MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Food Truck // od czego zacząć ?

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

ryba1990

Post #1 Ocena: 0

2016-07-22 12:21:12 (9 lat temu)

ryba1990

Mężczyzna

Z nami od: 06-11-2013

Witam,

Myślę,aby otworzyć tutaj tzw. food trucka , natomiast nie mam pojęcia jak się do tego zabrać, od czego zacząć ? Pomijając fakt ,że wiem co chce sprzedać,jak wyposażyć przyczepe itp itd, to nie mam pojęcia jak zacząć działalnośc. Do jakich urzędów się udać by zapytać , oraz jak to jest z tą lokalizacją? mam się dogadywać z włascicielem posesji,czy z urzędem ?

Jeśli ma ktoś jakieś dodatkowe rady , proszę o odpowiedź.

Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

franio11

Post #2 Ocena: 0

2016-07-22 23:57:37 (9 lat temu)

franio11

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 01-05-2015

to ty nic nie rób, bo se narobisz.
jak chcesz cos zrobic jak nie masz wizji.

a swoją droga to tez mam przemyslenia na ten temat. tu gdziejestem to nie ma takich, jesli jakis sie pojawi to z ta ich kielbasa i pseudo burgerem z zamrazarki. ich trucki nie umywaja sie do naszych. potencjalnie zyla złota.

Do góry stronyOffline

krakn

Post #3 Ocena: 0

2016-07-23 05:38:21 (9 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Musisz najpierw zrobić certyfilkat higieny, uzyskać pozwolenie na odpowiedni poziom usług. A te są trzy. Prawdopodobnie będzie to zaliczone do podgrzewania jedzenia nie do gotowania, ale głowy nie dam.

A potem w zalezności gdzie będziesz chciał sprzedawać to prosisz o pozwolenie właściciela gruntu, jak parking sklepu to zarzad sklepu, jak gdzieś na ulicy to coucil...

W lecie sa organozwane różne markety, carbooty, zloty motocyklowe, starych samochodów itd. Niemal każde miasteczko, dzielnica organizuje coś podobnego.
Np u mnie obok w miasteczku jest dziś 2 dniowa impreza jedzenia i cydru.
Ale nie mam pojęcia ile kosztuje miejce, może to być nawet kilkaset funtów na dzień.

Ale z drugiej strony, jak w zeszłą niedziele tam byłem, to były 3 budy z jedzeniem, jedna angielka firma sprzedawała burgery od lokalnych wytwórców, bułka jak to tutaj niestety musi być słodkawa, ale też nie była całkiem słodka i nie była "papierowa" jak w MC Donalds czy wielu podobnych.
Burgery najpierw piekli na grilu, a potem jeszcze dopiekali na płycie.
O tak to wyglądało
Obrazek

Tanio nie było 6,50 za burgera z zerem, sałatą, i plasterkiem boczku.
Ale był tak pyszny że zjadłem dwa.

Fajny pomysł mieli z dodatkami, w słoikach były marynowane siekana papryczki chili, druga to była cebulka, ale jak by marmolada, oraz marynowana lekko kwaśna czerwona kapusta. Każdy mógł sobie tego nałożyć ile chciał i co chciał. Oczywiscie sosy, majonezy kechup

A kolejkę mieli taką że ja spędziłem w kolejce około pół godziny.
Pozostało też nie narzekali na brak klientów, choć już nie było takiego szału.
A była to zaledwie lokalna impreza na krawędzi Londynu.

Na FB mam znajomą która niedawno zaczynała nieśmiało na Kingston raz na jakiś czas, a teraz widzę ze się na stałe ustawili w Poludniowa zachodnim Londynie i chyba im się to rozkręca coraz lepiej. Robią tzw polskiego kebaba :) czekam na moment żeby kiedyś podjechać i sprawdzić jak smakuje, ale na razie mi nie po drodze.

Przeszukaj forum ten temat był poruszany wielokrotnie.
Jak nie będziesz grał w gumy to klienci bedą wracać. Bo wiadomo, klienta można oszukać tylko raz.
Trzymam kciuki!

Masz link

www.mojawyspa.co.uk/forum/48/40443/Van-z-jedzeniem-catering-van-kebab-van
[IMG=]http://www.mojawyspa.co.uk/forum/48/40443/Van-z-jedzeniem-catering-van-kebab-van[/IMG]
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

keramczak

Post #4 Ocena: 0

2016-07-23 13:13:13 (9 lat temu)

keramczak

Mężczyzna

Z nami od: 09-02-2010

Krakujesli ci się wydaje że mając certyfikaty i pozwolenia jest łatwo dostać się na takie festyny albo carbudy to jesteś w błędzie.
Większość jest "obstawiona"zarezerwowana przez rodzinę ,kolegów albo znajomych królika tak więc cała przygodę zacząłbym od zorientowania się gdzie Cię wpuszczą....
#MajsterNaStulecie

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

krakn

Post #5 Ocena: 0

2016-07-23 13:32:33 (9 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Być może, przecież tu w Uk jak nigdzie indziej, wszytko oparte jest na referencjach, sąsiadach... BARDZo liczy się czy ktoś mieszka lokalnie czy gdzieś dalej. Przynajmniej im dalej od centrum i kierunek bardziej angielski niż azjatycki tym większe znaczenie. Ale jak śledzę od jakiegoś czasu festyny i różne takie tam imprezy to widzę ze często się ogłaszają że szukają więcej nowych ... itd.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

franio11

Post #6 Ocena: 0

2016-07-24 21:57:03 (9 lat temu)

franio11

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 01-05-2015

Cytat:

2016-07-23 13:13:13, keramczak napisał(a):
Krakujesli ci się wydaje że mając certyfikaty i pozwolenia jest łatwo dostać się na takie festyny albo carbudy to jesteś w błędzie.
Większość jest "obstawiona"zarezerwowana przez rodzinę ,kolegów albo znajomych królika tak więc cała przygodę zacząłbym od zorientowania się gdzie Cię wpuszczą....

Dokałdnie!.
W tym przypadku lepiej było by sie skupić na jednym stałym miejscu, niż sie bujac, bo to przede wszystkim pracochłonne, a nie bedzie miał marki.

pytanie podstawowe to co chce sprzedawać, komu i gdzie?

Do góry stronyOffline

lukasnie

Post #7 Ocena: 0

2016-07-27 14:24:55 (9 lat temu)

lukasnie

Mężczyzna

Z nami od: 27-07-2016

Spam

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie