MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Wymiana prawa jazdy UK na PL, z zachowaniem UK, a termin waznosci

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Kama26

Post #1 Ocena: 0

2023-12-09 08:56:28 (rok temu)

Kama26

Kobieta

Z nami od: 09-12-2023

Witam,

Kilka lat temu wyrobilam prawo jazdy w Polsce, pozniej zamienilam je w UK na brytyjskie i teraz po powrocie do PL mysle o zamianie na PL, poniewaz boje sie ze zostane z niczym jak waznosc sie skonczy.

Wiec odwiedzilam urzad miasta w PL i zapytalam jak wymienic prawko z UK na Polskie, jezeli "zgubilam" te z UK. Najpierw Pani zapytala mnie czy UK byla w EU gdy wydawali mi prawko z UK, powiedzialam ze tak. No to w takim razie powiedziala, ze jezeli brytyjskie jest zgubione, a znam jego numer to mam wpisac we wniosku ten numer i oni beda sie kontaktowali z UK aby potwierdzic to na odlegosc z UK i ja nie bede musiala odzyskiwac tego brytyjskiego "zgubionego". Natomiast polskie prawko zostalo kompletnie anulowane podczas wymiany na brytyjskie i teraz mam odzyskiwac polskie z angielskiego, a nie ze starego polskiego, poniewaz nie da sie powrocic do tego starego polskiego jako, ze jest juz nie wazne.

Troche zdziwiona jestem, bo myslalam ze moge po prostu Polski wtornik wyrobic na podstawie uprawnien do kierowania samochodami, ktore znajduja sie w systemie w urzedzie miasta Polskim.

Gdyby prawko z UK nie tracilo waznosci to bym sie nie martwila, bo bym jezdzila na brytyjskim w Polsce, ale ze jest termonowe, to sie boje ze po utracie waznosci juz wcale nie bede mogla odzyskac prawka i zostane bez zadnego, ani polskiego ani brytyjskiego. (Chodzi mi o ten termin "4b. Date of expiry", a nie "11. Valid to", 11 to waznosc uprawnien i jest duzo dluzszy, natomisat 4b to pewnie waznosc samego dokumentu).

Moje pytania:
1. dlaczego tak bardzo interesuje ich brytyjskie prawko? co ma brytyjskie prawo jazdy do wyrobienia polskiego? nie maja w systemie, ze mam uprawnienia do kierowania pojazdami?
2. czy jest mozliwosc wymiany prawa jazdy z UK na Polskie i zachowac te brytyjskie? Moze wystarczy zdac jeszcze raz egzamin w Polsce i dostac na nowo polskie?
3. czy jezeli waznosc brytyjskiego prawka uplynie to bede mogla wymienic go na polskie? czy musi to byc przed jego uplywem?
4. czy po prostu wystarczy udawac ze nie mam brytyjskiego i po prostu wyrobic wtornik "zgubionego" polskiego? czy jednak oni moga miec w systemie to ze mam brytyjskie?
5. moze poczekac do czasu jak uplynie termin brytyjskiego i wyrobic ten wtornik albo zdac jeszcze raz egzamin w polsce?

Prosze o rade, dzieki!

[ Ostatnio edytowany przez: Kama26 09-12-2023 09:26 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

daavid

Post #2 Ocena: 0

2023-12-09 11:20:30 (rok temu)

daavid

Mężczyzna

Z nami od: 12-03-2007

Nie bardzo rozumiem dlaczego udzielasz fałszywych informacji i mówisz, że PJ zostało zgubione. Na dokumencie który dostaniesz prawdopodobnie będzie napisane, że to jest duplikat.

Do góry stronyOffline

Kama26

Post #3 Ocena: 0

2023-12-09 13:41:25 (rok temu)

Kama26

Kobieta

przeciez pytam czy jest mozliwosc posiadania dwoch dokumentow?
UK driving licence dziala rowniez jako ID dlatego bylby przydatny w przyszlosci
dlaczego ma pisac "duplikat"? duplikat do ktorego dokumentu?

Do góry stronyOffline

daavid

Post #4 Ocena: 0

2023-12-09 15:53:47 (rok temu)

daavid

Mężczyzna

Tak? A poinformujesz DVLA o wyprowadzce do Polski, bo zdaje się taki masz obowiązek.

