[ Ostatnio edytowany przez: AbacusII 05-06-2021 09:55 ]
Str 4 z 12 |
|
---|---|
AbacusII | Post #1 Ocena: 0 2021-06-05 09:51:16 (4 lata temu) |
Z nami od: 12-05-2021 Skąd: Londyn |
Nie zaloze konta w Polsce, nie ufam politykom, zwlaszcza obecnej tam wladzy😉Tu nie musze ladowac do skarpety, ufam bankom. W Polsce oczywiscie ze bezpieczniej zainwestowac ale najpierw trzeba odlozyc, przetrasferowac pieniadze do Polski bez strat i o to chodzi. Gdy juz tam beda to nie zostawie je uspione w skarpecie a zainwestuje.
[ Ostatnio edytowany przez: AbacusII 05-06-2021 09:55 ] |
cris82 | Post #2 Ocena: 0 2021-06-05 10:09:24 (4 lata temu) |
Z nami od: 16-11-2014 Skąd: . |
Cytat: 2021-06-04 23:27:59, AbacusII napisał(a): Cytat: 2021-06-04 19:23:50, Gwontownik napisał(a): Cytat: 2021-06-04 17:22:58, AbacusII napisał(a): Gdy w Revolut wymienilem funty na euro i przelalem siostrzenicy w Holandii na jej Revolut, praktycznie nic nie stracilem na tranzakci. I pytanie : Mam kwote XYZ w funtach na moim koncie w Revolut i chcialbym przesłać pewną kwotę do Polski. Ktos w kraju majacy tez Revolut wyplaci sobie pewnie zlotowki (wolabym funty) ,ale po praktycznie kantorowym lub ciut lepszym kursie z polskiego bankomatu. Czy w ten sposob ominę oplaty miedzybankowe,strace najmniej? Odpada opcja przelania z Revolut kasy na konto w Polsce bo oplaty miedzybankowe sa niekorzystne. Chyba, ze jest inny myk? Ja ostatnio przelewalem z brytyjskiego R do polskiego banku. Funty zmienione na złotówki na koncie R i wysyłka złotówek całkowicie bez opłat. Nie wiem gdzie te opłaty widziałeś. W tym przypadku jeśli się nie ma wpływów w pl nie ma sensu trzymać tam konta, jak wszystkie płatności bez opłat się robi. [ Ostatnio edytowany przez: <i>Gwontownik</i> 04-06-2021 19:58 ] Funty wymieniłeś po kusie bankowym .To kiepski kurs , przy duzych kwotach , duza strata. Do tego prowizja za przelew wynosi obecnie w np: Lloyds 12 funtów.Ta prowizja to najmniejszy problem. Do tego należy doliczyć koszty przewalutowania GBP na PLN i koszty banków pośredniczących w transaacji.Spread:różnica między kursem kupna i sprzedaży waluty, który może wynosić od 5 do 10 proc...a te opłaty widzialem w momencie ,,funty zmienilem na zlotowki,, ... przeciez kasa w revolucie idzie po kursie zblizonym do rzeczywistego nie ma tam zdzierstwa jak w stanardowych przelewach bankowych |
AbacusII | Post #3 Ocena: 0 2021-06-05 10:49:13 (4 lata temu) |
Cytat: 2021-06-05 10:09:24, cris82 napisał(a): Cytat: 2021-06-04 23:27:59, AbacusII napisał(a): Cytat: 2021-06-04 19:23:50, Gwontownik napisał(a): Cytat: 2021-06-04 17:22:58, AbacusII napisał(a): Gdy w Revolut wymienilem funty na euro i przelalem siostrzenicy w Holandii na jej Revolut, praktycznie nic nie stracilem na tranzakci. I pytanie : Mam kwote XYZ w funtach na moim koncie w Revolut i chcialbym przesłać pewną kwotę do Polski. Ktos w kraju majacy tez Revolut wyplaci sobie pewnie zlotowki (wolabym funty) ,ale po praktycznie kantorowym lub ciut lepszym kursie z polskiego bankomatu. Czy w ten sposob ominę oplaty miedzybankowe,strace najmniej? Odpada opcja przelania z Revolut kasy na konto w Polsce bo oplaty miedzybankowe sa niekorzystne. Chyba, ze jest inny myk? Ja ostatnio przelewalem z brytyjskiego R do polskiego banku. Funty zmienione na złotówki na koncie R i wysyłka złotówek całkowicie bez opłat. Nie wiem gdzie te opłaty widziałeś. W tym przypadku jeśli się nie ma wpływów w pl nie ma sensu trzymać tam konta, jak wszystkie płatności bez opłat się robi. Funty wymieniłeś po kusie bankowym .To kiepski kurs , przy duzych kwotach , duza strata. Do tego prowizja za przelew wynosi obecnie w np: Lloyds 12 funtów.Ta prowizja to najmniejszy problem. Do tego należy doliczyć koszty przewalutowania GBP na PLN i koszty banków pośredniczących w transaacji.Spread:różnica między kursem kupna i sprzedaży waluty, który może wynosić od 5 do 10 proc...a te opłaty widzialem