MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Ubezpieczenia - sens, zasadnosc i okolice

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

karjo1

Post #1 Ocena: 0

2024-10-13 19:30:36 (6 miesięcy temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Na zamowienie, prosze bardzo :)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Gwontownik

Post #2 Ocena: 0

2024-10-13 22:33:16 (6 miesięcy temu)

Gwontownik

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2020

Tu należałoby uściślić o jakich ubezpieczeniach mówimy, bo są ubezpieczenia obowiązkowe i dobrowolne. W grupie dobrowolnych ubezpieczyć możemy wszystko, ale czy warto, to każdy powinien rozpatrzyć wg własnego uznania. Jednak ubezpieczając cokolwiek z tyłu głowy należy mieć informację, że ubezpieczyciel nie jest wybawca z kłopotów lecz jest to firma biznesowa której zyskiem jest pobrana składka, a stratą każdy wypłacony grosz. Jak również to, że firma taka zrobi wszystko zgodnie z prawem, a czasami nawet je nagnie tylko po to aby nie zmniejszać swojego zysku.
Posiadając jakiekolwiek ubezpieczenie nie masz zadnej gwarancji, ze jakiekolwiek odszkodowanie uzyskasz tak na zadanie i bez najmniejszych problemow. Tak wiec poczucie bezpieczenstwa rzekomo zapewnianego jest zludne, a czasami wymaga innych, bardziej kosztownych, dzialan niz tylko zlozenie claima.
To podobnie jak z bankie udzielajacym kredytu w jakiejkolwiek formie, nie robi tego w celu ulzenia komuś, doraznej pomocy lecz w celach czysto zarobkowych.I tyle w temacie.

[ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 13-10-2024 22:36 ]

Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.

Do góry stronyOnline

rafald

Post #3 Ocena: 0

2024-10-13 23:01:45 (6 miesięcy temu)

rafald

Mężczyzna

Z nami od: 04-01-2008

Ja bym tu jeszcze dodał "dobrowolne tylko z nazwy".
Dla mnie takim przykładem jest np. medyczne i dentystyczne. Niby mamy NHS, ale jak co do czego, to okazuje się, że zakres oferowanych usług jest mocno ograniczony, nie mówiąc o czasie oczekiwania.
My mamy jeszcze ten komfort, że możemy w miarę bezpiecznie uprawiać turystykę zdrowotną - nawet Jej Wysokość KK do dentysty lata do PL :-] Ale tubylcy już tak łatwo bez znajomości języków i realiów nie mają.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #4 Ocena: 0

2024-10-13 23:26:47 (6 miesięcy temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Dlatego należy przeczytać dobrze warunki umowy ubezpieczenia, żeby upewnić się, ze nie wyroluja nas, bo nie spełniamy jakiś punktow. Dobrze też sprawdzić opinie i statystyki firmy, ile procent wniosków jest odrzucanych.

Są rozne ubezpieczenia, które służą do zarabiania prowizji przez sprzedającego. Przykladem sa te wszystkie ubezpieczenia oferowane przez salony samochodowe: GAP, opon, drobnych kolizji, itp.
GAP może być przydatne, ale trzeba zastanowić sie nad tym czy faktycznie potrzebne. Teraz obcieli sprzedaż w salonach, mozna kupić juz tylko w firmach trzecich. Prowizje sprzedawców GAP byly na poziomie 75%. Widziałam liste z Audi, bo kiedyś przyslali mi przez pomyłkę.

Niektórzy uważają, ze ubezpieczenie opon i felg było dla nich przydatne i warte kupna, może jak ktos ma tendencje do obijania kół non-stop.

Ubezpieczenia urządzeń AGD, ktore de facto sa równowartością nowego sprzetu po jakims czasie.

Drogie ubezpieczenia telefonów, które można mieć w ramach ubezpieczenia nieruchomośi lub konta bankowego i wychodzi duzo taniej. Albo można mieć tani telefon.

Prywatne ubezpieczenie medyczne, to już każdy musi się zastanowić czy jest mu potrzebne. Tak samo income protection, na życie czy critical illness. Jeden z użytkowników forum dostał wypłatę z tego ostatniego i cieszył się, że nie musi martwić sie o rodzinę. Income protection też mu płaciło podczas choroby i nie musiał korzystać z oszczędności.