Do góry stronyOffline

Kama26

Post #5 Ocena: 0

2023-12-09 16:25:34 (rok temu)

Kama26

Kobieta

ale co to zmienia czy poinformuje czy nie? nie bardzo wiem o co Ci chodzi, bo troche zaczepny jestes zamiast napisac co wiesz w temacie i pomoc

Do góry stronyOffline

daavid

Post #6 Ocena: 0

2023-12-09 16:36:00 (rok temu)

daavid

Mężczyzna

Moim zdaniem zawsze możesz powiedzieć, że prawo jazdy zostało utracone i posiadaczy dwa dokumenty, co nie oznacza, że ten dokument który został utracony jest ważny. Dla przykładu znam ludzi którzy wymieniali prawo jazdy w UK, bo zmienili adres, wypełniali odpowiednie formy on-line i dostali informacje, że mają sami zniszczyć dokument, tak było w czasie pandemii, później były prośby aby przeciąć na pół i odesłać do DVLA.

Nie znam nikogo kto wymieniał w Polsce, ale na logikę jeśli zachowasz dokument to zrobisz to nielegalnie.

Do góry stronyOffline

Maat17

Post #7 Ocena: 0

2023-12-09 19:39:56 (rok temu)

Maat17

Kobieta

Z nami od: 18-02-2021

Cytat:

2023-12-09 16:36:00, daavid napisał(a):

Nie znam nikogo kto wymieniał w Polsce, ale na logikę jeśli zachowasz dokument to zrobisz to nielegalnie.

Zgadzam się. Jeszcze może się okazać, że po zatrzymaniu jest nieważne. To dopiero problemy…. jazda bez uprawnień i od razu/jednocześnie bez ubezpieczenia.

Do góry stronyOffline

Emeryt56

Post #8 Ocena: 0

2023-12-09 21:34:25 (rok temu)

Emeryt56

Mężczyzna

Z nami od: 15-01-2018

Cytat:

2023-12-09 08:56:28, Kama26 napisał(a):
Witam,

Kilka lat temu wyrobilam prawo jazdy w Polsce, pozniej zamienilam je w UK na brytyjskie i teraz po powrocie do PL mysle o zamianie na PL, poniewaz boje sie ze zostane z niczym jak waznosc sie skonczy.

Wiec odwiedzilam urzad miasta w PL i zapytalam jak wymienic prawko z UK na Polskie, jezeli "zgubilam" te z UK. Najpierw Pani zapytala mnie czy UK byla w EU gdy wydawali mi prawko z UK, powiedzialam ze tak. No to w takim razie powiedziala, ze jezeli brytyjskie jest zgubione, a znam jego numer to mam wpisac we wniosku ten numer i oni beda sie kontaktowali z UK aby potwierdzic to na odlegosc z UK i ja nie bede musiala odzyskiwac tego brytyjskiego "zgubionego". Natomiast polskie prawko zostalo kompletnie anulowane podczas wymiany na brytyjskie i teraz mam odzyskiwac polskie z angielskiego, a nie ze starego polskiego, poniewaz nie da sie powrocic do tego starego polskiego jako, ze jest juz nie wazne.

Troche zdziwiona jestem, bo myslalam ze moge po prostu Polski wtornik wyrobic na podstawie uprawnien do kierowania samochodami, ktore znajduja sie w systemie w urzedzie miasta Polskim.

Gdyby prawko z UK nie tracilo waznosci to bym sie nie martwila, bo bym jezdzila na brytyjskim w Polsce, ale ze jest termonowe, to sie boje ze po utracie waznosci juz wcale nie bede mogla odzyskac prawka i zostane bez zadnego, ani polskiego ani brytyjskiego. (Chodzi mi o ten termin "4b. Date of expiry", a nie "11. Valid to", 11 to waznosc uprawnien i jest duzo dluzszy, natomisat 4b to pewnie waznosc samego dokumentu).

