

A ktos z Was piecze chleb w ten sposob? Moze buleczki tez? Nie interesuje mnie pieczenie w maszynce - wole piekarnik

Postów: 145 |
|
---|---|
ProfesorWilczur | Post #1 Ocena: 0 2008-10-02 19:36:50 (17 lat temu) |
Z nami od: 06-09-2008 Skąd: Londyn/Reading |
W czasie transmisji meczu Wisla - Spurs postanowilem przypomniec sobie dawne czasy i upiec chleb. Nie w maszynce (nie posiadamy takowej) ale normalnie w piekarniku. Odpowiednie skladniki zakupilem wczoraj w polskim sklepie. Ostatni chleb w ten sposob upieklem wiosna 2005 roku. A wiec minelo kilka lat. Troche sie balem, ze nie wyjdzie. Ale udalo sie. Chlebek smaczny
![]() ![]() A ktos z Was piecze chleb w ten sposob? Moze buleczki tez? Nie interesuje mnie pieczenie w maszynce - wole piekarnik ![]() |
sarcia | Post #2 Ocena: 0 2008-10-02 19:48:55 (17 lat temu) |
Z nami od: 23-05-2008 |
Piekny chlebek i napewno smaczny podaj przepis moze i ja upieke swoj pierwszy chleb
|
ProfesorWilczur | Post #3 Ocena: 0 2008-10-02 20:03:37 (17 lat temu) |
Z nami od: 06-09-2008 Skąd: Londyn/Reading |
Przepis jest banalny
![]() 1/2 kg maki pszennej pol kostki drozdzy sol cukier mleko woda (letnia) slonecznik Ja to robie tak. Do miski wsypuje make i dosypuja troche soli. Pozniej przemieszam to wszystko. Kolejna akcja ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aha, polecam stosowanie polskich produktow ![]() [ Ostatnio edytowany przez: ProfesorWilczur 02-10-2008 20:04 ] |
Post #4 Ocena: 0 2008-10-02 20:15:55 (17 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
ProfesorWilczur | Post #5 Ocena: 0 2008-10-02 20:34:47 (17 lat temu) |
Z nami od: 06-09-2008 Skąd: Londyn/Reading |
W maszynce nie upieczesz chleba w klasycznym ksztalcie (chodzi o dlugosc). Ale zawsze warto probowac
![]() |
|
|
Post #6 Ocena: 0 2008-10-02 21:06:56 (17 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
KINGMASTERKA | Post #7 Ocena: 0 2008-10-02 21:07:13 (17 lat temu) |
Z nami od: 22-09-2008 Skąd: London |
mniam mniam..ja tez od jakiegos czasu piekę sama chlebek .. nie ma to jak naturalne składniki a nie jakies spulniacze czy konserwanty ..do tego wszystkiego ..robie go zaledwie 10 minut,nie liczać pieczenia w piekarniku...
składniki : 1 kg mąki(ja używam mix ,czyli ciemną mąkę z otrębami itd..) 1 l letniej wody 1 paczka drożdzy suchych (7 g) łyżka soli łyżka cukru i co kto lubi ..płatki owsiane,słonecznik,pestki dyni ,sezam.. ..chlebek jest naprawdę pychotka ...polecam |
reivilo | Post #8 Ocena: 0 2008-10-02 21:57:23 (17 lat temu) |
Z nami od: 09-09-2007 Skąd: inąd |
JA pieke regularnie i tylko w maszynie ..choc czasem dopiekam w piekarniku.Pieke tyko razowe chlebki .....poki co sie nimi zjadamy. ALe pieczywo razowe trzeba lubiec.Jak ktos zainteresowany podaje sprawdzony przepis do maszyny ( choc poewnie w piekarniku bedzie rownie dobry)
3 miarki maki pszennej pelnozarnistej 3/8 miarki otrab 1 1/2 miarki goracejj wody - ok 80 stopni lyzeczka kopaista fruktozy -moze byc cukier ( z fruktoza nadaje sie dla diabetykow) 2 paczuszki drozdzy -Hoovies 2 lyzeczki soli opakowanie kminku opakowanie slonecznika Do pojemnika wlewamy wode, potem drozdze, czekamy chwile az sie rozluszcza i wsypujemy reszte suchych skladnikow..wrzucam na program do pieczenia razowcow Ludzie myślcie ....to nie boli !!
|
bajeczka | Post #9 Ocena: 0 2008-10-02 22:02:08 (17 lat temu) |
Z nami od: 24-10-2007 Skąd: londyn |
![]() ![]() ![]() |
KINGMASTERKA | Post #10 Ocena: 0 2008-10-02 22:43:12 (17 lat temu) |
Z nami od: 22-09-2008 Skąd: London |
Bajeczka zapewniam Cie ,ze to naprawdę robi sie w mgnieniu oka..a cheleb jest pycha..u mnie zanim wystygnie ,to juz znika..
..a co najwazniejsze ..nie czujesz sie po zjedzeniu kilku kromek jak nadmichany balon.. powodzenia w pieczeniu chlebka.. ![]() ![]() ![]() |