w momencie ,,funty zmienilem na zlotowki,, ... przeciez kasa w revolucie idzie po kursie zblizonym do rzeczywistego nie ma tam zdzierstwa jak w stanardowych przelewach bankowych Tak jak napisales kasa w Revolut idzie po dobrym kursie , ja to potwierdzilem w odpowiedzi : Gdy w Revolut wymienilem funty na euro i przelalem siostrzenicy w Holandii na jej Revolut, praktycznie nic nie stracilem na tranzakci. Natomiast krytykuje operacje bankowe z ich obciążeniami. A moje pytanie brzmialo: I pytanie : Mam kwote XYZ w funtach na moim koncie w Revolut i chcialbym przesłać pewną kwotę do Polski. Ktos w kraju majacy tez Revolut wyplaci sobie pewnie zlotowki (wolabym funty) ,ale po praktycznie kantorowym lub ciut lepszym kursie z polskiego bankomatu. Czy w ten sposob ominę oplaty miedzybankowe,strace najmniej? Napewno nie strace przy wplacie komus na konto Revolut, ale czy ta osoba mimo,ze wyplaci karta Revolu , To czy ona nie poniesie kosztow miedzybankowych bo wyplaca przeciez z bankomatu nalezacego do hien bankowych ![]() [ Ostatnio edytowany przez: AbacusII 05-06-2021 10:54 ] |
xxxx1234 | Post #4 Ocena: 0 2021-06-05 11:32:43 (4 lata temu) |
Z nami od: 27-03-2020 Skąd: ... |
Jeśli ta osoba przewalutuje przelane przez Ciebie GBP na złotówki, a później wybierze pieniądze z bankomatu w Polsce to nie poniesie kosztów tylko trzeba pamiętać, że revolut ma limity wypłaty gotówki z bankomatu bez prowizji w zależności od planu jaki masz.
Jeśli chodzi o revoluta jeszcze pól roku temu bardzo mocno im ufałem, ale co jakiś czas słyszy się jakieś "dziwne" historie kilka tygodni temu czytałem, że zablokowali komuś 300k zł i przepychanki trwały pół roku zanim je odblokowali. Ja nie ufam im na tyle, żeby przechowywać u nich swoje pieniądze kiedyś robiłem duże przelewy przez revoluta w tej chwili revolutem puszczam przelewy na kwoty do 3000$-4000$ nie więcej. |
cris82 | Post #5 Ocena: 0 2021-06-05 11:52:14 (4 lata temu) |
Z nami od: 16-11-2014 Skąd: . |
zeby przez revoluta przesylac 300k zl to trzeba miec jaja jak arbuzy albo nie myslec w ogole o ryzyku : ))
robilem tam maksymalnie przelewy po 3k funtow a przelalem sporo wiecej jak 300k zl |
|
|
AbacusII | Post #6 Ocena: 0 2021-06-05 20:51:52 (4 lata temu) |
Cytat: 2021-06-05 11:32:43, xxxx1234 napisał(a): Jeśli ta osoba przewalutuje przelane przez Ciebie GBP na złotówki, a później wybierze pieniądze z bankomatu w Polsce to nie poniesie kosztów tylko trzeba pamiętać, że revolut ma limity wypłaty gotówki z bankomatu bez prowizji w zależności od planu jaki masz. To jest rozwiązanie. Ale jak zrobić by w taki sam sposób, wybrała bez przewalutowania i strat , funty ? |
xxxx1234 | Post #7 Ocena: 0 2021-06-05 21:52:04 (4 lata temu) |
Z nami od: 27-03-2020 Skąd: ... |
Przecież już Ci napisałem dwie wiadomości wcześniej otwierasz w banku w Polsce konto walutowe w GBP i robisz przelew albo bezpośrednio z banku w UK do banku w Polsce na konto walutowe i wtedy wybierasz funty w banku w Polsce, albo robisz przelew w banku w UK do revoluta z revoluta przelew na konto walutowe w Polsce i wybierasz z banku funty.
|
Emeryt56 | Post #8 Ocena: 0 2022-06-12 20:47:46 (3 lata temu) |
Z nami od: 15-01-2018 Skąd: Montreal (Bristol) |
Czy dla nowo przybyłych do UK i mających konto w REVOLUT mogą oni otrzymywać na to konto przelewy od swojego pracodawcy ?
To zapytanie w imieniu osoby co się wybiera z Kanady do UK. |
sqlserver | Post #9 Ocena: 0 2022-06-12 21:58:36 (3 lata temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 07-01-2019 Skąd: yorkshire |
Tak, można nawet na parabanki w stylu building society
moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział
w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia
artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez
|
Emeryt56 | Post #10 Ocena: 0 2022-06-12 22:15:10 (3 lata temu) |
Z nami od: 15-01-2018 Skąd: Montreal (Bristol) |
Dzięki za odpowiedz.
|