Moje pytania:
1. dlaczego tak bardzo interesuje ich brytyjskie prawko? co ma brytyjskie prawo jazdy do wyrobienia polskiego? nie maja w systemie, ze mam uprawnienia do kierowania pojazdami?
2. czy jest mozliwosc wymiany prawa jazdy z UK na Polskie i zachowac te brytyjskie? Moze wystarczy zdac jeszcze raz egzamin w Polsce i dostac na nowo polskie?
3. czy jezeli waznosc brytyjskiego prawka uplynie to bede mogla wymienic go na polskie? czy musi to byc przed jego uplywem?
4. czy po prostu wystarczy udawac ze nie mam brytyjskiego i po prostu wyrobic wtornik "zgubionego" polskiego? czy jednak oni moga miec w systemie to ze mam brytyjskie?
5. moze poczekac do czasu jak uplynie termin brytyjskiego i wyrobic ten wtornik albo zdac jeszcze raz egzamin w polsce?

Prosze o rade, dzieki!

[ Ostatnio edytowany przez: <i>Kama26</i> 09-12-2023 09:26 ]

Bez wchodzenia w detale to teoretycznie system jest tak pomyślany że nie możesz mieć w dwóch różnych krajach w tym samym czasie oddzielnych praw jazdy.
Chodzi oto aby takim co utracą w np Polsce nie wyrabiali sobie w sąsiednim kraju i dalej jeździli jakby nic się nie stało.
Może się przydarzyć że ktoś ma dwa prawka ale to przez pomyłkę lub mały przekręt.

Ja osobiście mam dwa prawka ale nie w Europie. Jedno w Polsce a drugie w Kanadzie.
Pierwsze miałem w Polsce w 1980 roku ale jak wyjechałem do Kanady w 1983 roku i zgłosiłem się aby wyrobić sobie prawko to mnie wysłali na egzamin i po zaliczeniu zabrali mi te polskie i dostałem kanadyjskie. Na kanadyjskim e Polsce nie można jeździć bo dodatkowo trzeba mieć tz "wkładkę" ( prawko międzynarodowe) które jest ważne tylko 12 miesięcy. Ktoś mi podpowiedział żebym w Polsce wystąpił o duplikat. Znajomy adwokat mi powiedział : tylko nie kłam...
Dalej powiada mi że jak by był na moim miejscu to by powiedział do osoby "w okienku": teoretycznie to mam prawo jazdy ale fizycznie go nie mam a chce kupić samochód i jeździć. W taki oto sposób otrzymałem prawko bez wpisu "duplikat". To było w czasach kiedy stare książeczkowe prawko wymieniano na plastiki.

.

Do góry stronyOffline

andyopole

Post #9 Ocena: 0

2023-12-09 22:06:38 (rok temu)

andyopole

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Też mam dwa, polskie i USA. Tutaj z braku podpisania odpowiedniej Konwencji, bodajże Wiedeńskiej, prawo jazdy z Europy nie jest uznawane. Musiałem zdać pełen egzamin i o posiadanie innych praw jazdy nikt nawet nie pytał.

Do góry stronyOnline

Richmond

Post #10 Ocena: 0

2023-12-09 22:48:56 (rok temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Cytat:

2023-12-09 16:36:00, daavid napisał(a):
Moim zdaniem zawsze możesz powiedzieć, że prawo jazdy zostało utracone i posiadaczy dwa dokumenty, co nie oznacza, że ten dokument który został utracony jest ważny. Dla przykładu znam ludzi którzy wymieniali prawo jazdy w UK, bo zmienili adres, wypełniali odpowiednie formy on-line i dostali informacje, że mają sami zniszczyć dokument, tak było w czasie pandemii, później były prośby aby przeciąć na pół i odesłać do DVLA.

W UK, to stare prawo jazdy będzie już nieważne. natomiast jakbyś pojechał do USA i wypożyczył na nie auto, to nikt nie ma możliwości sprawdzenia tego.

Ja nigdy nie odesłałam starego prawa jazdy po zmianie adresu i przez chwilę planowałam je zabrac do USA, bo zgubiłam portfel godzinę przed wyjazdem na lotnisko i to byla jedyna metoda uratowania mojego wyjazdu i wynajmu auta. Na szczęście ktoś znalazł moj portfel i oddał mi i nie musialam kombinować.

Jak ktos wymienił polskie prawo jazdy na brytyjskie, to zostało ono odesłane do PL i wiedzą tam o wydaniu brytyjskiego. Także nie ma mowy o wydaniu duplikatu, żeby klient nie mial dwóch.

[ Ostatnio edytowany przez: Richmond 09-12-2023 22:50 ]

Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,