MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Pieczenie chleba

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 15 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 13 | 14 | 15 ] - Skocz do strony

Postów: 145

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

ProfesorWilczur

Post #1 Ocena: 0

2008-10-02 19:36:50 (17 lat temu)

ProfesorWilczur

Posty: 62

Mężczyzna

Z nami od: 06-09-2008

Skąd: Londyn/Reading

W czasie transmisji meczu Wisla - Spurs postanowilem przypomniec sobie dawne czasy i upiec chleb. Nie w maszynce (nie posiadamy takowej) ale normalnie w piekarniku. Odpowiednie skladniki zakupilem wczoraj w polskim sklepie. Ostatni chleb w ten sposob upieklem wiosna 2005 roku. A wiec minelo kilka lat. Troche sie balem, ze nie wyjdzie. Ale udalo sie. Chlebek smaczny :)



A ktos z Was piecze chleb w ten sposob? Moze buleczki tez? Nie interesuje mnie pieczenie w maszynce - wole piekarnik :))

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

sarcia

Post #2 Ocena: 0

2008-10-02 19:48:55 (17 lat temu)

sarcia

Posty: 224

Kobieta

Z nami od: 23-05-2008

Piekny chlebek i napewno smaczny podaj przepis moze i ja upieke swoj pierwszy chleb

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ProfesorWilczur

Post #3 Ocena: 0

2008-10-02 20:03:37 (17 lat temu)

ProfesorWilczur

Posty: 62

Mężczyzna

Z nami od: 06-09-2008

Skąd: Londyn/Reading

Przepis jest banalny :)

1/2 kg maki pszennej

pol kostki drozdzy

sol

cukier

mleko

woda (letnia)

slonecznik

Ja to robie tak. Do miski wsypuje make i dosypuja troche soli. Pozniej przemieszam to wszystko. Kolejna akcja ;) to do kubka wlewam mleko, dodaje drozdze. Mieszam az sie drozdze rozpuszcza. Odstawiam na 10 min. Po 10 minutach zawartosc kubka wlewam do miski z maka. Dodaje pol kubka letniej wody. I to wszystko mieszam. Dodaje rowniez slonecznik. Po dokladnym wymieszaniu odstawiam na godzine do wyrosniecia. Przykrywam miske sciereczka i dodatkowo nakrywam kocem, zeby bylo cieplej. Po pol godzinie zagladam ;) i sprawdzm, jak rosnie. Po kolejnej pol godzinie przenosze ciasto do formy (takiej keksowej), ktora wczesniej lekko smaruje margaryna. Piekarnik rozgrzewam do 250 stopni. I wkladam to do piekarnika na godzine. Po godzinie wyjmuje, chleb powinien latwo wyjechac z formy. Zostawiam pod sciereczka do wystygniecia. A pozniej mozna zjesc :) Sorki za chaotyczny opis - ale moze komus sie przyda. Chleb wychodzi dobry :)))) Serio ;)

Aha, polecam stosowanie polskich produktow ;)

[ Ostatnio edytowany przez: ProfesorWilczur 02-10-2008 20:04 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #4 Ocena: 0

2008-10-02 20:15:55 (17 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ProfesorWilczur

Post #5 Ocena: 0

2008-10-02 20:34:47 (17 lat temu)

ProfesorWilczur

Posty: 62

Mężczyzna

Z nami od: 06-09-2008

Skąd: Londyn/Reading

W maszynce nie upieczesz chleba w klasycznym ksztalcie (chodzi o dlugosc). Ale zawsze warto probowac :)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #6 Ocena: 0

2008-10-02 21:06:56 (17 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

KINGMASTERKA

Post #7 Ocena: 0

2008-10-02 21:07:13 (17 lat temu)

KINGMASTERKA

Posty: 561

Kobieta

Z nami od: 22-09-2008

Skąd: London

mniam mniam..ja tez od jakiegos czasu piekę sama chlebek .. nie ma to jak naturalne składniki a nie jakies spulniacze czy konserwanty ..do tego wszystkiego ..robie go zaledwie 10 minut,nie liczać pieczenia w piekarniku...
składniki :
1 kg mąki(ja używam mix ,czyli ciemną mąkę z otrębami itd..)
1 l letniej wody
1 paczka drożdzy suchych (7 g)
łyżka soli
łyżka cukru
i co kto lubi ..płatki owsiane,słonecznik,pestki dyni ,sezam..

..chlebek jest naprawdę pychotka ...polecam

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWWNumer gadu-gadu

reivilo

Post #8 Ocena: 0

2008-10-02 21:57:23 (17 lat temu)

reivilo

Posty: 2314

Kobieta

Z nami od: 09-09-2007

Skąd: inąd

JA pieke regularnie i tylko w maszynie ..choc czasem dopiekam w piekarniku.Pieke tyko razowe chlebki .....poki co sie nimi zjadamy. ALe pieczywo razowe trzeba lubiec.Jak ktos zainteresowany podaje sprawdzony przepis do maszyny ( choc poewnie w piekarniku bedzie rownie dobry)
3 miarki maki pszennej pelnozarnistej
3/8 miarki otrab
1 1/2 miarki goracejj wody - ok 80 stopni
lyzeczka kopaista fruktozy -moze byc cukier ( z fruktoza nadaje sie dla diabetykow)
2 paczuszki drozdzy -Hoovies
2 lyzeczki soli
opakowanie kminku
opakowanie slonecznika

Do pojemnika wlewamy wode, potem drozdze, czekamy chwile az sie rozluszcza i wsypujemy reszte suchych skladnikow..wrzucam na program do pieczenia razowcow
Ludzie myślcie ....to nie boli !!

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

bajeczka

Post #9 Ocena: 0

2008-10-02 22:02:08 (17 lat temu)

bajeczka

Posty: 352

Kobieta

Z nami od: 24-10-2007

Skąd: londyn

:-) no to zescie mi smaka zrobili :-D jutro lece do sklepu po produkty i do dziela!!:-]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

KINGMASTERKA

Post #10 Ocena: 0

2008-10-02 22:43:12 (17 lat temu)

KINGMASTERKA

Posty: 561

Kobieta

Z nami od: 22-09-2008

Skąd: London

Bajeczka zapewniam Cie ,ze to naprawdę robi sie w mgnieniu oka..a cheleb jest pycha..u mnie zanim wystygnie ,to juz znika..

..a co najwazniejsze ..nie czujesz sie po zjedzeniu kilku kromek jak nadmichany balon..

powodzenia w pieczeniu chlebka..;-);-);-)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWWNumer gadu-gadu

Strona 1 z 15 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 13 | 14 | 15 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,