|
|
---|---|
daras181 | Post #1 Ocena: 0 2007-05-27 15:16 (18 lat temu) |
Z nami od: 27-05-2007 |
Czy ktos inwestuje tu na gieldzie angielskiej ? Chcialbym zaczac, ale najpierw chcialbym uslyszec jakiego brokera wybrac. Ktory najlepiej sie sprawdza, jest najtanszy, latwo mozna online dokonywac zakupow. Czy ktos moze cos powiedziec na ten temat ? Doczytalem ze Barclays jest w miare tani w porowaniu do innych. Bede wdzieczny za odpowiedz
|
peregrinus | Post #2 Ocena: 0 2007-05-27 16:25 (18 lat temu) |
Z nami od: 23-05-2007 |
Barclays nie wyglada zle. Z tego co wiem, polecane sa rowniez:
www.interactivebrokers.co.uk oraz uk.etrade.com |
Mr_November | Post #3 Ocena: 0 2007-07-13 14:12 (18 lat temu) |
Z nami od: 13-07-2007 Skąd: Mars |
To zalezy jaka kwota bedziesz obracac, ile transakcji miesiecznie etc. Pierwsza rzecza, ktora zauwazysz przy kupowaniu akcji w UK to to, ze tutaj placi sie stala kwote prowizji za kupno/sprzedaz akcji a nie procentowo od wartosci transakcji, tak jak w Polsce. Czyli nie wazne, czy kupisz 5 akcji po 20p, czy 5 milionow akcji po 500p - tak czy inaczej zaplacisz za ta transakcje £7 prowizji... To wlasnie najbardziej zniecheca do inwestycji, tych, co nie maja duzego kapitalu lub tych co wola skladac czesto duzo malych transakcji. Natomaist jesli masz duzy kapital, lubisz kupic duzo akcji jednorazowo i trzymac je przez dluzszy czas, to jest to system dla ciebie.
Wszysktich brokerow, ich ceny i oferty mozesz sobie porownac TUTAJ - bardzo przydatne. No one dies a virgin, life screws us all.
|
daras181 | Post #4 Ocena: 0 2007-08-07 17:02 (18 lat temu) |
Z nami od: 27-05-2007 |
Mr_November czy mozesz podac swojego maila, mam kilka szczegolowych pytan do ciebie i wolalbym na maila je zadac, dzieki z gory
|
malben1 | Post #5 Ocena: 0 2024-01-09 21:20:53 (rok temu) |
Z nami od: 10-12-2007 Skąd: Stafford |
Trading 212 ostatnio robi jakis update
i zadaje sporo pytan (ref. rezydencji podatkowej) ...tez ktos zauwazyl...? Pamietajcie!
Nikt nie da Wam tyle ile ja Wam moge obiecac...
|
|
|
Gwontownik | Post #6 Ocena: 0 2024-01-11 06:26:35 (rok temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
Moja obserwacja z Polski z ubieglego roku. Każda instytucja finansową zada tych danych. Nie wiem w jakim celu. Na to pytanie obsługa banku powiedziała mi że to na przyszłość gdybym otrzymywał emeryturę z uk to beda wiedzieli wg jakiej rezydencji podatkowej postępować. Ale nie bardzo wierzę w to wytłumaczenie. Coś się szykuje w podatkach europejskich. A może to jest przygotowanie do takowych?
Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|
xxxx1234 | Post #7 Ocena: 0 2024-01-11 07:52:31 (rok temu) |
Z nami od: 27-03-2020 Skąd: ... |
Nie korzystam z Trading 212, ale to jest chyba jakaś standardowa procedura. Korzystam z dwóch innych domów maklerskich i jeden pyta mnie co trzy lata o legalność wpłaconych środków wystarczy wysłać im zeznanie podatkowe i o potwierdzenie adresu tutaj wystarczy jakiś rachunek, drugi dom maklerski prosi mnie o to co dwa lata.
Kiedyś rozmawiałem na ten temat z osobistą opiekun w jednym z domów maklerskich i powiedziała mi, że oni mają takie wymagania ze strony państwowych organów. Gdyby się okazało, że np. moje środki pochodzą z działalności terrorystycznej to oni się pożegnają z licencją. Co do banków w Polsce to ja mam zupełnie inne obserwacje otworzyłem konto jakieś 2-3 lata temu oczywiście, ktoś podczas otwierania w oddziale wpisał mi bez pytania rezydencje podatkową polską. |
Gwontownik | Post #8 Ocena: 0 2024-01-11 10:15:01 (rok temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
Cytat: 2024-01-11 07:52:31, xxxx1234 napisał(a): Co do banków w Polsce to ja mam zupełnie inne obserwacje otworzyłem konto jakieś 2-3 lata temu oczywiście, ktoś podczas otwierania w oddziale wpisał mi bez pytania rezydencje podatkową polską. Jak bez pytania mogli wpisać skoro żądają numeru pod jakim się rozliczasz? Taka sytuację miałem w polskim banku i u ubezpieczyciela. Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|
xxxx1234 | Post #9 Ocena: 0 2024-01-11 10:51:53 (rok temu) |
Z nami od: 27-03-2020 Skąd: ... |
Ode mnie nie żądali żadnego numeru pod jakim się rozliczam masz na myśli NIP. Być może tak się stało bo jestem upoważniony do konta innej osoby w tym banku od ponad 10 lat i może wtedy podawałem swój NIP i z automatu ktoś po prostu przepisał ten NIP, bo tylko jak podałem imię i nazwisko to z automatu mieli wszystkie dane, ale jak kazałem zmienić rezydencje podatkową na brytyjską to też mnie nikt o nic nie zapytał.
Kiedy otwierałeś konto? Być może procedury się zmieniły w między czasie |
|