MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Odrzucenie spadku- polski notariusz w UK

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Morthwar

Post #1 Ocena: 0

2021-12-30 15:28:24 (3 lata temu)

Morthwar

Mężczyzna

Z nami od: 25-11-2021

Czy ktoś miałby polecić rzetelnego polskiego notariusza w UK? Najlepiej okolicę Oxfordshire/Warwickshire/Birmingham/Coventry ostatecznie Londyn ale to tam jest pełno notariuszy których można znaleźć w google i jest dla mnie najdalej. Wolę zapytać tutaj zanim wygoogluję.

Potrzeba mi załatwić sprawę z odrzuceniem spadku po zmarłym dziadku. Myślałem, że jak podjadę do konsulatu i podpiszę tam oświadczenie lub pełnomocnictwo to notariusz w pl, z którym miała kontakt reszta rodziny załatwi sprawę ale powiedziała, że nie i muszę być osobiście lub poszukać innego notariusza który się tego podejmie więc wolę już poszukać tutaj na miejscu. Potrzebuję przeprowadzić sprawę rzetelnie i do końca, najlepiej jakby dokumenty były wysłane przez notariusza do odpowiedniego sądu w pl. Jako, że notariuszka z polski nie chciała się tego podjąć to rodzina wysłała mi akt zgonu, który już jest u mnie.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

violettaphotogr

Post #2 Ocena: 0

2021-12-30 20:05:53 (3 lata temu)

violettaphotography

Kobieta

Z nami od: 21-01-2014

Jak masz akt zgonu to umawiasz sie na spotkanie w konsulacie i skladasz oswiadczenie o odrzuceniu spadku. Po dokonaniu oplaty oni to dalej przekazuja do odpowiedniego sadu w Polsce.
#Violujemy

Do góry stronyOffline

Morthwar

Post #3 Ocena: 0

2021-12-30 21:22:14 (3 lata temu)

Morthwar

Mężczyzna

Z nami od: 25-11-2021

"Oświadczenie o odrzuceniu spadku, o przyjęciu spadku wprost lub o przyjęciu spadku z dobrodziejstwem inwentarza możesz złożyć we właściwym terytorialnie urzędzie konsularnym RP.

Konsul potwierdzi własnoręczność podpisu spadkobiercy pod oświadczeniem o odrzuceniu lub o przyjęciu spadku. Aby oświadczenie było skuteczne, musisz je jeszcze przedłożyć w sądzie spadku – czyli sądzie ostatniego miejsca zamieszkania spadkodawcy – w terminie 6 miesięcy od dnia, w którym dowiedziałeś się, że możesz przyjąć lub odrzucić spadek. "

Czytałem gdzieś jeszcze ale już nie wiem gdzie, że konsulat mi tego nie wyślę do odpowiedniego sądu tylko potwierdzi mój osobisty podpis na oświadczeniu czy pełnomocnictwie

Do góry stronyOffline

violettaphotogr

Post #4 Ocena: 0

2022-01-03 12:31:42 (3 lata temu)

violettaphotography

Kobieta

Z nami od: 21-01-2014

Sprostowanie: tak, konsul potwierdza oswiadczenie, Ty wysylasz je bezpieczna przesylka do Polski, tak robil moj maz i corki, przekazali polska firma transportowa, a tam rodzina meza przekazala to do odpowiedniego sadu. Koszt poswiadczenia w konsulacie to £26. Wzory oswiadczenia dostepne w necie, nie zapomnij dopisac spadkobiorcow po Tobie, jesli takowi sa - dzieci - i tu jak dla mnie BOMBA: jesli dziecko zostalo poczete po smierci spadkodawcy, rowniez dziedziczy (sic!). Nic zlego jesli spadek jest na plus, gorzej jak sa to dlugi...
Dla przykladu w UK wszystkie dlugi umieraja wraz z zadluzonym.

#Violujemy

Do góry stronyOffline

SweetLiar

Post #5 Ocena: 0

2022-01-03 13:25:20 (3 lata temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Nie wiem czy urzędnicy w tych konsulatach są niekompetentni czy im się nie chce. Jest dokładnie tak jak piszą poprzednicy, ja też takie oświadczenie potwierdzałam w konsulacie, tyle że w innym kraju nie tutaj. I też mnie początkowo wprowadzono w błąd, jak ciebie.
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,