|
---|---|
unreal | Post #1 Ocena: 0 2023-03-11 22:14:08 (2 lata temu) |
Z nami od: 14-05-2014 Skąd: ? |
Mam pytanko odnośnie domów w UK.
Oglądałem ostatnio film "Billy Elliot" w którym ukazane są niejako losy górniczej rodziny bodaj z lat 80'.Mieszkają oni w szeregowym,brzydkim domku do którego przynależy mały wybetonowany placyk na zapleczu domu.Na tym placyku obok komórki jest też wychodek-normalny współczesny kibel tyle,że zamontowany na zewnątrz domu w drewnianej,czy tam betonowej budce. Czy rzeczywiście górnicze domy miały toalety na zewnątrz? Jeżeli chodzi o te domy to jaki jest ich status? Zakładowe domy dla górników będące własnością kopalni? Ale skoro kopalnie zbankrutowały to mam rozumieć,że syndyk przejmował i licytował również te domy a górnicy musieli się wyprowadzić tak? Jeżeli chodzi ogólnie o mieszkalnictwo w Anglii,to dlaczego Anglicy wolą mieszkań w domkach nawet jeżeli są szeregowe,brzydkie takie same i mają po 60-70 m2?.I dlaczego budownictwo w Anglii jest takie szare i smutne? Czy Brytyjczyk prędzej kupi taki domek z rynku wtórnego czy chce uparcie postawić własny? W Polsce nikt ci nie kupi używanego domu tylko koniecznie chce budować własny. Rozumiem,że domki również są komunalne? Wolnostojące komunalne również czy raczej szeregowe/bliźniaki? |
Mustafa1975 | Post #2 Ocena: 0 2023-03-11 22:30:15 (2 lata temu) |
Z nami od: 30-01-2010 Skąd: Birmingham |
Szare ? Raczej czerwone ! Szeregowy domek w UK to odpowiednik polskiego mieszkania w blokowisku. W Polsce większość ludzi mieszka w blokach gdzie komfort jest do dupy i jeszcze te szczekające psy. Lepiej się zacznie dziwić jak w Polsce żyjecie.
|
gosian | Post #3 Ocena: 0 2023-03-11 23:40:46 (2 lata temu) |
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
(...) Czy Brytyjczyk prędzej kupi taki domek z rynku wtórnego czy chce uparcie postawić własny? W Polsce nikt ci nie kupi używanego domu tylko koniecznie chce budować własny.(..)
Naprawdę??? A skąd takie wnioski? Tutaj wybudować dom to nie taka łatwa sprawa jak w Polsce. Z kolei w Pl znam kilka osób, którzy kupili dom z rynku wtórnego i nie mieli z tym problemu.. Bo niby dlaczego by mieli mieć? ![]() Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|
unreal | Post #4 Ocena: 0 2023-03-12 00:21:35 (2 lata temu) |
Na wsi u mojego brata,dzieci dostają od rodziców działkę i się na niej "budują".Nikt nawet nie myśli o kupnie gotowego domu,bo wiecznie komuś coś w takich domach nie pasuje-a to układ pomieszczeń,a to dachówka nie taka,a to brak piwnicy itp.
