MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Polski dyplom dla angielskiego pracodawcy

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

kurczaczek

Post #1 Ocena: 0

2007-05-10 12:12 (18 lat temu)

kurczaczek

Z nami od: 16-04-2007

Mieszkam w UK od 2 lat,przed przyjazdem tutaj zdobym tytul mgr. Staram sie teraz o zmiane pracy i zastanawiam sie ze jest sens tlumaczenia mojego dyplomu,czy ma on jakies znaczenie dla angielskiego pracodawcy.Uczeszczam na kursy ESOL(koncze Level 1) i Bookkeeping i jesli chcialabym skonczyc ksiegowosc na uniwersytecie to czy najpierw musze zdac jakis ogolny egzamin konczacy college.Czy college w UK to tak szkola srednia w Polsce?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

vlade

Post #2 Ocena: 0

2007-05-10 13:24 (18 lat temu)

vlade

Mężczyzna

Z nami od: 01-04-2006

przetlumacz moze ci sie przydac, choc mnie nie pytali, przy rozmowie o prace, uwierzyli mi na slowo i w to co mialem w cv, dopiero pozniej do mojej dokumentacji juz po przyjeciu wolali,
szkola srednia to college ja tak uwazam,
mowia roznie tutaj o polskim mgr, inz, ja z doswiadczenia wiem ze na pewno jak skonczyles wyzsza szkole w polsce bez kombinowania czyli uczciwie, to masz ten sam poziom a moim zdaniem nawet ciut lepszy niz koles ktory skonczyl angielski uniwersytet, pisze o uczelniach technicznych, bo w tym siedze, i nie daj sobie wmowic ze jestes gorszy, jestes jaki jestes, tu czy polsce jak umiesz cos to poradzisz sobie

pozdrawiam
nie zadzierac nosa ale tez nie nadstawiac karku, jak ktos cie nie lubi to nie dlatego ze jestes polakiem ale dlatego ze pewnie masz z tym klopot wszedzie - to juz ogolnie tak, aby nie tlumaczyc niepowodzen, bo jestem polakiem a oni wola anglikow :o)
poprostu nie narzekac prosze

[ Wiadomość edytowana przez : AGALON on 10-05-2007 17:07 ]

Do góry stronyOffline

no_wayy

Post #3 Ocena: 0

2007-05-10 13:37 (18 lat temu)

no_wayy

Mężczyzna

Z nami od: 28-01-2007

Ja przetłumaczyłem wszystko co otrzymałem z polskiej uczelni. tj dyplom i suplement (kilkustronicowy opis mojego dyplomu).
O dziwo - mój przyszły pracodawca przewertował wszystko od deski do deski i zadał kilka pytań jako uzupełnienie. Na koniec docenił ilość uzyskanych przeze mnie dokumentów.
Tłumaczenie zrobiłem dla pewności przysięgłe.
Pozdrawiam
PS: mgr to ogólnie MSc, inżynier BSc.

[ Wiadomość edytowana przez : no_wayy on 10-05-2007 13:39 ]

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWW

Post #4 Ocena: 0

2007-05-14 00:29 (18 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

peregrinus

Post #5 Ocena: 0

2007-05-27 08:24 (18 lat temu)

peregrinus

Z nami od: 23-05-2007

Z ciekawostek - istnieje instytucja zwaca sie UK NARIC ( www.naric.org.uk ) ktora zajmuje sie 'kompatybilnoscia' dyplomow zagranicznych z angielskimi. Mozna ich wykorzystywac zarowno do celow edykacyjnych (jesli ktos chce na studia) albo dla pracodawcow (to, ze w Polsce zrobimy sobie tlumaczenie przysiegle, to nic im tutaj nie mowi, bo w UK tlumaczen przysieglych nie ma).
Poniewaz chcialem kontynuowac studia w UK, skorzystalem z uslug ww organizacji. Co sie okazalo? Nasz magister to odpowiednik tutejszego BA/BSc i po polskim mgr mozna dopiero MA/Msc tutaj robic. Licencjat/inzynier jest na poziomie czegos w stylu 1.5-letniego studium, matura to cos powyzej GCE ale znacznie mniej niz A-levels. Na moje pytanie, czy uwazaja oni, ze polska edukacja jest cofnieta w stosunku do angielskiej (i jak to sie ma do tego, ze studencki tydzien w Polsce do ok. 40 godz, w Anglii ponizej 20) dostalem odpowiedz, ze w Polsce wiekszy nacisk jest na wkuwanie i wiedze jest bardzo rozlegla, a tu wazniejszy jest wklad wlasny studenta i konretne projekty niz uczenie sie czegos na pamiec i wiedza jest bardziej skoncentrowana na poszczegolnej specjalizacji.
Na cale szczescie uniwerki chyba w kazdym kraju stanowia panstwo w panstwie i wszystko rozpatruje sie indywidualnie niezaleznie od zewnetrznych przepisow i na studia jakos udalo mi sie wslizgnac :)

Do góry stronyOffline

myszysko

Post #6 Ocena: 0

2007-07-14 17:04 (18 lat temu)

myszysko

Z nami od: 18-02-2006

Czy to oznacza ze polska matura ma w Anglii swoj odpowiednik w postaci AS? Wlasnie staram sie "ulepszyc" swoje CV i nie mam zielonego pojecia co mam wpisac w wyksztalceniu zeby to odpowiednio zrozumieli. Ponadt, moze ktos wie, ukonczylam Liceum Ekonomicze w specjalnosci bankowosc - jaki jest tutejszy tego ekwiwalent? Dziekuje za pomoc

