Str 2 z 6 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
Wielim |
Post #1 Ocena: 0 2023-12-20 20:08:45 (rok temu) |
Z nami od: 03-09-2013 Skąd: Londyn |
Cytat:
2023-12-20 12:49:34, xxxx1234 napisał(a):
Nie zauważyłeś tego, że w tym kraju coś takiego jak wyprzedzanie nie istnieje. Tutaj ktoś będzie jechał 5mph na dopuszczalnym limicie 30mph i wszyscy będą jechać za nim. Kiedyś jeszcze za czasów pracy w korpo w drodze do pracy miałem podobną sytuację jechały w sznurku trzy samochody więc wyprzedziłem wszystkie trzy bo nikt przede mną nie był chętny do wyprzedzania jednym z nich jechała osoba ode mnie z pracy. Wiesz co później usłyszałem, że to jest "antisocial behavior".
Jeśli chcesz wyprzedzać to przygotuj się na to, że inni będą trąbić, mrugać światłami itd...
W Londynie wyprzedzanie jest w modzie wszedzie gdzie to możliwe. Sam dzisiaj tak zrobiłem ze 2 razy. Z drugiej strony wkurza mnie strasznie jeżdżenie na szybkich drogach trzecim pasem duzo poniżej 70 mil albo wczoraj na A406 przy 50 mph koles jechal grubo poniżej 40 mimo ze środkowy pas byl pusty i Lewy też (trudno było go wyprzedzić bo na jego wysokości jechały samochody z jego prędkością na 1 i 2 pasie. A przed nim na 3 pasa pusto , kompletnie pusto, w koncu udalo mi sie go wyprzedzic a on i tak mial to w d... , dalej jechal jak jechal , widzialem jak inne samochody za nim mrugali mu swiatlami ale dalej byl jak byl.Zauwazylem ze w Londynie i okolicach 3 pas tamuje ktos w białym samochodzie w 90% o ciemnej karnacji albo w jakikolwiek innym kolorze kobieta. Co do kobiet najbardziej denerwują mnie arystokratki w centrum Londynu , zazwyczaj na Knightsbridge , o godzinie 15 kiedy odbieraja swoje bąbelki z prywatnych szkół. 90% to wielkie suvy najwyższej klasy którymi nie umieją za bardzo manewrować a zmieścić się z taką w ciasnej uliczce to w ogóle niemożliwe zazwyczaj, mimo że z lewej taka ma jeszcze wiele miejsca od np zaparkowanych samochodów [ Ostatnio edytowany przez: Wielim 20-12-2023 20:10 ]
|

|
 |
|
|
xxxx1234 |
Post #2 Ocena: 0 2023-12-20 21:05:26 (rok temu) |
Z nami od: 27-03-2020 Skąd: ... |
Jazda na autostradach to też jest jakiś dramat.
Nie raz miałem sytuację autostrada pusa trzy pasy jadę lewym pasem około 75-80 mil. Nagle pojawia się na horyzoncie samochód jedzie środkowym pasem na oko jakieś 65-70 mil zjeżdżam na prawy najszybszy pas żeby go wyprzedzić, spowrotem zjeżdżam na prawy, ale to nie daje do myślenia kierowcy, który został właśnie wyprzedzony i jedzie dalej środkowym pasem.
Nie wiem jak jest z wyprzedzaniem w Londynie i ogólnie w dużych miastach i okolicach, ale np. często jeżdżę się wspinać do Peak district i jak kogoś tutaj wyprzedzisz to jest bardzo często spotykane zjawisko trąbienie, mruganie światłami itd...
Swoją drogą kiedyś w Londynie zatrzymałem się na pasach przepuścić pieszego to nie mógł uwierzyć w to co się właśnie stało 😜 a w stronach w których ja mieszkam to nie jest nic nadzwyczajnego.
|

|

|
|
Richmond |
Post #3 Ocena: 0 2023-12-21 01:15:12 (rok temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Na M25 normalne jest, że jedzie sobie ktoś trzecim lub czwartym pasem przy pustej drodze. Ciekawe kogo wyprzedza... Ja nie fatyguje się zmieniać pasa, tylko dalej jadę lewym ze swoją prędkością.
Ostatnio rzadko wyprzedzam na bocznych drogach, bo auta średnio szybkie, a u mnie dużo zakrętów. Carpe diem.
|

|
 |
|
malben1 |
Post #4 Ocena: 0 2023-12-21 13:39:49 (rok temu) |
Z nami od: 10-12-2007 Skąd: Stafford |
undertaking w 'bialych rekawiczkach'...
tez tak robie... za kazdym razem jadac autostrada (w UK)...
bez emocji i nadmiernej predkosci...
to jedyny sposob na beznadziejnych i niezdyscyplinowanych kierowcow...
potem widze w lusterku jak wiekszosc z nich zaczyna kumac... Pamietajcie!
Nikt nie da Wam tyle ile ja Wam moge obiecac...
|

|
 |
|
Richmond |
Post #5 Ocena: 0 2023-12-21 15:05:02 (rok temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Ja bym powiedziała, że większość jedzie dalej tym samym pasem. Skoro na pustej drodze jadą trzecim pasem, to raczej nic do nich nie dotrze. Carpe diem.
|

|
 |
|
|
Horacy21 |
Post #6 Ocena: 0 2023-12-21 17:13:06 (rok temu) |
Z nami od: 10-02-2021 Skąd: Reading |
Może to ludzie z kontynentu? Tam prawy pas służy do wolnej jazdy.
|

|
 |
|
Wielim |
Post #7 Ocena: 0 2023-12-21 18:31:35 (rok temu) |
Z nami od: 03-09-2013 Skąd: Londyn |
Nie to nie z kontynentu , obserwuje to bardzo często, moze gdzies na północy ale nie w okolicach Londynu. W okolicach stolicy to zazwyczaj białe samochody z inną niż biała nacją. Rzadziej zdarzają się inne kolory aut z np kobietami albo staruszkami. I nie chce nikomu ubliżyć czy coś, to po prostu wynika z moich obserwacji
|

|
 |
|
CuriousCatAlive |
Post #8 Ocena: 0 2023-12-24 10:07:28 (rok temu) |
Konto usunięte |
U mnie w okolicy glownie kierowcy to Azjaci i staruszkowie, obie grupy jezdza zwykle ponizej limitu predkosci, wyprzedzamy czesto, nikt nie trabi "Curiosity killed the cat", they say.
|

|
 |
|
xxxx1234 |
Post #9 Ocena: 0 2023-12-28 01:24:11 (rok temu) |
Z nami od: 27-03-2020 Skąd: ... |
Sytuacja z przed kilku dni. Autostrada M5 jadę lewym pasem widzę samochód na środkowym, który jedzie wolniej ode mnie. Nie zmieniam pasa ruchu jadę dalej lewym wyprzedzam ten pojazd i widzę mruganie światłami na mnie. W pierwszej chwili myślałem, że może ktoś wyprzedził ten sam pojazd prawym pasem i chce zjechać na środkowy, a kierowca ze środkowego pasa w ten sposób informuje, że droga jest wolna, ale w tym momencie nie było żadnych pojazdów w pobliżu nas.to było ewidentnie na mnie.
Z tego typu sytuacją prawdopodobnie spotkałem się pierwszy raz, ewentualnie nigdy jej nie zapamiętałem na dłużej, a teraz utkwiło mi to w pamięci no prowadzimy tutaj ten temat.
|

|

|
|
andyopole |
Post #10 Ocena: 0 2023-12-28 03:49:19 (rok temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
U mnie na szczęście można wyprzedzać i z prawej i lewej strony.
|

|

|
|