Ty i szeregowy domek 70 m2 jest lepszy niż mieszkanie w bloku? Ponoć dom szeregowy łączy w sobie wszystkie wady domu i mieszkania-hałas sąsiadów za ścianą,brak miejsca postojowego-bo te śmieszne domki mają jakiś śmieszny,betonowy pseudo-ganek. Co do wnętrza.Gdzieś czytałem jakieś badania,z których wynikało,że większość Brytyjczyków wstydzi się zapraszać do siebie gości,bo ich domostwa są zaniedbane czy nieremontowane od lat-odłażące tapety czy kafelki,stare wykładziny,grzyb na ścianach... |
Maat17 | Post #5 Ocena: 0 2023-03-12 00:54:32 (2 lata temu) |
Z nami od: 18-02-2021 Skąd: New Kingdom |
Cytat: 2023-03-12 00:21:35, unreal napisał(a): Na wsi u mojego brata,dzieci dostają od rodziców działkę i się na niej "budują".Nikt nawet nie myśli o kupnie gotowego domu, Ciekawe. Cytat: 2023-03-12 00:21:35, unreal napisał(a): Ty i szeregowy domek 70 m2 jest lepszy niż mieszkanie w bloku? Czynszu nie ma, a jak grunt wlasny, to I dzierzawy nie bedzie. [ Ostatnio edytowany przez: Maat17 12-03-2023 01:30 ] |
|
|
Emeryt56 | Post #6 Ocena: 0 2023-03-12 01:54:42 (2 lata temu) |
Z nami od: 15-01-2018 Skąd: Montreal (Bristol) |
Cytat: 2023-03-12 00:21:35, unreal napisał(a): Na wsi u mojego brata,dzieci dostają od rodziców działkę i się na niej "budują". A skąd Ci rodzice mieli tą "ziemię" ? Uwłaszczyli się po "wypędzonych" Niemcach? albo z parcelacji naszych rodzimych ziemian ? Z powodu "zakrętów" politycznych przez ostatnie stulecia podejście do statutu posiadania ziemi w PL bardzo się zmieniało. Z kolei w UK przez ostatnie stulecia nie wiele w tym temacie się zmieniło. Posiadacze ziemscy nie są zainteresowani sprzedażą pod zabudowę i o to zadbali aby prawnie też nie było to takie proste. Jak już to się buduje na dzierżawionej ziemi na czas określony np 100 lat. Odnośnie tych domków w górniczej dzielnicy co widziałeś na filmie to nie można tego brać za typowe budownictwo w UK. Często to była prowizorka bo budowano na terenach objętych tz "szkodami górniczymi". |
Turefu | Post #7 Ocena: 0 2023-03-12 07:18:17 (2 lata temu) |
Z nami od: 26-05-2013 Skąd: York |
Szeregowce często były budowane przez Council, gminę, nie przez fabrykę. Ludzie te domy wynajmowali , czasami wykupowali przez prawo wykupu. Jeśli fabryka budowała domy, były one traktowane osobno od majątku i przejmował
Je Council czy inna spółdzielnia. Nikt górników nie wyganiał na bruk. Toalety na zewnątrz to była norma wszędzie do początku dwudziestego wieku. W dworkach szlacheckich w Polsce tez łazienek nie było, załatwiało się do nocnika. Podobnie w szeregówkach górników. Łazienki robiono w domach później. Mój własny dom, były councilowy, zbudowany w latach pięćdziesiątych , ma dwie toalety, jedna w łazience druga na zewnątrz w przybudówce. Bardzo wygodne latem. Gdzie czytałeś te informacje o Brytyjczykach nie zapraszających gości do domu? Ogólnie jest tu częste organizowanie spotkań towarzyskich w pubie raczej niż w domu. Gospodyni domu się ucieszy , bo nie trzeba potem sprzątać. Ale ten grzyb, odlatujące tapety, brud?! Serio? Przez dziesięć lat prowadziłam firmę sprzątająca , niczego takiego nie widziałam. Chyba to przeczytałeś w jakimś portalu „Polska mesjaszem narodów”. [ Ostatnio edytowany przez: Turefu 12-03-2023 08:23 ] |
karjo1 | Post #8 Ocena: 0 2023-03-12 08:13:39 (2 lata temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
A wydawac by sie moglo, ze 2 lata obledu, dowolnego zamykania ludzi w domach powinno wyjasnic fenomen mieszkania w domach, nawet niewielkich.