Do góry stronyOffline

olnene

Post #7 Ocena: 0

2007-08-06 20:22 (18 lat temu)

olnene

Z nami od: 06-08-2007

Mieszkam tu od roku i pracuje jako inzynier budownictwa. Moj pracodawca wymaga w tej chwili abym przed wstapieniem do ICE (Institution of Civil Engineers) akredytacje z Naric. Jakis miesiac temu wyslalam dokumenty do Naric w celu uzyskania nostryfikacji dyplomu. Wlasnie dzis rano otrzymalam list i bardzo mnie zdziwila ich odpowiedz. Na jakiej podstawie mozna stwierdzic, ze tytul magista inzyniera po Politechnice Poznanskiej (5 letnie studia jednolite) jest rownoznaczyny tutejszemu British Bachelor (Honours) degree standard. Przykladowo na tej samej uczelni, ten sam wydzial prowadzi jednoczesnie studia inzynierskie 3,5 letnie - konczac je uzyskujemy tytul inzyniera, ktory tlmaczac na tutejszy system jest Bachelor degree.
Na tlumaczeniu dyplomu wraz z suplementem (kopia oryginalna wystawiona przez uczelnie) jest jasno okreslone ze :'was granted the degree of Master of Science Engineer'. Co wiecej znalazlam taki artykul, ktory utwierdzil mnie w przeknaniu ze wystawiony przez Naric dokument nie jest zgodny z prawem:

"W przypadku, gdy w tym spisie nie znaleźliśmy swojego zawodu, o znalezienie angielskiego odpowiedniki naszych kwalifikacji zwracamy się do instytucji o nazwie NARIC www.naric.org.uk, porównuje onkwalifikacje zagraniczne z Kwalifikacjami brytyjskimi. Opłata za nostryfikację dyplomu wynosi około 42 funtów. Ile wart jest polski dyplom na Wyspach? Polskiego magistra NARIC porównuje z brytyjskim tytułem Bachelors honours degree standard, co może wydawać się niesprawiedliwe, jako że do jego uzyskania potrzeba spędzić na uczelni o całe dwa lata więcej. NARIC tłumaczy się tym. że stopień magistra to first degree. Czyli, że nie ma przed nim żadnego niższego stopnia akademickiego, co jednak nie jest zgodne z prawdą, bo nie od dziś w Polsce obowiązuje stopień licencjata. Jest on porównywany z National Vocational Oualification (N/SVQ) level 4 standard.

Wyżej cenieni są absolwenci uczelni technicznych. Dzięki przynależności polskich uczelni do Europejskiej Federacji Narodowych Stowarzyszeń Inżynierskich, polski magister inżynier otrzyma automatycznie w Wielkiej Brytanii tytuł Master of Science, a polski inżynier zostanie Bachelor of Science. Podobnie wychodzą na porównaniu przeprowadzonym przez NARIC posiadacze stopnia doktora lub doktora habilitowanego - odpowiednio otrzymują oni brytyjskie stopnie PhD standard i Post Doctorate degree standard. „Zdegradowani" absolwenci uniwersytetów nie muszą jednak się niepokoić. Najlepszą weryfikację kwalifikacji przeprowadza nie skostniała instytucja, jaką jest NARIC. ale pracodawca, który zwykle bardziej od dyplomu ceni umiejętności i doświadczenie kandydata."

http://www.infolinia.org/index.php?option=com_content&task=view&id=151&Itemid=237&PHPSESSID=afc22808

Czy ktos z was moze spotkal sie z podobna sytuacja? Jak sie od tego odwołac, jak im to udokumentowac ze popelnili blad?

Na jednej ze stron internetowych wyczytalam, ze tak naprawde bedac absolwentem panstwoej wyzszej uczleni technicznej nie musze miec akredytacji z naric-a - gdyz dyplom powinien byc w ICE uznawany odgornie - dzwoniac do ICE powiedzieli ze jest to niezbedne - wiec jak to jest??

Za wszelkie odpowiedzi z gory dziekuje.
Pozdrawiam

Goska
"Niektórzy nie świrują nigdy. Ale ich życie musi być okropne."

Do góry stronyOffline

mirabelka77

Post #8 Ocena: 0

2007-08-06 21:05 (18 lat temu)

mirabelka77

Kobieta

Z nami od: 25-04-2007

u mnie ta sama sytuacja:ukonczylam 5-cio letnie studia z tytulem Magister Biologii a NARIC zrobil z tego Bachelora:-o

Do góry stronyOffline

olnene

Post #9 Ocena: 0

2007-08-06 21:09 (18 lat temu)

olnene

Z nami od: 06-08-2007

a koncyzlas na uczelni technicznej czy jakiej?

poczytaj sobie tu

Tylko nie wiem jak udokumentowac moje odwolanie - jestem niemal pewna ze nie zajrzeli do suplementu - ale im tego nie udowodnie -ale jestem niemal pewna:)

Pozdrawiam
"Niektórzy nie świrują nigdy. Ale ich życie musi być okropne."

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,