sprawa z przed roku, chciała go zapłacić, ale zgubiła kwitek weszła na jakiegoś "E-obywatela" i tam możesz sprawdzić czy coś wisisz państwu czy nie.
Tak poza tym państwo raczej nie odsprzedaje długów firma windykacyjnym, takie rzeczy robią prywatne firmy więc jak byś nie płacił np. rachunków za jakiś Cyfrowy Polsat, telefon komórkowy itd to pewnie było by się tak stało, że odsprzedali by dług firmie windykacyjnej, ale w przypadku mandatu od policji, straży miejskiej itd raczej mało prawdopodobne.

Do góry stronyOffline

Wielim

Post #7 Ocena: 0

2023-05-23 11:14:46 (2 lata temu)

Wielim

Mężczyzna

Cytat:

2023-05-22 20:47:48, Gwontownik napisał(a):
Tak się przedawniają. Ale jak wierzyciel sprzeda wierzytelność przed upływem przedawnienia to nowy właściciel zadłużenia ma pięć lat. Ten pięcioletni okres liczony jest od ostatniego skutecznego wezwania do zapłaty. Jest tak dlatego, że jest to traktowane jako niespłacona wierzytelność, a nie jako mandat. Czyli realnie wierzyciel wysyła pismo przed upływem pięcioletniego okresu przedawnienia tym samym rozpoczynając kolejny okres i tak może to trwać w nieskończoność. Warto przy tym dodać że w przypadku nieodebrania przesyłki za skuteczne doręczenie uważa się drugie wezwanie nawet jak jest nieskuteczne.
Jedyna droga aby skutecznie się pozbyć to sprawa w sądzie o nienależne zadanie zapłaty. Bo na to, że firma windykacyjna przegapi okres przedawnienia to bym nawet nie liczył.

[ Ostatnio edytowany przez: <i>Gwontownik</i> 22-05-2023 20:49 ]

Czy wiesz czy moge zlozyc wniosek do sądu online? I czy jak dojdzie do sprawy czy musze na niej być? Czy moge po prostu napisac oswiadczenie I dopisac ze mandat ma juz 16 lat I powienien byc przedawniony?

Do góry stronyOffline

Gwontownik

Post #8 Ocena: 0

2023-05-23 18:46:22 (2 lata temu)

Gwontownik

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2020

Jest e-sąd w Lublinie. Z tego co wiem to zajmują się roszczeniami na całą Polskę właśnie. Lecz nie wiem czy akurat w tę stronę. Musisz to obadać.
Z tego co wiem to sprawy odbywają się zaocznie na podstawie pozwu i dokumentów.

A jesteś pewien, że dług nie został scedowanyany przed przedawnieniem i nowy właściciel nie upominał się o spłatę przed okresem przedawnienia?

[ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 23-05-2023 18:58 ]

Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.

Do góry stronyOffline

Wielim

Post #9 Ocena: 0

2023-05-23 21:16:30 (2 lata temu)

Wielim

Mężczyzna

Dzownilem do Sądu Rejonowego w Szczecinku. Pani zapytala o imie I nazwisko , sprawdzila cos w komputerze. Nie ma mnie w systemie i nie ma zadnego wniosku na mnie ani zadnego postepowania. Powiedziala ze moge zadzwonic do windykacji ale jedyne co oni moga to skierowac sprawe do Sądu a wtedy albo sad po zapoznaniu sie ze sprawa moze przedawnic mandaty albo na moj wniosek

Do góry stronyOffline

dominikana36

Post #10 Ocena: 0

2024-04-01 13:17:46 (rok temu)

dominikana36

Kobieta

Z nami od: 21-03-2016

Odgrzebie. Mandat drogowy w PL.
Jak bylismy w lecie w PL to maz sie zalapal na fotke z radaru przydroznego. Jechal firmowym samochodem znajomego na polskich blachach. Bylo troszke grubiej bo przekroczyl o 70km na terenie zabudowanym (ograniczenie do 50km, na zdjeciu 121km). Pismo, zeby podac kierowce przyszlo na adres firmy kolegi, wypelnilismy kwitek na dane meza i adres UK. Maz ma prawo jazdy brytyjskie, wymienione ze slowackiego, nie jest Polakiem, nie ma PESEL itd. Wujek Goole powiedzial, w takiej sytuacji 3 m-ce zakazu prowadzenia pojazdu na terenie PL, 15 pkt zapisanych w naszym systemie (nie na prawku bo zagramaniczne) i bodajze 2000-2500 mandat. W PL maz 3 miesiace i tak nie byl, wiec bez znaczenia a na mandat czekalismy. No wlasnie- i nadal czekamy. Od odeslania papierkow glucha cisza- nic nie przyszlo nam do UK i nic koledze do firmy. a to juz ponad 9 m-cy. Ktos wie, co sie z tym stalo? Ja bym to po prostu chciala zaplacic ale nawet nie wiem gdzie tego szukac?

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,