MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Wartościowa paczka z Polski

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Goblin1

Post #1 Ocena: 0

2021-01-08 23:55:40 (4 lata temu)

Goblin1

Mężczyzna

Z nami od: 27-09-2016

Co jakiś czas zamawiałem paczke z książkami i płytami z Polski, które później sprzedawałem tutaj w UK.
Jako że zarabiałem na tym grosze, a w UK nie trzeba rejestrować działalności poniżej 1000 funtów, to nie zgłaszałem tego nigdzie. Niestety teraz po brexicie czytałem że trzeba płacić cła i VAT po imporcie do UK.
Na rządowej stronie jest to bardzo zawile opisane, a google podaje sprzeczne ze sobą informacje, jako że nie jesteśmy w Unii dopiero od tygodnia. Mógłby ktoś mi przybliżyć w jaki sposób to teraz działa?
Czy jeśli ktoś wyślę mi prywatnie paczkę o wartośći 600 funtów to muszę w UK to zgłosić i zapłacić VAT drugi raz, oraz cło?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

PannaZMokraGlow

Post #2 Ocena: 0

2021-01-09 00:03:10 (4 lata temu)

PannaZMokraGlowa

Konto usunięte

Ja wlasnie nadawalam paczke. Oprocz wydrukowania naklejki trzeba bylo tez wypelnic dokumenty celne i po wydrukowaniu co trzeba, wlozyc papiery do koperty z napisem "customs documents" ktora nalezalo przytwierdzic do paczki. Porzadne firmy przewozowe maja wszystko przygotowane.

Do góry stronyOffline

Goblin1

Post #3 Ocena: 0

2021-01-09 09:52:52 (4 lata temu)

Goblin1

Mężczyzna

Z nami od: 27-09-2016

A jak to wygląda z opłatami? Czytałem że sporo osób dostało wezwania do zapłacenia kolejny raz podatku VAT. Za cło coś trzeba zapłacić?
Ja zwykle wysyłałem przez GLS, lub UPS, jednak ta pierwsza wysyła paczki o wartości nie przekraczającej 39£, a ta druga wcale.

Do góry stronyOffline

PannaZMokraGlow

Post #4 Ocena: 0

2021-01-09 10:45:08 (4 lata temu)

PannaZMokraGlowa

Konto usunięte

Cytat:

2021-01-09 09:52:52, Goblin1 napisał(a):
A jak to wygląda z opłatami? Czytałem że sporo osób dostało wezwania do zapłacenia kolejny raz podatku VAT.

A kiedy dostali te wezwania? Bo jest sobota 09 stycznia 2021, bylo dotychczas piec roboczych dni eksportu i importu UK-UE. Jezeli ja dostane takie wezwanie to napisze.

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,