Czesc 'taniego' budownictwa, to spadek po erze rewolucji przemyslowej, czasach wiktorianskich, kiedy nagle pojawila sie potrzeba masowego, niedrogiego lokum dla masy niezamoznych pracownikow, migrujacych do miast. Do tego specyfika wlasnosci gruntow, przekwalifikowywania pod zabudowe, ograniczenia architektoniczne, rozliczania developerow z council etc. Budowanie na wlasny rachunek jest kosztowne i wymagajace duzej znajomosci uwarunkowan prawnych i inwencji wlasnej. Budownictwo jest rozne, nie nazwalabym szarymi i smutnymi np. domow wiejskich, skads moda na ogrody w stylu angielskim sie pojawila. A paskudy wszedzie bywaja, wszystko zalezy od administracji i samych mieszkancow. Nie wiem, skad pomysl, ze Polacy glownie buduja, rynek wtorny calkiem niezle sie ma i wielu woli kupowac konkret niz obrazek. Temat budowy na dzialce od rodzicow, to tani aspekt mieszkania rodzin blisko siebie. Odpada koszt zakupu dzialki, jest wsparcie rodziny i przyjaciol w budowie systemem gospodarczym, jest komu dopilnowac i skladowac materialy, gdzie mieszkac normalnie na czas budowy, bez dlugich dojazdow. Jednak nie jest to na pewno dominujacy odsetek rynku pierwotnego. |
ZlotaPerla2 | Post #9 Ocena: 0 2023-03-12 08:48:41 (2 lata temu) |
Z nami od: 20-06-2022 Skąd: Pothole town |
Setki tysiące nowych osiedli - dom w znaczeni dom nie blok, nie szeregowiec, normalny piętrowy bądź dwu piętrowy dom z ogródkiem, garaż to już dodatek ekskluzywny, podjazd też.
Dom to dom, ma salon, korytarz wejściowy, kuchnię, przeważnie kibelek na dole i łazienkę na górze, nowe mają kibelki przy sypialniach na górze. Starze mogą mieć tylko jeden kibelek/ łazienkę. U nas w okolicy lasy, wolne grunty, wszystko przerobione na new estates i nie stoją, nie czekają na kupujących, wolnych nie ma, trzeba w kolejkę do dewelopera w plany budowy. Dróg nie ma, będzie wielki problem. [url] https://www.simpsonwest.co.uk/search/buy/hubble-road-corby-32065435[/ulr] A pro po? dostaliście podwyżkę CC? niedługo to będą doić po 1000 mies. Mój ze 174 na 186 mies. Trzech nas w jednym ciele - Anioł, Diabeł i Ja
|
unreal | Post #10 Ocena: 0 2023-03-12 12:41:39 (2 lata temu) |
Skąd mają ziemię w Polsce? Różnie-po rodzicach,darowizna połowy działki na której dzieci stawiają dom obok tych rodziców,albo działka kupiona na kredyt hipoteczny i dom również na kredyt stawiany.
Mój brat chciał kupić używany dom,ale żona się absolutnie nie zgadzała.Ma być własny zbudowany na własnej działce.Koniec kropka.Ani jeden mój znajomy nie kupił używanego domu.Wszystko budowane po kilka lat na kredyty. Ale,że jak? W Anglii buduje się dom na dzierżawionej ziemi a po 100 latach wlaściciel wypowiada ci umowę dzierżawy i masz se domek załadować na przyczepkę i się wyprowadzić? Co to za idiotyzm? W Polsce budowanie domów 70 M2 jest uproszczone-nie potrzeba kierownika i dziennika budowy,decyzja o warunkach zabudowy wydawana jest szybciej.Tylko,że Polacy nie stawiają domów 70 m2 bo to jest dla nich śmiech na sali a nie dom i zainteresowanie czymś takim jest niemal zerowe. Dom bez podjazdu dla samochodu? To jest wręcz nieakceptowalne. Turefu-czyli pierwotnie w twoim domu toaleta była na zewnątrz tak? Ale to był normalny kibel z kanalizacją i spłuczką tak? W domu też była pierwotnie toaleta tak? To po co ktoś w domku komunalnym robi dwie toalety? Znaczy....kolega z pracy kupił używany dom-szary klocek z płaskim dachem z lat 80'.Zaczął w nim robić absurdalne remonty-nawiercanie nowego komina,wyburzanie ścian działowych,montaż dodatkowych kaloryferów...kilkaset tysięcy poszło na te przeróbki.Że nie wspomnę o przerobieniu piwnicy na kawalerkę z osobnym wejściem-wchodzisz masz pokój,idziesz dalej kuchnię,idziesz dalej łazienkę.Wsztstko przechodnie ![]() |