[ Ostatnio edytowany przez: Richmond 13-10-2024 23:31 ]

Carpe diem.

Do góry stronyOffline

dominikana36

Post #5 Ocena: 0

2025-01-26 13:39:59 (3 miesiące temu)

dominikana36

Kobieta

Z nami od: 21-03-2016

Polecccie jakies ubezpieczenie podrozne. Jednorazowe, poza Europe (Tajlandia), najlepiej bezgotowkowe, z wyskokim liability..
Szukam dla naszego przysposobionego towarzysza podrozy ( a moze i dla nas, tylko multi). Ja mam przy koncie Nationwide ciagle, i zastanawiam sie czy czegos dodatkowego nam nie trzeba tez.
Niewiarygodne, ale ja przez tyle lat i setki wyjazdow jak policzyc te do PL, nigdy nie musialam z zadnego korzystac (tfu, tfu), wiec doswiadczenie mam zadne w tej kwesti.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #6 Ocena: 0

2025-01-26 17:30:15 (3 miesiące temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Ja korzystałam z tego ubezpieczenia i bez peoblemu. Oczywiście jakies drobne anulacja i opóźnienia. Ale od zeszłego roku Aviva przejęła i lepiej sprawdzić co wypadło z polisy.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #7 Ocena: 0

2025-01-26 17:58:45 (3 miesiące temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

Takie ubezpieczenie jak w Pl jest PZU, od ( utraty) zycia chyba sie to nazywa. Nikt o tym nie mysli, a jak przyjdzie do pogrzebow, to sie to okazuje, ze nie ma. Czesto widzialam na polskich grupach ktos zbieral na pogrzeb, na przewiezienie trumny itd.

W Pl my jako dzieci dostalismy jakies wyplaty z PZU, i moja siostra jak jest pracowninike, na etat w panstwowej fir ie to tez dostala jakas kase po smierci rodzicow. Ogolnie rodzice byli oboje ubezpieczeni, plus tata zawsze mial oszczednosci, wiec nie bylo problemow z pogrzebami, ale ogolnie to trzeba liczyc jakies 15 -17 tysiecy ( w tym lokal stypa na 30 osob) . My w UK chyba tylko prywatnie tego typu ubezpieczenia?

Rafal NHS ( NFZ) zaczyna miec sens jesli masz problemy zdrowotne, albo jestes 60+ i pobyt w szpitalu dzienny idzie w dziesiatki tysiecy.

[ Ostatnio edytowany przez: galadriel 26-01-2025 17:59 ]

Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

dominikana36

Post #8 Ocena: 0

2025-01-26 18:15:43 (3 miesiące temu)

dominikana36

Kobieta

Z nami od: 21-03-2016

Cytat:

2025-01-26 17:30:15, Richmond napisał(a):
Ja korzystałam z tego ubezpieczenia i bez peoblemu. Oczywiście jakies drobne anulacja i opóźnienia. Ale od zeszłego roku Aviva przejęła i lepiej sprawdzić co wypadło z polisy.

patrzylam jak je zmienili i nie pamietam, zeby cos znaczacego wylapala, co nie znaczy, ze czegos nie pominelam.
A masz jeszcze dodatkowe jakies? i korzystalas z jakiegos innego kiedys?

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #9 Ocena: 0

2025-01-26 18:29:07 (3 miesiące temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

PZU akurat jest niewiele warte, wysokie stale skladki, a suma koncowa nie pokrywa kosztow pogrzebu nawet w Pl, nie mowiac o pomyslach transportu itp.
Akurat w wielu sytuacjach sensowniejsze jest pokrycie kosztow z majatku dziedziczonego po zmarlym.
UK ma sensowniejsze ubezpieczenia turystyczne, wiekszy zakres i chyba latwiejsze rozliczenie.
Mamy w Barclays w ramach konta i chyba nigdy nie nawalili, dosc czesto zdarzalo sie korzystac.

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #10 Ocena: 0

2025-01-26 19:15:50 (3 miesiące temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

Czyli trzeba sobie odkladac na pogrzeb ( ( przezorny zawsze ubezpieczony:8
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,