MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Zmiana miejsca zamieszkania w uk

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

malgosia1984

Post #1 Ocena: 0

2012-11-19 09:19:59 (12 lat temu)

malgosia1984

Kobieta

Z nami od: 06-04-2008

Hej
Takjak w temacie chcialam zapytac czy ktos zmienial miejsce zamieszkania z jednego miasta do innego? Jesli tak to od czego zaczeliscie itd? Szukam jakis cennych wskazowek i ogolnie jakichkolwiek informacji

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ewela119

Post #2 Ocena: 0

2012-11-19 09:38:48 (12 lat temu)

ewela119

Kobieta

Z nami od: 25-03-2011

Zaczac trzeba przede wszystkim od decyzji GDZIE sie chcesz przeniesc :-] Pozniej od tego by w danym miejscu znalezc jakas prace, no chyba ze przenosisz sie tak blisko ze bedziesz mogla dojezdzac do obecnej pracy (tak bylo w naszym przypadku), pozniej to juz zostaje wynajecie mieszkania i przenoszenie gratow. My jak sie przeprowadzalismy zaczelismy od szukania mieszkania na rightmove, umowilismy sie na ogladanie kilku mieszkan, wzielismy to ktore najbardziej nam odpowiadalo.

Do góry stronyOffline

blackmargo

Post #3 Ocena: 0

2012-11-19 09:48:39 (12 lat temu)

blackmargo

Kobieta

Konto zablokowane

Z nami od: 26-09-2012

przydatna stronka przy przeprowadzce

http://www.iammoving.com/

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWW

clockwork_orang

Post #4 Ocena: 0

2012-11-19 10:35:03 (12 lat temu)

clockwork_orange

Z nami od: 28-06-2007

przekierowac poczte na nowy adres...

Do góry stronyOffline

gdanszczanka

Post #5 Ocena: 0

2012-11-19 10:52:32 (12 lat temu)

gdanszczanka

Kobieta

Z nami od: 16-10-2012

Jak sie nie ma rodziny i odpowiedzialnosci za inne istoty - wystarczy spakowac walizke, zabrac misia w teczke i ruszac na podbuj swiata.
A powaznie, pamietaj o poinformowaniu Banku :)
Phi

Do góry stronyOffline

zaczarowany_pan

Post #6 Ocena: 0

2012-11-19 10:56:17 (12 lat temu)

zaczarowany_pantofelek

Kobieta

Z nami od: 07-11-2011

Bank to maly pikus w porownaniu z cala reszta , o ktorej trzeba pamietac. Jak sie tak zaglebisz to mozesz zmieniac adresy przez caly dzien wydzwaniajac lub online. Mam zrobiona zelazna liste w razie w czyli przeprowadzki i wedlug niej jade. Najgorzej idzie mi zgrac przenosiny tel i internetu.
Zyj i pozwol zyc innym

Do góry stronyOffline

gdanszczanka

Post #7 Ocena: 0

2012-11-19 11:07:07 (12 lat temu)

gdanszczanka

Kobieta

Z nami od: 16-10-2012

Cytat:

2012-11-19 10:56:17, zaczarowany_pantofelek napisał(a):
Bank to maly pikus w porownaniu z cala reszta , o ktorej trzeba pamietac. Jak sie tak zaglebisz to mozesz zmieniac adresy przez caly dzien wydzwaniajac lub online. Mam zrobiona zelazna liste w razie w czyli przeprowadzki i wedlug niej jade. Najgorzej idzie mi zgrac przenosiny tel i internetu.

fakt, ze ja tez sie meczylam bez internetu prza 3 tyg, ale telefon bardzo latwo mi poszedl i nawet numer zatrzymalismy stary :)
Ale znjac nowy adres zamieszkania i date to wystarczy poinformowac i wtedy powinnno pojsc, w miare, gladko...
Mowie w miare, bo bez "potkniec" sie nie obejdzie
Jak moj bank zaniedbal zmiane mojego adresu i czek ze zwrotem nadplaty mial wplynac na konto (a nie mogl , w zwiazku z niezgodnoscia danych)- to, to juz nie jest maly "pikus":-]
Phi

Do góry stronyOffline

Kitek1

Post #8 Ocena: 0

2012-11-26 16:52:04 (12 lat temu)

Kitek1

Kobieta

Z nami od: 14-09-2012

Wszystko zależy od tego, o czym wspomniała Ewela i Clockwork_orang.
Jeżeli przeprowadzasz się sama, bądź Partnerem (bez dzieci), to już połowa kłopotu mnie. Nie trzeba martwić się ew. przedszkolem/ szkołą i "gratów" jest dużo mniej.

Jeżeli przeprowadzasz się, bo taki masz kaprys, to napewno ja bym się rozeznała w nowym miejscu co do pracy- czy jest, jaka jest to praca, ile mniej więcej się na nią czeka itp. Czyli bardzo ogólnie mówiąc- sprawdziła poziom bezrobocia.

Następnie należy poszukać mieszkania/ pokoju do wynajęcia. Rozeznałabym się na pewno w cenach. Ja nie pchałabym się w drogie rejony Anglii (ale już kwestia indywidualna gustu i portfela).

Ja, wraz z mężem, bardzo lubimy zakupy w polskich sklepach, bo jednak nie ma to jak ojczyste jedzonko :-) Dlatego sprawdziłabym, czy w nowej okolicy tak owy sklep będzie.

Jeżeli przeprowadzasz, bo masz zapewnioną pracę w innym mieście- to te rzeczy raczej odpadają. Tzn już nie wybierasz sobie miasta, bo masz je z góry określone, a co do mieszkania, to zależy od pracodawcy. Czasami zapewniają lokum.

Kolejna sprawa to zmiana adresu. Trzeba się dobrze zastanowić jakie urzędy/ instytucje należy powiadomić. Trzeba pamiętać o banku, przychodni, councilu, dostawcy mediów itp. Tutaj lista jest indywidualna dla każdego.

Oczywiście spakować się i w drogę. Rodzaj trasportu należy dobrać odpowiednio do ilości posiadanych rzeczy, długości trasy do pokonania oraz stanu własnego portfela.
Jesli lubisz tuniki i sukienki, zapraszam na moją stornę TOP.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Post #9 Ocena: 0

2012-11-26 18:42:49 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe